واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
جای خالی راهنمای کتاب خوانی را پر کنیم تهران - نمایشگاه بین المللی کتاب تهران این روزها برپاست . آمار و مشاهده نشان می دهد که بیشترین اقبال هم برای تماشا و هم برای خریدکتاب ، از سوی نوجوانان و جوانان به عمل آمده است و می آید.
هرم سنی جمعیت ایران اینک نشان می دهد که بیشترین عده جمعیت به لحاظ سنی در تعریفی می گنجد که سازمان ملل برای ˈجوان ˈ داده است.
طبق تعریف سازمان ملل، «جوانان» شامل گروه سنی 15 تا 24 سال است. اگرچه این تعریف با توجه به تفاوت شرایط و هنگامه بلوغ در فرهنگ ها و نژادهای مختلف می تواند متغیر باشد، اما روشن است که جوانی در اینجا به معنای شرایط سنی مابین کودکی و بزرگسالی است.
نوجوانان مراجعه کننده به نمایشگاه کتاب تهران اغلب دانش آموز هستند و جوانان دانشجو. آنها در آغاز دوره کتابخوانی هستند و لذا هر کمک و راهنمایی به آنها در صورت علمی و درست بودن می تواند آنان را به کتاب جلب و جذب ، و درغیر این صورت موجب دوری گزینی شان شود ، و اینجا ، این زمان ، مکان و فرصت ، ˈبهترین ˈ برای ساختن ، و جلوگیری از انحرافات فکری و علمی باشد .
کم نیستند کسانی که کتابی را در دست گرفته اند و در ابتدای مطالعه آن را به کناری گذاشته اند و بعدها هم کمتر به سراغ کتاب رفته اند ، و همینطور است ، کسانی که گفته اند و می گویند کتابی باب میل، سطح سواد و درک خود نیافته اند . هر کدام از ما در میان دوستان، آشنایان و حتی شاید افراد خانواده چنین افرادی را داریم .
متخصصان و صاحب نظران می گویند که یکی ازعمده و اصلی ترین علت های ˈ زده شدن ˈ این افراد ازمطالعه ، نیافتن مسیر درست مطالعه و یا اصطلاحا قرار نداشتن در ˈسیر مطالعاتی ˈ است.
برای نمونه : یک جوان علاقه مند به مطالعه فی المثل تاریخ باید راهنمایی شود که از کجا و با کدام کتاب وبعد از تحصیل کدام آمادگی ها می تواند مطالعه تاریخ را شروع کند و درهر مرحله چه چیزی را باید بخواند تا در نهایت بتواند به آگاهی هایی از موضوع مورد نظر دست یابد.
نمایشگاه بین المللی کتاب تهران اگر از محیط برپایی آن بگذریم که چندان به استانداردهای بین المللی نزدیک نیست ، به لحاظ محتوایی عده ناشران و حجم وتنوع آثار ، نمایشگاهی فراتر از بسیاری ازمشهورترین نمایشگاه های کتاب به خصوص درمنطقه است .
در نمایشگاه کتاب تهران که من توفیق داشتم در این دوره تا کنون دوبار از آن دیدن کنم ، برنامه های اصلی و جنبی بسیاری را دیدم و از برپایی آنها مطلع شدم که هر یک می تواند علاقه مندان بیشتری را به کتاب و کتاب خوانی جلب کند ، اما جای یک چیز را خالی دادم و آن ˈ راهنماهایی متخصصˈ بود که بتوانند به جوانان وآنهایی که تازه می خواهند مطالعه را جدی تر و تخصصی تر شروع کنند ، راهنمایی کنند که از کجا و به چه ترتیب قدم بردارند؟
این کار را ناشران اینک تا حدودی انجام می دهند و در مناسبت هایی هم از نویسندگان دعوت می شود تا با حضور در غرفه ها ، به سوالات پاسخ دهند ، اما این همه قطعا جای راهنماهای متخصص را نمی گیرد.
راهنماهای متخصص می توانند و باید کسانی صاحب علم وتجربه در حد اساتید دانشگاه باشند. اساتید را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک همکاری میان وزارتخانه ای با وزارتخانه های علوم و بهداشت و آموزش و پرورش می تواند برای دوره برپایی نمایشگاه دعوت به همکاری کند و آنان در یک سازماندهی مناسب هر یک درحوزه تخصصی و تجربی خود راهنمای مشتاقان مطالعه باشند.
از: رئوف پیشدار
فراهنگ 1601
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
16/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]