واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
متولی رشد مطالعه کودکان کیست؟ تهران - ایرنا - میزان سرانه مطالعه در کشور مناسب نیست و همه ناشران، نویسندگان و منتقدان در این زمینه اتفاق نظر دارند اما حالا پرسش این است که کدام بستر و امکانات برای رفع این مشکل در کشور ایجاد شده تا سرانه مطالعه در کشور افزایش یابد.
اغلب نویسندگان و منتقدان دوره کودکی را بهترین زمان برای ایجاد فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در افراد می دانند و در این مورد خانواده ها را مهمترین عامل برای رشد این فرهنگ دانستند.
این سخن هر چند درست است اما هنگامی که بسترها و امکانات این حرکت مهیا نشود رسیدن به اهداف در حد همان حرف باقی خواهد ماند.
در بحث تشویق و ترغیب کودکان و نوجوانان به مطالعه، نظرات کارشناسی بسیار زیادی وجود دارد و هر سال نیز این سخنان تکرار می شود.
معمولا در روزهای برپایی نمایشگاه بین المللی کتاب تهران این سخنان به اوج خود می رسد اما پس از پایان این رویداد فرهنگی کمتر این سخنان بیان می شود در حالی که بسیاری از این نظرات نیز هرگز به مرحله عمل نمی رسد.
** مطالعه بدون کار اساسی
هنوز در خصوص فرهنگ کتابخوانی و مطالعه کار اساسی در کشور صورت نگرفته و دست کم آمارهای موجود بیانگر چنین حقایقی است.
بسیاری از کارشناسان خانواده را مهمترین نهاد تشویق کودکان به مطالعه می دانند اما بنظر می رسد هنوز بستر فرهنگی این حرکت در خانواده ها فراهم نشده و در همین خانواده ها کتاب آخرین کالایی است که به آن فکر می شود.
کتاب در بسیاری از خانواده ها اصلا راهی پیدانکرده و ممکن است سال ها وضع به همین روال ادامه یابد. راه نیافتن این وسیله در برخی از همین خانواده ها دلیل مالی ندارد چرا که اصولا آنان نیازی به کتاب احساس نمی کنند زیرا هنوز اهمیت مطالعه و کتابخوانی در کشور فرهنگسازی نشده است.
اما در بحث افزایش سرانه مطالعه در کشور فقط فرهنگسازی کارساز نیست زیرا هنگامی که همه این شرایط آماده شود اما امکانات آن فراهم نشود این تلاش ها بی ثمر خواهد بود.
قیمت کتاب ها در ایران بالا است و دراین وضعیت برخی از خانواده ها توانایی تهیه آن را ندارند. پایین بودن میزان مطالعه باعث شد که شمارگان کتاب ها در ایران کاهش یابد و ناشران به افزایش قیمت آن اقدام کنند.
این افزایش سبب شد که برخی از خانواده ها از دسترسی به کتاب محروم شوند و این مبلغ را در کارهای دیگر هزینه کنند.
اختصاص یارانه هر چند در حوزه کتاب به صورت کج دار مریز اعمال می شود اما بنظر می رسد این میزان هنوز نتوانسته تحولی در این بخش ایجاد کند.
تعدیل قیمت کاغذ و اختصاص تسهیلات مختلف از جمله وام به ناشران می تواند در افزایش شمارگان کتاب ها و بدنبال آن کاهش قیمت کتاب کمک کند.
** شعار به جای عمل
فیروز زنونی جلالی نویسنده کتاب نهادینه کردن فرهنگ کتابخوانی در جامعه را ضروری خواند و گفت: فرهنگ مطالعه و کتابخوانی را باید از دوران پیش دبستانی نهادینه کنیم و برنامه ریزی این مقوله در دستورکار قرارگیرد.
نویسنده کتاب قاعده بازی افزود: مطالعه در کودکان ما هنوز جانیفتاده است و جامعه هنوز به آن به عنوان یک کالا و وسیله اساسی نگاه نمی کند.
زنونی تصریح کرد باید کتاب در میان همه از ارزش والایی برخوردار باشد و شایسته است آن را به عنوان کادو در آیین های مختلف ازجمله تولد، عید و دید و بازدید و ملاقات با بیمار هدیه دهیم تا این وسیله در ذهن کودک به عنوان یک کالای ارزشمند مورد توجه قرار گیرد.
زنونی به قیمت کتاب در بازار اشاره کرد و گفت: بهای کتاب در ایران گران است و شاید خیلی از افراد از خرید آن منصرف شوند برای رفع این مشکل دولت باید به حوزه کتاب یارانه اختصاص دهد و در زمینه کاغذ و نشر به یاری ناشران بشتابد.
این نویسنده گفت: رفع این مشکل می تواند گرایش به مطالعه در جامعه را افزون تر کند.
زنونی گفت: فرهنگ مطالعه در کشور پایین است و بسیاری از افراد هنوز با مقوله کتاب و کتابخوانی بیگانه هستند و این باعث شده که شمارگان کتاب ها از 11 هزار به 1000 تا 1500 نسخه برسد.
وی افزود: این مساله نشان می دهد که سیاست ها در این زمینه درست نبوده و ما در این زمینه راه دستی نرفته ایم و فقط شعار دادیم و زیر ساخت های این مشکل بررسی نشده است.
زنونی گفت: هر سال همایش های زیادی در کشور برگزار می شود چرا در مورد آسیب شناسی فرهنگ مطالعه و کتابخوانی برگزار نمی شود؛ مساله کتاب و کتابخوانی نیاز به آسیب شناسی دارد و باید در این زمینه بیش از پیش تلاش کرد.
** خانواده و مطالعه
هر چند از خانواده به عنوان تاثیرگذار ترین عنصر در افزایش سرانه مطالعه در کشور یاد می شود اما در این بخش بیشتر شعارها و نظرات کارشناسی مطرح بوده و کار چندانی صورت نگرفته است.
هنوز اهمیت و فرهنگ کتابخوانی و مطالعه در لایه های زندگی مردم و خانواده وارد نشده و برنامه هایی نیز برای اختصاص یارانه کتاب به آنان دیده نمی شود.
کتابخانه های محل و شهر نیز پاسخگوی نیاز علاقه مندان نیست و کمبود آن در جای جای شهرها و روستاها احساس می شود.
تعداد عناوین و محتوای این کتابخانه ها نیز چندان چنگی به دل نمی زند و در این شرایط یک بی تفاوتی عمیقی در جامعه به چشم می خورد.
در بحث کتاب و کتابخوانی همه می توانند متولی و مداخله گر باشند اما در این حوزه بنظر می رسد هر موسسه ای سعی می کند وظایف امور مطالعه را به نهاد دیگری محول کند.
در موضوع مطالعه نهادهای مختلفی مثل وزارت ارشاد، آموزش و پرورش و علوم به طور مستقیم دخالت دارند که می توانند در رشد فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در جامعه تاثیر گذار باشند.
نهاد خانواده هر چند در خط مقدم این حرکت قرار دارد اما به تنهایی قادر به رفع مشکلات معضل پایین بودن سرانه مطالعه در جامعه نیست.
ارایه کتاب های ارزان، بن کارت و اختصاص تسهیلاتی برای خانواده ها در تهیه کتاب می تواند در رشد مطالعه و کتابخوانی در جامعه موثر باشد.
فراهنگ (5) ** 1569**1588
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
09/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]