واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
فغان بهار در باغ دلگشای شیراز شیراز- ایرنا- عطر بهار نارنج این روزها ضمیمه هر آمد و شدی در کوچه ها و خیابان های شیراز است؛ اما در این حوالی در نزدیکی آرامگاه سعدی، فغان بهار از رنج روزگار شنیده می شود.
بهار نارنج همان شکوفه درخت نارنج است که در فصل بهار درخت را زینت داده، در پاییز و زمستان، جای خود را به میوه نارنج می دهد.
این عطیه الهی به اردیبهشت شیراز در زمینه دارویی نیز کاربرد دارد و آنچنان که منابع مختلف نگاشته اند عرق بهارنارنج آرامش بخش، کاهش دهنده سردردهای عصبی و میگرنی، تقویت کننده معده، از بین برنده تپش نامنظم قلب، تشویش و اضطراب، اشتهاآور و ضد سرفه است.
برخی نیز خواب خوش و آرام را ارمغان دم کردن چای به همراه بهارنارنج می دانند.
این خواص دارویی سبب شده است شکوفه های درخت نارنج طرفداران زیادی داشته باشد و این موضوع بهای هر کیلوگرم بهارنارنج را در بازار شیراز به حدود 400 تا 500 هزار ریال رسانده است.
اگرچه کمتر کوی و برزنی در شیراز است که از عطر بهار نارنج بی نصیب باشد، با این حال آنان که می خواهند از عطر بهار نارنج در شهر شعر و ادب بهره کامل ببرند در باغ های قدیمی مانند باغ دلگشا این توفیق را خواهند داشت.
این باغ واقع در نزدیکی آرامگاه سعدی در فهرست باغ های تاریخی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار دارد و عمارت های ساخته شده در آن مربوط به دوره قاجاریه است.
برخی منابع قدمت این باغ را به زمان ساسانیان دانسته اند و وجه مسلم این که این باغ در دوره صفویه از جمله باغ های مشهور و آباد شیراز محسوب می شده است.
این روزها تصویر اجتماع ده ها نفری کارگران روزمزد جویای کار و از طرفی ایستگاه فروش بهار نارنج ضمیمه ورودی این باغ تاریخی است.
در حالی که ده ها کارگر ایرانی در بیرون باغ منتظر ترمز ماشین هایی هستند که آنها را برای کارگری ببرند، در باغ دلگشا کارگران کشور همسایه شرقی ما مشغول جمع آوری بهار نارنج هستند.
صحنه های درون باغ تکان دهنده است. کارگران خارجی زیردرختان پارچه ای پهن می کنند و با چوب به جان درختان می افتند. فغان بهار است که شنیده می شود.
نخستین بار گردشگری از تهران با حضور در دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) پیگیری این موضوع را خواستار شد.
محمد 40 ساله می گفت: صحنه ناراحت کننده ای بود، حدود 40 نفر زن و مرد با چوب به جان درختان باغ دلگشایی افتاده بودند که در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.
سخن این گردشگر واقعیت داشت و زمانی که خبرنگار ایرنا با تهیه بلیت سه هزار ریالی وارد باغ دلگشا شد، گردشگران بسیاری را دید که از دیدن صحنه تکاندن بهار نارنج آزرده خاطر شده اند.
صحنه های خشم بشر بر طبیعت در حالی در اذهان ثبت می شد که افزون بر پنج پارچه نوشته نصب شده در نقاط مختلف باغ از شهروندان و گردشگران شیراز خواسته است که به درختان نارنج دست نزنند و بهار نارنج را نچینند.
آذری گردشگری از تبریز می گوید: ابتدای ورود به باغ دلگشا بر خود بالیدم که چنین توجه و حفاظتی از باغی تاریخی صورت می گیرد اما وقتی دیدم با نهایت بی رحمی بر شاخه های درختان نارنج باغ می زنند، در شگفت ماندم.
محمدی گردشگری از بوشهر نیز بر این باور است که مردم برای استشمام بوی بهار نارنج و دیدن صفای طبیعت به باغ دلگشا می آیند و اگر بنا باشد بهاری بر شاخه درختان نباشد رغبتی برای حضور در باغ نخواهد بود.
فهندژ شهروند شیرازی هم با ناراحت کننده توصیف کردن صحنه تکاندن درختان نارنج می گوید: درختان باغ دلگشا میراثی ملی است و اگر این نبود، در فهرست آثار ملی نمی آمدند. نمی دانم با چه جراتی درختان باغ برای منفعتی زودگذر چنین مورد تاخت و تاز قرار می گیرند.
وی می افزاید: به نظر می رسد مسوولانی که قصد توسعه گردشگری در استان را دارند از این امر مطلع نیستند وگرنه به تاراج دادن میراث ملی برای منفعت عده ای اندک پذیرفته نیست.
نوری شهروند دیگر شیراز نیز بر این باور است که بهار درخت های نارنج باغ دلگشا سرمایه ای متعلق به همه مردم است.
وی معتقد است: هجمه ای که به درختان باغ دلگشا صورت می گیرد با رویکرد و شعارهای شهرداری شیراز در زمینه شناساندن اهمیت فضای سبز و تاکید بر گسترش آن نیست چرا که منفعت مالی اندک فروش بهار نارنج به بهای زیاد از بین بردن تدریجی یک اثر ملی خردمندانه نیست.
استواری شهروند شیرازی که هر روز در مسیر کار خود پیاده از داخل یا بیرون باغ دلگشا گذری دارد، می گوید: به جای فروش بهار نارنج، آیا بهتر نبود، بهار نارنج جمع آوری شده به رسم هدیه به گردشگرانی که به شیراز سفر می کنند هدیه داده شود؟ آیا این کار برای جذب گردشگر اثرگذارتر است یا چاپ بروشورهای معرفی شیراز از محل درآمد فروش بهار نارنج که متاسفانه گاه سنگ فرش زمین می شوند.
گرم آبادی یک گردشگر دوستدار محیط زیست نیز بر این باور است که در صورت تداوم هجمه با چوب به درختان باغ دلگشا، این میراث ملی تهدید می شود.
این سخنان را یکی از کارکنان باغ تایید می کند. او می گوید: آنگونه که بر سر درختان می کوبند، این درختان دیگر ثمر و میوه نخواهند داد.
** پیشنهاد راهگشا
کارشناس حوزه گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس در پاسخ به خبرنگار ایرنا گفت که ملکیت باغ دلگشا در اختیار مجموعه شهرداری شیراز است و تصمیم گیری درباره چگونگی اداره باغ و نگهداری آن در حوزه ماموریت این نهاد است.
محسن عامری افزود: بنای درون باغ دلگشا در زمره آثار ملی است که هر گونه تغییر و تحول و مرمت آن باید با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس صورت گیرد.
این کارشناس حوزه گردشگری معتقد است که از فضای عطرآگین باغ دلگشا به عطر بهار نارنج به عنوان جاذبه گردشگری شیراز در ماه اردیبهشت باید صیانت شود و قدم زدن گردشگران یا هر مساله دیگری نباید سبب شود که از جاذبه های این باغ کاسته شود.
وی ضمن آن که از فروش بهار نارنج دفاع می کند و آن را عامل تقویت اقتصاد گردشگری می داند، پیشنهادی مرضی الطرفین دارد که رضایت مجموعه شهرداری و شهروندان و گردشگران شیراز را در پی خواهد داشت.
عامری گفت: به جای فروش بهار درختان نارنج باغ دلگشا می توان بهار نارنج باغ های دیگر که جنبه گردشگری ندارند را جمع آوری کرد و در ورودی باغ دلگشا به فروش رساند که از این طریق هم جنبه درآمدزایی حفظ می شود و هم سبب می شود که از جاذبه های باغ برای گردشگران کاسته نشود.
خبرنگار ما با وجود دو بار مراجعه حضوری و تماس های مکرر تلفنی موفق به گفت و گو با مدیر باغ دلگشا شیراز نشد تا توضیحات وی را برای مردم گزارش دهد.
در راهروهای محصور به درختان نارنج باغ دلگشا، حدود سی تا چهل تبعه خارجی اعم از زن و مرد دیده می شوند که مشغول تکاندن شکوفه های درخت نارنج و یا جدا کردن شاخ و برگ درختان از بهار نارنج های جمع آوری شده به ضرب چوب از درختان هستند. با سووالی بی پاسخ درباره چرایی حضور این کارگران و حدس و گمان درباره سلامت و بهداشت بهار نارنج عرضه شده به مردم باغ را ترک می کنیم.
مرور می کنیم این سخن پیامبر گرامی اسلام (ص) را که فرمود: شکستن شاخه درختان همانند شکستن بال فرشتگان است.
پس، بهار شیراز را با دستان خود خزان نکنیم. ک/4
2026/ 667 /675
گزارش : سید احمد نجفی
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]