واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تدابیر دولت برای برگزاری باشکوه مراسم کومسای/ صدا و سیما پوشش دهد سنندج- ایرنا- آیین سنتی ˈپیرشالیارˈ هر سال در دو مقطع بهار و زمستان برگزار می شود که در آن جلوه هایی از آیین سنتی ایرانیان توسط مردم بومی اورامان به اجرا در می آید و فرهنگ دوستانی از داخل و خارج از کشور را با هدف آشنایی با این آیین کهن، به اورامان تخت می کشاند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، اورامان تخت با حدود چهار هزار نفر جمعیت از توابع شهرستان سروآباد استان کردستان در حدود 160 کیلومتری شهر سنندج مرکز استان کردستان و در منطقه اورامان واقع شده و سال 90 تبدیل به شهر شد.
شهر اورامان را با بافت تاریخی و قدیمی و آیین های پیرشالیار می شناسند، اورامان قدمتی به درازای تاریخ دارد و براساس منابع مستند بیش از هزار و 300 سال قدمت این منطقه است.
هر ساله در فصول بهار و زمستان، اهالی اورامان دو آیین سنتی برگزار می کنند، ابتدا 45 روز که از بهار می گذرد در 15 اردیبهشت مراسم کومسای و در آخرین چهارشنبه نرسیده به نیمه اول بهمن نیز مراسم عروسی پیرشالیار را برگزار می کنند.
در مراسم کومسای که به مراسم ˈشکستن سنگ مقدسˈ نیز مشهور است، سنگ مقدس در اورامان شکسته می شود، مردم منطقه معتقدند؛ این سنگ تنها در این روز شکسته و تا سال بعد دوباره رشد خواهد کرد.
مراسم ˈکومسایˈ یکی از مراسم های کهن اورامانات است که مردم با تجمع در مرقد پیرشالیار به رسوم خاص این روز می پردازند.
دیگر آیین باستانی در اورامان تخت که در فصل زمستان برگزار می شود، سالگرد ازدواج پیرشالیار است که ریشه در اسطوره ها و اعتقادات و آیین های قدیم مردم این سرزمین دارد.
این مراسم طی مراحل مختلف مانند قربانی کردن گاو و گوسفند، دف نوازی و رقص عرفانی و توزیع نذری، مراسم تبرک تسبیح و کفش پیر، پخت نوعی نان و در نهایت با رفتن به زیارت مزار پیر به پایان می رسد.
امسال آیین کومسای به مانند سال های گذشته قرار است در 15 اردیبهشت در اورامان تخت برگزار شود و بنا بر تاکید استاندار کردستان مبنی بر برگزاری باشکوه این آیین باستانی، مسوولان مرتبط با حوزه گردشگری در تدارک برگزاری این آیین هستند.
اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کردستان به منظور هماهنگی در جهت اجرای هرچه بهتر آیین کومسای اقدام به برگزاری جلسه ای با حضور فرماندار سروآباد و مسوولان مرتبط کردند.
فرماندار سروآباد در این جلسه گفت: مراسم پیر شالیار سالیان متوالی است که توسط مردم منطقه اورامان تخت برگزار می شود و این مراسم دارای جایگاه ویژه و پتانسیل هایی در بحث جذب و توسعه گردشگر است.
محمد محمدرضایی افزود: اورامان تخت به دلیل سخت گذر و کوهستانی بودن آن، هرساله در زمان برگزاری مراسم کومسایی دچار مشکلاتی می شود و امسال باتوجه به تاکیدات استاندار بر هرچه باشکوه تر برگزار کردن این مراسم باید تدابیری را برای بحث ترافیک جاده که از وسط شهر اورامان می گذرد اندیشید، چرا که تجمع خودروها در مسیر موجب می شود که گردشگران ورودی به این منطقه نتوانند به مراسم برسند و شاهد دیدن این مراسم باشند.
وی افزود: امسال با همکاری میراث فرهنگی، شهرداری، فرمانداری، بخشداری، نیروی انتظامی، هلال احمر و راهنمایی و رانندگی سعی داریم این مراسم با نظم و هدایت و حمایت بهتر مسافران و در خور و شان آنها برگزار گردد.
وی اظهار کرد: امسال با استقرار نیروهای راهنمایی و رانندگی و استقرار چادرهای راهنمای گردشگری و پخش اقلام این مراسم، گردشگران را به مقصد بهتر راهنمایی می کنیم.
فرماندار سروآباد افزود: بنا داریم با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گروه های ˈهه لپرکیˈ را قبل از مراسم و بعد از مراسم و در مسیر اورامان تخت استقرار داده و نسبت به برپایی نمایشگاه صنایع دستی و سوغات در حاشیه این مراسم اقداماتی در دستور کار خود خواهیم داشت.
محمدرضایی افزود: همچنین گروه های دف نوازی و مولودی خوانی نیز در حاشیه این مراسم به اجرای برنامه می پردازند.
وی گفت: اورامان تخت دارای پتانسیل عظیم برای جذب و توسعه گردشگری است و مراسم کومسایی فرصتی برای ارتقاء و توسعه گردشگری و شناساندن آیین ها و سنت های این منطقه به تمام دنیا است.
در ادامه این جلسه بخشدار سروآباد نیز در سخنانی یکی از مشکلات در برگزاری مراسم کومسای را نبود پلیس راه عنوان کرد و گفت: با استقرار این نیروها در مسیر جاده اورامان، از ورود خودروهای شخصی به داخل اورامان جلوگیری خواهد شد و مردم می توانند از آژانس استقرار یافته در شهر اورامان استفاده نمایند.
حاتم خوشیر، همچنین از عدم پوشش آیین های سنتی پیرشالیار از سوی صدا و سیمای مرکز کردستان انتقاد کرد و افزود: متاسفانه صدا و سیمای مرکز کردستان در پوشش و اطلاع رسانی این مراسم کوتاهی کرده که امید است امسال این مراسم معنوی به طرز باشکوه و پرباری توسط صدا و سیمای مرکز کردستان و شبکه سحر پوشش داده شود.
وی در پایان گفت: توجه به همگرایی و همبستگی مردم منطقه اورامان، باید در راس همه کارها قرار گیرد چرا که همبستگی و اتحاد مردم منطقه موجب شده که این مراسم هرساله توسط خود آنها برگزار گردد.ک/4
7346/533
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
03/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]