واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
هانیزاده: عربستان قابل اعتماد نیست، روابط تهران-ریاض باید قطع شود/ سعودیها سیاستهای تفرقهافکنانه و ضدایرانی را در کل منطفه دنبال میکنند
یک کارشناس خاورمیانه با بیان اینکه ریاض در جای جای منطقه و کشورهای عربی به دنبال تفرقهافکنی و اجرای سیاستهای ضد ایرانی خود است، گفت: تا زمانی که این سیاست ریاض ادامه پیدا کند افق روشنی در برابر روابط ایران و عربستان در منطقه دیده نمی شود.
«حسن هانی زاده» کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با خبرنگار «نامه نیوز» به ارزیابی عملکرد و اهداف عربستان در زمین بازی خاورمیانه در مقابله با ایران و پرونده هسته ای ایران پرداخته و گفت: عربستان سعودی همواره و در طول 35 سال گذشته پس از انقلاب اسلامی ایران چندین هدف و استراتژی مهم و حیاتی را برای مقابله با ایران در پیش گرفته بود که نخستین و مهمترین هدف ریاض در این موضوع مقابله با تاثیرات انقلاب ایران ایران بر کشورهای عربی منطقه به ویژه کشورهای حاشیه خلیج فارس و جلوگیری از انتقال تاثیرات و جنبه های مختلف آن بود.
وی با اشاره به رخدادهایی همچون اشغال شهر مکه از سوی برخی از جریان های سیاسی معارض ضد آل سعود، گفت: اشغال مکه هشداری مهم برای ریاض در خصوص تاثیرات انقلاب اسلامی آن بر کشورهای عربی منطقه و خود عربستان سعودی بود که در پی آن خاندان آل سعود از احتمال به پا خواستن مردم و از دست دادن قدرت و حکومت به شدت به وحشت افتادند و به دنبال ایجاد راه کارهایی برای تقابل با ایران و مهار تاثیرات انقلاب اسلامی ایران برآمدند.
این کارشناس مسائل بین الملل و خاورمیانه، افزود: ریاض در همین رابطه و با هدف کم رنگ کردن نقش ایران در منطقه، پیشنهاد تشکیل شورای همکاری خلیج فارس را مطرح می کند و شرایطی را ایجاد می کند تا این شورا را در مقابل سیاستها و اقدامات و همچنین نفوذ تفکر اسلامی شیعی ایران در منطقه قرار دهد.
وی گفت: از ابتدای زمان تشکیل شورای همکاری خلیج فارس باعضویت کشورهای عربستان، بحرین، امارات متحده عربی، قطر، کویت و عمان، تا پایان دوران دفاع مقدس و حمله عراق به خاک ایران در حدود 180 میلیارد دلار به صدام کمک مالی کردند که موجب طولانی تر شدن این جنگ شد.
هانی زاده با برشمردن سلسله اقدامات کینه توزانه و دشمنانه ریاض علیه تهران از جمله کشتار حجاج ایرانی در سال 66، افزود: بعد از هشت سال دفاع مقدس، تلاش شد که رابطه ایران و عربستان سعودی بهبود یابد، در همین زمینه و در راستای کاهش تنشها نیز اقداماتی صورت گرفت و شاهد آن بودیم که در دولت آقای هاشمی روابط تا حدی بهبود یافت و پس از آن در دولت آقای خاتمی کاهش تنش ها و بهبود روابط دو طرف پررنگ تر هم شد.
وی افزود: عربستان خود را در سطح منطقه و جهان رقیب ایران تلقی میکند و با وجود اینکه ریاض ظرفیت و توانایی رقابت با ایران و رهبری و سیادت کشورهای عربی و اسلامی را ندارد اما تلاش می کند تا نقش ایران هرچه بیشتر کم رنگ کند و به ادامه نفوذ و تاثیرگذاری ایران در منطقه پایان دهد.
هانیزاده با اشاره به اینکه عربستان سعودی در مسائل مهم و متفاوت منطقهای نیز به دنبال تقابل با ایران است و حوادث سوریه، عراق، لبنان، بحرین و یمن گواهی بر این مدعا است، افزود: ریاض با تشکیل یک جبهه ی سعودی به بدنبال تضعیف مقاومت با هدف قطع محور تهران، دمشق، بیروت و حذف حزب الله از معادلات منطقه ای است.
وی با بیان اینکه ریاض در جای جای منطقه و کشورهای عربی به دنبال تفرقه افکنی و اجرای سیاست های ضد ایرانی خود است، گفت: تا زمانی که این سیاست ریاض ادامه پیدا کند افق روشنی در برابر روابط ایران و عربستان در منطقه دیده نمی شود.
این کارشناسی بین الملل همچنین گفت: علی رغم آنکه دولت و دستگاه دیپلماسی کشور در دولت جدید بارها بر عزم و هدف خود برای کاهش تنش ها با ریاض و از میان برداشتن موانع برای بهبود روابط سخن گفته اند اما باید این موضوع را مد نظر داشت که ریاض قابل اعتماد نیست و از دیدگاه من روابط دو کشور باید قطع شود.
هانی زاده همچنین گریزی به تحولات پرونده هسته ای ایران و اقداماتی که عربستان سعودی در این موضوع صورت داد زد و با بیان اینکه ریاض در آستانه توافق ژنو با کمک و همراهی لابی صهیونیسم تلاش کرد که مانع از انجام توافق بشود، گفت: عربستان سعودی با تهدیدها و اقدامات خود تلاش کرد تا از بهبود روابط ایران و غرب و از میانه برداشته شدن و حل بحران پرونده هسته ای ایران جلوگیری کند که در نهایت تنها به تشدید اختلافات میان ریاض و واشنگتن انجامید.
1393/1/2
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]