واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
شالیزارهای گیلان در انتظار نوشیدن آب سد سفیدرود رشت - ایرنا - سد سفیدرود در منجیل یکی از مهمترین سدهای کشور محسوب می شود که حیات 80 درصد شالیزارهای گیلان وابسته به آب این سد است و اکنون این دشتهای شالیزاری برای ببار نشستن در انتظار نوشیدن آب این سد هستند .
همه ساله آب این سد در اردیبهشت ماه برای آبیاری حدود 180 هزار هکتار از 238 هزار هکتار اراضی شالیکاری گیلان رهاسازی می شود .
جریان آب سد سفیدرود در کانال ها و شبکه ها زهکشی و آبیاری گیلان شریان های حیاتی استان را تشکیل می دهند که باید این ماده حیاتی را به اندام های کشاورزی انتقال دهند تا بتوان محصولی خوب برداشت کرد .
آب رودخانه سفیدرود ( سد )که از هشت استان کشور سرچشمه می گیرد با حجم ذخیره بیش از یک میلیارد متر مکعب ، یکی از مهمترین منابع تأمین کننده آب در مصارف کشاورزی ، صنعتی ، شرب و زیست محیطی در استان گیلان بشمار می رود .
ذخیره آب این سد بزرگ برای جلگه حاصلخیز استان گیلان جنبه حیاتی دارد و ادامه کاشت محصولاتی از قبیل برنج و زیتون به آب آن وابسته است .
برنج که محصول اصلی و محوری استان را تشکیل می دهد از محصولاتی محسوب می شود که بیش از هر محصول دیگری حیات آن به آب بستگی دارد و به همین دلیل سد بزرگ سفیدرود برای جلگه حاصلخیز گیلان طراحی و در اردیبهشت ماه سال 1341 به بهره برداری رسید .
سد سفیدرود با هدف اصلی تنظیم جریان های ورودی به رودخانه سفیدرود جهت آبیاری 189 هزار هکتار اراضی شالیکاری دشت گیلان و فومنات و با اهداف فرعی کنترل سیلاب ، تولید انرژی برق آبی با ظرفیت اسمی 87 مگاوات ساعت ، تأمین آب شرب و صنایع شهرهای مرکزی و شرق نزدیک گیلان ، تامین نیازهایی شیلات و آبزی پروری و دامپروری سفیدرود و تامین نیاز محیط زیست احداث شده است .
اراضی شالیزاری گیلان که از طریق پایاب سدسفیدرود آبیاری می شوند ، به بیش از دو میلیارد متر مکعب آب کشاورزی نیاز دارند که باید به موقع در پشت این سد ذخیره شود .
به دلیل واقع شدن جلگه گیلان در پایین دست این سد ، بارندگی ها در گیلان هیچ تاثیری بر ذخیره آب این سد ندارد و آب این سد کاملا وابسته به بارندگی های استان های دیگر بویژه زنجان ، کردستان و آذربایجان شرقی است .
هم اکنون سالانه 9 میلیارد متر مکعب بارش جلگه گیلان به دلیل عدم وجود امکانات و سازه های کنترلی به دریا سرازیر می شود .
کاهش بارندگی در آغاز سال جاری در 56 هزار و 200 کیلومتر مربع حوزه آبریز این سد در بالادست آن مسوولان استان گیلان را به شدت نگران کرده است و آنها در انتظار بارندگی در هفته های آینده در بالا دست این سد هستند تا بتوانند اراضی شالیزاری استان را در فصل تابستان آینده بدون تنش آبی مدیریت کرده و کشاورزان شالیکار با بحران کمبود آب روبرو نشوند .
گرچه بارندگی مناسب در ماههای اسفند و فروردین در پایین دست سد سفیدرود نیز این امکان را فراهم کرد که کشاورزان بدون استفاده از آب مخزن سد ، شخم زمستانه را در اراضی شالیزاری خود را انجام دهند ولی پس از این نیاز به آب سد دارند .
کارشناسان معتقدند ایران با اینکه جزء کشورهای کم آب محسوب می شود ولی مصرف آب آن در کشاورزی و شرب بالاتر از میانگین جهانی است و برای استفاده درست از این منبع حیاتی باید فرهنگ استفاده بهینه از آب در کشور نهادینه شود .
کارشناسان برای انجام مدیریت موفقیت آمیز تنش های آبی در استان گیلان معقتد به همکاری متقابل کشاورزان و مسوولان هستند تا با استفاده بهینه از آب موجود فصل شالیکاری را پشت سر بگذارند . ک/4
619/604
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
03/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]