واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
خودمراقبتی کلید سلامتی افراد برای یک عمر زندگی سالم است دماوند – ایرنا – معاون شبکه بهداشت و درمان شهرستان دماوند گفت: انسان با خودمراقبتی قادر خواهد بود تا حدود 80 درصد از ابتلاء به بسیاری بیماری ها خود را رهایی و یک عمر زندگی سالم را تجربه کند.
دکتر حسن خیرخواه روز شنبه درگفت وگوی اخصاصی با ایرنا با بیان اینکه هفته سلامت در سال 93 از اول اریبهشت تا هفتم تعیین شده است، افزود: خودمراقبتی، گام اول سلامت است تا بدانیم و یاد بگیریم خودمان از خودمان مراقبت کنیم.
وی افزود: بین 65 تا 85 درصد از مراقبت هایی که به سلامت ما منجر می شود، محصول همین خودمراقبتی است؛ یعنی فعالیت هایی که خود یا خانواده مان برای حفظ یا ارتقای سلامتمان، پیشگیری از ابتلایمان به بیماری، درمان بیماریمان یا کاهش عوارض آن انجام می دهیم.
دکتر خیرخواه با تاکید بر نقش مادران در سلامت اعضای خانواده گفت: بطور معمول مادران مهمترین نقش مراقبتی را در جامعه کوچک خانواده می توانند بر عهده داشته باشند.
وی در تعریف خودمراقبتی گفت: خودمراقبتی، عملی است که در آن هر فردی از دانش، مهارت و توان خود به عنوان یک منبع استفاده می کند تا ˈبه طور مستقلˈ از سلامت خود مراقبت کند، یعنی تصمیم گیری درباره خود و با اتکا به خود است، که این تصمیم گیری می تواند شامل مشورت و کسب کمک تخصصی یا غیرتخصصی از دیگران چه متخصص و یا غیرمتخصص نیز باشد.
معاون شبکه بهداشت و درمان شهرستان دماوند افزود: گرچه خودمراقبتی، فعالیتی است که مردم برای تأمین، حفظ و ارتقای سلامت خود انجام می دهند؛ ولی گاهی این مراقبت به فرزندان، خانواده، دوستان، همسایگان، هم محلی ها و همشهریان آنها نیز گسترش داده می شود.
وی در تعریف خودمراقبتی آن را دارای پنج ویژگی برشمرد و افزود: خودمراقبتی در واقع رفتاری است داوطلبانه، فعالیتی آموخته شده، حق و مسوولیتی است همگانی برای حفظ سلامت خود، خانواده و نزدیکان، بخشی است از مراقبت های نوزادان، کودکان، نوجوانان و سالمندان و بزرگسالانی که قادر به خودمراقبتی نیستند و نیازمند دریافت مراقبت های بهداشتی از ارایه دهندگان خدمات اجتماعی یا بهداشتی خواهند بود.
دکتر خیرخواه در ادامه افزود: افتراق نهادن میان سه واژه خودمراقبتی، خودمدیریتی و خوداتکایی بسیار مهم است، زیرا خودمراقبتی به مسئولیت پذیری افراد در مقابل سلامت خود از طریق اتخاذ سبک سالم زندگی، تدبیراندیشی جهت جلوگیری از رخداد حوادث و بیماری ها، نگهداری و استفاده صحیح از داروهای بدون نسخه ) OTC ( در بیماری های جزیی و مراقبت بهینه از بیماری های مزمن اطلاق می شود.
وی اضافه کرد: خودمدیریتی به مسوولیت پذیری و مشارکت افراد مبتلا به بیماری های مزمن در تصمیم گیری های آگاهانه بالینی، همکاری با افرادی که مراقبت از سلامت آنان را بر عهده دارند، به حداقل رساندن تاثیر بیماری بر وضعیت عملکردی، عواطف و ارتباطات بین فردی و همچنین پایش و مدیریت علایم و نشانه های بیماری برای به حداقل رساندن دفعات و عواقب حملات تشدید بیماری اطلاق می شود.
دکتر خیرخواه در خصوص خوداتکایی گفت: خوداتکایی نیز توانایی و اعتماد به نفس فرد برای حفظ استقلال، انجام امور روزمره و دستیابی به اهداف زندگی با حداقل وابستگی به دیگران است.
وی افزود: محتوای خودمراقبتی را می توان بر حسب گروه هدف، نیازهای خاص آنها و راههای مختلف برآورده کردن نیازها تغییر داد یعنی می توان برنامه خودمراقبتی برای مدیریت بیماری دیابت در بزرگسالان، کاهش اعتیاد به سیگار در نوجوانان و یا صدها موضوع متنوع دیگر طراحی کرد و در آن برنامه از روشها یا قالب های گوناگون سود برد.
معاون شبکه بهداشت و درمان شهرستان دماوند گفت: عاملیت خودمراقبتی به معنای قدرت درگیری مردم در فرآیند خودمراقبتی در روند زندگی روزانه با تفکر نقاد، راهنمایی و نظارت دیگران است و تجربه خودمراقبتی، موجب ایجاد و افزایش صلاحیت و ظرفیت خودمراقبتی در مردم می شود.
وی انواع خودمراقبتی را در چهار گروه طبقه بندی کرد و آن را در خودمراقبتی برای حفظ سلامت Self-care of Healthy State، خودمراقبتی در ناخوشی های جزیی Self-care of Minor Ailment، خودمراقبتی در بیمار یهای مزمن Self-care of Chronic Diseases، خودمراقبتی در بیماری های حاد Self-care of Acute Illness طبقه بندی کرد.
دکتر خیرخواه شعار روزهای هفته سلامت را توانمندسازی نوجوانان و جوانان برای خودمراقبتی، عموم مردم، نیازمند خودمراقبتی، خانواده، خاستگاه خودمراقبتی، رسانه ها، مروّجان خودمراقبتی، نهادها و پایگاه های مردمی، کانون های خودمراقبتی، تیم سلامت، مربیان خودمراقبتی و سیاستگذاران و مدیران اجرایی، حامیان خودمراقبتی برشمرد.
وی از ایجاد چادر سلامت در هفته سلامت در مسیر نماز جمعه شهرهای آبسرد و دماوند خبر داد و گفت: در این چادرها از شهروندان کنترل فشارخون، آموزش، مشاوره و در صورت فراهم شدن تست قند خودن گرفته خواهد شد.
همه ساله هفته سلامت از 18 فروردین تا 23 یا 25 بود که براساس سیاست جدید وزارت بهداشت و درمان کشور امسال هفته سلامت از یکم اردیبهشت تا هفتم قرار داده شده است.
تهرام/8128/1457/
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
30/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]