محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843555234
تحلیل عبدالباری عطوان دربارۀ شکاف در شورای همکاری خلیجفارس
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: تحلیل عبدالباری عطوان دربارۀ شکاف در شورای همکاری خلیجفارس بین الملل > خاورمیانه - تسنیم نوشت:
عبدالباری عطوان شکاف کنونی بین سه بلوک متفاوت در شش کشور شورای همکاری خلیج [فارس] را بیسابقه خواند و آن را مقدمهای برای فروپاشی این شورا دانست.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، عبدالباری عطوان تحلیلگر ارشد منطقهای در مقالهای در پایگاه روزنامه اینترنتی رأی الیوم ضمن بیسابقه خواندن شکاف موجود در شورای همکاری خلیج فارس از تأسیس این شورا در سی سال پیش تاکنون نوشت: بعد از نشست تندی که وزرای خارجه شورای همکاریهای خلیج [فارس] در ریاض داشتند و اختلافات و جر و بحثهایی در آن صورت گرفت، سه کشور عربستان و امارات و بحرین در تصمیمی مشترک به علت دخالتهای قطر در امور داخلی کشورهای عضو شورای همکاریها و عدم التزام امیر قطر به تعهدات خود در نشست سرانی که در نوامبر گذشته در پایتخت عربستان صورت گرفت، سفرای خود را از قطر فرا خواندند.
بر اساس بیانیه رسمی که منجر به فرا خواندن سفرای این سه کشور از قطر شد، مشکل قطر با دیگر کشورهای خلیج [فارس] در دو محور است، محور اول حمایت از اخوان المسلمین و محور دوم شبکه الجزیره است که با حمایت مقامات قطری همراه شده است. این کشور همچنین دشمن اول مقامات مصری شده که بعد از کودتای نظامی و براندازی محمد مرسی رئیس جمهور این کشور روی کار آمدهاند.
در مقابل دفتر نخست وزیری قطر با صدور بیانیهای اعلام کرد که تصمیم به بیرون کشیدن سفرا از قطر ارتباطی با منافع ملتهای خلیج [فارس] و امنیت و ثبات منطقهای ندارد، بلکه بهعلت اختلال در مواضع خارج از حوزه شورای همکاریهای خلیج [فارس] قرار دارد. این بیانیه اشاره به حمایت این سه کشور به همراه کویت از عبدالفتاح السیسی و دولت وی دارد. این در حالی است که قطر بهشدت با آنها مخالف است و تمام وزنه مالی و تبلیغاتی خود را پشت اخوان المسلمین قرار داده که محمد مرسی زندانی را هنوز بهعنوان رئیس جمهور قانونی این کشور میدانند.
تعیین منافع ملتهای خلیج [فارس] و امنیت و ثبات این مناطق مورد اختلاف شدید بین قطر و مثلث جدید مخالف وی قرار دارد، در حالی که قطر این منافع را ایستادن علیه مقامات مصریای میداند که حاکمیت را از دست رئیس جمهور منتخب خارج کردهاند. مثلث سعودی ــ اماراتی ــ بحرینی عکس این را اعتقاد دارند، به همین علت آنها بیش از 20 میلیارد دلار بعد از براندازی اخوان المسلمین به مصر کمک کردهاند. شاه سعودی اولین افرادی بود که دقایقی بعد از عزل محمد مرسی به عبدالفتاح السیسی تبریک گفت.
موضوع قطعی این است که بحران بیرون کشیدن سفرا نشان دهنده مرحلهای جدید و متفاوت از روابط در شورای همکاریهای خلیج [فارس] است که نشانههای شکاف در آن واضح شده و دیگر امکان مخفی کردن آن وجود ندارد، به این ترتیب این شورا به سه اردوگاه تقسیم شده که اردوگاه اول شامل عربستان سعودی، امارات و بحرین است که قویتر و ثروتمندتر از اردوگاه دوم است که قطر بهتنهایی در آن قرار گرفته است. در طرف سوم نیز دو کشور بیطرف قرار دارد، کشور اول عمان است که تصمیم گرفته حضور خود در شورای همکاریها را کم کند و به تدریج از آن دور شود و به همین علت با واحد پولی واحد در کشورهای خلیج مخالفت کرده و طرح اتحادیه مطرح شده از سوی سعودیها را نیز رد کرده و روابط قوی خود با ایران را حفظ کرده است. کشور دیگر کویت است که ترجیح داده در بحران کنونی از هیچ طرفی جانبداری نکند تا بتواند نقش میانجی را ایفا کرده اختلافات موجود در شورا را کاهش دهد، بهویژه اینکه نشست سران عربی در 24 مارس جاری [4 فروردین 1393] در این کشور برگزار خواهد شد و کویت بهدنبال ارائه موضع واحد از سوی کشورهای خلیج [فارس] است.
این بحران که خطرناکترین بحران در تاریخ شورای همکاری است، ممکن است زمینه های تشکیل اتحادیه فدرالی خلیج [فارس] یا کنفدراسیون خلیج [فارس] روی ویرانه شورای همکاری کنونی را پایه گذاری کند، این بحران همچنین میتواند آغازی بر جدایی آشکار بین عربستان و امارات و بحرین از قطر و یا حتی عمان باشد. سعود الفیصل دیروز نکته قابل توجهی را مطرح کرده گفت که اتحادیه خلیج [فارس] قبل از برپایی نشست سران خلیج [فارس] که قرار است در دسامبر آینده برگزار شود، تشکیل خواهد شد.
سؤالی که با جدیت در محافل خلیجی و عربی مطرح است، این است: آیا بحران کنونی در بیرون کشیدن سفرا باقی خواهد ماند یا اینکه به اتخاذ اقدامات دیگر بر ضد قطر نیز کشیده خواهد شد؟
بر اساس اظهارات یک منبع آگاه و با اطلاع از پشت پرده تحولات دو طرح در این زمینه مطرح است:
طرح اول این است که قطر هیئتی را به سه کشور خلیجی اعزام کند تا بتواند اندکی فضای موجود را ملایمتر نماید، دوحه در این صورت متعهد میشود که وعدههای طرحشده در نشست سهجانبه سران را که نوامبر گذشته در ریاض برگزار شد عملی خواهد کرد. از سوی دیگر کویت نیز ممکن است تلاشهای دیپلماتیک خود را مانند گذشته برای مهار بحران آغاز کند، احتمال دوم البته ضعیف است، چرا که صباح الاحمد امیر این کشور که کبوتر صلح کشورهای خلیجی نامیده میشود، بهتازگی از عمل جراحیای که در یکی از بیمارستانهای آمریکا انجام داده، بهبود یافته است.
طرح دوم، بر این اساس ممکن است سه کشور دیگر اقدامات خطرناکتری را مد نظر قرار بدهند، البته این در صورتی است که دوحه نیز هشدارهای مشابهی را در فراخواندن سفرای خود از این کشورها دنبال کند و شرایط و مطالبات این کشورها را بهصورت جزئی یا کلی انجام ندهد.
احتمال دوم بهنظر ما محتملتر است، چرا که دولت قطر شرایط سه کشور را غیرقابل تحقق میداند و اعلام میکند که نمیتواند به آنها تن بدهد، چرا که حمایت از اخوان المسلمین جزو سیاستهای راهبردی قطر است که قدمت آن به بیش از 20 سال پیش بازمیگردد و نمیتوان بهسادگی آن را تغییر داد. از سوی دیگر حاکم فعلی و مرشد اعلای وی یعنی شیخ حمد بن خلیفه آلثانی نیز لجباز هستند و بهسختی از مواضع خود عقبنشینی میکنند و در برابر این مطالبات تسلیم نمیشوند. از سوی دیگر ما باید به یاد داشته باشیم که موضع چالش طلبانه سعودیها نیز تا حدی است که حتی ممکن است بهعلت تغییر مرزها وارد جنگ شود.
منابع اطلاعاتی موثق که با دو دولت سعودی و اماراتی ارتباط دارند، از برخی احتمالها و اقدامات خبر میدهند، از جمله این اقدامات بستن مرزهای زمینی و هوایی با دولت قطر و ادامه فشارها و محاصره اقتصادی در حال اصرار قطر بر مواضع خود است. این منابع حتی از احتمال اقدامات نظامی نیز خبر میدهند.
جالب اینجاست که امارات متحده عربی تعداد زیادی از نیروهای مصری را در داخل کشور خود دارد که در مانورهای نظامی بهمدت دو هفته شرکت میکنند. خبرگزاری رسمی امارات نوشت این تمرین با هدف تقویت مشترکات همکاری و اقدام مشترک و تبادل تجربهها در زمینههای نظامی است و باعث بالاتر رفتن توان مبارزات نظامی و آمادهباش برای مقابله با چالشهای منطقهای و افزایش هماهنگیها بین نیروهای مسلح امارات و مصر انجام میشود.
سخنگوی رسمی نیروهای مسلح مصر در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت که این مانورها شامل تمرینهای دفاعی و هجومی در نقاط و اهداف حیاتی و اجرای مانورهای تاکتیکی دریایی و هوایی برای تمرین مبارزه مشترک با استفاده از گلولههای جنگی با مشارکت جنگندهها و هواپیماهای چندمأموریتی است. برخی رزمناوها و تجهیزات دریایی و نیروهای ویژه و چتربازان نیز در این تمرین حاضر خواهند بود.
شاید به ذهن اینگونه بیاید که این مانورها عادی است و احتمالاً هدف از آن ایران است، اما زمانبندی این مانور احتمالاً عکس این موضوع را نشان میدهد، بهویژه اگر به یاد آوریم که مقامات مصری بارها قطر را به تهدید امنیت ملی خود متهم کرده و اولین کسانی بودند که سفیر خود را از دوحه فرا خواندند و دو میلیارد دلار اعطایی از سوی این کشور را در پیامی آشکار پس دادند، این یعنی اینکه نیازی به پول و کمکهای قطر ندارند.
شاید ذکر این نکته لازم باشد که اتفاقی نیست که امارات و عربستان و بحرین که سفرای خود را از قطر فرا خواندهاند، در سال 1995 نیز در طرح براندازی شیخ حمد بن خلیفه پدر امیر کنونی قطر و بازگرداندن شیخ خلیفه پدر معزول وی به قدرت در آن زمان از طریق دخالت نظامی دست داشتند. همچنین اتفاقی نیست که شیخ خلیفه (پدربزرگ امیر کنونی قطر) مقر رسمی خود را به هتل اینترکنتیننتال در ابوظبی تغییر داد و باز هم اتفاقی نیست که در آن زمان افسران مصری نیز بهصورت مستقیم در اجرای این طرح مداخله جویانه دست داشتند.
ما آرزوی بروز جنگ بین دوستان را نداریم، بلکه تنها وقایع اتفاق افتاده را تشریح میکنیم، چرا که تاریخ بارها تکرار میشود و برخی اوقات بسیار سریعتر از انتظار ما این اتفاق میافتد. دشمنی فرانسوی انگلیس اکنون نیز ادامه دارد و همپیمانی آلمان با ترکیه از زمان جنگ جهانی اول نیز همچنان تقویت میشود، آلمان هنوز هم همپیمان قوی ترکیه در اتحادیه اروپا است و حمایت فرانسه از مارونیهای لبنانی نیز هنوز دچار چالش نشده و حمایتهای انگلیسیها از دروزیها نیز هنوز ادامه دارد، مثالهای زیادی در این زمینه وجود دارد.
بهصورت خلاصه میتوان گفت شورای همکاریهای خلیج [فارس] در آستانه مرحله سخت و روزهای پرچالشی قرار دارد، ما اعتقاد نداریم که این شورا طی دو یا سه سال آینده به همین صورت باقی بماند، البته امیدواریم که در پیشبینی خود اشتباه کرده باشیم. 5252
جمعه 16 اسفند 1392 - 11:00:06
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]
صفحات پیشنهادی
رییس مجلس کویت:امیر این کشور می تواند شکاف میان کشورهای شورای همکاری را کاهش دهد
رییس مجلس کویت امیر این کشور می تواند شکاف میان کشورهای شورای همکاری را کاهش دهد تهران – ایرنا – رییس مجلس کویت گفت که امیر این کشور می تواند به کاهش اختلاف دیپلماتیک میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس یعنی قطر با عربستان سعودی امارات متحده عربی و بحرین کمک کند به گزارش خبشورای همکاری خلیجفارس: شهرکسازیهای اسرائیل در اراضی فلسطینی غیر قانونی است/ هماهنگی جامعه بینالمللی برای ح
شورای همکاری خلیجفارس شهرکسازیهای اسرائیل در اراضی فلسطینی غیر قانونی است هماهنگی جامعه بینالمللی برای حلوفصل بحران سوریه کشورهای شورای همکاری خلیج فارس در نشست روز سه شنبه خود ضمن درخواست از شورای امنیت برای اعمال فشار علیه نظام سوریه شهرکسازیهای رژیم صهیونیستی در اراضنیویورکتایمز گزارش داد شکاف در شورای همکاری خلیج فارس کار غرب در ایران و سوریه را دشوار میکند
نیویورکتایمز گزارش دادشکاف در شورای همکاری خلیج فارس کار غرب در ایران و سوریه را دشوار میکندیک روزنامه آمریکایی اقدام کشورهای عربستان امارات و بحرین برای فراخواندن سفرایشان از قطر را اقدامی دانست که کار را برای همکاری غرب با شورای همکاری خلیح فارس در مسائل ایران و سوریه دشوارتحلیل عبدالباری عطوان از استعفای دولت مصر
تحلیل عبدالباری عطوان از استعفای دولت مصر بین الملل > خاورمیانه - تسنیم نوشت عبدالباری عطوان با برشمردن موانع پیش روی عبدالفتاح السیسی برای رسیدن به پست ریاست جمهوری استعفای دولت مصر را مقدمهای در این راستا خواند به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ععدم التزام قطر به مبانی شورای همکاری خلیجفارس علت فراخوان سفرا از دوحه عنوان شد
عدم التزام قطر به مبانی شورای همکاری خلیجفارس علت فراخوان سفرا از دوحه عنوان شدعربستان امارات و بحرین لحظاتی پیش سفرای خود از قطر را فراخواندند و در بیانیهای اعلام کردند که علت فراخوان سفرا عدم التزام قطر به مبانی شورای همکاری خلیج فارس بوده است به گزارش خبرگزاری فارس به نقلگزارش رویترز از قطعنامۀ شورای امنیت دربارۀ سوریه
گزارش رویترز از قطعنامۀ شورای امنیت دربارۀ سوریه بین الملل > خاورمیانه - کشورهای عضو شورای امنیت عصر شنبه قطعنامهای را تصویب کردند که طی آن پایان فوری محاصره شهرهای سوریه و توقف حملات علیه غیرنظامیان و تسهیل روند کمکرسانی به ساکنان این شهرها خواسته شد لطفا منتظر بپایگاه خبری نشنال گزارش داد اختلاف در شورای همکاری خلیج فارس اوج گرفت/ هشدار سعودیها به امیر قطر
پایگاه خبری نشنال گزارش داداختلاف در شورای همکاری خلیج فارس اوج گرفت هشدار سعودیها به امیر قطرپایگاه خبری نشنال در گزارشی درباره احضار سفرای عربستان امارات و بحرین از دوحه نوشت که این مساله خیلی زودتر باید رخ میداد و نشان دهنده اختلافات میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس استتحلیل دبیر کل سازمان همکاری شانگهای از تحولات اوکراین
تحلیل دبیر کل سازمان همکاری شانگهای از تحولات اوکراین تهران - ایرنا - دبیر کل سازمان همکاری شانگهای با اشاره به بحران سیاسی در اوکراین گفت ایجاد جدایی بین اوکراین و بلاروس هدف آمریکا است به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا دیمیتری مزنتسف روز چهارشنبه در نشستی در دفتر مطالعات وزارت ادبیر کمیته سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی: باید برای همکاریهای اقتصادی بینالمللی برنامهریزی کرد
دبیر کمیته سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی باید برای همکاریهای اقتصادی بینالمللی برنامهریزی کرددبیر کمیته سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت باید به همکاریهای اقتصادی بینالملل فکر کرد و برای آن برنامهریزی کرد به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد به نقل از روابط عمومی استانداری خچين و مالزي براي گسترش روابط تجاري و صنعتي شوراي همکاري تأسيس مي کنند
۱۰ اسفند ۱۳۹۲ ۱۹ ۲۸ب ظ چين و مالزي براي گسترش روابط تجاري و صنعتي شوراي همکاري تأسيس مي کنند سازمان بازرگاني چين اعلام کرد به منظور گسترش روابط با مالزي دو کشور شوراي همکاري ايجاد مي کنند به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج به نقل از سايت سازمان بازرگاني چين معاون وزير بازرگاني چخرسندی شورای همکاری خلیج فارس از مذاکرات ایران و ۱+۵
خرسندی شورای همکاری خلیج فارس از مذاکرات ایران و ۱ ۵ وزیران امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس از مذاکرات هسته ای ایران و c ابراز رضایت و خرسندی کردند شرکت کنندگان در این نشست همچنین از جامعه جهانی خواستند برای حل بحران سوریه اقدام کنند به گزارش سرویس مانیتورینگ پایگاه اطلاعدر پی احضار سفرای ۳ کشور عربی از قطر گاردین از اختلاف عمیق در اعضای شورای همکاری خلیج فارس خبر داد
در پی احضار سفرای ۳ کشور عربی از قطرگاردین از اختلاف عمیق در اعضای شورای همکاری خلیج فارس خبر دادیک روزنامه بریتانیایی در پی احضار سفرای ۳ کشور عربی از قطر از اختلاف عمیق در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه انگلیسی گاردین در یتحلیل مقالهی پروفسور یوسف بات ضرورت اصلاح اعمال تحریمهای هستهای شورای امنیت
تحلیل مقالهی پروفسور یوسف باتضرورت اصلاح اعمال تحریمهای هستهای شورای امنیتتحت هیچ شرایطی دولتهایی که NPT را امضا کردهاند نبایستی بیشتر از دیگرانی که امضا نکردهاند تحریم شوند چنین برخورد سختی با کشورهای عضو تمایل بسیاری از کشورها را برای امضای معاهدات جدید کنترل تسلیحاتهادی محمدی در گفتگو با فارس: تهدید کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با موج تروریسم خودساخته / عربستان منتظر پیام
هادی محمدی در گفتگو با فارس تهدید کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با موج تروریسم خودساخته عربستان منتظر پیامدهای اقدامات تروریستی خود باشدیک کارشناس مسائل بینالملل و راهبردی گفت گروههای تروریستی با استنشاق بوی خیانت از طرف کشورهای حامی خود با انگیزه انتقام به این کشورها برگشعربستان و امارات درصدد تعلیق قطر از شورای همکاری
عربستان و امارات درصدد تعلیق قطر از شورای همکارییک نویسنده کویتی از تمایل عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای تعلیق عضویت قطر در شورای همکاری خلیج فارس به دنبال اختلافات موجود میان این کشورها خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری شبکه العالم احمد جارالله نویسنآقامحمدی در گفتوگو با فارس مطرح کرد موفقیت دولت سوریه مهمترین علت اختلاف در شورای همکاری خلیج فارس
آقامحمدی در گفتوگو با فارس مطرح کردموفقیت دولت سوریه مهمترین علت اختلاف در شورای همکاری خلیج فارسعضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شکست تروریستها در سوریه را مهمترین علت اختلاف بین کشورهای شورای همکاری خلیج فارس دانست ابراهیم آقا محمدی نماینده مردم خرم آباد و عضو کمیسیمخالفت گروههای عمده بحرینی با توافقنامه امنیتی شورای همکاری خلیج فارس
بین الملل آفریقا و خاورمیانه مخالفت گروههای عمده بحرینی با توافقنامه امنیتی شورای همکاری خلیج فارس پنج گروه عمده مخالفان بحرینی با توافقنامه امنیتی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مخالفت کردند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل ازپایگاه المنامه پنج گروه عمده بحرینی شامل الوفاق وعد-
گوناگون
پربازدیدترینها