واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آرزوی زنان عربستان در قاب یک فیلم تهران - ایرنا - فیلم «وجداء» داستان دختری 10 ساله است که در خانواده ای متوسط عربستانی زندگی می کند و آرزویش این است که مانند پسران در کوچه و خیابان دوچرخه سواری کند.
برای آنهایی که اخبار سیاسی کشورها را پیگیری می کنند، کره شمالی، یکی از کشورهای رازآلودی است که کمتر کسی از چگونگی زندگی مردم آن خبر دارد.
گاهی اخبار پراکنده ای منتشر می شود که نشان می دهد مردم این کشور در تنگنای شدید معیشتی زندگی می کنند و کمتر از وسایل رفاهی برخوردار ند و برخی اوقات هم خبر می رسد که مردم این کشور چون به رسانه های عمومی و جهانی دسترسی ندارند کلا از دنیای مدرن دور هستند و ابایی ندارند که برای رفع گرسنگی خود مثلا سوسک و گربه بخورند.
اما اگر کمی عمیق تر نگاه کنیم متوجه می شویم که کشورهای دیگری هم هستند که زندگی مردم آنها در هاله ای از ابهام فرو رفته است،یکی از این کشورها عربستان است.
اگر به اخباری که از این کشور منتشر می شود، دقت کنیم متوجه می شویم که زندگی خانوادگی و خصوصی مردم این کشور کاملا سری و مرموز است و کمتر کسی می داند که زندگی خانوادگی مردم عربستان چگونه است و اعضای یک خانواده عرب چگونه در کنار هم زندگی می کنند.
زمانی می توان از زندگی خانوادگی مردم یک کشور با خبر شد که زنان آن کشور بتوانند توانایی های خود را در عرصه عمومی به نمایش بگذارند و به اصطلاح خودی بنمایاند. اما زنان عربستان کاملا در خفا زندگی می کنند و آنقدر محدودیت دارند که مثلا هنوز حق رانندگی ندارند، نمی توانند به همسر خود اعتراض کنند که چرا بدون اطلاع آنان زن دیگری را به همسری انتخاب می کند، نمی توانند به همراه همسر و فرزندان خود به رستوران بروند و کنار هم دور یک میز غذا بخورند و هزاران هنوز دیگر.
آنچه که در فیلم های تبلیغاتی و آگهی های تلویزیونی که از شبکه های MBC به نمایش گذاشته می شود، دروغ بزرگی است که سازندگان این آثار از زنان عربستان به نمایش می گذارند،بیشتر سازندگان این آثار آمریکایی و اروپایی هستند و کار خود را بسیار خوب بلد ند.
آنها به نوعی با دولتمردان سعودی به تفاهم رسیده اند و آزادند تا چهره ای دروغین از زنان و خانواده عربستان به تصویر بکشند که مردم دیگر کشورها تصور کنند که در عربستان تمدن غرب و مدرنیته و آزادی زنان به اندازه کشورهای پیشرفته است.
اما آنانی که به ریاض و دیگر شهرهای غیر زیارتی عربستان سفر کرده اند، می دانند و می گویند که آزادی زنان در این کشور در حد صفر است.
بعد از حادثه 11 سپتامبر و به شهرت رسیدن بن لادن، توجه مردم جهان به کشور عربستان بیشتر شد، در همین سال ها بود که کتاب « من بن لادن نیستم» منتشر شد و بیشتر زبان های رایج دنیا ترجمه شد.
نویسنده این کتاب که خود را عروس خانوادگی بن لادن معرفی کرده بود، برای اولین بار از چگونگی زندگی یک زن در میان خانواده های عربستان پرده برداشت و نشان داد که زنان از هیچ آزادی در شهر و حتی خانه و زیر سقف خود برخوردار نیستند.
حیفا المنصور، زن عربی که بزرگ شده استرالیاست، دو سال پیش فیلم سینمایی «وجدا» را کارگردانی کرد.
خبرگزاری ها و نشریات خارجی مدعی شدند که وجدا اولین فیلمی است که در داخل عربستان ساخته شده و زندگی خصوصی و خانوادگی مردم این کشور را نشان می دهد.
به این بهانه سازنده فیلم وجدا به درون خانواده و مدرسه او می رود و محیط بسیار بسته و خفقان آور این محیط ها را به نمایش می گذارد.
مادر وجدا زنی زیباست که خارج از خانه کار می کند،همسرش عاشق اوست هر چند روابط خصوصی آنها در فیلم نشان داده نمی شود اما با همه این ها همسر زن به درخواست مادرش و بدون هیچ دلیل موجه ای همسر دوم می گیرد.
محیط مدرسه وجدا و سخت گیری های ناظم مدرسه نشان می دهد که زنان عربستان از همان کودکی یاد می گیرند که با محدودیت های سخت چگونه کنار بیایند.
اما آنهایی که از درون جامعه عربستان باخبر هستند، می دانند که همه این ها تصورات سازنده فیلم وجداست و زنان عربستانی اگر در واقعیت چنین کارهایی بکنند حتما کشته خواهند شد.
منبع :پارسینه/الهام رشیدی
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
22/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]