محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1842879950
نوروز، کهنترین میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/23 نگاهی به آیین نوروزی در «خجند» تاجیکستان+ تصاویر
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نوروز، کهنترین میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/23
نگاهی به آیین نوروزی در «خجند» تاجیکستان+ تصاویر
نوروز در بین فارسیزبانان آسیای مرکزی به ویژه تاجیکان باشکوه و جلال خاصی تجلیل میشود که در این بین، سنت گرامیداشت نوروز در شهر «خجند» مرکز ولایت «سغد» رنگ و بوی دیگری دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه، «خجند» از جمله شهرهای باستانی و تاریخی ماوراءالنهر است که هماکنون در کنار رودخانه سیحون در تاجیکستان کنونی قرار دارد. این شهر در تاریخنامهها مورد ستایش و تمجید مؤلفان و جغرافیدانان قرار گرفته به طوریکه «سمعانی» در توصیف خجند چنین مینویسد: «خجندی منسوب است به خجند و آن شهر بزرگ پرنعمتی است برکنار سیحون از بلاد مشرق و گاهی نیز به آن خجنده میگویند» مردم خجند و نواحی آن از قدیمالایام تاکنون سنتها و آداب و رسوم نیاکان خویش را حفظ کرده و در پویایی آن همواره تلاش کرده و سعی کردهاند این سنن را در سینههای خود محفوظ بدارند و آنها را از باد روزگاران ایمن نگه دارند. مردمان این حوزه مراسمها و جشنهای ملی و مذهبی بهویژه نوروز را با شور و شوق برگزار میکنند به طوریکه این سنتها در روح و روان مردم جای گرفته و تمام افراد از یک ساله تا 100 ساله در پویایی آنها تلاش میکنند.
جشن نوروز در بین این مراسم و عیدها جایگاه ویژه و ممتازی دارد با پایان فصل دی و آب شدن برف و دمیدن نخستین سبزهها و شکوفهها در دامن کوه و تپهها «گل بایچیچک» میروید که در واقع این گیاه مژده بهار و نوروز را میآورد و کودکان و نونهالان این گل را از دامنه کوهها میچینند و به عزیزان خود تقدیم میکنند. زنان نیز در این ایام در کنار مردان برای تجلیل باشکوه جشن نوروز تلاش میکنند و از چند روز قبل گندم را خیس میکنند تا سبز شود و از سبزه آن غذای «سمنک» درست میکنند. جالب اینجاست که در آماده کردن این غذای نوروزی بیشتر زنان سخاوتمند و خیر و آنانی که در طول سال در خانوادههایشان کسی فوت کرده باشد، شرکت میکنند زیرا مردم این خطه ادبپرور بر این باورند که اگر در تهیه این غذا اهل خانوادههای عزادار و غمدیده شرکت نکرده و حضور نیابند، سمنک شیرین نمیشود.
تهیه این غذا که با شعر خوانی و سرودهای سنتی انجام میشود، به محض آماده شدن که گاهی 3 روز طول میکشد، نخست از آن برای خانوادههای عزادار میبرند و کام آنها را شیرین میکنند. این درحالی است که تهیه سمنک از اول شب تا صبح ادامه مییابد و در این مدت زنان با نوبت آن را با چوب به هم میزنند و این اشعار نوروزی توسط زنان خوانده میشود: سمنک در جوش ما کفچه زنیم دیگران در خواب ما دَفچه زنیم. سمنک رمز بهار است دلخوشی سالی یک بار است سال دیگر یا نصیب!.... سمنک در دیگهای بزرگ تهیه میشود و همه مردم تلاش میکنند از این غذا کام خود را شیرین کنند زیرا بر این باورند که هر کس از این غذا تناول کند کامش تا سال دیگر و تا نوروز دیگر شیرین خواهد ماند و عزا و ناخوشی در منزل آنها را نخواهد زد.
در کنار سمنک «کشک» که از گندم تهیه میشود، آماده شده و مردم هر محله سعی میکنند با این غذا هممحلیها و همشهریان خود را پذیرایی کنند. این غذای شیرین و خوش طعم در کنار سایر غذاهای سفره نوروزی-کلچه، برک، شیرینی، قند، حلوا، نبات، شکر، شهد، ... جای میگیرد. در ایام، نوروز سفرهها معمولاً 3 تا چهار روز باز هستند و در مهمانخانهها(در بین تاجیکان آسیای مرکزی مرسوم و معمول است که یکی از خانههای خود را ویژه پذیرش از مهمان قرار دهند که آن را مهمانخانه میگویند و بر این باورند که اگر در هفته هیچ کس مهمان این اتاق نشود، یک ناخوشی در آن خاندان رخ میدهد) نیز در ایام نوروز باز است و خویشان، فامیلها، آشنایان و دوستان ضمن تبریک و شادباش و صرف شیرینی و غذای نوروزی، کام خود را شیرین میکنند و بر سر دسترخان (سفره)چنین دعا میکنند: خدایا، خداوندا، غائبان را حاضر، بیماران را شفا، اسیران را رها و بدهکاران را از قرض نجات ده و همه بندگان کلمهگوی را در پناه عصمتت نگه دار و به 100 ماه و سال بی نقصان، ما را برسان: ای خداوند زمین و آسمان تا به نوروز دیگر ما را رسان!
همچنین مرسوم است که مردم به محض دیدن یکدیگر به جز پیامهای منثور تبریکی به همدیگر با ابیاتی شاعرانه و موزون و آبدار مبارک باش میگویند: نوروزتان فیروز باد هر روزتان نوروز باد. * *********** آمده نوروز هم از بامداد آمدنش فرّخ و فرخنده باد! علاوه بر این در فولکور و ادبیات شفاهی مردم تاجیک دهها بیت و رباعی، 2 بیتی، غزل، قصیده و غیره، در وصف و ستایش نوروز موجود است که احساس سرور و شادی مردم در آنها نهفته است. نوروزه به نو بهار کی می بینم؟ گلها ره به یک قطار کی می بینم؟ گلها ره به یک قطار در فصل بهار دنیاره به یک قرار کی می بینم؟ ************** نوروز رسید لاله خوشرنگ بر آمد بلبل به تماشای دف و چنگ بر آمد مرغان هوا جمله بکردند پرواز مرغ دل من از قفس تنگ بر آمد. **************** نوروز نو بهاران بر دوستان مبارک! فریاد عندلیبان بر بوستان مبارک! در ایام نوروز در منطقه سغد و نواحی و شهرستانهای اطراف آن زمین و آسمان همراه مردم شادی میکنند و معمول و مرسوم است که مردم در کار دستهجمعی با نظافت کردن کوچه و خیابانها، قبرستانها و گچ مالیدن به تنه درختان به خاطر ایمنی از هر نوع حشره، پرداخته و سعی میکنند محلشان آشغال و کثیفی نباشد. در این روز عزیزترین افراد محل که کشاورزان دست و دل باز هستند، در مزرعه حاضر میشود و بذر و دانه بر آن میپاشند و پس از خواندن آیاتی چند از قرآن مجید به زمین خطاب میکند: «من از تو و تو از من» و با امید دانهها را به زمین پاشیده و به دنبال آن کار کشاورزی شروع میشود.
این در حالی است که در ایام نوروز مردم برای مراسم اصلی تجلیل این جشن در مکانهای بزرگ از قبیل استادیومها جمع میشوند و دیگهای غذا را آنجا میگذارند و سفره پهن میکنند در ضمن تمام مردم در این مراسم حاضر شده و مهمانان را روی کُرپَه چه –دوشک مینشانند و میزبانان برای آنان، نان، چایی، غذا و غیره، آورده و از آنها پذیرایی میکنند. سپس در هنگام تناول غذا هرگونه بازیهای سرگرمکننده و ورزشها همچون تناب کشی، شطرنج، کشتی و غیره، برگزار میشود که در این بازیها مهمترین هدف نشان دادن جوانمردی، خوش اخلاقی و فروتنی است. در بازی کشتی ملی تاجیکی «کورش» که هر 2 پهلوان با جامه و کمربند به نبرد مینشینند هر کس 3 نفر را مغلوب کند پیروز میدان محسوب شده و جوایزی به او تعلّق خواهد گرفت. علاوه بر این مسابقه بزکشی نیز انجام میشود که در آن بهترین چاوندازان (اسب سواران) منطقه، از جمله از کشورهای همسایه مثل ازبکستان و قرقیزستان با اسبهای معروف محلی همچون اسب ترکمنی، اسب ختلی(از این نوع اسب در تاریخ گذشته زیاد شده و حتی فردوسی نیز اسب ختلی را بسیار میستاید که محل پرورش آن استان ختلان تاجیکستان است)شرکت میکنند.
شرایط بازی اینگونه است که هر کس سوار بر اسب، بز کشته شده را به محل تعیین شده برساند، پیروز است و این به آسانی میسر نیست زیرا با مخالفت و ممانعت رقیبان خود مواجه میشود لذا بازیگران به صورت گروهی و تیمی این کار را انجام میدهند که چالاکی و حرکت سریع و مهارت خوب اسبسواری را طلب میکند. این بازی از سابقه قدیمی برخوردار بوده و بیشتر در مراسم ختنه پسران اجرا میشود و صاحب جشن جایزهای تعیین میکند که اسبسواران برای کسب آن تلاش زیاد به خرج میدهند. علاوه بر این شرکت کنندگان در این بازی باید دارای مهارت، شجاعت، جوانمردی، گذشت و مردانگی بوده و پیروز کسی است که این اصول را رعایت کند.
از دیگر سنتهای حسنه که در نوروز انجام میشود رسم زیارت قبور گذشتگان و نثار فاتحه و دعا به روح آنان است که قبل از همه، مردم به منزل کسانی که از نوروز گذشته تا امسال عزیزی را از دست دادهاند، رفته و فاتحه میخوانند. جالبتر اینکه هر نوزادی که در این ایام به دنیا بیاید اگر پسر بود، «نوروز محمد»، «نوروز باقی»، «نوروز بیک» و اگر دختر بود "نوروز ماه" و «نوروز بیکا»و ...، نام میگیرد. در مجموع هیچ جشن و مراسمی در خجند باستان و شهرستانهای اطراف آن مثل نوروز با شکوه و جلال تجلیل نمیشود که گرامیداشت آن از هشتم مارس شروع و در 21 و 22 مارس به پایان میرسد. انتهای پیام/.
93/01/01 - 13:30
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 159]
صفحات پیشنهادی
نوروز، میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/1 میزبان امسال جشن جهانی نوروز کجاست؟+تصاویر
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 1میزبان امسال جشن جهانی نوروز کجاست تصاویرمنطقه زیبا و سرسبز پغمان در غرب شهر کابل افغانستان امسال میزبان جشن جهانی نوروز و مقامات بلندپایه کشورهای همفرهنگ منطقه است به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل پنجمین دورنوروز، میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/18 فرا رسیدن نوروز و پیچیدن عطر «سمنو»
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 18فرا رسیدن نوروز و پیچیدن عطر سمنو در مناطق مختلف تاجیکستان فیلمسمنو پزی یکی از آداب رسوم نوروزی تاجیکان است که همراه با نوای معروف سمنک در جوش ما دفچه زنیم دیگران در خواب ما کفچه زنیم از آمدن بهاری سرسبز و نشاط آورنوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/20 آئینها و سنتهای نوروزی در کابل+ فیلم و عکس
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 20آئینها و سنتهای نوروزی در کابل فیلم و عکسدر افغانستان از عید نوروز با شکوه خاصی تجلیل میشود و در کابل پایتخت این کشور نیز به همین مناسبت آئینهای ویژهای بر پا میگردد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل جشننوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/3 کارشناس تاجیک: نوروز آیینی برای تقویت وحدت ملت
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 3کارشناس تاجیک نوروز آیینی برای تقویت وحدت ملتها استیک عضو مجلس نمایندگان تاجیکستان معتقد است که نوروز آیینی برای همپیوندی انسان با طبیعت و جشنی برای تقویت وحدت ملتها است عالم سلیم زاده عضو کمیته علم فرهنگ و روانوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/17 جشنواره غذاهای سنتی نوروز در قرقیزستان+تصاویر
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 17جشنواره غذاهای سنتی نوروز در قرقیزستان تصاویرامروز در دانشکده علوم انسانی دانشگاه دولتی قرقیزستان با حضور تعداد کثیری از اقوام حوزه نوروز جشنواره غذاهای سنتی این آئین برگزار شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکنوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/15 محقق تاجیک: نوروز از قدیمیترین جشنهای بشریت
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 15محقق تاجیک نوروز از قدیمیترین جشنهای بشریت استدلشاد رحیمی محقق بخش مردمشناسی تاجیکستان در مورد قدمت نوروز اظهار داشت که تاریخ پیدایش جشن نوروز خیلی قدیمیتر از آن است که محافل علمی در کشورهای مختلف اعلام میکنندنوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/4 «گلستان» عشقآباد در آستانه عید
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 4گلستان عشقآباد در آستانه عید نوروز تصاویربازار گلستان یکی از قدیمیترین و مشهورترین بازارهای شهر عشقآباد است که این روزها با توجه به نزدیک شدن به عید نوروز حال و هوای خاصی پیدا کرده است به گزارش خبرنگار خبرگزارنوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/5 تجلی بهار در کلام شعرای پشتو زبان افغان
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 5تجلی بهار در کلام شعرای پشتو زبان افغانشاعران پشتو زبان افغان همانند رحمان بابا با بهرهگیری از تجارب ارزنده شاعران بزرگ فارسی زبان در وصف بهار و نوروز اشعار ماندگاری سرودهاند به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابلنوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/6 دانشمند تاجیک: نوروز جشن ملی فارسی زبانان است
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 6دانشمند تاجیک نوروز جشن ملی فارسی زبانان استدانشمند تاجیک و محقق کتاب ماندگار شاهنامه حکیم فردوسی معتقد است نوروز این جشن ملی مردم فارسی زبان که هماکنون به فرهنگ مردمان این دیار تبدیل شده کهنترین میراث مشترک ملتهنورو؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/7 لطافت بهار و نوروز از نگاه شاعران تاجیک
نورو میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 7لطافت بهار و نوروز از نگاه شاعران تاجیکغالب شاعران پارسیگوی در ادوار مختلف به عید نوروز و آداب و رسوم آن پرداخته و گویی نسبت به این جشن سنتی- مذهبی و مخاطبان خود ادای دین کردهاند به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دنوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/14 نشانه خوشبختی افغانها در سفره شب عید+ تصاویر
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 14نشانه خوشبختی افغانها در سفره شب عید تصاویرمردم افغانستان با وجود فرهنگ و سنن بسیار نزدیک به ما شب عید غذاهای ویژهای را طبخ کرده و مصرف میکنند به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در کابل از گذشتههای بسیار دور ساکنانوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/7 استقبال از بهار در «بیشکک»+تصاویر
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 7استقبال از بهار در بیشکک تصاویرایرانیان مقیم قرقیزستان با برگزاری جشن و تزئین سفرههای نوروزی به استقبال بهار میروند به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک در واپسین روزهای زمستان که هنوز سرمای کم و بیش در قرقیزستانوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبهقاره/13 نوروز از نگاه شاعران تاجیک
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبهقاره 13نوروز از نگاه شاعران تاجیکبهار همواره در سرودههای سخنوران تاجیک از جایگاه شایستهای برخوردار بوده و آنان در این زمینه اشعار جذاب و خواندنی بسیاری سرودهاند به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه از روزگاران قدیمنوروز؛ میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی، افغانستان و شبه قاره/2 صدای پای بهار در شعر شاعران پاکستانی
نوروز میراث مشترک ملتهای آسیای مرکزی افغانستان و شبه قاره 2صدای پای بهار در شعر شاعران پاکستانیجشن بهاران موسوم به جشن گل سرخ که همزمان با فرارسیدن ایام بهار است جلوهای خاص در شعر شاعران خوشذوق پاکستانی دارد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در اسلامآباد در پاکستان فرا رسیدن-
گوناگون
پربازدیدترینها