تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 24 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نيّت خوب، برخاسته از سلامت درون است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852773683




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

لرزش پایه های شورای همکاری خلیج فارس در سال 1392


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

لرزش پایه های شورای همکاری خلیج فارس در سال 1392 تهران - ایرنا- ناآرامی های جهان عرب در سال 1392 چنان سایه سنگین خود را بر روابط کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گسترد که همزمان با دگرگونی معادلات قدرت، رقابت های منطقه ای اعضای این شورا به رویارویی منطقه ای تبدیل شد.


سال 1392 را می توان به نوعی پرچالش ترین سال شورای همکاری خلیج فارس از زمان تاسیس آن دانست.
ناآرامی های جهان عرب در سه سال گذشته و رقابت های منطقه ای اعضا بر تحولات داخلی کشورهای عضو شورا تاثیر داشت.
امیر قطر چهارم تیرماه سال 1392 در اقدامی بی سابقه به نفع پسر خود از قدرت کناره گرفت؛ اقدامی که در تاریخ معاصر دولت های عربی بی سابقه بود. بسیاری این اقدام را نشانه ای از ناکامی سیاست های امیر پیشین قطر و تغییر رویکرد سیاست خارجی این کشور ارزیابی کردند.
به هر روی، شورای همکاری در سال 1392 به شدت تحت تاثیر رقابت های منطقه ای قطر و عربستان قرار گرفت که نمود آشکار این رقابت، قطب بندی ها و یارکشی ها در مسائل گوناگون بود. در یک سو اتحاد عربستان، امارات و بحرین، در سوی دیگر قطر و تا اندازه ای عمان قرار گرفتند (هر چند عمان نیز از سیاست های مداخله جویانه قطر ناراضی است اما در رویارویی با عربستان، به نوعی در طرف قطر قرار گرفته است).
بر این پایه می توان تحولات سیاسی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را در قالب رقابت های منطقه ای اعضا و تاثیر گرفته از فضای متشنج جهان عرب دید.
- عربستان و قطر
سال 1392 سال اوج گیری تنش ها بین عربستان و قطر بود. همراهی این 2 کشور در آغاز خیزش های عربی، از دوازدهم تیرماه و پس از سرنگونی «محمد مرسی» نخستین رییس جمهوری مصر پس از انقلاب 1389، به رقابت و تنش 2 طرف انجامید.
در سوریه نیز 2 کشور هر چند رویکرد واحدی دنبال می کنند و آن سرنگونی «بشار اسد» رییس جمهوری این کشوراز قدرت است، اما هر کدام از گروه مورد نظر خود پشتیبانی می کند و همین امر یکی از دلایل اصلی تشتت در جبهه مخالفان سوری است. در این کارزار، دولت قطر از «شورای مخالفان» که بیشتر آنان از اعضای اخوان المسلمین هستند، پشتیبانی می کند اما عربستان با طیف مقابل اخوان به رهبری «احمد جربا» است. اوج اختلاف این 2 گروه را در نشست پانزدهم دی ماه ائتلاف مخالفان در استانبول دیدیم که اعضای شورای مخالفان از نیروهای ائتلاف جدا شده و در رای گیری انتخابات ریاست ائتلاف مخالفان شرکت نکردند.
حضور چهره جنجالی وابسته به اخوان به نام «شیخ یوسف القرضاوی» در قطر و خطبه های جنجالی وی در حمایت از اخوان المسلمین و در رد اقدام ارتش مصر علیه دولت مرسی، بارها خشم ریاض را برانگیخت و بر تیرگی روابط 2 کشور افزود.
البته برخی اختلاف ها با میانجی گری کویت اندکی مدیریت شد و در نشست ریاض که در چهارم آذرماه با حضور کویت، عربستان و قطر برگزار شد، قطر تعهد کرد از پشتیبانی اخوان المسلمین دست بردارد و به دخالت های خود در امور دیگر کشورهای عربی پایان دهد.
عهدشکنی قطر و زیر پا گذاشتن تعهدات نشست ریاض به جایی رسید که در پایان نشست سیزدهم اسفندماه وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، عربستان، امارات و بحرین تصمیم به احضار سفرای خود از دوحه گرفتند.
عربستان همچنین در نوزدهم اسفندماه اتباع کشورش را از کار کردن در شبکه خبری «الجزیره» قطر منع کرد.
- قطر و امارات متحده عربی
روابط قطر و امارات نیز در سال 1392 با چالش های بسیاری همراه بود. در حالی که 2 کشور در برخی سیاست ها از جمله رویارویی با سلطه عربستان بر شورای همکاری خلیج فارس اشتراک نظر دارند، اما به دلیل سیاستی که قطر در تعامل های منطقه ای در پیش گرفته و به دنبال پیگیری بلندپروازی های منطقه ای خود است، روابط 2 کشور نیز با تنش هایی روبرو شد.
رویارویی اصلی این 2 کشور به پشتیبانی قطر از اخوان المسلمین و مخالفت امارات (به ویژه امارت دوبی) با فعالیت این گروه برمی گردد. در این پیوند، امارات در خردادماه 168 نفر از اعضای وابسته به اخوان المسلمین را در خاک خود دستگیر و روانه زندان کرد.
امارات هم به دنبال رویارویی با قطر پس از نشست شورای وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مانند عربستان سفیر خود را از دوحه فراخواند.
- عربستان و شورای همکاری خلیج فارس
سال 1392 را می توان سال ناکامی های سیاست خارجی عربستان نامید. بیشتر سیاست های منطقه ای این کشور در این سال با بن بست و شکست روبرو شد.
توافق ایالات متحده و روسیه برای حل سیاسی مساله سوریه در چارچوب نابودی سلاح های شیمیایی این کشور، و سند همکاری هسته ای ایران و غرب در چارچوب «برنامه اقدام مشترک» خشم مقام های سعودی از ایالات متحده را به دنبال داشت. بر این پایه این کشور سیاست کاهش وابستگی به ایالات متحده و تلاش برای تنوع بخشی به متحدان خارجی را دنبال کرد.
مجموعه این تحولات عربستان را به سوی شورای همکاری خلیج فارس و تقویت این شورا از راه تبدیل آن به «اتحادیه» سوق داد. رقابت منطقه ای با قطر نیز مزید بر علت شد تا ریاض سیاست محدود سازی فعالیت اعضا را به شیوه تلاش برای کنترل بیشتر آنان دنبال کند.
تلاش عربستان برای افزایش همکاری ها با امارات و بحرین نیز در همین نگاه ریشه دارد. سفر چهاردهم آبان ماه «سعود الفیصل» وزیر امورخارجه عربستان به امارات با هدف نزدیک کردن دیدگاه ها و رویارویی با زیاده روی های منطقه ای قطر صورت گرفت.
بر این پایه، در نشست امنیتی منامه که آذرماه برگزار شد، این کشور طرح تبدیل اتحادیه را به صورتی جدی مطرح کرد.
- عمان و شورای همکاری خلیج فارس
در میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، عمان وضع ویژه ای دارد. این کشور همواره سعی کرده است رویکردی میانه رو و میانجیگرانه در سیاست خارجی خود داشته باشد. بر همین پایه، هم با سلطه عربستان بر شورا مخالف است و هم سعی دارد با ایفای نقش میانجی در بحران های سیاسی میان اعضا، دامنه اختلاف طرف های درگیر را کاهش دهد.
اما سال 1392 برای عمان نیز سال پر چالشی بود. چالش بنیادین نیز بین این کشور و عربستان سعودی شکل گرفت و آن زمانی بود که فاش شد عمان نقشی میانجی را بین ایران و ایالات متحده ایفا کرده است. این اقدام خشم عربستان را به دنبال داشت و افزایش تنش ها را باعث شد.
اوج اختلاف بین عمان و عربستان را می توان در نشست امنیتی منامه دید. در این نشست عربستان بحث تبدیل شورای همکاری به اتحادیه همکاری را مطرح کرد که با مخالفت شدید نماینده عمان روبرو شد؛ به گونه ای که نماینده عمان به خروج از شورا تهدید کرد.
در نشست آذرماهاعضای شورای همکاری که با هدف بررسی راهکارهای تبدیل شورا به اتحادیه در کویت برگزار شد نیز عمان با نظر عربستان به شدت مخالفت کرد.
رویارویی 2 کشور در نشست تازه شورای وزیران امورخارجه کشورهای عضو شورای همکاری در ریاض، به خوبی دیده می شد. در پایان این نشست بر خلاف عربستان، امارات و بحرین که سفرای خود را از قطر فراخواندند، عمان با وجودی که به دلیل مداخلات قطر در امور داخلی خود با این کشور مشکل دارد، اما سفیرش را کماکان در دوحه نگه داشت.
- کویت و شورای همکاری خلیج فارس
کویت در سال 1392 نیز نقش میانجیگرانه خود را حفظ کرد و سعی کرد همچنان اندازه میانی را در روابط کشورهای عضو شورای همکاری داشته باشد. این کشور هر چند با چالش های درونی به ویژه از ناحیه نیروهای سلفی روبرو بود، اما با سیاست های اعتدال گرایانه ای که «صباح الاحمد جابر الصباح» امیر کویت، در پیش گرفت، این کشور به خوبی توانست بحران های سیاسی داخلی را مدیریت کند.
کویت در بیست و هشتم آبان ماه 1392 میزبان نشست مشترک سران عربی-آفریقایی بود. در مساله سوریه نیز این کشور سعی کرد نقش میانجیگرانه ایفا کند. در نشست دی ماه کویت که برای جمع آوری کمک های بشردوستانه برگزار شد میزبان 500 میلیون دلار به آوارگان سوری اختصاص داد.
کویت همچنین میزبان نشست اعضای شورای همکاری خلیج فارس بود که مطابق آن قرار بود امکانات تبدیل شورای همکاری به اتحادیه همکاری بررسی شود.
تلاش کویت برای ایفای نقش میانجی بین قطر و عربستان منجر به نشست سه جانبه ریاض شد که طی آن قطر متعهد شد از دخالت در امور کشورهای همسایه دست بردارد. کویت همچنین برای حفظ نقش خود در نزدیک کردن دیدگاه اعضای شورای همکاری و کاهش تنش ها بین اعضا، همانند عمان سفیر خود را همچنان در دوحه نگه داشت.
- بحرین و شورای همکاری خلیج فارس
بحرین در سال 1392 سیاست نزدیک شدن به عربستان را همچنان دنبال کرد. بحرین نخستین کشوری بود که طرح عربستان برای تبدیل شورای همکاری به اتحادیه همکاری را پذیرفت و از آن استقبال کرد. این کشور همچنان میزبان نیروهای سپر جزیره در خاک خود است و از این راه سعی کرده است تعامل خود با عربستان را تقویت کند.
نزدیک شدن بحرین به عربستان تا جایی است که در همراهی با این کشور، بحرین سفیر خود را از قطر فراخواند.
از مهدی جوکار- گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**م.ج**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن