محبوبترینها
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1840435160
حقوق مدنی والدین در قوانین ایران
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: روابط متقابل میان والدین و فرزندان در گذر تاریخ، همواره بر پایه اصول اخلاقی و مذهبی استوار بوده است به همین دلیل تا پیش از وجود مدنیت مبتنی بر قانونگذاری، روابط درون خانواده توسط والدین، علیالخصوص پدر، مدیریت و کنترل میشد و مطلوبیت این رابطه مستقیماً بستگی به پایبندی والدین به اصول اخلاقی و مذهبی داشت. اما در مواردی که این اصول توسط والدین رعایت نمیشد، تا مدتها ضمانتاجرای قانونی نیز وجود نداشت بر همین اساس قانونگذار، بر خود لازم دید که به این اخلاقیات، جلوهای قانونی و الزامی ببخشد و در این زمینه به قانوگذاری بپردازد تا در مواقع ضرورت در روابط درونی خانواده دخالت آمرانه داشته باشد. جام جم سرا: قانونگذاران در ایران اولین بار در هجدهم اردیبهشت ماه سال ۱۳۰۷ در بخشی از قانون مدنی به بررسی حقوق و تکالیف متقابل فرزندان و والدین پرداختند که این قانون با اصلاحات بعدی خود، اکنون نیز لازمالاجراست. حمایت، در گفتوگو با «هادی حاجیانی» حقوقدان و وکیل پایه یک دادگستری به بررسی ابعاد حقوقی این موضوع پرداخته که جام جم سرا آن را برای آگاهی مخاطبان علاقهمند به چنین موضوعاتی بازنشر میکند. حق والدین بر فرزندان و برعکس حق والدین بر فرزندان بر خلاف حق فرزند بر والدین، کمتر با این عنوان در کتب حقوقی مورد توجه قرار گرفته است زیرا اغلب حقوقی که برای والدین متصور است بیشتر جنبه اخلاقی و مذهبی دارد و فاقد ضمانت اجرای قانونی است مانند احسان و نیکی به والدین و امثالهم و از این رو بیشتر در کتب جامعهشناسی و مذهبی و احادیث و آیات قرآنی پیرامون آن صحبت میکنند. حقی که والدین بر فرزندان خود دارند آمیخته با تکلیف است نه یک حق مستقل و اختیار صرف هادی حاجیانی با بیان این مطلب و با اشاره به این نکته که از منظر قانون، حق والدین در معنای امتیاز نیست که قابل مطالبه، واگذاری یا اسقاط باشد بلکه حقی که والدین بر فرزندان خود دارند آمیخته با تکلیف است نه یک حق مستقل و اختیار صرف، ادامه داد: در واقع مقنن برای حمایت از فرزندان به وضع یک سری حقوق برای والدین اقدام کرده است نه برای حمایت از والدین! به همین دلیل پیش از آنکه ما حقی برای والدین متصور شویم باید از دید تکالیف و وظایف به آن نگاه کنیم. وی با بیان اینکه حقی که والدین بر فرزندان دارند جنبه تکلیفی و الزامی دارد، به بیان مثال در این زمینه پرداخت و ادامه داد: در این موضوع میتوان به مواردی مانند حق ولایت و سرپرستی، حق اداره اموال فرزند، حق حضانت و نگهداری اشاره کرد که باید والدین در اعمال و اجرای این حقوق، غبطه و مصلحت فرزندان را در نظر داشته باشند نه مصلحت خود را. به گفته این وکیل دادگستری، با این توضیحات روشن میشود که وقتی صحبت از حقوق والدین به میان میآید منظور چیست. حق مبتنی بر تکلیف به گفته حاجیانی، طبیعتاً باید میان حقوق مادر و پدر تفاوت قائل شد. قانونگذار حق ولایت را که مهترین و اصلیترین حق بر فرزند به حساب میآید، بر عهده پدر و جد پدری گذاشته است. مواد ۱۱۸۰ و ۱۱۸۱ قانون مدنی حق ولایت بر فرزند نابالغ و تا پیش از رشد را بر عهده پدر و جد پدری قرار داده است بنابراین اگرچه مادر هم جزو والدین محسوب میشود و باید عنوان «ولی» داشته باشد اما به دلیل اینکه قانون حق ولایت را به پدر اختصاص داده است، پدر را «ولی خاص» یا «ولی قهری» و فرزند را نیز «مولیعلیه» میدانند.
این حقوقدان افزود: ولایت پدر بر فرزندان بیشتر ناظر به جنبه اقتصادی زندگی فرزند است، مسئولیتیهایی مانند تأمین مخارج و هزینههای لازم برای نگهداری شامل خوراک و پوشاک و هزینههای مربوط به تحصیل، تفریح، پیشرفت و ... که تحت عنوان نفقه در ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی عنوان شده است، همگی از آثار حق ولایت پدر بر فرزند به حساب میآید که جنبه تکلیفی آن غلبه دارد.
این وکیل دادگستری با بیان اینکه بر اساس حق ولایت، حق مدیریت اموال و دارایی فرزند نیز بر عهده پدر (و جد پدری) است در این باره به ماده ۱۱۸۳ قانون مدنی استناد کرد و ادامه داد: تا زمانی که فرزند به سن رشد نرسیده و عنوان رشید نداشته باشد پدر به مدیریت اموال و دارایی فرزند میپردازد.
به گفته این حقوقدان، مطابق ماده ۱۲۱۰ قانون مدنی اصلاحی سال ۱۳۷۰، سن رشد برای پسر ۱۵ سال قمری و دختر ۹ سال قمری تعیین شده است و تا قبل از این سن پدر میتواند در محدوده مصحلت فرزند معاملهای برای وی انجام دهد یا از وجوه متعلق به وی، بهرهبرداری اقتصادی کند یا مالی را برای فرزند بخرد یا اموالش را بفروشد و وجه حاصله را به صلاحدید خود و برای مصلحت فرزند سرمایهگذاری کند یا اقداماتی دیگری انجام دهد. ولایت پدر بر فرزند حاجیانی درباره حق ولایت پدر بر فرزند گفت: حق ولایت در واقع فقط یک امتیاز یا حق به معنای اخص محسوب نمیشود بلکه حقی است که اساس آن را تکلیف و وظیفه تشکیل میدهد به همین دلیل در قانون و عرف، همواره پدر را ملزم کردهاند که تمامی اقدامهایی که برای حق ولایت انجام میدهد نفع فرزند در نظر گرفته شود؛ در غیر این صورت، بر اساس قانون جلوی اقدامهای سودجویانه والدین در خصوص فرزندان گرفته خواهد شد. هرگاه پدر یا جد پدری طفل، غبطه و مصلحت فرزند صغیر را رعایت نکند و موجب ضرر فرزند شود به تقاضای یکی از نزدیکان وی، دادگاه پدر را از سمت ولایت عزل و فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین میکند وی ادامه داد: دخالت آمرانه مقنن در اعمال حق ولایت فرزند و جلوگیری از سوءاستفاده بعضی از والدین از اموال و دارایی فرزندان، یکی از سیاستهای مهم قانونگذار برای دخالت در روابط خانوادگی است؛ به همین دلیل رعایت مصلحت طفل توسط پدر در اعمال حق ولایت و اداره اموال فرزند، مورد توجه خاص مقنن قرار گرفته است تا جایی که در اصلاحات سال ۱۳۷۹ قانون مدنی، تحولی بنیادین و نه چندان مانوس با فقه امامیه، در این قانون پیرامون حق ولایت صورت گرفت که نشان از توجه خیلی خاص مقنن به این مسئله دارد.
این حقوقدان در این باره به ماده ۱۱۸۴ اصلاحی این قانون استناد کرد و ادامه داد: این ماده عنوان کرده است هرگاه پدر یا جد پدری طفل، غبطه و مصلحت فرزند صغیر را رعایت نکند و مرتکب اقداماتی شود که موجب ضرر فرزند شود به تقاضای یکی از نزدیکان وی یا به درخواست رییس حوزه قضایی پس از اثبات، دادگاه پدر را از سمت ولایت عزل و از تصرف در اموال فرزند منع و برای اداره امور مالی وی فرد صالحی را به عنوان قیم تعیین میکند. به این ترتیب هر چند شخص یا مقامی پدر را به سمت ولایت منصوب نکرده است، دادگاه میتواند بر اساس قانون، وی را از این سمت عزل کند و برای اداره اموال فرزند صغیر، طبق مقررات مربوط به قیمومت (مواد ۱۲۰۷ به بعد قانون مدنی) اقدام کند.
به گفته وی، در این میان مادر در هیچ فرضی نمیتواند ولی خاص طفل باشد و حق ولایت در حد آزادی و اختیارات ولی قهری را داشته باشد. در صورتی که طفل، پدر یا جد پدری نداشته باشد که در این صورت مادر میتواند طبق مقررات قانون مدنی، فقط به عنوان قیم آنهم تحت شرایط قانونی تعیین شود.
حاجیانی ادامه داد: در نتیجه وظایفی که جنبه اقتصادی و مالی دارد به طور کل بر عهده پدر است که مقنن در قالب حق ولایت بر ذمه وی گذاشته است اما درباره حق نگهداری و تربیت طفل که تحت عنوان «حق حضانت» مورد بررسی قرار میگیرد، وضعیت بهگونه دیگری است. به گفته وی، در این باره مقنن در ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی حضانت و نگهداری طفل را هم حق و هم تکلیف والدین عنوان کردهاست و تا زمانی که میان والدین جدایی صورت نگرفته باشد، این حق مبتنی بر تکلیف، متعلق به پدر و مادر است و هیچکدام بر دیگری اولویتی ندارند اما زمانی که میان پدر و مادر جدایی و طلاق رخ دهد و فرزند صغیر و غیر رشید نیز داشته باشند، شرایط سنی فرزند ملاک اولویت داشتن والدین در خصوص حضانت در نظر گرفته میشود. اگر مادر حضانت طفل را بر عهده داشته باشد حق دارد تا میزان مخارج زندگی فرزند، در اموال و دارایی او دخالت کند این وکیل دادگستری ادامه میدهد: پس از جدایی والدین از یکدیگر، تا زمانی که فرزند به سن هفت سالگی برسد مادر برای حضانت فرزند بر پدر اولویت دارد و پس از هفت سالگی اولویت حضانت با پدر است. این موارد در ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی اصلاحی ۸/۹/۱۳۸۲ و همچنین ماده ۴۳ قانون حمایت خانواده مصوب ۹/۱۲/۱۳۹۱ آمده است اما این اولویت داشتن دال بر این نیست که مطلقاً و الزاماً حق حضانت تا پیش از هفت سالگی بر عهده مادر و پس از آن بر عهده پدر باشد؛ در واقع اگر بر دادگاه اثبات شود که مادر یا پدر در آن شرایط سنی، صلاحیت نگهداری طفل را نداشته باشند حق حضانت و نگهداری به فرد صالح سپرده میشود حتی اگر شخص ثالثی باشد این مورد نیز در ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی اصلاحی سال ۱۳۷۶ مورد بحث قرار گرفته است.
وی در ادامه به ماده ۴۴ قانون حمایت خانواده اشاره کرد و افزود: بر اساس این ماده اگر مادر حضانت طفل را بر عهده داشته باشد حق دارد تا میزان مخارج زندگی فرزند، در اموال و دارایی او دخالت کند.
حاجیانی تاکید کرد: حق ولایت و حق حضانت، دو نمونه از مهمترین حقوق والدین در خصوص فرزندان هستند و با وجود اینکه به آن یک «حق» گفته میشود اما دال بر این نیست که والدین میتوانند از این حق صرف نظر کنند بلکه به جهت غلبه جنبه تکلیفی آن، مقنن علاوه بر اینکه به والدین اجازه کنارهگیری از ولایت و حضانت فرزند را نمیدهد، کوتاهی و اهمال در آن را نیز مورد نکوهش قرار داده و در ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی و ماده ۵۴ قانون حمایت خانواده ضمانت اجرای قانونی برای آن تعیین کرده است.
این وکیل با بیان اینکه غیر از حق ولایت و حضانت، حقوق دیگری را نیز قانون برای والدین در نظر گرفته است، گفت: حقوق دیگری که قانون برای والدین درنظر گرفته فاقد ضمانت اجرای قانونی است و بیشتر تاکیدی بر اخلاق و مذهب محسوب میشود مانند تاکید بر وجوب احترام فرزند به والدین در ماده ۱۱۷۷ قانون مدنی. همچنین ماده ۱۱۷۸ همین قانون حق تنبیه متعارف طفل را نیز به والدین داده است که این هم چندان جنبه قانونی ندارد.
وی در پایان با تاکید بر اینکه والدین پس از جدایی از یکدیگر حقوقی نسبت به فرزندان خود دارند، افزود: برابر ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده اگر حضانت و نگهداری فرزند به یکی از والدین سپرده شود، دیگری حق ملاقات فرزند خود را خواهد داشت و پدر یا مادر نگهدارنده طفل نمیتواند عملی انجام دهند که ناقض حق ملاقات فرزند باشد. این مورد همچنین در مواد ۴۱ و ۴۲ قانون حمایت خانواده مورد تاکید قرار گرفته است.
0
0
١٩ فروردین ١٣٩٣ ساعت ١٨:۴٢
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]
صفحات پیشنهادی
امام جمعه قصرشیرین: قوانین حقوق بشردر ایران برگرفته از تعالیم روح بخش قرآن است
امام جمعه قصرشیرین قوانین حقوق بشردر ایران برگرفته از تعالیم روح بخش قرآن است قصرشیرین - ایرنا - امام جمعه قصرشیرین گفت قوانین حقوق بشر در نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران برگرفته از تعالیم روح بخش قرآن کریم است به گزارش خبرنگار ایرنا حجت الاسلام والمسلمین علی ملکی در خطبه هایرفع نقاط ضعف قوانین با درایت رئیس جمهور حقوقدان
رفع نقاط ضعف قوانین با درایت رئیس جمهور حقوقدان وبلاگ > حاج محمود عطار پیمان - پیمان حاج محمودعطار زمانی که ایران به عضویت سازمان ملل درآمد در پی آن نیز ملحق به دو معاهده و کنوانسیون میثاق حقوق مدنی و سیاسی و میثاق حقوق فرهنگی و اقتصادی شد که این دو میثاق به تصویب مامام جمعه موقت لیکک: حقوق بشر اروپایی ها در ایران کارآیی ندارد
امام جمعه موقت لیکک حقوق بشر اروپایی ها در ایران کارآیی ندارد لیکک - ایرنا - امام جمعه موقت لیکک با تسلیت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا س گفت حقوق بشر مدنظر کشورهای اروپایی هیچگونه کارآیی در ایران اسلامی ندارد به گزارش خبرنگار ایرنا حجت الاسلام سید رحمت الله سیادت در خطبه هسازمان ملل: احکام اعدامی که در مصر صادر شده نقض قوانین حقوق بشر است
سازمان ملل احکام اعدامی که در مصر صادر شده نقض قوانین حقوق بشر استسازمان ملل در واکنش به حکم اعدام برای 529 نفر از طرفداران اخوان المسلمین در مصر تاکید کرد احکام اعدامی که در مصر صادر شده نقض قانون بینالمللی است به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از شبکه خبری المنار سازمان ملل درتراکتورسازی ایران حقوق مصرف کنندگانش را رعایت میکند
دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹ ۵۷ طی لوحی از سوی وزیر صنعت معدن و تجارت گواهینامه ملی رعایت حقوق مصرف کنندگان به گروه صنعتی تراکتور سازی ایران اعطاء شد به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه آذربایجان شرقی مدیر عامل این گروه صنعتی در این رابطه گفت گروه صنعامام جمعه موقت خوسف: سکوت مدعیات حقوق بشر مقابل شهادت مرزبان ایرانی شرمآور است
امام جمعه موقت خوسف سکوت مدعیات حقوق بشر مقابل شهادت مرزبان ایرانی شرمآور استامام جمعه موقت خوسف با اشاره به شهادت یکی از مرزبانان ایران توسط گروه تروریستی جیشالعدل گفت سکوت مدعیات حقوق بشر مقابل شهادت مرزبان ایرانی شرمآور است به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند حجتالاسلام حسامام جمعه قلعهرئیسی تاکید کرد راهاندازی لانهجاسوسی جدید مدعیان دروغین حقوق بشری در ایران ممنوع
امام جمعه قلعهرئیسی تاکید کردراهاندازی لانهجاسوسی جدید مدعیان دروغین حقوق بشری در ایران ممنوعامام جمعه قلعهرئیسی گفت دولت و مجلس و مردم نباید اجازه راهاندازی لانه جاسوسی جدیدی در خاک ایران اسلامی به مدعیان دروغین دموکراسی و حقوق بشری بدهند به گزارش خبرگزاری فارس از چاروساملاک قوانین در ایران اسلام است
ملاک قوانین در ایران اسلام است گرگان - ایرنا - امام جمعه موقت گرگان با اشاره به نزدیک شدن 12 فروردین روز جمهوری اسلامی گفت ملاک قوانین کشور اسلام است حجت الاسلام قاسم لیوانی در خطبه های نمازجمعه این شهر افزود جمهوری به معنای مراجعه به اکثریت آراء و اسلامی به این معناست که ملاکملاک قوانین در ایران بر اساس اسلام است
ملاک قوانین در ایران بر اساس اسلام است گرگان - ایرنا - امام جمعه موقت گرگان با اشاره به نزدیک شدن 12 فروردین روز جمهوری اسلامی گفت ملاک قوانین کشور بر اساس اسلام است حجت الاسلام والمسلمین قاسم لیوانی در آیین عبادی سیاسی نماز جمعه این هفته شهر گرگان افزود جمهوری به معنای مراجرسوایی حقوق بشری پس از محکومیت ایران!
رسوایی حقوق بشری پس از محکومیت ایران روزنامه انگلیسی تلگراف همراهی مسئولان کشورش با جنایات ضدحقوق بشری آمریکا را به باد انتقاد گرفت به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز هنوز چند روزی از تصویب قطعنامه اتحادیه اروپا علیه ایران به بهانه حقوق بشر نگذشته که پرده ای دیگر از رویکردناقض حقوق بشر نمیتواند از بشریت دفاع کند/ ملت ایران از فتنه گران بیزار است
استانها مرکز قم حجت الاسلام منتظری ناقض حقوق بشر نمیتواند از بشریت دفاع کند ملت ایران از فتنه گران بیزار است قم - خبرگزاری مهر امام جمعه قنوات با اشاره به اینکه دولت آمریکا ناقض مسلم حقوق بشر است و هر جنایتی را در خصوص بشریت مرتکب شده گفت این دولت چگونه میخواهد از بشرینشست خبری دبیر ستاد حقوق بشر/6 احمد شهید میخواهد ۳ هزار اتهام وارد کرده به ایران را ۳ روزه بررسی کند
نشست خبری دبیر ستاد حقوق بشر 6احمد شهید میخواهد ۳ هزار اتهام وارد کرده به ایران را ۳ روزه بررسی کنددبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت احمد شهید میخواهد ۳ هزار اتهامی را که به کشورمان وارد کرده را در ظرف ۳ روز بررسی کند به گزارش خبرنگار قضایی فارس محمد جواد لاریجانی دبیر ستادامام جمعه املش: نسبت دروغین غرب در مورد نقض حقوق بشر در ایران شرم آور است
امام جمعه املش نسبت دروغین غرب در مورد نقض حقوق بشر در ایران شرم آور است رشت - ایرنا - امام جمعه شهرستان املش گفت نسبت دروغین غرب و اتحادیه اروپا در مورد نقض حقوق بشر در ایران اسلامی شرم آور است به گزارش خبرنگار ایرنا حجت الاسلام و المسلمین تقی روحانی در خطبه های نماز جمعهمواضع اتحادیه اروپا در قبال ایران خصمانه و نقص قوانین بین المللی است
مواضع اتحادیه اروپا در قبال ایران خصمانه و نقص قوانین بین المللی است سنندج- ایرنا - رییس مجمع نمایندگان استان کردستان مواضع اتحادیه اروپا در مورد کشورمان را خصمانه و نقص آشکار قوانین بین المللی دانست و گفت به عنوان رییس مجمع نمایندگان استان کردستان و نماینده مردم در خانه ملت قبیانیه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در واکنش به قطعنامه اروپا حامیان بزرگترین تروریسم دولتی، ایران را به نقض حقو
بیانیه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در واکنش به قطعنامه اروپاحامیان بزرگترین تروریسم دولتی ایران را به نقض حقوق بشر متهم کردهاندجامعه مدرسین حوزه علمیه قم با صدور بیانیهای قطعنامه پارلمان اروپا درباره متهم کردن ایران به نقض حقوق بشر را محکوم کرد به گزارش خبرگزاری فارس از قم دآیتالهی که رهبر نخستین جنبش مدنی ایران بود
آیتالهی که رهبر نخستین جنبش مدنی ایران بودمعزّالدین و میرزای بزرگ شیرازی مرجع تقلید شیعیان زمان خود و فقیه امامی بود که در 15 جمادی الاولی سال 1230 ق در شیراز متولد شد به گزارش خبرنگار تاریخ خبرگزاری فارس ابومحمد محمد حسن بن محمود بن اسماعیل حسینی شیرازی معروف به میرزای مجددکارگران امریکایی چند برابر کاربران ایرانی حقوق می گیرند؟
کارگران امریکایی چند برابر کاربران ایرانی حقوق می گیرند رشد درآمد یک کارگر آمریکایی در سال گذشته کمتر از دو درصد بوده است آفتاب به گزارش خبرآنلاین روزنامه یو اس ای تودی USA Today در گزارشی به میزان رشد دستمزد در بخش های مختلف آمریکا پرداخته است طبق این گزارش متوسط دستمزد-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها