واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
استفتاء از مراجع تقلید و آیات عظام در باره دریافت یارانه نقدی/ شرعا جایز نیست افراد متمکن یارانه بگیرند
آیات عظام و مراجع تقلید در پاسخ به استفتاء جمعی از مقلدان خود در باره دریافت یارانه نقدی تاکید کردند که شرعا جایز نیست افراد متمکن مبلغی از بیت المال به عنوان یارانه دریافت کنند. به گزارش نامه نیوز به نقل از متن استفتاء از مراجع و پاسخ آنان را در زیر بخوانید:
محضر مبارک مرجع عالی قدر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی)
با توجه به تأکیدات دولت محترم جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر بفرمایید که آیا دریافت یارانه نقدی برای کسانی که دارای تمکن مالی بوده و نیازمند به استفاده از این مبلغ نیستند، جایز است؟
پاسخ: با توجه به اینکه بیت المال در شرایط کنونی در اختیار دولت اسلامی است و باید مطابق آنچه صلاح و مصلحت کشور می بیند صرف کند، بنابراین هرگاه وجوهی را پس از مشورت با مشاورین آگاه و صاحب نظر تخصیص به قشر خاص بدهند، دیگر اقشار نمی توانند از آن استفاده کنند و اینکه بعضی می گویند اموال بیت المال مربوط به همه اقشار است و امیر مؤمنان علی علیه السلام به طور مساوی بیت المال را تقسیم می نموده تعبیری اشتباه است، زیرا اموالی که وارد بیت المال می شد دو بخش بود، برخی مربوط به اراضی خراجیه بوده که به طور مساوی تقسیم می شد، بخش دیگری از قبیل زکات، خمس و انفال بوده است که طبق صریح قرآن مصارف معین دارد و در غیر آن مصرف نمی شده است و با توجه به اینکه امروزه اموال خراجیه وجود ندارد مسئله مساوات مطرح نیست. بنابراین برادران و خواهران عزیز که از یارانه بی نیاز هستند اقدام به گرفتن یارانه نکنند و زندگی خود را با اموال مشکوک آلوده نسازند، ان شاء الله خداوند برکاتش را از محل دیگر نصیب آنها خواهد نمود و اضافه بر این انصراف آنها کمکی است به اقشار نیازمند و برکات کمک به آنها را نیز شامل خواهد شد، ان شاء الله دولت محترم به عهد خود وفا می کند و بخش مهمی از آن را صرف هزینه درمانی و بهداشتی برای عموم مردم کشور خواهد شد.
همیشه موفق باشید.
محضر مبارک مرجع عالی قدر حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی (مد ظله العالی)
با توجه به تأکیدات دولت محترم جمهوری اسلامی ایران در روزهای اخیر بفرماییدآیا دریافت یارانه نقدی برای کسانیکه دارای تمکن مالی بوده و نیازمند به استفاده از این مبلغ نیستند، جایز است؟
پاسخ: این قبیل اموال که در تحت اختیار دولت محترم قرار دارد بیت المال است و لازم است که مسئولین محترم حکومت اسلامی بیت المال را در راه تأمین احتیاجات ملت مصروف نمایند.
منتها احتیاجات باید دسته بندی شوند و اولویت بندی ها بر اساس الأهم فالأهم مورد توجه کامل قرار بگیرد و با توفیق خداوند مصروف شود و از این راه خدمت رسانی ها انجام بگیرد.
بنابراین چون معیار و ملاک صرف بیت المال در راه تأمین نیازمندی هاست، لذا کسانی که احتیاج ندارند نباید بگیرند.
علاوه بر مراجع عظام تقلید، شماری دیگر از علمای برجسته حوزه های علمیه نیز، اجرای این رویکرد و خودداری متمکنین از دریافت یارانه را ضروری اعلام کردند.
متن این استفتاء مشترک و پاسخ های جداگانه مراجع به شرح زیر است:
استفتاء: همانگونه که مطلع می باشید دولت جمهوری اسلامی اعلام نموده که بدلیل محدودیت بودجه عمومی کشور، در زمینه پرداخت یارانه نقدی به عموم مردم و رسیدگی بیشتر به اقشار کم درآمد جامعه با مشکلاتی مواجه است و ادامه این مسیر به کاهش بودجه های زیربنایی و افت حمایت از اقشار کم درآمد جامعه منجر خواهد شد. مستدعی است نظر مبارک شرعی خود را در رابطه با دریافت یارانه از سوی کسانی که نیاز به آن ندارند، اعلام فرمایید.
آیت الله جعفر سبحانی:
اصولا وجوه یارانه بیت المال است و بیت المال متعلق به کسانی است که استحقاق آن را داشته باشند.
فقرا و کسانی که درآمدشان کم است، مسلما برای آنها گرفتن یارانه حلال است، اما کسانی که به مقدار شأن خود درآمد دارند، شرایط دریافت یارانه را ندارند و گرفتن یارانه برای اینها جایز نیست.
فکر می کنم بیش از نیمی از مردم غیر از طبقه کارگر در روستاها، به اندازه ای که شأن آنها است، تمکن دارند و به یارانه نیاز ندارند، لذا باید احتیاط کنند و به مقداری که لازم است، بگیرند و آنهایی که لازم نیست به دیگران واگذار کنند.
آیت الله «عباس محفوظی»:
طبق مقررات عمل شود.
آیت الله «سید محمد علی علوی گرگانی»: کسانی که نیاز به دریافت یارانه ندارند شرعا جایز نیست که دریافت نمایند.
آیت الله «یدالله دوزدوزانی»: «سزاوار است افرادی که نیازمند به کمک نیستند از دریافت یارانه خودداری فرمایند تا به نیازمندان برسد».
آیت الله «رضا استادی»:
در شرائط کنونی و با توجه به آنچه از طرف دولت اعلام شده، کسانی که نیاز به یارانه ندارند نباید بگیرند، و اگر از طبقه متوسط هستند (نه ثروتمند و پردرآمد) باز برای کمک به ضعفا و مستمندان بهتر است از گرفتن آن صرف نظر کنند.
همه کسانی که از گرفتن یارانه داوطلبانه خودداری می کنند می توانند با قصد قربت و قصد کمک به دولت و نیز مستمندان این عمل را از عبادات خود حساب کنند و از ثواب الهی بهره مند شوند و مصداق عامل به آیه شریفه «تعاونوا علی البر و التقوی» شوندˈ.
1393/1/23
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]