واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نگاهی به بنای تاریخی ˈزیج منیژه ˈدر شهرستان سرپل ذهاب قصرشیرین- ایرنا - بنای تاریخی ˈزیج منیژه ˈ که قدمت آن به دوره ساسانیان می رسد، در داخل بافت روستای پاتاق از توابع سرپل ذهاب در استان کرمانشاه قرار دارد.
به گزارش ایرنا، زیج منیژه در بخش پایین دست طاق گرا و کوه بزرگ پاتاق، در نزدیکی گور دخمه مادی قرار دارد که مردم بومی به آن کل داوود می گویند.
این بنا دارای پلان مستطیل شکلی است که با جهت شرقی، غربی و با استفاده از مصالح لاشه سنگ و ملات گچ ساخته شده است که در بخش مرکزی این بنا تالار نسبتا بزرگی وجود دارد که پیرامون آن را راهروهایی احاطه کرده است.
از طریق راهروهای شمالی می توان به مجموعه اتاق های ضلع جنوبی بنا و از طریق راهرو جنوبی به مجموعه اتاق های ضلع شمالی دسترسی پیدا کرد.
هریک از راهروهای شرقی و غربی پیرامون تالار نیز به راهرو دیگری منتهی می شود که در نهایت از طریق این راهروها می توان به مجموعه اتاق های ضلع شرقی و غربی بنا دسترسی پیدا کرد.
در گذشته، هر ضلع قلعه 30 حجره با طاق های گهواره ای شکل داشته است که امروزه تنها دو حجره سالم بر جای مانده است.
دروازه قلعه در ضلع غربی این بنا قرار داشته است و در ضلع شرقی، هنوز هم بقایای جریان آب دیده می شود.
در هر زاویه قلعه، یک برج و در میان هر دو برج اصلی، دو برج کوچک تر ساخته شده است که در میانه این دژ، سازه چهارگوش مانند دیگری دیده می شود که ارگ دژ به شمار می رود.
شواهد و مدارک معماری از جمله شکل درگاه ها و قوس ها و همچنین نحوه پوشش سقف فضاها نشان می دهد این بنا به احتمال زیاد متعلق به اواخر دوره ساسانی است.
بنای تاریخی زیج منیژه پاتاق در سال 1384 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره 13410 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
پیش از آغاز فعالیت های سازمان میراث فرهنگی در جهت حفظ و حراست از بنا، بخشهای آبادتر زیج منیژه از سوی روستاییان به عنوان آغل نگهداری احشام و انبارهای ذخیره علوفه برای فصول مختلف سال استفاده می شد.
در زمان جنگ تحمیلی نیز از این بنا به وسیله عشایر که چراگاه های خود را در مناطق گرمسیر مجاور قصرشیرین از دست داده بودند، به کرات و در زمان های طولانی استفاده شده و در بخش هایی نیز به وسیله اهالی اقدام به تخلیه زباله، پسماندهای دامی و نخاله های ساختمانی شده بود.
بنای زیج منیژه هم اکنون در حدود دو متر از سطح زمین های پیرامونی ارتفاع دارد و با توجه به موقعیت بنا و شکل برجستگی های اراضی پیرامون بنا احتمال دارد در محل اصلی احداث بنا پشته ای طبیعی وجود داشته و برهمین اساس شاکله اصلی بنا بر صفه ای طبیعی و بلندتر از سطح زمین های پیرامونی شکل گرفته است.
از سوی دیگر با توجه به وضعیت ریختی زمین و وفور آب در پیرامون مجموعه احتمال دارد بنا در درون پردیسی محصور، با درختان میوه بهشتی از قبیل زیتون، انجیر، انار و انگور به عنوان میوه های عمده تولیدی منطقه قرار داشته است.
این بنا در ایام مختلف سال و بخصوص ایام تعطیلات نوروز پذیرای شمار زیادی از مسافران و گردشگران نوروزی است.
سرپل ذهاب در غرب استان کرمانشاه واقع است.ک/4
1234/567
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]