واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: احتمال جهش قيمتی مسكن در سال 93
کد خبر: ۳۸۷۸۰۳
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۹ - 19 March 2014
دولت پيش پروژهها را در اشلي عظيم آغاز كرد و نتیجه این شد که دیدیم ظرف شش سال گذشته وعدههایی که در مورد ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال میدادند در کل به 100 هزار واحد مسکونی رسیده است.
شفاف: ركود فعلي در بازار مسكن در كنار كاهش قيمتهاي محسوس تحليلگران و متقاضيان خريد خانه را به اين تحليل رسانده كه سال آينده بازار مسكن وضعيت سفيد را پشت سر ميگذارد و ديگر از افزايش قيمتهاي نجومي و سرسامآور خبري نخواهد بود. با اين وجود اين تحليل و اعتقاد هنوز پايههاي سستي دارد و بيشتر با نگراني توام است تا اطمينان خاطر! چرا كه هنوز هم گفته ميشود كه بازار مسكن در حال حركت بر لبه تيغ است و احتمال دارد در سال 93 با موج جديدي از افزايش قيمتهاي ناگهاني روبهرو باشيم. درخصوص وضعيت بازار مسكن در سال 93 با بيتالله ستاريان كارشناس بازار مسكن گفتوگو كرديم. او معتقد است كه تحليلهاي سادهانديشانه درخصوص آرامش بازار مسكن در سال 93 حقيقت ندارد و احتمالا بار ديگر در سال 93 با افزايش قيمت مسكن روبهرو خواهيم بود.
آقاي ستاريان، گفته ميشود كه وضعيت بازار مسكن نسبت به سال پيش بهتر است و همين موضوع نويد آرامش در بازار مسكن براي سال 93 را ميدهد، آيا شما با اين تحليل موافقيد؟
به نظر ميآيد كه اين تحليلها آنچنان پايه هاي قوي و مستدلي ندارد. چرا كه بازار مسكن كشور هنوز بر خط بحران حركت ميكند و وضعيت در اين حوزه وخيم و غيرقابل قبول است. دولت ميگويد كه براي بازار مسكن برنامههاي مدوني دارد و همچنين اقداماتي براي كاهش تورم در بخش مسكن انجام دادهاست. از سوي ديگر افزايش ناچيز وام خريد مسكن را عاملي براي ايجاد رونق، البته بدون افزايش قيمت، اعلام ميكنند كه به نظر درست نميآيد. از همينرو پیش بینی میشود با وجود همه اين برنامهها قیمت مسکن با افزایشی ناگهانی مواجه شود و بار ديگر كار براي متقاضيان خريد و يا اجاره مسكن سخت شود.
حتي روزنه اميدي هم براي تاثيرگذاري برنامههاي دولت و عدم افزايش قيمت مسكن وجود ندارد؟
اگر بخواهيم نظام عرضه و تقاضا در بازار مسكن را بررسي كنيم ميبينيم كه آنچنان اتفاق خاصي نيافتاده است. به بيان بهتر زماني كه عرضه و تقاضاي ما به يك همخواني و همترازي برسند ميتوان اميدوار بود كه بازار مسكن در يك ريل مناسب قرار گيرد. تا زماني كه شاهد چنين اتفاقي در بازار مسكن نباشيم نميتوان به آينده آنچنان اميدوار بود. بايد توجه داشت كه شكاف عرضه و تقاضا بسيار عميق است و از سال 1387 تاكنون اين شكاف عميقتر هم شدهاست. به نظر میرسد میزان تولید مسکن از سال 1387 تا کنون در پایینترین حد خود بوده و ما با نازلترين درصد در توليد مسكن روبهرو هستيم. ایران سالانه به حدود یک میلیون و 400 هزار دستگاه مسکن نیاز دارد حال آنکه میزان تولید در سال يك سوم اين عدد هم نيست.
اگر نگاهي هم به مسكنمهر بياندازيم ميتوانيم آنرا در تحليلهاي خود جاي داده و بگوييم اين طرح كمي در مقابل افزايش قيمت مسكن ضربهگير بود؟
از مشاهدات قيمتي در طولي يكي دو سال گذشته ميتوان به اين تحليل رسيد كه مسكنمهر نتوانست حتي ذرهاي از افزايش قيمت مسكن در تهران و حتي ديگر شهرها جلوگيري كند. مکانیابی نادرست، بيكيفيتي خانه و سپس نارضايتي مردم از اين نوع شهرسازي به خوبي نشان ميدهد كه اين طرح به اهداف خود نرسيد. دولت پيش پروژهها را در اشلي عظيم آغاز كرد و نتیجه این شد که دیدیم ظرف شش سال گذشته وعدههایی که در مورد ساخت یک میلیون واحد مسکونی در سال میدادند در کل به 100 هزار واحد مسکونی رسیده است. همين موضوع به خوبي نشان ميدهد كه ما چقدر با وعدههايي كه داده شد فاصله داريم.
به تازگي مجلس بر خانههاي خالي ماليات گذاشت. گفته ميشود كه اين طرح ميتواند موجب عدم افزايش قيمت خانه شود. بايد توجه داشت كه دولت هم به نوعي از اين طرح يا قانون حمايت ميكند. آيا حقيقتا اين طرح ميتواند تاثيري بر عدم افزايش قيمت مسكن داشته باشد؟
به نظر ميآيد كه دولت در اين ميان دچار خطاي تحليل شده است.نبايد فراموش كرد كه خانههاي خالي در تهران به اندازه همه كلانشهرهاي ديگر است و ما در كشورمان خانه خالي به آن شكلي كه عنوان ميشود نداريم.بايد توجه داشت كه خالي بودن خانهها هم به صورت دايمي نيست چرا كه مسكن كالايي احتكارپذير نيست. به بيان بهتر ورود اين مقدار از خانههاي خالي به گردونه بازار آنقدر نيست كه بتواند از تكانههاي قيمتي جلوگيري كند. بنابراين به نظر ميايد در اين ميان خطاي تحليلي صورت گرفته باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]