محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844941053
رفتار اقتصادي دولت يازدهم هم دستوري ميشود
واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رفتار اقتصادي دولت يازدهم هم دستوري ميشود
چند روزي است مسئولان وزارت اقتصاد و بانك مركزي به تب و تاب افتادهاند كه بانكها بايد نرخ سود را پايين بياورند تا سرمايهها از بورس خارج نشده و تالار شيشهاي سقوط نكند
چند روزي است مسئولان وزارت اقتصاد و بانك مركزي به تب و تاب افتادهاند كه بانكها بايد نرخ سود را پايين بياورند تا سرمايهها از بورس خارج نشده و تالار شيشهاي سقوط نكند. اين رفتار طي روزهاي اخير ما را به ياد سالهاي اول دولت نهم مياندازد. احمدينژاد در همان سال نخست رياست جمهوري خود شعار ارزان شدن تسهيلات بانكي و حتي ادغام بانكهاي تجاري را در همه جا فرياد ميزد. البته اين شعار مدت زماني به واقعيت پيوست و احمدينژاد با زور و جبر و حتي تهديد مديران عامل بانكها حرف خودر ا به كرسي نشاند و نرخ سودها كمتر از تورم تثبيت شد.
با اين رفتار دولت قبل بانكها بيش از 120 درصد منابع خود را مصرف كردند و حتي خطوط اعتباري آنها نزد بانك مركزي به مرز هشدار و ورشكستگي رسيد. بانكها همه نوع وام را مجبور بودند با نرخ پايين تر از تورم به هر شركتي و طرحي به ويژه طرح بنگاههاي زودبازده كه هنوز هم عواقب آن دامن دولت را گرفته است بدهند.
بانكهاي دولتي آن زمان با چند بحران مواجه شدند. از يك طرف قلك دولت بودند و به اجبار وام ارزان با نرخ كمتر از تورم و قيمت تمام شده پرداختند و از طرف ديگر با تحريم و كاهش منابع ارزي مواجه شدند.
در اين برهه همه براي گرفتن وام صف كشيدند. دليلش هم ساده و منطقي بود. تورم 20 تا 22 درصد بود نرخ سود كمتر از 14 درصد. براي همين بسياري وامهاي صوري را صرف امور دلالي چون خريد املاك و خودرو كردند.
اين رويه در نهايت در سالهاي پاياني دولت نهم و اواسط دولت دهم دوام نياورد و بانك مركزي مجبور شد براي زنده نگه داشتن بانكها نرخ سود را كمي به تورم نزديك كند تا بانكها بتوانند پول جذب كنند. البته دعواي احمدي نژاد و بانكها خود داستان مفصلي دارد. دعوايي كه بسياري از مديران عامل و حتي هيئت مديره بانكها را قرباني كرد. اما با تغيير دولت و روي كار آمدن دولت موسوم به تدبير و اميد بسياري از اقتصاددانان و كارشناسان بانكي اميد داشتند كه دولت و بانك مركزي فضاي رقابتي براي نرخ سود ايجاد كنند و از دخالت دستوري بپرهيزند. اين موضوع نيز در چند ماه گذشته بر فضاي شبكه بانكي حاكم شد و بانك مركزي بسته سياستي و نظارتي را ابلاغ نكرد و نرخ سود را به عهده خود بانكها گذاشت.
اين امر به ايجاد نرخهاي سود جذاب براي مشتريان مبدل شد و سرمايههايي كه در بازارهايي چون ارز و سكه و حتي ملك راكد بودند به سمت بانكها سرازير شدند.
البته ناگفته نماند كه شروعكننده بازي نرخ سود خود بانك مركزي بود كه نرخ سود اوراق مشاركت را به رقم 23 درصد افزايش داد. اين يعني بانكها ميتوانند تا نرخ سود 23 درصد سود خود را بالا ببرند. مؤسسات اعتباري نيز دو درصد روي اين نرخ گذاشتند و 25 درصد را روزشمار براي خود تعيين كردند. حال با گذشت چندين ماه بانكها تا حدودي فربهتر شدند و حسابهاي قرمزشان تبديل به سبز در بانك مركزي شد. در مقابل اين بازار، تالار شيشهاي كه تا چند ماه قبل از پايان سال 92 ركوردهاي خود را يك به يك جابهجا ميكرد، با تدوين لايحه بودجه دولت و برخي تغييرات قيمتي چون نرخ خوراك پتروشيمي و حاملهاي انرژي سهامها با روند نزولي مواجه شد. در كنار اين موضوع بانكها نيز رقيب سرسختي براي بورس بودند. بورس كه پيشاني يك اقتصاد ميتواند باشد، كمكم دولتمردان را نگران كرد و آنها آستينها را بالا زدند تا كاري كنند. براي همين هم راحتترين راه را برگزيدند؛ نرخ سود بانكي را كاهش دهند آن هم به صورت دستوري.
در همين باره روز گذشته رئيس كل بانك مركزي از انجام بررسيها و مطالعات كارشناسي در اين بانك در خصوص نرخهاي سود بانكي خبر داد و اعلام كرد: گزارش اين بانك جهت اتخاذ تصميم لازم به شوراي پول و اعتبار ارائه خواهد شد.
ولي اله سيف با بيان اين مطلب كه در گذشته اختلاف اندك ميان نرخ سود بانكها، عامل جذب سپردههاي مردمي بود، خاطر نشان كرد: در شرايط كنوني، بازار پول كشور در حالگذار از وضعيت نوساني به سوي تعادلي متناسب با انتظارات تورمي كاهنده است و مردم با در نظر گرفتن كيفيت و كميت خدمات ارائه شده توسط بانكها و مقايسه آنها با يكديگر، اقدام به سپردهگذاري مينمايند. لذا نرخ سود پرداختي تنها يكي از عوامل تعيينكننده براي سپردهگذاران است. رئيس كل بانك مركزي افزود: بانكها جهت پرداخت سود به سپردهگذاران خود، منابع تجهيز شده را در فعاليتهاي اقتصادي در قالب تسهيلات بانكي سرمايهگذاري ميكنند، لذا اگر بانكي نسبت به پرداخت سود به سپردهگذاران با نرخي غيرمتعارف متعهد شود، اين سؤال مطرح ميشود كه بانك منابع تجهيز شده را در چه فعاليت و پروژهاي سرمايهگذاري خواهد كرد كه علاوه بر پوشش هزينههاي مترتب در بانك، امكان پرداخت سود بالايي در اين حد را به سپردهگذاران دارد. به هر حال بايد توجه داشت كه توان پرداخت سود بانكي در فعاليتهاي اقتصادي و بخشهاي توليدي محدود است. وي اظهار داشت: بانكهاي پرداختكننده نرخ سود بالا، با ملاحظه روند كاهش تورم و تضعيف انتظارات تورمي و تقويت ثبات در اقتصاد كلان و بازارهاي مالي، به تدريج به اين نتيجه خواهند رسيد كه رويكرد انتخاب شده به صرفه و مصلحت اقتصادي آنها نخواهد بود.
وي اضافه كرد: اين بانكها راهي جز تعديل و منطقي نمودن رفتار خود در پرداخت سود سپردهها متناسب با كاهش تورم و تحولات مثبت در اقتصاد كلان كشور ندارند و روند تحولات اقتصادي ترتيبات جديدي را در بازار پول رقم خواهد زد.
اين رفتار دولت تدبير و اميد با شعارهاي آن يعني عدم دخالت دولت در بازار و كارهاي دستوري و بدون منطق منافات دارد. اگر قرار باشد منطق حاكم شود اكنون نرخ تورم 32 درصد است كه با شروع فاز دوم هدفمندي به حدود 40 درصد خواهد رسيد. بنابراين نرخ سود كمتر از اين رقم در واقع به زيان مشتريان بانكها تمام ميشود. ضمن اينكه معلوم نيست تصميم دولت مبني بر كاهش نرخ سود بانكها منجر به ورود پول به بازار سرمايه خواهد شد يا خير؟از سوي ديگر جذاب ساختن صوري يك بازار و سود كوتاه مدت آيا ميتواند از منطق استوار بهرهمند باشد؟
اگر دولت به عدم دخالت دولت در اقتصاد و بازار مقيد است پس دستور و اجبار به كاهش نرخ سودبانكها كه اكنون نيز پايين تر از نرخ تورم است چه معنايي دارد؟
در پي افزايش نرخ تورم تا نرخ ۴۰ درصد مسئولان اقتصادي و بانك مركزي دولت يازدهم براي كاهش اين نرخ تا حدود ۳۰ درصد تا پايان سال به تكاپو افتادهاند و در حال ارزيابي نظرات كارشناسان در اين زمينه هستند. يكي از مواردي كه طي روزهاي گذشته به وفور بيان شده است و به عنوان راهكار مناسب از آن ياد ميشود افزايش نرخ سود سپردهها در بانكهاست كه به نظر ميرسد تا حد زيادي اين موضوع به حقيقت بپيوندد.
اما به راستي چرا بايد براي كاهش تورم، نرخ سود سپردهها را در بانكها افزايش داد و با افزايش نرخ سود سپردهها تكليف تسهيلات اعطايي به بنگاههاي زودبازده و بخش توليد چه خواهد شد و آيا اين به نفع اقتصاد كشور است؟
در شرايط موجود كه حداكثر نرخ سود سپردهها در بانكها در خوشبينانهترين حالت به 25 درصد ميرسد و نرخ تورم نيز 32 درصد علاوه بر اينكه هيچ سودي براي سپردهگذار ندارد زيان نيز نصيب سپردهگذار ميكند. البته اين زيان در سپرده شخص به صورت پنهان نمايش داده شده و بهتر است اينگونه بيان شود كه قدرت خريد سپردهگذار كاهش يافته است. در اين صورت سپردهگذار ترجيح ميدهد به جاي سپردهگذاري در بانك پول خود را در بازارهايي سپردهگذاري كند كه حداقل ۴۰ درصد بازدهي داشته باشد تا قدرت خريد آن حفظ شود.
كاهش نرخ سود بانكي در يك اقتصاد با تورم بالا يعني بالا بردن ماشين از سرازيري به بالاي كوه. مسئولان گفتهاند نرخ تورم به 25 درصد خواهد رسيد بنابراين نرخ سود نيز بايد كاهش يابد. آيا اين استدلال ميتواند پايه اقتصادي داشته باشد؟
بهتر نيست كه وزارت اقتصاد و بانك مركزي به جاي كوبيدن بر طبل كاهش تورم و نرخ سود، برنامه عملي و اجرايي خود مبني بر پايين آمدن تورم در واقعيت را بيان كنند. آيا ميتوان از تورمي كه فاز دوم هدفمندي يارانهها به دنبال دارد چشمپوشي كرد؟
نویسنده : علي طالبزاده
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: 02 ارديبهشت 1393 - 17:53
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]
صفحات پیشنهادی
انتقاد روزنامه جمهوری اسلامی از رفتار ناهماهنگ تیم اقتصادی دولت
انتقاد روزنامه جمهوری اسلامی از رفتار ناهماهنگ تیم اقتصادی دولت اقتصاد > اقتصاد کلان - روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشت ناهماهنگیها و تشتت در تصمیم گیریهای دولت در حوزه اقتصاد به وضعیت نگران کنندهای رسیده است این نگرانی به حدی است که ناظرنماینده مجلس:دولت با برنامه ریزی مشکلات اقتصادی جامعه را حل خواهد کرد
نماینده مجلس دولت با برنامه ریزی مشکلات اقتصادی جامعه را حل خواهد کرد نوشهر- ایرنا - نماینده مردم شهرستان های عباس آباد تنکابن و رامسردرمجلس شورای اسلامی گفت دولت یازدهم با تدبیر وبرنامه ریزی اصولی دراجرای قانون هدفمندی یارانه ها دراین مرحله جامعه را از مشکلات ناشی از مسایل اقتحمایت از بازار سرمایه سیاست محوری دولت یازدهم در حوضه اقتصاد است
حمایت از بازار سرمایه سیاست محوری دولت یازدهم در حوضه اقتصاد است شهرکرد-ایرنا- استاندار چهارمحال و بختیاری حمایت از بازار سرمایه و تقویت نقش و جایگاه این بازار در تأمین منابع مالی بنگاه های اقتصادی را از سیاست های محوریدولت یازدهم در حوزه اقتصاد خواند به گزارش ایرنا قاسم سلیمدولت خود را امين اطلاعات اقتصادي خانوارها ميداند
معاون اقتصادي وزير اقتصاد در گفتگو با باشگاه خبرنگاران دولت خود را امين اطلاعات اقتصادي خانوارها ميداند اطلاعات اقتصادي ارائه شده از سوي خانوارها در ارتباط با فاز دوم هدفمندي يارانهها به هيچ عنوان براي ساير مسائل اقتصادي استفاده نميشود شاپور محمدي معاون اقتصادي وزير اقتصاد دامام جمعه اهل سنت کرمانشاه:توان اقتصادی دولت با انصراف از یارانه ها تقویت می شود
امام جمعه اهل سنت کرمانشاه توان اقتصادی دولت با انصراف از یارانه ها تقویت می شود کرمانشاه - ایرنا - امام جمعه اهل سنت کرمانشاه گفت توان اقتصادی دولت با انصراف از دریافت یارانه ها توسط مردم تقویت می شود ملا محمد محمدی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ثبت نامحمایت جمعی از کارکنان صندوق مهر رضا از سیاست های اقتصادی دولت
حمایت جمعی از کارکنان صندوق مهر رضا از سیاست های اقتصادی دولت تهران - ایرنا - جمعی از مدیران و کارکنان صندوق مهر امام رضا ع با ارسال نامه ای به سازمان هدفمندسازی یارانه ها انصراف خود را از دریافت نقدی مرحله دوم یارانه ها اعلام کردند به گزارش روز سه شنبه ایرنا در متن نامه ارسمردم با انصراف از دریافت یارانه دولت را در شکوفایی اقتصادی یاری کنند
مردم با انصراف از دریافت یارانه دولت را در شکوفایی اقتصادی یاری کنند ساوه- ایرنا- امام جمعه شهرستان زرندیه گفت اقشار مختلف مردم بخصوص افراد متمکن با انصراف از دریافت یارانه نقدی در فاز دوم اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها دولت را در شکوفایی اقتصادی کشور یاری کنند حجت الاسلام«میوه ممنوعه» دولت یازدهم
میوه ممنوعه دولت یازدهم رئیسجمهور در دیدار نوروزی جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مسئولان دولتی و فعالان سیاسی ضمن تاکید بر اینکه دولت مصمم است تورم را در سال جاری به 25 درصد کاهش دهد گفت تلاش ما ایجاد رونق اقتصادی همزمان با اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانههاست به گزمرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت اعلام کرد رفتار برخی مسئولان دولت با اصول اقتصاد مقاومتی
مرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت اعلام کردرفتار برخی مسئولان دولت با اصول اقتصاد مقاومتی مغایر استمرکز مطالعات اقتصادی بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت در بیانیهای اعلام کرد با وجود تأکید مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی برخی از مسئولان دولت به گونهای عملدولت قیمت سوخت برای 5 سال آینده را رسما اعلام کند/ بانکها رقیب بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی شدند
اقتصادی صنعت و تجارت و کشاورزی گفتگوی مشروح مهر با آل اسحاق دولت قیمت سوخت برای 5 سال آینده را رسما اعلام کند بانکها رقیب بخش خصوصی در فعالیتهای اقتصادی شدند رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران معتقد است که دولت باید قیمت حاملهای انرژی را به صورت شفاف برای 5 سال آیندههشدار ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی به مسئولان دولتی
هشدار ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی به مسئولان دولتی به این مطلب امتیاز دهید ۱۳۹۳ ۱ ۲۷ - ۱۲ ۰۱ربیعی:مهار تورم سیاست اساسی دولت یازدهم است
ربیعی مهار تورم سیاست اساسی دولت یازدهم است تهران - ایرنا - وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی مهار تورم را از سیاست های اساسی دولت یازدهم اعلام کرد و افزود در چند سال گذشته بین 100 تا 150 میلیارد دلار درآمد داشتیم اما نتیجه آن رکود تورمی امروز است علی ربیعی روز دوشنبه در همایش راهعصر امروز به ریاست معاون اول رییس جمهوری: ششمین نشست شورای عالی آب در دولت یازدهم برگزار میشود
عصر امروز به ریاست معاون اول رییس جمهوری ششمین نشست شورای عالی آب در دولت یازدهم برگزار میشودششمین نشست شورای عالی آب در دولت یازدهم عصر امروز دوشنبه به ریاست معاون اول رییس جمهوری برگزار می شود به گزارش خبرگزاری فارس سیزدهمین اجلاس شورای عالی آب عصر امروز دوشنبه به ریاستانصراف ازدریافت یارانه دست دولت رابرای حل مسایل اقتصادی باز می گذارد
انصراف ازدریافت یارانه دست دولت رابرای حل مسایل اقتصادی باز می گذارد رشت - ایرنا - امام جمعه شهرستان رودسر با بیان اینکه کشور بدون حل مسائل اقتصادی پیشرفت نمی کند گفت انصراف از دریافت یارانه دست دولت را برای حل مسایل مختلف بویژه اقتصادی باز می گذارد حجت الاسلام والمسلمین محمدولت هند برای رسیدن به رشد اقتصادی با مشکلات زیادی مواجه است
بدنبال کاهش تولیدات صنعتی دولت هند برای رسیدن به رشد اقتصادی با مشکلات زیادی مواجه است تولید صنعتی هند در ماه فوریه 1 9درصد و تولیدات کارخانه ای که سه چهارم شاخص تولیدات صنعتی را تشکیل می دهد در ماه فوریه درمقیاس سالانه 3 7 درصد کاهش یافت به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاانتقاد روزنامه جمهوری اسلامی از رفتار ناهماهنگ تیم اقتصادی دولت/ وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی در اوج ناهما
انتقاد روزنامه جمهوری اسلامی از رفتار ناهماهنگ تیم اقتصادی دولت وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی در اوج ناهماهنگی هستند به نظر میرسد دو مدیر کلیدی دولت در حوزه اقتصاد یعنی رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد در اوج ناهماهنگی با یکدیگر قرار دارند به گزارش نامه نیوز روزنامه جمهوراستاندار همدان:هیئت های حسینی در زمینه فرهنگی و اقتصادی میتوانند به دولت کمک کنند
استاندار همدان هیئت های حسینی در زمینه فرهنگی و اقتصادی میتوانند به دولت کمک کنند همدان- ایرنا- استاندار همدان در جمع هیئت های حسینی حاضر در غار علیصدر گفت هیئت های حسینی می توانند در زمینه فرهنگی و اقتصادی کمک حال دولت باشند به گزارش ایرنا محمدناصر نیکبخت عصر جمعه در مراسمی-
اقتصادی
پربازدیدترینها