واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ورشو، سوغاتی خاطره انگیز از بروجرد برای مسافران نوروزی بروجرد - ایرنا - در میان طیف گسترده و متنوع سوغات و صنایع دستی بروجرد، ظروف و تزیینات ˈورشوˈ با قدمتی دیرینه همواره زبانزد بوده و نامی آشنا برای اهالی هنر و فرهنگ است.
به گزارش ایرنا، هنر ورشوسازی در اواخر دوره قاجار و اوایل دوران پهلوی در ایران رواج تازه ای یافت که هنرمندان بروجردی با استقبال از این هنر امروز پیشرو و زبانزد در این عرصه هستند.
هنرمندان خوش ذوق بروجرد فلز ورشو را در دست گرفته و با دقت و ظرافت خاصی آن را نرم کرده و پس از شکل گیری نهایی به دست استادان قلمکار می سپردند.
استادان قلمکار ورشو نیز با چشمان خوش بین و دستان هنرمند خود بر روی این جسم بی جان، فضایی رویایی را قلمکاری می کردند.
هنر ورشوسازی در ایران اکنون به صورت پایه در شهرستان بروجرد وجود دارد و نام ورشو و ورشوکاران این دیار در همه جای دنیا مشهور شده است.
در زمان حاضر سماورهای ورشویی در همه نقاط ایران مختص استادان ورشوسازی بروجرد است.
هنرمندان ورشو ساز با رقابتی که با یکدیگر داشتند وسایل و ظروفی می ساختند که امروز زینت بخش هنرکده ها، موزه ها و منازل هنرشناسان ورشو در سراسر دنیاست.
این ظروف که در گذشته بخشی از اسباب منزل و وسایل ضروری برای استفاده خانواده ها و پذیرایی از مهمانان بود شامل انواع آبخوری، سماور ، سرمه دان، گلاب پاش ،قوری ، فنجان ، سینی ، منقل ، بخوردان، آیینه و شمعدان و تزیینات داخلی منزل می باشد.
آثار چکشی ورشو هر کدام دنیایی از ظرافت و هنر را در خود نهفته دارد و بیانگر فرهنگ، آداب و رسوم، طرز تفکر، خلاقیت و توانایی سازنده آن است.
صنعت ورشوسازی در دهه های بعد از سال 1340در بروجرد به اوج رشد و شکوفایی رسید و به عنوان صنایع دستی این شهرستان شناخته شده و مورد توجه مسافران ایرانی و خارجی قرار گرفت.
به لحاظ فراهم بودن بستر ورشو سازی در بروجرد مرحوم محمد بادآور از هنرمندان بروجردی طی سالهای گذشته بزرگترین سماور ورشوی جهان را در این شهرستان ساخت.
دگرگونیهای صنعتی طی سالهای گذشته اثری نامطلوب بر هنرهای دستی داشته که ساخت ظروف ورشو در بروجرد نیز از این مقوله جدا نبوده ، اما به رغم اینکه صنایع دستی کشور مورد بی مهری قرار گرفته ، ورشو همچنان سوغات ماندگار خطه لرستان و بروجرد است.
در تاریخ ورشو سازی بروجرد استادانی از جمله محمد رحیم میناگر، رضا رئوفیان، رضا گلدوز و محمد بادآور پا به عرصه وجود نهاده و با تحمل مشکلات فراوان صنعت ورشو سازی را با دستان خود به اوج و تکامل رساندند.
هم اکنون انواع ظروف ورشو در تعدادی اندک از فروشگاهها و کارگاههای بروجرد به علاقمندان عرضه می شود و بخشی از این هنر دیرینه نیز در موزه مردمشناسی شهرستان نگهداری می شود که خرید و دیدن این هنر ظریف و جذاب به مسافران نوروزی پیشنهاد می شود.
7189/542
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]