واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
ملازهی: روند مذاکرات هستهای و تدوین توافق نهایی به آن سرعتی که ایران میخواهد پیش نمیرود/ کانادا مانند آمریکا به دنبال دستیابی به بازار تجاری و اقتصادی ایران است
یک کارشناس سیاسی و مسائل بین الملل با اشاره به اصل برابری سیاست خارجی آمریکا و کانادا، روابط تهران-اتاوا را با توجه به روند مذاکرات هستهای ایران و غرب، به سمت اعتمادسازی خواند.
به گزارش نامه نیوز، در روزهایی که هیئت های تجاری و سیاسی یکی پس از دیگری راهی تهران می شوند، کانادا که یکی از مخالفان سرسخت تهران در سال های اخیر به شمار می رفت نیز از تمایلش برای پیوستن به صف دوستان ایران می گوید. مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 در میانه حساس و مهم خود قرار دارد و قرار است دو طرف تا چند هفته دیگر وارد تدوین متن پیش نویس شوند، گزارش ها همگی از روزنه های روشن و امید از حل و فصل نهایی مناقشه هسته ای ایران پس از یک دهه مناقشه می دهد، مناقشه ای که اتاوا را از تهران دور و روابط دیپلماتیک و سیاسی دو کشور را به طور کامل قطع کرد تا این روزها جان برد، وزیر خارجه کانادا به دنبال یافتن میانجی برای نزدیک شدن به تهران باشد.
در این رابطه، «پیر محمد ملازهی» کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار نامه نیوز با بیان اینکه کانادا بعد از آمریکا مهم ترین کشور صنعتی و فرهنگی غرب و یک کشور پیشرفته جهانی است، گفت: مناسبات کانادا با سایر کشورها با وجود ساختار حاکمیت مستقل آن اما از پیوندهایی قوی اتاوا با لندن و تاثیرپذیر آن از دولت انگلیس حکایت دارد.
وی افزود: کانادا دارای سیاست خارجی مستقل است اما آنچه که در موضوع روابط کانادا و ایران از اهمیت برخوردار است این است که اتاوا سیاست هایی مشابه با سیاست های غرب را در قبال تهران اعمال می کند.
ملازهی گفت: در مورد مسائل هسته ای ایران و مذاکرات گروه 1+5 با تهران، کانادا هم همانند آمریکا و اتحادیه اروپا هم نظر است؛ همان طور که غرب در مورد مسئله هسته ای ایران نگرانیهایی از بابت صلح آمیز بودن آن دارد، کانادا نیز در این مورد با غرب اتفاق نظر دارد. اگر مذکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 به نتیجه موفقیت آمیزی دست یابد و توافق نهایی در این باره صورت بگیرد، نگاه مثبتی نیز در این خصوص در دولت کانادا ایجاد خواهد شد.
وی افزود: روند مذاکرات هسته ای برای رسیدن به توافق نهایی هسته ای به آن سرعتی که ایران می خواهد پیش نمی رود و با موانعی مواجه است. اگر بتوانیم به سمت اعتماد سازی پیش برویم، می توانیم روابط بهتری با سایر کشورها داشته باشیم.
این کارشناس سیاسی با اشاره به تحریم های اقتصادی، نفتی و بانکی غرب علیه ایران طی سال های اخیر و مذاکرات در جریان ایران و گروه 1+5 و امکان دست یابی دو طرفین به توافق نهایی و برداشته شدن تمامی تحریم ها از روی ایران، گفت: اگر این تحریمها لغو شود، همانطور که اروپاییها میخواهند هرجه زودتر وارد بازار های ایران شوند و جایگاه خود را در عرصه تبادلات تجاری و اقتصادی با ایران بهبود بخشند، کانادا هم می خواهد از این گردونه عقب نماند و وارد عرصه تجاری با ایران شود.
این کارشناس در ادامه افزود: اگر مسائل هستهای حل و فصل شود و مناسبات سیاسی و اقتصادی میان ایران و کانادا از سر گرفته شود، بی اعتمادیها میان تهران-اتاوا نیز کم رنگ می شود و دولت کانادا نیز همانند دیگر کشورهای غربی وارد عرصه رقابت برای حضور در بازارهای ایران خواهد شد و برای نفوذ در این عرصه روابط سیاسی، اقتصادی خود با ایران را گسترش خواهد داد.
ملازهی با بیان اینکه کانادا و ایران دارای اختلافات عمیقی هستند؛ گفت: این اختلافات قدیمی است. کانادایی ها انتقاداتی نسبت به سیستم قدرت وسیاسی در ایران دارند و در بخش هایی مخالف خود را نیز ابراز داشتنه اند که البته به معنای دخالت در امور داخلی ایران محسوب می شود و ما هیچ گاه پیش شرط و دخالت خارجیان و کشورهای غربی در امور داخلی کشورمان را نمی پذیریم.
1393/2/5
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]