واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ اسفند ۱۳۹۲ (۱۲:۲۸ب.ظ)
براي نخستين بار در تاريخ بازار سرمايه؛ بازارگرداني به روش حراج در فرابورس ايران عملياتي شد رئيس اداره ي ابزارهاي نوين مالي فرابورس ايران از عملياتي شدن بازارگرداني مبتني بر حراج در فرابورس ايران خبر داد.
بهگزارش خبرگزاري موج، عليرضا توکلي با اشاره به پايان پذيره نويسي اوراق صکوک اجاره دانا پترو ريگ کيش که براي نخستينبار به قيمت بازار و با روش ثبت سفارش در فرابورس انجام گرفت، گفت: بازارگرداني اين اوراق نيز متناسب با روش جديد پذيرهنويسي انجام خواهد شد که به اين شيوه، بازارگرداني مبتني بر حراج ميگويند.
وي با بيان اينکه قوانين مربوط به اين روش بازارگرداني در فصل 19 دستورالعمل جديد معاملات فرابورس و همچنين دستورالعمل فعاليت بازارگرداني مبتني بر حراج در فرابورس ايران که هفدهم اسفندماه توسط هيات مديره ي سازمان بورس به تصويب رسيده، آمده است؛ به تشريح تفاوت اين دستورالعمل با شيوه قبلي بازارگرداني پرداخت و تصريح کرد: در شيوه بازارگرداني مبتني بر حراج، بازارگردان متعهد به «حفظ دامنه مظنه» است درحالي كه در شيوه قبلي يا همان بازارگرداني بر مبناي مذاكره، بازارگردان متعهد به خريد اوراق به قيمت اسمي بود و تفاوت اصلي و كليدي اين دو روش بازارگرداني در همين نکته است.
توکلي افزود: منظور از «حفظ دامنه مظنه» در شيوه ي بازارگرداني مبتني بر حراج اين است كه بازارگردان به صورت هم زمان بايد سفارشهاي خريد و فروش خود را با يك فاصله قيمتي محدود -دامنه مظنه حدود يك درصد- وارد سامانه معاملاتي کند؛ بنابراين بازارگردان در اين روش بازارگرداني همواره آماده خريد و فروش اوراق به صورت همزمان است.
به گفته وي در اوراق اجاره صدانا كه اخيرا و با روش ثبت سفارش در بازار سوم فرابورس پذيرهنويسي شد و متعاقب آن قيمت 96 هزار تومان براي آن كشف شد، از تاريخ شروع بازارگرداني، بازارگردان رقم 96 هزار تومان را به عنوان مظنه خريد و رقم 96 هزار و 960 تومان را به عنوان مظنه فروش خود وارد سامانه معاملاتي ميکند؛ بنابراين سرمايهگذاران همواره در بازار مطمئن هستند كه ميتوانند در اين قيمت تعادلي نسبت به خريد و فروش اين اوراق اقدام نمايند.
رئيس اداره ي ابزارهاي نوين مالي فرابورس ايران يکي از اشکالات بازارگرداني به شيوه مذاکره را عدم تعهد بازارگردان به عرضه ي اوراق عنوان و تاکيد کرد: در شيوه ي مبتني بر مذاکرده وقتي در بازار تقاضاي زيادي وجود داشته باشد، بازارگردان از آنجايي که متعهد به فروش نيست، وارد بازار نشده و در نتيجه قيمت اوراق به سمت بالا حركت كرده و بازار دچار رقابت افزايشي خواهد شد اما؛ در بازارگرداني مبتني بر حراج از آنجايي که بازارگردان متعهد است به عرضه اوراق، هيجانهاي افزايشي بازار را نيز تحت كنترل در ميآورد.
وي همچنين به تعهد بازارگردان بر دامنه مظنه و ورود همزمان قيمت عرضه و تقاضا به هسته معاملات در شيوه بازارگرداني مبتني بر حراج اشاره کرد و افزود: در اين روش، بازارگردان بايد دامنه ي نوسان روزانه، دامنه ي مظنه که عدد کوچکي حدود يک درصد يا کمتر است، به همراه سفارش انباشه يا همان حجم درخواستهاي خريد و فروش که در دو طرف دامنه مظنه قرار گرفته است و همچنين حداقل تعهدات معادلات روزانه که اين عدد معمولا حدود 20 درصد کل اوراق است را براي بازار تعيين کند.
توکلي به بيان مثالي در همين زمينه پرداخت و گفت: بهعنوان نمونه در نظر بگيريم اوراقي در دوران پذيرهنويسي با عدد 98 هزار تومان کشف قيمت شده و در زمان معاملات مظنه خريد 97 هزار و 500 تومان باشد؛ در اين صورت بازارگردان اگر دامنه نوسان را يک درصد در نظر گرفته باشد بايد مظنه فروش خود را يک درصد بالاتر از مظنه خريد و معادل 98 هزار و 475 تومان مشخص كرده و سفارش خود را وارد سامانه معاملاتي نمايد.
وي با بيان اينکه بازارگرداني مبتني بر حراج به ايجاد تعادل در بازار کمک ميکند و عرضه و تقاضا را به تعادل ميرساند، يادآور شد: بازارگردان از ابتداي معاملات موظف است در بازار حضور فعال داشته باشد و از آنجايي که در اين شيوه بازارگرداني عمر هر مظنه 2 دقيقه بيشتر نيست، بازارگردان بايد هر 10 دقيقه يکبار با توجه به عرضه و تقاضا، مظنهها را تغيير دهد.
به گفته ي وي دامنه تغيير مظنه خريد يا همان دامنه نوسان، حداقل 2 برابر دامنه نوسان در شرايط عادي است و بازارگردان ميتواند در فواصل 2 دقيقهاي نسبت به اصلاح مظنه خريد و فروش خود اقدام کند.
توکلي افزود: براي مثال در مورد اوراق اجاره صدانا، دامنه نوسان توسط بازارگردان 10 درصد تعيين شده و اين بدان معني است كه طي يك روز معاملاتي، قيمت اوراق ميتواند تا 10 درصد نوسان داشته باشد. اگر قيمت پاياني روز قبل اوراق 96 هزار تومان بوده باشد، دامنه نوسان روز بعد ميتواند بين 86 هزار و 400 تا 105 هزار و 600 تومان باشد.
وي با بيان اينکه در هر لحظهاي از زمان، فاصله مظنههاي خريد و فروش از يك درصد تجاوز نخواهد كرد، خاطرنشان ساخت: اگر فشار تقاضا، قيمت مظنه ي خريد را تا 98 هزار تومان افزايش دهد، مظنه فروش قطعا 98 هزار و 980 تومان که يك درصد بالاتر از مظنه خريد است خواهد بود و بنابراين بازار در مرز 98 هزار و 490 تومان يعني معادل مرز مياني مظنه خريد و فروش به تعادل خواهد رسيد.
وي در پايان با اعلام اينکه در مکانيسم جديد بازارگرداني منظور از سفارش انباشته، حجم عرضه و تقاضايي است كه به همراه قيمت مظنه خريد و فروش وارد سامانه ي معالاتي ميشود، يادآور شد: در مورد اوراق اجاره صدانا، سفارش انباشته به ميزان 775 ميليون تومان توسط بازارگردان مشخص شده است و به اين وسيله اين اطمينان را به بازار منتقل کرده كه مظنههاي داده شده با حجم بالا مورد پشتيباني قرار گرفته و از آن قيمت دفاع خواهد شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]