واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
باقلا فروشان بازارشان در بلوچستان گرم است نیکشهر، زاهدان- ایرنا- باقلا یکی از گیاهان زراعی و از خانواده حبوبات و منبع غذایی دارای فیبر و پروتئین به عنوان غذای خوشمزه مردم بلوچستان در ابتدای فصل بهار از بازار فروش بسیار خوبی برخوردار است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نیکشهر روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گقت: باقلا غذایی خوشمزه است که خوردن آن به همراه برنج به عنوان یک تکمیل کننده پروتئین توصیه می شود زیرا این ماده غذایی تمامی اسیدهای آمینه ضروری بدن را ندارد و با ترکیب شدن با غلات می تواند کامل شود.
حبیب رئیسی افزود: باقلا علاوه بر پروتئین، کلسیم و پتاسیم می تواند از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشار خون بالا کمک کند.
وی اظهار داشت: این ماده غذایی در صورتی که با پوست میل شود می تواند به درمان یبوست کمک کند. اما افراد مبتلا به ˈفاویسمˈ به دلیل تشدید شدن بیماری شان از خوردن این ماده غذایی و حتی بوییدن آن محروم هستند.
مدیر جهاد کشاورزی نیکشهر گفت: فاویسم یا بیماری باقلایی بیماری ارثی خونی است که در اثر نقص آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز ایجاد می شود که آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز، آنزیم مهمی در شانت هگزوز مونوفسفات است که برای حفظ ذخایر داخل سلولی گلوتاتیون احیا شده لازم است.
رئیسی با بیان اینکه 360 هکتار از زمین های کشاورزی شهرستان نیکشهر به کشت باقلا اختصاص دارد افزود: برداشت باقلا از اول اسفند برای تازه خوری آغازشده و تا پایان فروردین ماه ادامه دارد.
وی بیان کرد: میزان متوسط برداشت باقلا در هر هکتار حدود چهار تن است و باقلا خشک هم پس از رسیدن محصول برداشت خواهد شد که حدود 2500 کیلوگرم در هر هکتار است.
وی خاطرنشان کرد: بیش از 500 نفر در کار کاشت، داشت و برداشت باقلا در سطح شهرستان نیکشهر فعالیت دارند و محصول تولیدی این شهرستان علاوه بر تامین بخشی از نیاز های داخلی به شهرستان های همجوار صادر می شود.
مدیر جهاد کشاورزی نیکشهر گفت: تفاوت محصول باقلای محلی شهرستان نیکشهر با باقلا برکت که در شمال کشور یا استان خوزستان کشت می شود از نظر میزان محصول دهی کمتر اما خوشمزه تر است.
رئیسی افزود: تعداد دانه در هر غلاف باقلا برکت بین 5 تا 7 عدد ولی در باقلای محلی بلوچستان بین 3 تا 5 عدد است.
وی گفت: باقلای محلی که در سطح استان سیستان و بلوچستان کشت می شود به دلیل نازک بودن پوست روی میوه و خوش خوراکی آن مورد اقبال کشاورزان و مصرف کنندگان است به طوری که باقلا برکت در اینجا آزمایش شده و به دلیل ضخامت پوست آن نسبت به باقلای محلی از استقبال چندانی برخوردار نیست.
وی ادامه داد: براساس مطالعات 100 گرم باقلا حاوی 26 گرم پروتئین است و می توان در مقایسه ای اثبات کرد که خوردن این ماده غذایی نیز به تامین پروتئین مورد نیاز بدن کمک می کند.
رئیسی گفت: در فصل بهار بیماری آلرژی بسیاری از مردم جهان را آزار می دهد که حساسیت های این فصل شاید در حد آلرژی به گرده های گیاهان یا گلهای بهاری باشد یا اینکه بیماری خطرناکی به نام فاویسم یا فابیسم سراغ فرد بیاید که بیماری فاویسم یک بیماری ارثی خونی است که به علت کمبود یکی از آنزیم های گلبول قرمز ایجاد می شود و این بیماری وابسته به جنس بوده و بیشتر در مردان دیده می شود.
مدیر جهاد کشاورزی نیکشهر گفت: این بیماری در نواحی شمالی و جنوبی ایران(سواحل دریا) شیوع بیشتری دارد این آنزیم نقش مهمی در احیای اکسیدانهای تولید شده در داخل گلبول قرمز دارد بنابراین وقتی کودک مبتلا به کمبود این آنزیم باشد و در معرض اکسیدان قرار گیرد دچار همولیز شده و اصطلاحا مبتلا به بیماری فاویسم شده است.
وی ادامه داد: باقالا از جمله مواد غذایی است که دارای موادی به نام «ویسین» یا «کوویسین» است که در لوله گوارش و در ضمن فرآیندهای شیمیایی عمل هضم، به «دی ویسین» و «ایزور امیل» تبدیل می شوند این مواد از اکسیدانهای قوی محسوب می شوند بنابراین به محض تماس با غشا گلبول قرمز در افرادی که کمبود آنزیم G6PD را دارند آن را منهدم کرده و گلبول قرمز از بین می رود و شخص به فاویسم مبتلا می شود. ک/3
7306 / 653
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]