محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852773683
لرزش پایه های شورای همکاری خلیج فارس در سال 1392
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
لرزش پایه های شورای همکاری خلیج فارس در سال 1392 تهران - ایرنا- ناآرامی های جهان عرب در سال 1392 چنان سایه سنگین خود را بر روابط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گسترد که همزمان با دگرگونی معادلات قدرت، رقابت های منطقه ای اعضای این شورا به رویارویی منطقه ای تبدیل شد.
سال 1392 را می توان به نوعی پرچالش ترین سال شورای همکاری خلیج فارس از زمان تاسیس آن دانست.
ناآرامی های جهان عرب در سه سال گذشته و رقابت های منطقه ای اعضا بر تحولات داخلی کشورهای عضو شورا تاثیر داشت.
امیر قطر چهارم تیرماه سال 1392 در اقدامی بی سابقه به نفع پسر خود از قدرت کناره گرفت؛ اقدامی که در تاریخ معاصر دولت های عربی بی سابقه بود. بسیاری این اقدام را نشانه ای از ناکامی سیاست های امیر پیشین قطر و تغییر رویکرد سیاست خارجی این کشور ارزیابی کردند.
به هر روی، شورای همکاری در سال 1392 به شدت تحت تاثیر رقابت های منطقه ای قطر و عربستان قرار گرفت که نمود آشکار این رقابت، قطب بندی ها و یارکشی ها در مسائل گوناگون بود. در یک سو اتحاد عربستان، امارات و بحرین، در سوی دیگر قطر و تا اندازه ای عمان قرار گرفتند (هر چند عمان نیز از سیاست های مداخله جویانه قطر ناراضی است اما در رویارویی با عربستان، به نوعی در طرف قطر قرار گرفته است).
بر این پایه می توان تحولات سیاسی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را در قالب رقابت های منطقه ای اعضا و تاثیر گرفته از فضای متشنج جهان عرب دید.
- عربستان و قطر
سال 1392 سال اوج گیری تنش ها بین عربستان و قطر بود. همراهی این 2 کشور در آغاز خیزش های عربی، از دوازدهم تیرماه و پس از سرنگونی «محمد مرسی» نخستین رییس جمهوری مصر پس از انقلاب 1389، به رقابت و تنش 2 طرف انجامید.
در سوریه نیز 2 کشور هر چند رویکرد واحدی دنبال می کنند و آن سرنگونی «بشار اسد» رییس جمهوری این کشوراز قدرت است، اما هر کدام از گروه مورد نظر خود پشتیبانی می کند و همین امر یکی از دلایل اصلی تشتت در جبهه مخالفان سوری است. در این کارزار، دولت قطر از «شورای مخالفان» که بیشتر آنان از اعضای اخوان المسلمین هستند، پشتیبانی می کند اما عربستان با طیف مقابل اخوان به رهبری «احمد جربا» است. اوج اختلاف این 2 گروه را در نشست پانزدهم دی ماه ائتلاف مخالفان در استانبول دیدیم که اعضای شورای مخالفان از نیروهای ائتلاف جدا شده و در رای گیری انتخابات ریاست ائتلاف مخالفان شرکت نکردند.
حضور چهره جنجالی وابسته به اخوان به نام «شیخ یوسف القرضاوی» در قطر و خطبه های جنجالی وی در حمایت از اخوان المسلمین و در رد اقدام ارتش مصر علیه دولت مرسی، بارها خشم ریاض را برانگیخت و بر تیرگی روابط 2 کشور افزود.
البته برخی اختلاف ها با میانجی گری کویت اندکی مدیریت شد و در نشست ریاض که در چهارم آذرماه با حضور کویت، عربستان و قطر برگزار شد، قطر تعهد کرد از پشتیبانی اخوان المسلمین دست بردارد و به دخالت های خود در امور دیگر کشورهای عربی پایان دهد.
عهدشکنی قطر و زیر پا گذاشتن تعهدات نشست ریاض به جایی رسید که در پایان نشست سیزدهم اسفندماه وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، عربستان، امارات و بحرین تصمیم به احضار سفرای خود از دوحه گرفتند.
عربستان همچنین در نوزدهم اسفندماه اتباع کشورش را از کار کردن در شبکه خبری «الجزیره» قطر منع کرد.
- قطر و امارات متحده عربی
روابط قطر و امارات نیز در سال 1392 با چالش های بسیاری همراه بود. در حالی که 2 کشور در برخی سیاست ها از جمله رویارویی با سلطه عربستان بر شورای همکاری خلیج فارس اشتراک نظر دارند، اما به دلیل سیاستی که قطر در تعامل های منطقه ای در پیش گرفته و به دنبال پیگیری بلندپروازی های منطقه ای خود است، روابط 2 کشور نیز با تنش هایی روبرو شد.
رویارویی اصلی این 2 کشور به پشتیبانی قطر از اخوان المسلمین و مخالفت امارات (به ویژه امارت دوبی) با فعالیت این گروه برمی گردد. در این پیوند، امارات در خردادماه 168 نفر از اعضای وابسته به اخوان المسلمین را در خاک خود دستگیر و روانه زندان کرد.
امارات هم به دنبال رویارویی با قطر پس از نشست شورای وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مانند عربستان سفیر خود را از دوحه فراخواند.
- عربستان و شورای همکاری خلیج فارس
سال 1392 را می توان سال ناکامی های سیاست خارجی عربستان نامید. بیشتر سیاست های منطقه ای این کشور در این سال با بن بست و شکست روبرو شد.
توافق ایالات متحده و روسیه برای حل سیاسی مساله سوریه در چارچوب نابودی سلاح های شیمیایی این کشور، و سند همکاری هسته ای ایران و غرب در چارچوب «برنامه اقدام مشترک» خشم مقام های سعودی از ایالات متحده را به دنبال داشت. بر این پایه این کشور سیاست کاهش وابستگی به ایالات متحده و تلاش برای تنوع بخشی به متحدان خارجی را دنبال کرد.
مجموعه این تحولات عربستان را به سوی شورای همکاری خلیج فارس و تقویت این شورا از راه تبدیل آن به «اتحادیه» سوق داد. رقابت منطقه ای با قطر نیز مزید بر علت شد تا ریاض سیاست محدود سازی فعالیت اعضا را به شیوه تلاش برای کنترل بیشتر آنان دنبال کند.
تلاش عربستان برای افزایش همکاری ها با امارات و بحرین نیز در همین نگاه ریشه دارد. سفر چهاردهم آبان ماه «سعود الفیصل» وزیر امورخارجه عربستان به امارات با هدف نزدیک کردن دیدگاه ها و رویارویی با زیاده روی های منطقه ای قطر صورت گرفت.
بر این پایه، در نشست امنیتی منامه که آذرماه برگزار شد، این کشور طرح تبدیل اتحادیه را به صورتی جدی مطرح کرد.
- عمان و شورای همکاری خلیج فارس
در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، عمان وضع ویژه ای دارد. این کشور همواره سعی کرده است رویکردی میانه رو و میانجیگرانه در سیاست خارجی خود داشته باشد. بر همین پایه، هم با سلطه عربستان بر شورا مخالف است و هم سعی دارد با ایفای نقش میانجی در بحران های سیاسی میان اعضا، دامنه اختلاف طرف های درگیر را کاهش دهد.
اما سال 1392 برای عمان نیز سال پر چالشی بود. چالش بنیادین نیز بین این کشور و عربستان سعودی شکل گرفت و آن زمانی بود که فاش شد عمان نقشی میانجی را بین ایران و ایالات متحده ایفا کرده است. این اقدام خشم عربستان را به دنبال داشت و افزایش تنش ها را باعث شد.
اوج اختلاف بین عمان و عربستان را می توان در نشست امنیتی منامه دید. در این نشست عربستان بحث تبدیل شورای همکاری به اتحادیه همکاری را مطرح کرد که با مخالفت شدید نماینده عمان روبرو شد؛ به گونه ای که نماینده عمان به خروج از شورا تهدید کرد.
در نشست آذرماهاعضای شورای همکاری که با هدف بررسی راهکارهای تبدیل شورا به اتحادیه در کویت برگزار شد نیز عمان با نظر عربستان به شدت مخالفت کرد.
رویارویی 2 کشور در نشست تازه شورای وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری در ریاض، به خوبی دیده می شد. در پایان این نشست بر خلاف عربستان، امارات و بحرین که سفرای خود را از قطر فراخواندند، عمان با وجودی که به دلیل مداخلات قطر در امور داخلی خود با این کشور مشکل دارد، اما سفیرش را کماکان در دوحه نگه داشت.
- کویت و شورای همکاری خلیج فارس
کویت در سال 1392 نیز نقش میانجیگرانه خود را حفظ کرد و سعی کرد همچنان اندازه میانی را در روابط کشورهای عضو شورای همکاری داشته باشد. این کشور هر چند با چالش های درونی به ویژه از ناحیه نیروهای سلفی روبرو بود، اما با سیاست های اعتدال گرایانه ای که «صباح الاحمد جابر الصباح» امیر کویت، در پیش گرفت، این کشور به خوبی توانست بحران های سیاسی داخلی را مدیریت کند.
کویت در بیست و هشتم آبان ماه 1392 میزبان نشست مشترک سران عربی-آفریقایی بود. در مساله سوریه نیز این کشور سعی کرد نقش میانجیگرانه ایفا کند. در نشست دی ماه کویت که برای جمع آوری کمک های بشردوستانه برگزار شد میزبان 500 میلیون دلار به آوارگان سوری اختصاص داد.
کویت همچنین میزبان نشست اعضای شورای همکاری خلیج فارس بود که مطابق آن قرار بود امکانات تبدیل شورای همکاری به اتحادیه همکاری بررسی شود.
تلاش کویت برای ایفای نقش میانجی بین قطر و عربستان منجر به نشست سه جانبه ریاض شد که طی آن قطر متعهد شد از دخالت در امور کشورهای همسایه دست بردارد. کویت همچنین برای حفظ نقش خود در نزدیک کردن دیدگاه اعضای شورای همکاری و کاهش تنش ها بین اعضا، همانند عمان سفیر خود را همچنان در دوحه نگه داشت.
- بحرین و شورای همکاری خلیج فارس
بحرین در سال 1392 سیاست نزدیک شدن به عربستان را همچنان دنبال کرد. بحرین نخستین کشوری بود که طرح عربستان برای تبدیل شورای همکاری به اتحادیه همکاری را پذیرفت و از آن استقبال کرد. این کشور همچنان میزبان نیروهای سپر جزیره در خاک خود است و از این راه سعی کرده است تعامل خود با عربستان را تقویت کند.
نزدیک شدن بحرین به عربستان تا جایی است که در همراهی با این کشور، بحرین سفیر خود را از قطر فراخواند.
از مهدی جوکار- گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**م.ج**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]
صفحات پیشنهادی
تکرار/آقامحمدی در گفتوگو با فارس مطرح کرد موفقیت دولت سوریه مهمترین علت اختلاف در شورای همکاری خلیج فارس
تکرار آقامحمدی در گفتوگو با فارس مطرح کردموفقیت دولت سوریه مهمترین علت اختلاف در شورای همکاری خلیج فارسعضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شکست تروریستها در سوریه را مهمترین علت اختلاف بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دانست ابراهیم آقا محمدی نماینده مردم خرم آباد و عنگرانی امیر کویت از احتمال «انحلال» شورای همکاری خلیج فارس
نگرانی امیر کویت از احتمال انحلال شورای همکاری خلیج فارس اختلاف روز افزون بین کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باعث شده است تا شیخ صباح احمد جابر الصباح امیر کویت که هم اکنون در آمریکا به سر میبرد سریعا به کشورش باز گردد به گزارش فارس به نقل از روزنامه کویتی عالم الیوم در شرایطتلاطم در شورای همکاری خلیج فارس
تلاطم در شورای همکاری خلیج فارس بین الملل > خاورمیانه - چند دستگی میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس حکایت از تغییر و تحولات مهمی در آیندۀ نزدیک دارد فاطمه محمدی قطر چند ماهی است که خواب آرام را از شیخ نشینهای محافظه کار گرفته است تکروی های قطر در بحرانهای خاپایگاه اسرارعربیه: شورای همکاری خلیج فارس در شرف فروپاشی است
پایگاه اسرارعربیه شورای همکاری خلیج فارس در شرف فروپاشی است تهران - ایرنا- پایگاه خبری اسرارعربیه از خشم عمان و کویت به دلیل تصمیم عربستان امارات و بحرین برای فراخواندن سفرای خود از قطر پرده برداشت و نوشت که ریاض و ابوظبی این تصمیم را بدون مشورت با دیگر کشورهای شورا گرفته اندشورای همکاری خلیج فارس در آستانه فروپاشی و احتمال اقدامات تخریبی متقابل
بین الملل آفریقا و خاورمیانه یک رسانه عربی مطرح کرد شورای همکاری خلیج فارس در آستانه فروپاشی و احتمال اقدامات تخریبی متقابل یک رسانه سوری با اشاره به افزایش تنش میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس این شورا را در آستانه فروپاشی دانست و از احتمال اقدامات خرابکارانه متقابل میشكاف 3+3 در شوراي همكاري خليجفارس
شكاف 3 3 در شوراي همكاري خليجفارس تنشهايي كه از چند روز قبل بين شش شيخنشين شوراي همكاري خليجفارس آشكار شده در حال تشديد شدن است تنشهايي كه از چند روز قبل بين شش شيخنشين شوراي همكاري خليجفارس آشكار شده در حال تشديد شدن است دولت عمان كه به طور سنتي سياستي متفاوت از اعضايشوراي همكاري خليج فارس كي فرو ميپاشد؟
شوراي همكاري خليج فارس كي فرو ميپاشد دو كشور مهم اين شورا يعني قطر و عربستان كاملا بر روي هم شمشير كشيده اند و اختلافات ايجاد شد ماهوي و برآمده از مباني فكري و رويكردهاي داخلي و منطقه اي آنها است جوان آنلاين تشكيل شوراي همكاري خليج فارس در ۲۵ مه ۱۹۸۱ از اولين اقدام هاي عملي وبالا گرفتن تنش در شورای همکاری خلیج فارس/ احتمال وضع تحریمهای بیشتر علیه قطر
سهشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹ ۲۹ در پی بالا گرفتن تنشها میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مسئولان اماراتی اعلام کردند که این کشورها در صدد هستند تا تحریمهای دیگری از جمله تحریم هوایی و بستن مرزهای خود با قطر علیه دوحه اعمال کنند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا روزنامه Gشورای همکاری یا رویارویی خلیجفارس؟!
سهشنبه ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸ ۵۲ عربستان قطر را تهدید کرده است که اگر روابطش را با اخوانالمسلمین قطع نکند شبکه الجزیره را تعطیل نکند و دو شعبه از اندیشکدههای معتبر آمریکایی را که در این کشور فعال هستند اخراج نکند این کشور حاشیه خلیج فارس را از زمین و دریا بلوکه خواهد کرد بهعلی محبوبی در گفتوگو با فارس: نباید عجولانه به تحولات شورای همکاری خلیج فارس ورود کرد/گزینههای قطر مقابل عرب
علی محبوبی در گفتوگو با فارس نباید عجولانه به تحولات شورای همکاری خلیج فارس ورود کرد گزینههای قطر مقابل عربستانکارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه نباید انتظار داشت که تحولات اخیر در شورای همکاری منجر به فروپاشی این مجموعه شود تصریح کرد نباید با ورود عجولانه به اختلافاتعربستان شمشیرش را برای قطر از رو بست آیا شورای همکاری خلیج فارس فرو میپاشد؟
عربستان شمشیرش را برای قطر از رو بستآیا شورای همکاری خلیج فارس فرو میپاشد شورای همکاری خلیج فارس اگرچه در سال 1981 برای مواجهه با آنچه که خطر انقلاب اسلامی ایران مینامید تشکیل گردید اما حالا و با وجود شباهتهای قابل توجه اقتصادی حکومتی فرهنگی و حتی امنیتی این شورا به سوی جخیزش کشورهای شورای همکاری خلیج فارس علیه قیم مآبی عربستان سعودی
خیزش کشورهای شورای همکاری خلیج فارس علیه قیم مآبی عربستان سعودیکشورهای حاشیه خلیج فارس علاقهای ندارند عربستان سعودی تحت عنوان شورای همکاری رفتاری قیم مآبانه نسبت به آنها داشته باشد و میخواهند سیاست خارجی کشورهایشان را براساس منافع ملی خود به پیش ببرند به گزارش خبرگزاری فارس پبالا گرفتن اختلاف بین کشورهای حوزه خلیج فارس اتحاد عمان و قطر برای شکستن «هیمنه عربستان» بر شورای هم
بالا گرفتن اختلاف بین کشورهای حوزه خلیج فارساتحاد عمان و قطر برای شکستن هیمنه عربستان بر شورای همکاری خلیج فارسبعد از اینکه عربستان امارات و بحرین سفرای خود را از قطر فراخواندند دوحه ضمن تاکید بر عدم تغییر در سیاستهای خارجی خود در تلاش است تا با نزدیکی به عمان به سیطره عربستانتحلیل عبدالباری عطوان دربارۀ شکاف در شورای همکاری خلیجفارس
تحلیل عبدالباری عطوان دربارۀ شکاف در شورای همکاری خلیجفارس بین الملل > خاورمیانه - تسنیم نوشت عبدالباری عطوان شکاف کنونی بین سه بلوک متفاوت در شش کشور شورای همکاری خلیج فارس را بیسابقه خواند و آن را مقدمهای برای فروپاشی این شورا دانست به گزارش گروه بیبحران در شورای همکاری خلیج فارس
بحران در شورای همکاری خلیج فارستاریخ انتشار جمعه ۱۶ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۰ ۵۶ فراخوان سفرای سه کشور عربستان بحرین و امارات از دوحه از مهمترین رویدادهایی است که چهارشنبه گذشته بر صدر اخبار رسانه های منطقه خاورمیانه و خلیج فارس نشست رویدادی که به نظر می رسد شورای همکاری خلیج فارساحتمال اخراج قطر از شورای همکاری خلیجفارس
احتمال اخراج قطر از شورای همکاری خلیجفارس بین الملل > خاورمیانه - تسنیم نوشت همزمان با اقدام عربستان بحرین و امارات مبنی بر فراخواندن سفرای خود از دوحه برخی منابع عربی اعلام کردند که احتمال اخراج قطر از شورای همکاری خلیج فارس وجود دارد به گزارش گروه بین الملل خبرشکاف در شورای همکاری خلیج فارس گام بعدی عربستان علیه قطر؛ حرکت به سمت «تحریم کامل» دوحه
شکاف در شورای همکاری خلیج فارسگام بعدی عربستان علیه قطر حرکت به سمت تحریم کامل دوحهمنابع رسانهای اعلام کردهاند که سه کشور عربستان امارات و بحرین در ادامه فشارهای علیه قطر خود را برای تحریم کامل دوحه آماده میکنند به گزارش خبرگزاری فارس به نقل روزنامه القبس کویت سه کشور عر-
گوناگون
پربازدیدترینها