واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: سنندج/
نوره روستایی تاریخی با طبیعتی زیبا
روستای نوره، از توابع بخش مرکزی شهرستان سنندج یکی از روستاهای گردشگری استان است که با دارا بودن هوای مطبوع و باغ ها و طبیعت سرسبز و خرم مکانی مناسب برای مسافران و گردشگران به شمار می رود.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران سنندج،
روستای نوره، که در یک منطقه کوهستانی و در ارتفاع هزار و 950 متری استقرار یافته است، از طرف شرق و شمال شرقی به کوه آبیدر بزرگ، از شمال غرب به کوه وزمان و از سمت جنوب غرب به کوه تایلان محدود میشود.
در اطراف این روستا گردنه های سخت گذر و درههای عمیقی وجود دارد که از میان آنها میتوان به گردنه گرماش در شمال غرب، دره باران در شمال شرق، دره چهارگاه در جنوب شرق و دره زیارتل در غرب و شمال غرب اشاره کرد.
نوره، یکی از روستاهای کوهستانی و زیبای کردستان است که تاریخی طولانی دارد و آرامگاه آیتاله محمد مردوخ از دانشمندان و فلاسفه کرد در این روستا قرار دارد.
فعالیتهای زراعی روستا شامل کشت گندم و جو است، ولی باغداری رونق بیشتری دارد و انواع میوهها مانند گلابی، انگور، توتفرنگی و سیب، محصولات باغی روستا را تشکیل میدهد و دامداری نیز در این روستا رونق دارد و انواع لبنیات از عمدهترین محصولات دامی آن به شمار می رود.
انواع گیاهان دارویی نظیر گاو زبان، کاسنی، شاتره و گون نیز از رستنیهای طبیعی این روستا هستند و این روستا دارای بافتی متراکم است و در شیب منتهی به دره استقرار یافته است و خانههای روستاییان سقفهای مسطحی دارد که با تیرهای چوبی و اندود کاهگل پوشیده شدهاند.
باغهای سرسبز و خرم روستای نوره بسیار مشهور است و هوای مطبوع، طبیعت سبز و شاداب، کوههای بلند، منابع سرشار آب، پوشش گیاهی متنوع به ویژه در بهار و تابستان، ویژگی منحصر بفردی به این روستا بخشیدهاند.
انواع پرندگان و جانوران از جمله کبک، تیهو، شغال، گرگ، روباه، خرگوش و سنجاب بخشی از حیات وحش روستای نوره را تشکیل میدهند و در بهار و تابستان کوه آبیدر بزرگ، که در دو کیلومتری شمال شرقی روستا واقع شده است، منظرهای بسیار تماشایی و زیبا پدید میآورد.
رودخانه نوره که در غرب روستا جریان دارد، سبب تلطیف هوای روستای نوره میشود و حواشی رودخانه به ویژه در بهار و تابستان، از جمله مکانهای مناسب برای گذران اوقات فراغت گردشگران است.
بر دامنه تپه ماهورهای غرب کوه آبیدر و به فاصله 700 متری روستا، عمارتی وجود دارد که به آیتاله مردوخ، از مفاخر کردستان تعلق دارد این عمارت که از لحاظ معماری جالب توجه است، در جنوب روستا واقع شده و به گونهای است که به تمام مناطق اطراف روستا اشراف دارد.
این عمارت در زمینی به مساحت 600 مترمربع و با استفاده از مصالح بومی، در دو طبقه احداث شده است و در گوشههای شمالی و جنوبی آن قلعه مانند، برجهای دیدهبانی احداث شده و در ضلع غربی آن نیز حیاطی وجود دارد.
طراحی بنا به وسیلة خود آیتاله مردوخ صورت گرفته است و توسط استاد عنایتاله و استاد علی محمدبنا در سال 1322 شمسی ساخته شده است.
آیتاله مردوخ کردستانی از متفکران و فیلسوفان بزرگ کردستان محسوب میشود که در انقلاب مشروطه فعالانه شرکت نموده است، وی در سال 1354 شمسی در سن 98 سالگی وفات نموده و آرامگاه وی نیز در همین عمارت قرار دارد.
مردم روستای نوره مانند سایر مسلمانان اعیاد فطر، قربان و نوروز را به جشن و سرور میپردازند و میلاد پیامبر (ص) در میان آنان جایگاه والایی دارد.
اجرای نمایشهای باستانی و محلی نظیر میرنوروزی از آداب و رسوم رایج در آستانه نوروز است و در روستای نوره مراسم عرفانی ویژهای توسط دراویش در رهایی از مادیات دنیا اجرا میشود که از جذابیت خاصی برخوردار است.
از بازیهای رایج روستای نوره میتوان به گرزان، سبد سده و میرنوروزی اشاره کرد و بازیها سمبل بارز جلوههای زندگی و فعالیتهای معیشتی در گذشتهاند که در گذران اوقات فراغت نقش اساسی دارند و اغلب بازیها در روستای نوره گروهی اجرا میشوند.
پوشاک مردم روستای نوره را لباس محلی و بومی کردی تشکیل میدهد و پوشش مردان اغلب شامل چوخه، رانک، پانتول، ملکی، لفکه سورانی، شال، دستار، فرنجی و کله بال و گیوه است و پوشش زنان نیز پیراهن بلند و قبا به اضافه نیم تنه یا سخمه است، همچنین کلاهی به نام فنیس یا تاس کلاه بر سر مینهند و با روسریهای ابریشمی کلاغی، روی کلاه را میپوشانند.
رایجترین غذاهای محلی روستای نوره نیز عبارت است از انواع نانهای محلی، کره، کلانه و کشک./س
تاریخ انتشار: ۱۲ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]