تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 27 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام سجاد (ع):گناهانى كه باعث نزول عذاب مى‏شوند، عبارت‏اند از: ستم كردن شخص از روى آگاهى، تجاوز...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816212708




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چهارشنبه سوری در گذشته و حال


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

چهارشنبه سوری در گذشته و حال قزوین - ایرنا- در کشور ما طبق یک آیین باستانی جشن آخرین چهارشنبه سال قدمت چندین هزار ساله دارد و روشن کردن آتش از زمان های گذشته مظهر نور، پاکی، صداقت و گرمی در نزد ایرانیان بوده است.


به گزارش ایرنا، مردم شهر قزوین و روستاهای اطراف آن همانند سایر نقاط ایران در شب چهارشنبه آخر سال با اجرای برنامه های خاصی نظیر آتش بازی، قاشق زنی، فال گوش ایستادن، صحرا رفتن، پخت آش بیمار، تخم مرغ شکستن و خوردن آجیل مشگل گشا به جشن پایان سال می پردازند.
گرچه وسایل جدید آتش بازی و مواد منفجره نحوه برگزاری آیین کهن چهارشنبه سوری را تا حد زیادی تغییر داده و گاهی مخدوش کرده، اما در شهر قزوین باتوجه به بافت فرهنگی و سنتی خاص آن، آیین های سنتی به شکلی محدود اجرا می شود.
در گذشته در این شهر به هنگام غروب خورشید، خانواده ها سه بوته خار را در حیاط خانه یا در کوچه آتش زده و از روی آن با گفتن جمله ˈزردی من از تو ، سرخی تو از منˈ می پریدند.
پس از آن یک نفر از اهالی خانه خاکستر آتش را جمع کرده و بیرون می ریخت و پس از بازگشت وی، دیگران از او می پرسیدند از کجا می آیی و او می گفت ˈاز عروسیˈ سپس می پرسیدند ˈچه آورده ایˈ و او جواب می داد ˈتندرستیˈ.
البته تاکید در اجرای این مراسم، در گذشته بر جمعی و خانوادگی بودن آن بوده که هم اکنون در نقاط مختلف شهر و حتی با حضور جمعی که با همدیگر بیگانه اند برگزار می شود.
در آن زمان این سنت زیبا، بدون وقوع کوچک ترین حادثه ای در میان خانواده ها و اقوام سپری می شد و طعم شیرین این شب به یادماندنی تا مدت ها در ذهن و خاطر افراد باقی می ماند.
اما امروزه، این سنت زیبا مثل گذشته برگزار نمی شود و پرتاب انواع ترقه، فشفشه و مواد محترقه خطرناک در کوچه ها و خیابان ها جای خیلی از برنامه های زیبا و بی خطر این سنت کهن را گرفته است.
امروزه با نزدیک شدن به ایام چهارشنبه سوری، دلهره و اضطراب بر بسیاری از خانواده ها غالب می شود و خیلی ها نه تنها برای آمدن این شب و سنت زیبا لحظه شماری نمی کنند، بلکه دعا می کنند که این شب بدون حادثه سپری شود.
به نظر می رسد امروز دیگر از چهارشنبه سوری دیروز خبری نیست و ˈچهارشنبه سوزیˈ جایگزین این سنت کهن و زیبا شده است.
جشن چهارشنبه سوری در چند سال اخیر به یک تفریح خشن تبدیل شده و هر ساله با مخاطرات، خسارات و تلخی های بسیاری همراه بوده است.
البته نباید از نظر دور داشت که در برخی محله های قدیمی قزوین هنوز سنت قاشق زنی مرسوم است و به شکلی که اجرا کننده هنگام غروب، با دست گرفتن پیاله مسی و قاشق چوبی به در منازل همسایه ها مراجعه و با زدن قاشق به پیاله تقاضای هدیه می کند که اغلب به آنها آجیل، شکلات و جوراب داده می شود.
در مراسم دیگری نیز مردم به سمت کوه ها و دشت های اطراف شهر رفته و در کنار آتش به شادمانی می پردازند که دراین حال مادران چند تار موی فرزندان خود را چیده و برای رفع بلا به باد می سپارند و در موقع بازگشت نیز هر کس هفت سنگریزه را برای رفع افسردگی به پشت سر خود می اندازد.
فال گوش ایستادن نیز از سنت هایی است که در محله های قدیمی و روستاها برگزار شده و در آن شخص به صحبت نخستین عابر گوش می کرد و اگر در صحبت های او کلمات پول، مال، وصال، عروسی، سفر، زیارت و کسب کار بود نشانه برآورده شدن آرزوها تعبیر می شد، در غیر این صورت بد شانسی تلقی می شد.
برای جلوگیری از طولانی شدن بیماری تا سال جدید، طی یک رسم منسوخ نیز در چنین شبی هفت نوع سبزی و حبوبات از هفت مکان مختلف تهیه کرده و با پخت آش شفا بخش با نیت بازیابی سلامت، به بیماران می دادند.
شکستن تخم مرغ و کوزه نیز از رسم هایی است که تنها در میان صفحات کتب کهن مردم این سرزمین یافت شده و نشان از ذوق و سلیقه مردم قزوین در ادوار گذشته بوده است.
بعد از پریدن از روی آتش، افراد خانواده با ریختن مقداری نمک، زغال و سکه، هر کدام کوزه را یک بار بالای سر چرخانده و نفر آخر آن را از بالای پشت بام به بیرون از خانه پرتاب می کرد که نشانه ای برای رفع بلایا در سال آینده برای خانواده ها تعبیر شده است.
پختن غذاهای متنوع بخصوص ماهی شور و خوردن تخمه و آجیل سنتی شامل توت، انجیر، کشمش، نخودچی، خرما، قیسی و باسلق در پایان شب همراه با نقل خاطرات و داستان های گذشته توسط بزرگان از جمله آداب و رسوم چهارشنبه سوری در قزوین است.
یک استاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: جشن آتش در ایران قدمت چند هزار ساله دارد و شامل چهار جشن در بلندترین و کوتاهترین شب سال و شب اول بهار و شب اول پاییز بوده که شب و روز آن با هم برابرند.
دکتر محمد طاهری افزود: صدها سال بعد این جشن تنها در چهارشنبه آخر سال برگزار شده و نشانه ای از پایان سرما و شروع فصل بهار بوده و شگون و خوشبختی را برای مردم به ارمغان می آورده است.
وی اضافه کرد: مشابه جشن چهارشنبه سوری ایران در اغلب کشورهای اروپایی نظیر هلند، آلمان، اسپانیا و مکزیک برگزار شده و در ایالات متحده مراسم خاصی نظیر چهارشنبه سوری در شب ˈهالووینˈ برگزار می شود.
طاهری همچنین افزود: درحال حاضر با توجه به گذشت زمان برخی مراسم آتش بازی را با استفاده از مواد خطرناک و آتش زا برگزار می کنند و به همین دلیل همه ساله شاهد آسیب های جانی و مالی هستیم.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه حفظ این سنت ها موجب احیای فرهنگ غنی ملی ایرانی است خواستار دوری از بدعتهای نادرست شد.
برخی از جامعه شناسان معتقدند، چهارشنبه سوری در عصر کنونی باوجود بسترهای تاریخی، با تغییر نگرش و برهم خوردن تعادل بین ورودی و خروجی شادی در جامعه ایجاد شده است.
یک کارشناس جامعه شناسی در این خصوص گفت: چهارشنبه سوری در کشور ما از بی مدیریتی فرهنگی رنج می برد.
ˈمحمدرضا محمدیˈ افزود: این بی مدیریتی فرهنگی در خانه ها، سیستم آموزشی و محله های ما رسوخ کرده است.
وی اظهار داشت: آموزش و پرورش و رسانه های جمعی باید پرچمدار بخش فرهنگ سازی و جامعه پذیری چهارشنبه سوری باشد و تدبیر و مدیریت آیین چهارشنبه سوری را بدست گیرند.
محمدی اضافه کرد: چهارشنبه سوری به عنوان یکی از آیین های کهن مردم ایران، طی زمان دچار تغییر و تحولات متعددی شده است و در حالیکه این جشن ملی می تواند اتحاد ملی و وحدت جامعه را تقویت کرده و موجب شور و نشاط و تخلیه هیجانات به ویژه در جوانان باشد به یک معضل تبدیل شده است.
7389/ 614
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن