محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852552422
سیاست خارجی سه بعدی دولت یازدهم: هنجارگرا، توسعه گرا ، واقعگرا
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سیاست خارجی سه بعدی دولت یازدهم: هنجارگرا، توسعه گرا ، واقعگرا
سید مهدی پارسایی
کد خبر: ۳۹۳۰۰۹
تاریخ انتشار: ۲۵ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۶:۴۰ - 14 April 2014
آغاز سخن
به نظر می رسد سیاست خارجی دولت آقای روحانی به موازات گشایش التهابات اقتصادی در داخل و حل و فصل مسالمت آمیز مسائل فیمابین ایران و به اصطلاح جامعه بین الملل، از حالت واکنشی و موضعی بیرون و به کنشگری در تعاملات منطقه ای و جهانی روی خواهد آورد. لذا سیاست خارجی دولت یازدهم جنبه های واکنشی بسیاری در سال های ابتدایی خواهد داشت که عمدتا به تنگناهای اقتصادی در داخل و بحران های منطقه ای و بین المللی(از جمله پرونده هسته ای و بحران سوریه) برمیگردد. گذشت زمان و گشایش در مشکلات فراروی دولت یازدهم از جنبه های موضعی و موقتی سیاست خارجی آن کم خواهد کرد و هسته اصلی سیاست خارجی آن در شرایط عادی داخلی و منطقه ای و بین المللی خودنمایی خواهد کرد.
به نظر نگارنده سیاست خارجی دولت یازدهم از سه بعد اصلی(واقعگرایی، توسعه گرایی و هنجارگرایی) تشکیل شده است که بیانگر درک تصمیم گیران دولت جدید از شرایط داخلی و روندهای منطقه ای و بین المللی می باشد. هسته اصلی این سیاست با در نظر گرفتن مختصات ساختاری جمهوری اسلامی ایران، تجدیدنظرطلبی اصلاحگرایانه است، چرا که از یک سو بر ضرورت تغییر در نظام بین الملل کنونی تاکید دارد و از سوی دیگر به امکان تغییر در مناسبات نظام بین الملل باور دارد. اما نیل به این هر دو را با استفاده از اصلاحات نهادی، هنجاری و ارزشی ترجیح می دهد و لذا جنبه های اصلاحی را اولویت می بخشد. جایگزینی رویکرد تعاملی با تهاجمی، تلاش برای توازن بخشی بین سیاست نگاه به غرب و نگاه به شرق به جای سیاست نگاه به شرق، الهام گیری از قدرت های نوظهور برای ارتقاء جایگاه ایران و نه استفاده از آنها در قالب میانجیگیری(برزیل و ترکیه در بحث هسته ای)، تقویت نگاه های منطقه ای در زیرسیستم های پیرامونی ایران به جای رویکرد فرامنطقه ای گرایش به امریکای لاتین و آفریقا، تلفیق منطقه گرایی و بین الملل گرایی به جای فرامنطقه گرایی، تکامل گرایی(استفاده دولت یازدهم از تجربیات کابینه های قبلی در روابط خارجی) به جای انقطاعگرایی(رویگردانی قابل توجه از مواریث کابینه های قبلی در دولت پیشین)، شش تغییر عمده در سیاست خارجی دولت آقای روحانی نسبت به دوره پیش است. لذا سهم تغییر نسبت به تداوم قابل ملاحظه است. ردپای واقعیاتی چون تکثر بازیگران بین المللی(ظهور بازیگران غیررسمی)، تغییر در توازن قدرت جهانی( توزیع قدرت بین غرب، تقویت شرق، نوظهورها)، اهمیت یافتن منطقه گرایی در دوران پس از جنگ سرد( حضور ایران در 5 زیرسیستم منطقه ای و الزامات آن) و اهمیت یافتن قدرت نرم و هوشمند در سیاست خارجی چند بعدی دکتر ظریف قابل مشاهده است چرا که تحولات مذکور امکان و ضرورت تنوع بخشی به سیاست خارجی کشورها را دو چندان نموده است. این امر یک سیاست سه لایه ای شامل همسایگان(منطقه گرایی در محیط پیرامونی)، ترمیم گرایی با غرب و سیاست نگاه به شرق را در دستور کار سیاست خارجی دولت یازدهم قرار داده است.
سفرهای وزیر خارجه به نیویورک، بیشکک، عراق، افریقای جنوبی، ترکیه، ایتالیا و تور عربی و سپس پاکستان، پیام های خاصی دارد: در سفر به نیویورک و سپس ژنو چند نکته برجسته است: استفاده از مزایا و کارکردهای دیپلماسی چندجانبه گرایانه، ترمیم روابط آسیب دیده با غرب و افزایش فضای مانور دیپلماسی ایران در عرصه جهانی آن جمله است. سفر به آفریقای جنوبی، ترکیه و اندونزی بیانگر جذابیت و مطلوبیت ایده نظام شکل نایافته بین المللی و تحکیم روابط ایران با کشورهایی است که با درک درست از روندهای منطقه ای و جهانی پس از جنگ سرد، در انباشت قدرت و ارتقای شراایط داخلی خود و جایگاه منطقه ای و بین المللی شان موفق عمل نموده اند. حضور رئیس جمهور و وزیر خارجه در اجلاس بیشکک مربوط به سازمان شانگهای از این واقعیت رونمایی می کند که دولتمردان ایرانی تحولات عرصه اقتصاد سیاسی بین المللی را به خوبی جدی گرفته اند، شکل گیری گروه بریکس که چین و روسیه جز اعضای آن هستند و کشوری مثل هند که عضو ناظر سازمان شانگهای نیز می باشد در آن مشارکت دارد در همین راستاست. سفر به پاکستان و اجلاس کشورهای اکو و تور آقای ظریف در حاشیه خلیج فارس نشانگر اهمیت همکاری های منطقه ای برای دولت یازدهم است. این نمودهای عینی، از سه بعد اصلی سیاست خارجی دولت یازدهم رمزگشایی می کند.
سیاست خارجی سه بعدی دکتر ظریف
1- سیاست خارجی دولت یازدهم جنبه های هنجاری و معنایی را جدی گرفته است. تحول مهم در سیاست خارجی جدید ایران در نگاه کارگزاران آن به استفاده واقع بینانه از امکاناتی است که کارگزاری های دیپلماسی چندجانبه در اختیار هر بازیگری قرار می دهد. این نکته ناظر به طرح جهان عاری از خشونت دکتر حسن روحانی رئیس جمهور در اجلاس سالانه مجمع عمومی می باشد. به نظر می رسد تیم جدید دستگاه دیپلماسی، طرح ابتکارات هنجاری را جدی گرفته است. ابتکاراتی که صرفا نباید به حوزه های سیاست اعلی محدود بماند و باید شامل موضوعات نوین سیاست سفلی نیز بشود که این مساله می تواند در بهبود نگاه دیگر کشورها و افکار عمومی نسبت به ایران نیز موثر افتد. بهترین راهی که کشورهایی چون ایران می توانند از امکانات سازمان ملل و دیگر نهادهای بین المللی نهایت بهره را ببرند نیز در ارائه چنین ابتکاراتی نهفته است. از سوی دیگر دولت تدبیر و امید به تداوم سیاست های راهبردی در منطقه خاورمیانه که ایران سیاستی آرمانگرایانه و در عین حال استراتژیک را دنبال می کند توجه جدی دارد، دکتر ظریف در دانشگاه تهران با بیان اینکه آرمان قدرت آفرین است و آرمان عین منافع ملی است، در کنار اشارات مکرر ایشان به اهمیت قدرت معنایی نشانگر اهمیت قدرت نرم و آرمان محوری در سیاست خارجی دولت یازدهم است، لذا می توان از این رویکرد به عنوان تجدیدنظرطلبی اصلاح گرایانه یاد کرد، که در عین تعهد نسبت به حفظ آرمانهای انقلاب در قالب ایجاد نظام بین المللی مطلوب، نقد نظام بین الملل موجود را از طریق ابتکارات هنجاری به پیش ببرد. این روش بهینه ترین و کم هزینه ترین راه برای پیشبرد منافع ملی و ارزشهای مورد نظر قانون اساسی کشور است. اتخاذ رویکرد هنجاری و معنایی از یک سو گرایشات پراگماتیستی محض را در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران خنثی می کند و از سویی دیگر پیشبرد سیاست های ارزش محورانه ایران بخصوص در خاورمیانه را تسهیل خواهد کرد. این رویکرد دگرگونی در نظام بین الملل موجود را امکانپذیر می داند و از اینرو سیاست تجدیدنظرطلبی را پیگیری می کند، سیاستی که در پرتو دو بعد دیگر واقعگرایی و توسعه گرایی دولت یازدهم جنبه اصلاحگرایانه و نه انقلابی به خود می گیرد.
2- بعد دیگر این سیاست خارجی جنبه توسعه گرایانه آن است، به گونه ای که سیاست خارجی و اقتصاد نقش های تکمیلی و هم افزایی ایفا می کنند. در وهله اول سیاست خارجی با شکستن فضای سنگین علیه ایران در جهان بیرون و شناساندن ایران به عنوان بازیگری عادی، زمینه های رفع تحریم و ورود سرمایه های خارجی در کنار فروش نفت و یک کلام تنفس کشیدن اقتصاد را فراهم می آورد، در وهله بعد با تقویت توان اقتصادی ایران که به شدت نیازمند توجه به بخش خصوصی می باشد، توانمندی های اقتصادی اهرم ها و قدرت سیاست خارجی کشور را بالا خواهد برد. واقعیت اینست حضور برندها و شرکت ها و کارخانه های ایرانی در کشورهای منطقه می تواند بهترین تسهیل گر پیشبرد منافع ملی باشد. اگر سیاست خارجی را امتداد سیاست داخلی بدانیم، انتظارات رای دهندگان و حامیان دولت جدید نیز چنین نقشی را از سیاست خارجی طلب خواهد کرد که به نوبه خود وظیفه دستگاه دیپلماسی کشور را در نقش آفرینی برای حفظ پایگاه مردمی دولت را سنگین تر می کند.
3- پیگیری سیاست قدرت در چارچوب توانمندی ها و محدودیت های ایران در عرصه های داخلی، منطقه ای و بین المللی بیانگر سیاست خارجی واقعگرای دولت یازدهم است. در این رویکرد دوری از آرمانگرایی افراطی، برآمده از شناخت مناسب کارگزاران دولت تدبیر و امید از محیط بین المللی و رعایت قواعد بازیگری در نظام دولت محور وستفالیایی کنونی می باشد. تلاش برای رفع سوءتفاهمات با آمریکا یا به اصطلاح آقای روحانی "کدخدا"، شاه بیت این واقعگرایی است. در وهله بعد سیاست خارجی دولت یازدهم به سمت اتخاذ یک سیاست خارجی چند شقی شامل همسایگان و محیط پیرامونی، نگاه به شرق و تنش زدایی متقابل با غرب پیش برده است که نشانگر درکی واقعگرایانه از الزامات ژئوپولتیکی و ژئواستراتژیکی ایران و واقعیت های نوین قدرت در عرصه جهانی یعنی توازن قدرت بین شرق و غرب است. تلاش برای رفع تحریم ها از دریچه رسیدن بر سر توافق هسته ای با 1+5 به عنوان تلاشی برای ممانعت از تخلیه استراتژیک ایران(دیدگاه آقای دکتر ظریف) نیز از درک واقع بینانه مقامات تصمیم گیر حکایت دارد. حتی تقویت ابعاد هنجاری و معنایی برای پیشبرد منویات ارزشی و استراتژیک ایران و کاهش هزینه های پیگیری آن در منطقه نیز حاکی از نوعی واقعگرایی است. اینچنین به نظر می¬رسد سیاست خارجی ایران در حوزه کارگزاران سیاست خارجی از نگاه های کارشناسی تر و دقیق تر مبتنی بر درک فرایند محور و نه پروژه محور برخوردار خواهد گشت.
سخن پایانی
سیاست خارجی ایران در سال پیش رو سه اولویت اصلی خواهد داشت: بازگرداندن پرونده هسته ای به روندی عادی، تقویت روابط با غرب و ترمیم روابط با عربستان سعودی. موفقیت در تحقق بخشی به این سه اولویت، امکانات بازیگری ایران در عرصه های منطقه ای و بین المللی را بیشتر و محدودیت های موجود را کاهش خواهند داد و به تعبیر بهتر از جنبه های واکنشی و موقتی سیاست خارجی ایران می کاهد و بر بازیگری و کنشگری آن می افزاید. لذا همچنان باید منتظر قوام یابی سیاست خارجی دولت یازدهم در فضایی عادی باقی ماند. اما آنچه عینی می نماید اینست که آینده بحران سوریه و پرونده هسته ای ایران تاثیرات شگرفی بر بازیگری ایران در منطقه و عرصه بین الملل خواهند گذاشت.
دانشجوی دکتری مطالعات منطقه ای- دانشگاه تهران
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
مهری در گفتوگو با فارس: نشت بررسی رویکرد سیاست خارجی و راهبرد هستهای دولت یازدهم برگزار میشود
مهری در گفتوگو با فارس نشت بررسی رویکرد سیاست خارجی و راهبرد هستهای دولت یازدهم برگزار میشودمسئول بسیج دانشکده فنی دانشگاه تهران با اعلام خبر برگزاری برنامه گرهکور که در بررسی رویکرد سیاست خارجی و راهبرد هستهای دولت یازدهم برگزار میشود و گفت متاسفانه جریان روشنفکری حاضررییس جمهور: سیاست دولت یازدهم توسعه جزایر جنوب کشور است
رییس جمهور سیاست دولت یازدهم توسعه جزایر جنوب کشور است کیش - ایرنا - رییس جمهوری اسلامی ایران با حضور در جزیره هندورابی و بازدید از اقدامات انجام شده در بخش گردشگری گفت سیاست دولت یازدهم توسعه جزایر جنوب کشور است به گزارش ایرنا به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منیادداشت تحلیلی نبویان درباره سیاستخارجی دولت ارتباط عقبنشینی مسئولان دستگاه دیپلماسی با دیدارهای اروپاییها
یادداشت تحلیلی نبویان درباره سیاستخارجی دولتارتباط عقبنشینی مسئولان دستگاه دیپلماسی با دیدارهای اروپاییها با فتنهگراناگر عقبنشینیهای مکرر از مسئولین سیاست خارجی نمیبود و از مقام عزت و اقتدار با سران کفر صحبت میکردند هیچوقت نمایندههای پارلمانی اروپا و خانم اشتون جرأت نمیعملکرد دولت یازدهم در حوزه سیاست خارجی در سال 92
گزارش عملکرد دولت یازدهم در حوزه سیاست خارجی در سال 92 براي توصيف ديپلماسي جديد ايران در منطقه در دولت یازدهم ديدگاههاي مختلفي وجود دارد اما آنچه بيش از همه مورد توجه محافل كارشناسي قرار گرفته است مناسبات مبتني بر برد-برد ايران با غرب و جهان خارجي بوده است كه در دستور كار دولتتحرک سیاست خارجی دولت یازدهم باید مبتنی بر عزت و اقتدار باشد
حقیقتپور در گفتگو با باشگاه خبرنگاران تحرک سیاست خارجی دولت یازدهم باید مبتنی بر عزت و اقتدار باشد عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت در حوزه سیاست خارجی در دولت یازدهم شاهد تحرک تنش زدایی و تعامل هستیم اما معتقد هستیم که این مسائل زمانی ارزشمند است که باجامعه اسلامی اصناف و بازار در بیانیهای مطرح کرد انفعال سیاست خارجی دولت یازدهم در برابرغرب موجب برخی گستاخیه
جامعه اسلامی اصناف و بازار در بیانیهای مطرح کردانفعال سیاست خارجی دولت یازدهم در برابرغرب موجب برخی گستاخیها شدجامعه اسلامی اصناف و بازار با انتشار بیانیهای ضمن محکوم کردن قطعنامه ضد ایرانی پارلمان اروپا تاکید کرد انفعال در سیاست خارجی دولت در برابرغرب موجب برخی گستاخیها شدهنیازمند تعامل بیشتر دولت و مجلس هستیم/ راه دولت در سیاست خارجی پر چالش است
سیاسی مجلس نکو در گفتگو با مهر نیازمند تعامل بیشتر دولت و مجلس هستیم راه دولت در سیاست خارجی پر چالش است نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی تعامل دولت و مجلس را قابل قبول ارزیابی کرد و گفت البته می طلبد که تعامل ها بیشتر شود و باید با تعامل بیشتر دولت و مجلس برای رفع ناعتدالگرایی و کارآمد بودن از ملاکهای انتخاب مدیران در دولت یازدهم است
استاندار آذربایجان غربی اعتدالگرایی و کارآمد بودن از ملاکهای انتخاب مدیران در دولت یازدهم است ارومیه - ایرنا - استاندار آذربایجان غربی گفت اعتدالگرایی و کارآمد بودن از ملاکهای انتخاب مدیران در دولت یازدهم است و ما نیز از این امر تبعیت می کنیم قربانعلی سعادت روز دوشنبه در آیینرفسنجانی در دیدار نوروزی: تکمیل برنامههای نظام در سیاست خارجی از برنامههای دولت است
رفسنجانی در دیدار نوروزی تکمیل برنامههای نظام در سیاست خارجی از برنامههای دولت استرئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تکمیل برنامههای نظام در سیاست خارجی را از برنامههای دولت دانست و گفت همه باید از اعضای تیم مذاکره کننده را حمایت کنیم به گزارش حوزه احزاب خبرگزاری فارس در ادامه دیشاید تدبیر دولت یازدهم دوسالانهگرافیک را احیا کند/ ایران هنوز موزه گرافیک ندارد
فرهنگ و هنر موسیقی و هنرهای تجسمی بررسی مسایل انجمن گرافیک در مهر-1 شاید تدبیر دولت یازدهم دوسالانهگرافیک را احیا کند ایران هنوز موزه گرافیک ندارد مدیران انجمن گرافیک بر این نکته تاکید کردند که حرف مدیران دولتی در مورد راهاندازی موزه گرافیک در حد حرف مانده و به همین دلیل هنوحمایت از بازار سرمایه سیاست محوری دولت یازدهم در حوضه اقتصاد است
حمایت از بازار سرمایه سیاست محوری دولت یازدهم در حوضه اقتصاد است شهرکرد-ایرنا- استاندار چهارمحال و بختیاری حمایت از بازار سرمایه و تقویت نقش و جایگاه این بازار در تأمین منابع مالی بنگاه های اقتصادی را از سیاست های محوریدولت یازدهم در حوزه اقتصاد خواند به گزارش ایرنا قاسم سلیمدولت تحرک جدیدی در عرصه اقتصاد، فرهنگ و سیاست خارجی آغاز کرده است
سیاسی دولت روحانی دولت تحرک جدیدی در عرصه اقتصاد فرهنگ و سیاست خارجی آغاز کرده است رئیس جمهور با بیان این که بیشترین وقت خود را در عرصه اقتصاد و سیاست خارجی صرف میکند گفت علیرغم این که در عرصه فرهنگ بخش اعظم کار خارج از حیطه اختیار دولت است در عرصه سیاست داخلی و فرهنگ عقدیانی در گفتوگو با فارس: برخوردهای دولت در حوزه سیاست خارجی سبب نقض قوانین از سوی آمریکا میشود
قدیانی در گفتوگو با فارس برخوردهای دولت در حوزه سیاست خارجی سبب نقض قوانین از سوی آمریکا میشودرئیس سابق سازمان بسیج دانشجویی کشور با اشاره به اقدام اخیر آمریکا در عدم پذیرش نماینده ایران در سازمان ملل گفت برخوردهای دولت در حوزه سیاست خارجی سبب نقض قوانین از سوی آمریکا میشودعضو هیئت رئیسه مجلس: سیاست کلی دولت یازدهم مورد تائید است
عضو هیئت رئیسه مجلس سیاست کلی دولت یازدهم مورد تائید استنماینده مردم شهرستان کازرون در مجلس گفت با وجود انتقادهایی که به برخی تندروهای درون دولت داریم اما سیاست کلی دولت مورد تأیید بوده و از آن دفاع میکنیم به گزارش خبرگزاری فارس از کازرون شاهین محمدصادقی شنبهشب در آیین تودیعباهنر: دولت در بخش سیاست خارجی کار سخت، پیچیده و حساسی دارد/ دولت در کنترل نقدینگی شروع خوبی داشت
باهنر دولت در بخش سیاست خارجی کار سخت پیچیده و حساسی دارد دولت در کنترل نقدینگی شروع خوبی داشت نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما هم نقدهای جدی به سیاست های فرهنگی دولت داریم گفت ما از دولت حمایت می کنیم اما به همان شرط هایی که خود دولت اعلام کرده است به شرط خردگردولت تحرک جدیدی را در عرصه اقتصاد ،فرهنگ و سیاست خارجی آغاز کرده است
دولت تحرک جدیدی را در عرصه اقتصاد فرهنگ و سیاست خارجی آغاز کرده است تهران - ایرنا - رییس جمهوری در دیدار نوروزی جمعی از وزراء معاونین و مدیران کل دستگاه های اجرایی گفت دولت تحرک جدیدی را در عرصه اقتصاد فرهنگ و سیاست خارجی آغاز کرده است به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه اطلاعنواصولگرایان منتقد دولت روحانی، «معمایِ احمدینژاد» را حل خواهند کرد؟ /رجعتِ سیاسی مرد غیرقابل پیشب
نواصولگرایان منتقد دولت روحانی معمایِ احمدینژاد را حل خواهند کرد رجعتِ سیاسی مرد غیرقابل پیشبینی سیاست ایران برای ایفای یک نقش اول جدید سیاستمدار آرادانی تبار در روزهایی که ریاست ساختمان سفید پاستور را هم برعهده ندارد همچون 8 سال گذشته غیرقابل پیشبینی است محمود احمدی نژاد-
گوناگون
پربازدیدترینها