واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «دانشنامه فاطمي» كتابي كه 2 مرجع تقليد به استقبالش رفتند
سيام فروردين 93، دو تن از مراجع عظام تقليد در مراسم رونمايي از يك كتاب حاضر شدند، البته يكي حضوري و ديگري از طريق پيام تصويري. اين اتفاق كه براي كمتر كتابي افتاده است لااقل براي اين كتاب خيلي هم عجيب نبود. موضوع كتاب به خودي خود آنقدر عظيم و سترگ بود كه چنين توجهي توجيه شود.
سيام فروردين 93، دو تن از مراجع عظام تقليد در مراسم رونمايي از يك كتاب حاضر شدند، البته يكي حضوري و ديگري از طريق پيام تصويري. اين اتفاق كه براي كمتر كتابي افتاده است لااقل براي اين كتاب خيلي هم عجيب نبود. موضوع كتاب به خودي خود آنقدر عظيم و سترگ بود كه چنين توجهي توجيه شود.
مجموعه پنج جلدي دانشنامه فاطمي بعد از قريب 10 سال تلاش 250 محقق در چهار گروه تاريخ و سيره، حكمت، زن و خانواده به بار نشسته بود و حالا علاوه بر اين دو مرجع تقليد، بسياري از علما و فضلاي حوزه علميه و كارشناسان زبده گرد هم آمده بودند تا در آيين رونمايي از اين كتاب شركت كنند. حجتالاسلام ابوالقاسم مقيمي حاجي، رئيس پژوهشكده دانشنامهنگاري ديني پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي آغاز نگارش اين كتاب را چنين روايت كرده است. او ساختار علمي نگارش اين كتاب را نيز چنين شرح داده است:
«دانشنامه فاطمي زير نظر شوراي علمي دانشنامه، مورخان، اساتيد، عالمان بزرگ حوزوي مانند آيتالله استادي، حجتالاسلام والمسلمين يوسفي غروي، حجتالاسلام رشاد، خانم علاسوند و آقاي بهجتپور تدوين شده است البته در كنار شوراي عالي، چهار گروه تاريخ و سيره، حقوق، اجتماعي و حكمت نيز مقالات را زير نظر شخصي فرهيخته به عنوان مديرگروه تدوين كردهاند و ارزيابان علمي متعدد هم نظارت بر كار را بر عهده داشتهاند و در مجموع بيش از 20 نفر در شوراي عالي و علمي گروهها و نيز 100 نفر به عنوان ارزياب علمي در تدوين دانشنامه نقش داشتهاند و 40 نفر از فضلاي فرهيخته، ويراستار علمي مقالات بودهاند. تيمي 10 نفره تمام آدرسدهيها و مدخلها را كه بيش از 2هزار منبع بودند مورد بررسي قرار دادهاند.»
چهار امتياز اين كتاب از نظر يك مرجع عظماي تقليد
آيتالله العظمي مكارم شيرازي در پيام تصويري كه به مراسم رونمايي از اين كتاب ارسال كردند، اين امتيازات را براي اين اثر فاخر برشمردند:
«امتياز اول اين دانشنامه تتبع گستردهاي است كه در اين كتاب انجام شده است، زيرا در آن به منابع بسيار زيادي مراجعه شده و ميتوان گفت منبعي نبوده كه مؤلفان آن به آن سر نزده و از آن استفاده نكردند.
امتياز دوم، همكاري بسيار گسترده دانشمندان، فضلا و علما در اين دانشنامه است و كار هر چه گروهي باشد، عظمتش بيشتر و خطايش كمتر است. امتياز سوم اين دانشنامه، ادبيات حاكم بر آن است. ادبيات سنجيده، حساب شده، محققانه، عالمانه و به دور از طغيان قلم در اين كتاب حاكم است. براي نمونه، بحثي كه در مورد حضرت محسن(ع) در اين دانشنامه ملاحظه ميشود، بسيار محققانه و جامع است و اين امر نشان ميدهد حق را در اين كتاب ادا كردهاند.
امتياز چهارم، نظام خاص حاكم بر كتاب است. جلد اول اين كتاب شامل شرح زندگاني حضرت زهرا(س) است. جلد دوم شامل مفاخر، فضايل، مقامات و ديدگاههايي است كه اهل بيت(ع) و قرآن كريم در مورد ايشان داشتهاند و جلد سوم اين مجموعه شامل احاديث، خطبهها، دعاها و سخنان حضرت فاطمه(س)است و در سه جلد ديگر، مباحث مربوط به زن، راه و رسم اسلامي درباره آنان، وظايف و حقوق آنان مورد بررسي قرار گرفته كه ميتوان نتيجه گرفت نظام بسيار اصولي و خاصي بر اين كتب حاكم است.»
حضرت آيتالله العظمي حسين نوري همداني
آيتالله العظمي نوري همداني نيز در اين مراسم تدوين دانشنامه فاطمي را اقدامي در راستاي احياي امر اهل بيت دانست و ضمن تقدير از همه علما، فضلا و استاداني كه در تدوين دانشنامه فاطمي اهتمام داشتند، تتبع و دقت زياد را از ويژگيهاي آن ذكر كرد.
وي تصريح كرد: دانشنامه نگاري اهل بيت بايد مورد حمايت نظام قرار گيرد و اين دانشنامه بايد به زبانهاي زنده دنيا ترجمه شود چراكه اين اثر در زمينه نشان دادن مكتب و معارف اهل بيت(ع) بسيار سازنده و آموزنده است. «دانشنامه فاطمي پس از انتشار دانشنامه امام علي(ع) در سال 1381 كه مورد توجه علما، انديشمندان و فرهيختگان حوزوي و دانشگاهي قرار گرفت منتشر شده است. تاكنون مجموعهاي 12 جلدي كه پنج بار تجديد چاپ شده طي 10 سال گذشته از دانشنامه امام علي(ع) در اختيار دانشپژوهان قرار گرفته است؛ پس انتشار آن مجموعه، پيشنهاد تدوين دانشنامهاي در ارتباط با حضرت زهرا(س) ارائه شد و رهبر معظم انقلاب نيز اين مهم را به پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي سپردند.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: 03 ارديبهشت 1393 - 21:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]