واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رسالت رسانه های داخلی در ارتقای فرهنگ ملی خمین- ایرنا- برنامه ریزی، مدیریت و سیاست گذاری های کارامد و قوی رسانه ای در یک کشور در حوزه فرهنگ و در معرفی صحیح ارزش ها و باورها و اعتقادات، می تواند گامی موثر در راستای ارتقا و تعالی فرهنگ ملی باشد.
رسانه ها به عنوان یکی از منابع اطلاع رسانی و آموزشی در شکل دهی و سمت و سو دادن به افکار عمومی از اهمیت بسزایی برخوردار هستند و امروزه و در عصر اطلاعات و ارتباطات هیچکس نمی تواند منکر نقش و تاثیر رسانه های جمعی در جنبه های مختلف زندگی بشری و یا در تحولات جهانی شود.
رسانه ها با بسترسازی و بهره برداری از روش ها و شیوه های خاص خود مانند بزرگ نمایی،برجسته سازی،گزینش و اولویت دادن به برخی موضوعات و مسایل ویژه می توانند اهمیت یک موضوع را افزایش و یا کاهش دهند وافکارعمومی را در جهت خواسته ها و اهداف از پیش تعریف شده خود سازماندهی و هدایت کنند.
در واقع رسانه ها دارای این توانایی هستند که با استفاده از قابلیت های خود فضایی سازنده و مثبت را ایجاد کنند و یا اینکه از طریق انتشار اطلاعات نادرست و کذب و شایعه پراکنی زمینه تشویش ، ناآرامی وتخریب را در جهت تامین منافع صاحبان خود فراهم کنند.
یکی از حوزه های مهمی که رسانه ها دارای تاثیر و کارکرد ویژه ای در آن بخش هستند، نقش قابل توجه آنها در حوزه ی فرهنگ است.
و از آنجایی که فرهنگ دربرگیرنده ی مجموعه ای از باورها، ارزش ها و رسومی می شود که اعضای یک جامعه در تطبیق با جهان بیرونی خود و در رابطه با یکدیگر به کار می برند و ازطریق آموزش از نسلی به نسل دیگر قابل انتقال است، از همین جا می توان به اهمیت و نقش رسانه ها به عنوان یک منبع مهم آموزشی تاثیرگذار دراین حوزه پی برد.
زیرا آنچه را که رسانه ها به عنوان اطلاعات و داده در اختیار مخاطبان خود قرار می دهند، می تواند به شکل های مختلفی در نحوه زندگی، افکار و رفتار افراد بروز و ظهور پیدا کند و به یک باور و الگو برای مخاطبان خود تبدیل شود.
در همین راستا سیاست های رسانه ای که از سوی یک کشور در حوزه ی فرهنگ آن کشور اتخاذ می شود از نقش و اهمیت قابل توجهی برخورداراست.
بی شک برنامه ریزی، مدیریت و سیاست گذاری های کارامد و قوی رسانه ای در یک کشور در حوزه فرهنگ و در معرفی صحیح ارزش ها و باورهای ملی خود نه تنها سبب شناخت افراد آن کشور از فرهنگ خودی و گامی در راستای ارتقا و تعالی فرهنگ ملی می شود بلکه می تواند زمینه ساز انتقال و انتشار آن در سطح بین الملل نیز باشد.
نکته ی قابل توجه در این رابطه این می باشد که هرگونه کمبود و نقیصه و یا بعضا کم کاری در این زمینه از سوی کشورها دربرگیرنده ی خسارات جبران ناپذیری برای آن کشور است.
در صورتی که کشوری نتواند از طریق رسانه های داخلی خود به هر طریقی در انتقال و نهادینه کردن فرهنگ ها و ارزش های ملی و بومی خود در افراد جامعه ی خود موفق شود و به نحوی رضایت و پذیرش مردم خود را فراهم آورد این رسانه های دیگر هستند که با قابلیت های منحصر به فرد خود امکان دسترسی به سایر فرهنگ و ارزش ها و جایگزینی انها را با فرهنگ بومی و ملی آن کشور را فراهم می آوردند.
و با ترویج شیوه ها و الگوهایی که از لحاظ ارزشی و هویتی هیچگونه سنخیتی با فرهنگ آن کشور را ندارد ، زمینه ی دگرگونی و از خود بیگانگی افراد آن جامعه به ویژه نسل جوان را که جز سرمایه های ارزشمند یک کشور محسوب می شود را از فرهنگ خودی فراهم می کند که در حقیقت به وجود آمدن این شرایط نمی تواند امر مطلوبی برای آن کشور باشد.
با ایجاد چنین وضعیتی، برخی رسانه های بیگانه نیز از این کاستی استفاده نموده و با بسترسازی و بهره برداری از روش ها و شیوه های خاص خود، افکارعمومی را در جهت خواسته ها و اهداف از پیش تعریف شده خود سازماندهی و هدایت می کنند.
همین موضوع نیز نقش و وظیفه رسانه های داخلی را سنگین تر می کند.
اگر در گذشته برخی کشورها از طریق اقدامات نظامی، که در بردارنده هزینه های جانی و مالی و تنفر عمومی برای آنها بود، برای دسترسی به اهداف خود استفاده می کردند، امروزه در عصر ارتباطات و اطلاعات این رسانه ها و غول های خبری هستند که با تغییر در روش ها و از طریق جنگ نرم و عملیات روانی همان اهداف را با هزینه کمتر و البته موثرتر محقق سازند.
با علم به این موضوع و با توجه به نامگذاری سال 93 از سوی مقام معظم رهبری با عنوان ˈ اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی ˈ و تاکید ایشان بر روی موضوع فرهنگ در این نامگذاری با توجه به آگاهی و بصیرت ایشان از مشکلات و واقعیت های موجود در این حوزه در داخل کشور، مدیران و مسوولان زیرربط می بایست با سیاست گذاری ها، برنامه ریزی ها، اقدامات وفعالیت های رسانه ای خود در حوزه فرهنگ گام های موثر و تاثیرگذاری را برداشته و با عزم ومدیریت جهادی خود تا حدودی از دغدغه ها و نگرانی های رهبری در رابطه ی با این امر بکاهند.ک/4
7276/555
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
27/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]