تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837098136
سنتهای ایرانی در شغل اجداد ما ریشه دارد
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: سنتهای ایرانی در شغل اجداد ما ریشه دارد
سفره نوروز شباهت زیادی به سفره عقد به عنوان یک سفره شاد دارد. سبزه جزو اصلیترین سینهای سفره است. مانند سماق و سمنو که نماد برکت است و سبزی که نشانه زندگی و استمرار آن. سیب نماد تندرستی، سنجد نماد عشق و سکه نماد روزی است.
کد خبر: ۳۸۷۶۶۸
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۷:۳۴ - 19 March 2014
فردا پنجشنبه 29 اسفند، درست در ساعت 20 و... دقیقه، سال 92 رسماً به کار خود پایان داده و سال 93 آغاز میشود. برای بیشتر ما فردا همزمان با لحظه تحویل سال، شروع یک سال جدید محسوب و شاید چیدن سفره هفت سین نخستین قدم برای استقبال از بهار تلقی شود.
به نوشته ایران، با این حال آنچه از دیرباز مورد توجه اجداد ما و به نوعی جزئی از جشن گرامیداشت نوروز بوده، با چهارشنبه سوری آغاز میشد، البته نه از نوع امروزیاش و تا 19 فروردین ادامه داشت. چهارشنبه سوری بر خلاف حالا که بیشتر به یک مراسم آتشافروزی شبیه شده، جشنی همجنس دیگر جشنهای ایرانی بوده است که با ستارهشناسی، رصد و اصلاح تاریخ گره خورده و به همین علت هم شادی مردم را به دنبال داشته است. یکی از نشانههای دیگر نوروز که البته برای بیشتر ما آشناست اما امروز چهره چندان خوشایندی ندارد، راه افتادن حاجی فیروزها با صورتکهای سیاه و لباسهای قرمز رنگ در سر چهارراهها و خیابانهاست. حاجیفیروزها به جای اینکه پیامآور نوروز باشند، ملتمسانه به سراغمان میآیند و با نواختن ساز و خواندن آواز، طلب پول میکنند. آنهایی که با تاریخچه آیینهای اصیل ایرانی آشنایند، بهطور حتم تأیید میکنند که حاجی فیروز آن طور که امروز ظاهر شده، هرگز چهره گدایی نداشته است. احمد محیط طباطبایی، کارشناس ارشد میراث فرهنگی در گفتوگو با «ایران» به نکاتی اشاره میکند که شنیدنش جالب است.
پژوهشگر شاخص حوزه فرهنگ ملی از حاجی فیروزها به عنوان «پیک بهاری» یاد میکند که ورودشان به چرخه جشنهای نوروز از دوران عیلامیها بوده است.
البته به گفته محیط طباطبایی حاجی فیروز همان الهه کشاورزی است که بنا به روایتی چون میوهای از زیر زمین تناول کرد، دیگر نتوانست به روی زمین برگردد، تا زمانی که دوران زیرزمینی به پایان رسید. او وقتی به زیرزمین میرود، پاییز و زمستان است و زمانی که به روی زمین برمیگردد، بهار و تابستان میشود. او در حقیقت با آمدن بهار دوباره به روی زمین میآید تا شروع فصل بهار را نوید دهد.
محیط طباطبایی درباره اینکه چرا حاجی فیروز صورت خود را سیاه کرده و لباس قرمز میپوشد، اینطور توضیح میدهد: «صورت سیاه او نشانهای از آمدن از زیر زمین و سیاهیها است و لباس قرمز او گرما، حرارت و زندگی را نشان میدهد.»
او البته انتقادی هم به حال و روز کنونی حاجی فیروزها دارد و میگوید که ما متأسفانه جایگاه حاجی فیروز را از پیک بهاری به گدای خیابانی تنزل دادهایم.
عمر هزاران ساله حاجی فیروز دیگر نکتهای است که محیط طباطبایی به آن اشاره میکند و درباره آن میگوید: «حاجی فیروز ما ایرانیها متعلق به هزاران سال پیش است برعکس بابانوئل خارجیها که فقط عمرش چند صد سال است.» با این حال جایگاهی که بابانوئل در بین مردم جهان دارد با حاجی فیروز قابل قیاس نیست.
البته درباره حاجی فیروز افسانههای زیادی نقل شده است، مانند روایتی که میگوید حاجی فیروز یا همان الهه سرسبزی وقتی از زیرزمین به روی زمین میآید، نوید دهنده زندگی و حیات دوباره زمین است و به همین علت جشن و شادمانی، زمین را فرا میگیرد.
این روایت البته به الهه مردگان هم اشاره میکند که 6 ماه بعد یعنی پاییز و زمستان به روی زمین میآید تا الهه سرسبزی دوباره به زیر زمین برگردد. ریشه این رفت و آمدها هم به افسانهای میرسد که از دوره آریاییها یعنی 3 تا 4 هزار سال پیش سینه به سینه نقل شده است. « الهه سرسبزی تصمیم میگیرد برای دیدن خواهرش (الهه مردگان) به زیر زمین برود، اما به خاطر حسادت او سالها در زیر زمین محبوس میشود تا زمانی که شوهرش به جای او زندانی شده و اجازه پیدا میکند هر 6 ماه یکبار به روی زمین بیاید.>
سرچشمه آیینهای نوروز
این کارشناس ارشد میراث فرهنگی با بیان اینکه آیینهای نوروزی مربوط به ادوار و فرهنگهای مختلف است، میگوید: «همه سنتهای ما کم و بیش به شغل اجداد ما برمیگردد.
ایرانیان مردمانی دامدار و کشاورز بودند و بر همین اساس برای آنها زمستان و تابستان اهمیت ویژهای داشته است. اعتدال ربیعی هم که با شروع فصل بهار آغاز میشود، یکی از روزهای اصلی برای ایرانیان بوده است. از طرفی از آنجا که آریاییها از نقطهای سردسیر وارد سرزمین ما شدند، گرما به عنوان عامل زندگی برایشان اهمیت ویژهای داشته است.»
آغاز فصل نو البته برای آریاییها محدود به آمدن فصل گرما نبود و آنان با شروع سرما نیز برای خودشان جشنی برپا میکردند که شروع دورهای جدید را نشان میداد.
البته این تغییر فصل ابتدا حالت گاه شناسی و نجومی داشت، اما بعدها جنبه دینی هم پیدا کرد تا اینکه بنا به روایتی بیش از نه قرن پیش در آغاز برج حمل(فروردین) جای ثابتی یافت و تبدیل به یک جشن جهانی یا تنها جشن جهانی شد که همه جنبههای دینی، رسمی، سیاسی و طبیعی را در خود جای دادهاست.
محیط طباطبایی درباره نوروز در دوران ساسانی میگوید: «نوروز در دوره ساسانی با توجه به اینکه از مردم مالیات گرفته میشد، گاهی در ابتدای تابستان بود، چراکه در دوران ساسانی وارد سال کبیسه نمیشویم و به همین علت نوروز هر چهار سال یکبار، یک روز از موعد اصلی خود یعنی برج حمل عقب میماند و دیگر در آغاز فروردین نبود. در این دوران البته جشنهای بسیاری برگزار میشد که مهمترین آنها جشنهای نوروز و مهرگان بود.»
پادشاهان وقت از منجمان خبره که خیام نیز نخستین آنان بود، خواسته بودند تقویم یا گاه شمار جدید ایرانی را ایجاد کنند.
این گروه، نوروز را در یکم فروردین ماه، یعنی همزمان با ورود آفتاب به برج حمل قرار دادند و برای اینکه نوروز در همان اول بهار ثابت بماند و همچون دوره ساسانیان تغییر نکند، قرار شد هر چهار سال یکبار، یک روز به تعداد روزهای سال اضافه شود. از همان زمان سال کبیسه وارد چرخه زندگی ما ایرانیها شد. تا تعداد روزهای سال، هر 4 سال به جای 365 روز 366 روز باشد.
محیط طباطبایی با بیان اینکه تقویم جدید به خاطر نوروز ایجاد شده است، تصریح میکند: «تقویم جدید تنها هدیه ما ایرانیها به جهانیان است که تاکنون تغییر نکرده. در حقیقت همه تقویمها در دنیا تابع این تقویم است.»
برکات آسمانی در فروردین
برج حمل در واقع همان فروردینی است که تا وارد شدن به آن فقط یک روز فاصله داریم. نام فروردین به معنای فروردهای پاکان و فروهرهای ایرانیان است.
فروهر در لغت «روح» معنا میشود. آریاییها بر این باور بودند که ارواح یا همان فروهرها فروردین به زمین میآیند، با خود برکات آسمانی میآورند و سپس در سیزدهم فروردین بار دیگر به آسمان میروند.
محیط طباطبایی با تأکید بر اینکه نام فروردین از ارواح در گذشتگان گرفته شده، به گرامیداشت درگذشتگان و اهل قبور همزمان با شروع سال جدید اشاره میکند: «یکی از رسوم مهمی که در شروع سال جدید از سوی بیشتر ایرانیها گرامی داشته میشود، احترام به درگذشتگان و سرکشی به قبور آنهاست.
از طرف دیگر، یکی دیگر از کارهای خوبی که در نوروز انجام میشود، دور هم جمع شدن بازماندگان و اقوام است. ما در حقیقت دور هم جمع میشویم تا وقتی ارواح درگذشتگانمان به زمین میآیند، شاد شوند.»
وی درباره جمع شدن خانوادهها دور سفرهای به نام هفت سین هم میگوید: «سفره در اصل یک پدیده مهم عشایری است و همین سفره است که موجب جمع شدن خانوادهها به دور هم میشود. سفره نوروز به پهنه همه جهان برای ایرانیانی است که به نشانه همدلی و وفاق دور هم جمع میشوند.»
او بر این باور است که دیدار خانوادهها با هم که به نوعی صله ارحام تعبیر میشود، جزو یکی از مهمترین موضوعهای تأکید شده در نوروز است و حتی سفر که امروز به یکی از اصلیترین برنامههای نوروز برای خانوادههای ایرانی تبدیل شده به خاطر گرامیداشت همین هدف است.
محیط طباطبایی با بیان اینکه سفر جزو آیینهای نوروزی نیست، میگوید: «سفر خارج از دید و بازدید آیین نوروزی تلقی نمیشود مگر اینکه شما مثلاً اهل رشت باشید و به خاطر دیدن خانواده و اقوام به رشت بروید. متأسفانه سفرهای اینچنینی موجب سست شدن آیینها در ایران شده است.»
جشنهای نوروزی به گفته او از چهارشنبهسوری آغاز شده و تا 19 فروردین ادامه مییابد.
سفره «هفت سین» رنگیترین آیینی است که حالا اگرچه از پای سفره به پای میز کشیده شده، اما همچنان زیبایی و اصالت خود را حفظ کرده است. این سفره به این علت، هفت سین نامگذاری شده که عدد 7 یکی از اعداد مقدس ما ایرانیهاست و سفره نیز به این دلیل انتخاب شده که نماد برکت، حیات و زندگی است.
محیط طباطبایی در ادامه میگوید: «سفره نوروز شباهت زیادی به سفره عقد به عنوان یک سفره شاد دارد. سبزه جزو اصلیترین سینهای سفره است. مانند سماق و سمنو که نماد برکت است و سبزی که نشانه زندگی و استمرار آن. سیب نماد تندرستی، سنجد نماد عشق و سکه نماد روزی است.»
او درباره ماهی شب عید هم اینطور میگوید: «این ماهی را به آیین حضرت سلیمان نسبت میدهند که شکم ماهی را میشکافد تا حلقه را ببیند. ما هم در نخستین روز نوروز ماهی میخوریم تا حقیقت را پیدا کنیم. البته برخی اقوام نیز در روز نخست شیر گرم میخورند که این رسم از زندگی دامداری ما باقیمانده است.»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]
صفحات پیشنهادی
سازهای سنتی ریشه در فرهنگ ایرانی اسلامی دارند
سازهای سنتی ریشه در فرهنگ ایرانی اسلامی دارند شاهرود- ایرنا- مسوول اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان میامی گفت سازها و موسیقی سنتی ریشه در فرهنگ ایرانی اسلامی دارند و تلاش در زمینه اعتلای بیشتر فرهنگ اسلامی ایرانی برای پاسخگویی به بخشی از نیازهای جوانان ضروری است به گزارش روزافتتاح نمایشگاه آثار بانوان هنرمند نابینای ایرانی در کویت
چهارشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۱۹ نمایشگاهی از آثار بانوان نابینای ایرانی در کویت با حضور جمعی از مسوولان ایرانی و کویتی افتتاح شد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به مناسبت روز جهانی عصای سفید و با دعوت شورای ملی فرهنگ هنر و ادبیات کویت نمایشگاهی از آثار بانوان نابینافرماندار ایوان: پایین بودن میزان مطالعه نیازمند ریشه یابی و بررسی است
فرماندار ایوان پایین بودن میزان مطالعه نیازمند ریشه یابی و بررسی است ایلام- ایرنا- فرماندار ایوان گفت مهمترین اصل در افزایش سرانه مطالعه و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی آسیب شناسی و کشف علت های استقبال نکردن مردم از مطالعه است به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از روابط عمومی اد«شام ایرانی» سال جدید هم پخته میشود
چهارشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۳۱ تهیهکننده و کارگردان مجموعه شام ایرانی درخصوص ضبط و عرضه قسمتهای جدید مجموعهاش گفت تاکنون هشت قسمت از شام ایرانی ضبط و پخش شده است قصد داریم هشت قسمت بعدی از این مجموعه را در سال 93 به ضبط برسانیم محمد شایسته در گفتوگو با خبرنگار سرویسخدا ایتالیاییها را برای اپرا و ایرانیها را برای شعر آفریده است/ مردم تاجیک «قیصرمریض» هستند
فرهنگ و ادب ادیبات ایران نشست بررسی شعر امروز تاجیکستان-3 خدا ایتالیاییها را برای اپرا و ایرانیها را برای شعر آفریده است مردم تاجیک قیصرمریض هستند مادر ملت تاجیکستان در نشست بررسی شعر امروز تاجیکستان گفت خدا هر ملتی را برای کاری آفریده است همانطور که ایتالیاییها برایاحداث صحن مطهر حضرت زهرا(س) در نجف افتخار ایرانیان است
احداث صحن مطهر حضرت زهرا س در نجف افتخار ایرانیان است ورامین – ایرنا – فرماندار ورامین گفت احداث صحن مطهر حضرت زهرا س در نجف اشرف افتخاری است که نصیب ایرانیان شده است محسن خوانساری روز یکشنبه در جلسه ستاد عتبات عالیات شهرستان ورامین که با حضور فعالان اقتصادی و اصناف در فرماشام ایرانی در سال 93 هم پخته می شود
شام ایرانی در سال 93 هم پخته می شود فرهنگ > تلویزیون - ایسنا نوشت تهیهکننده و کارگردان مجموعه «شام ایرانی» درخصوص ضبط و عرضه قسمتهای جدید مجموعهاش گفت تاکنون هشت قسمت از «شام ایرانی» ضبط و پخش شده است قصد داریم هشت قاحمد نجفی «من یک ایرانی هستم» را مینویسد/ فیلمبرداری در بلاروس
فرهنگ و هنر سینمای ایران احمد نجفی من یک ایرانی هستم را مینویسد فیلمبرداری در بلاروس احمد نجفی این روزها مشغول نگارش فیلمنامه من یک ایرانی هستم تا بعدا درباره کارگردان آن تصمیمگیری کند ولی آنچه مشخص است فیلم در بلاروس فیلمبرداری خواهد شد احمد نجفی با اعلام این خبر دربارپاکستان باید بداند ما ساکت نمینشینیم/ داغدار کردن مادران ایرانی نابخشودنی است
مسعود رایگان در گفتگو با باشگاه خبرنگاران پاکستان باید بداند ما ساکت نمینشینیم داغدار کردن مادران ایرانی نابخشودنی است مسعود رایگان گفت اگر پاکستان نمیتواند امنیت را برقرار کند ما دیواری انسانی خواهیم ساخت مسعود رایگان بازیگر سینما و تلویزیون در گفتگو با خبرنگار حوزه سینامضا بیانیه درخواست آزادی پنج سرباز اسیر ایرانی توسط قهرمانان ملی کشتی آزاد ایران
امضا بیانیه درخواست آزادی پنج سرباز اسیر ایرانی توسط قهرمانان ملی کشتی آزاد ایرانقهرمانان تیم ملی کشتی آزاد در مسابقات جامجهانی به همراه قهرمانان کشتی فرنگی جزو اولین کسانی بودند که با امضاء بیانیه همبستگی خود را با خانواده نگران پنج سرباز اسیر و به گروگان گرفته شده در مرزهایترویج مد ایرانی با مانتوهای 700 هزار تومانی
طرح جغد روی مانتو ترویج مد ایرانی با مانتوهای 700 هزار تومانی نمایشگاه مد و لباس ایرانی درحالی با هدف ترویج مد اسلامی ـ ایرانی سومین دوره برگزاری را سپری میکند که در آن مانتوهایی با قیمت 500 تا 700 هزار تومان در ردیف بهترین ها عرضه شدهاند سومین دوره جشنواره و نمایشگاه مد و لباز «حوض نقاشی» تا «ضد گلوله» / فیلمهای ایرانی تلویزیون در نوروز
از حوض نقاشی تا ضد گلوله فیلمهای ایرانی تلویزیون در نوروز فرهنگ > تلویزیون - شبکههای سیما تعدادی از تولیدات تازه سینمای ایران را برای پخش در ایام نوروز آماده کردهاند بهناز شیربانی شبکههای سیما در تلاشاند تا برای سرگرمی مخاطبانشان در ایام نوروزکمیته امداد می تواند با کمک ملت و دولت ریشه فقر را برکند
مشعل فروزنده انقلاب کمیته امداد می تواند با کمک ملت و دولت ریشه فقر را برکند تهران - ایرنا - حضرت امام خمینی ره فرمود کمیته امداد یک عمل بسیار لطیف ظریف شریف دارند که با این عمل انشااللَّه میتوانند ریشه فقر را از سرتاسر کشور به امداد ملت بزرگوار ایران و به همت دولت بزرگوار انامه یک فرزند جانباز به کاترین اشتون ما ایرانیها دیگر به رسم شما اروپائیان خو گرفتهایم «نمک خوردن و نمک
نامه یک فرزند جانباز به کاترین اشتونما ایرانیها دیگر به رسم شما اروپائیان خو گرفتهایم نمک خوردن و نمکدان شکستنمنیژه جانقلی نویسنده و فرزند جانباز به کاترین اشتون نامهای نوشته و آن را در اختیار خبرگزاری فارس قرار داده است به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات باشگاه خبری فارس توانا«ماهی و گربه» به سوییس و آمریکا میرود/ واکنش ترکها به فیلم متفاوت ایرانی
فرهنگ و هنر سینمای ایران ماهی و گربه به سوییس و آمریکا میرود واکنش ترکها به فیلم متفاوت ایرانی شهرام مکری از حضور فیلم ماهی و گربه در دو فستیوال بینالمللی در فروردین 93 و سخنرانی درباره موضوع برداشت فرمی از حادثه واقعی خبر داد شهرام مکری نویسنده و کارگردان سینما درب«بهشت» ایرانی به دوبی رفت/ طنینِ «نیایش سبز» در جهان عرب
فرهنگ و هنر موسیقی و هنرهای تجسمی گفتگو با دو هنرمند حاضر در کریستیز بهشت ایرانی به دوبی رفت طنینِ نیایش سبز در جهان عرب مهرداد محبعلی هنرمند نقاش که با یکی از آثارش از مجموعه بهشت و کرمعلی شیرازی که با تابلو نقاشیخط به نام خداوند جان و خرد از مجموعه نیایش سبز در حتأسيس نگارستان هنر اسلامي- ايراني
تأسيس نگارستان هنر اسلامي- ايراني دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي از تأسيس نگارستان هنر اسلامي- ايراني و تصويب اسناد ملي سينما موسيقي و تئاتر در سال ۹۳ خبر داد دبير شوراي عالي انقلاب فرهنگي از تأسيس نگارستان هنر اسلامي- ايراني و تصويب اسناد ملي سينما موسيقي و تئاتر در سال ۹۳ خبر-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها