تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):اگر در عُمرت دو روز مهلت داده شدى ، يك روز آن را براى ادب خود قرار ده تا از آن بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833141627




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حاجی فیروز، بازمانده از نوروز


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

حاجی فیروز، بازمانده از نوروز تهران - ایرنا - کهن دیار ایران زمین، مشحون از شخصیت هایی اسطوره ای است که هر کدام الهام بخش ایرانیان در تاریخ پرشکوه این سرزمین بوده اند.


از «آرش» و «رستم» شخصیت های حماسی- ملی گرفته تا «عمو نوروز» و «حاجی فیروز» شخصیت های فرهنگی - ملی، هر کدام نقشی ماندگار در حفظ تمدن و فرهنگ ایران زمین داشته اند و محلی برای رجوع پرافتخار مردم در عرصه های مختلف بوده اند.
اگر اسطوره «آرش» و «رستم» را نماد میهن پرستی و پاسداران مام میهن قلمداد کنیم، باید «عمو نوروز» و «حاجی فیروز» را سمبل سنت های دیرینه فرهنگی ایران بنامیم.
با به سر رسیدن خزان و فصل سرما، نوروز و بهار خجسته از راه می رسد؛ نوروز و بهار، طلیعه و سرآغاز دوران شادی و سرسبزی حیات، پیشقراولانی به قدمت فرهنگ کهن سرزمین ایران دارد.
«حاجی فیروز» از جمله این پیشقراولان بهاریست؛ شخصیتی که گرچه رنگ سیاه بر چهره دارد، اما حضور سالی یک روزه خود را به شادی مردم و طرب انگیزی اختصاص می دهد و می سراید:
حاجی فیروزه،
سالی یه روزه،
همه می دونن،
منم می دونم،
عید نوروزه ،
ارباب خودم سامولی بلیکم،
ارباب خودم سر تو بالا کن،
ارباب خودم منو نیگا کن،
ارباب خودم لطفی به ما کن.
ارباب خودم بزبز قندی،
ارباب خودم چرا نمی خندی؟
«حاجی فیروز» که در برخی منابع از وی با عنوان «حاجی پیروز» نام برده شده، از منظر اسطوره شناسی، منادی سنتی نوروز است که در روزهای نزدیک به نوروز در کوچه ها و خیابان های ایران ظاهر می شود.
حاجی فیروز مردیست لاغر اندام با چهره سیاه کرده و لباسی به رنگ قرمز همراه با کلاه دوکی شکل قرمز، دایره و تنبکی به دست می گیرد، به خیابان می آید و به رقص ، شیرین کاری و خواندن شعرهای ضربی به رقص می پردازد و مردم نیز از هر سنی دور او جمع می شوند و همراه با او شادی می کنند.
گرچه مدتها رسم حاجی فیروز پوشی رنگ باخته بود، اما طی سال های اخیر، برخی جامه «حاجی فیروز» برتن کرده و گاه بر سر چهارراه ها، «رِنگ» شادی سر می دهند و مردم نیز به ازای لحظه ای طرب، دست بر جیب کرم کرده و سخاوتمندانه وجهی بابت برکت رزق و روزی و «شاد باش» به وی می دهند.
اما برخی افراد گاه جاهلانه و بعضا عامدانه با ترکیب و پیوند یک «اسطوره شناسی غلط» و «غرایض دون مادی»، این نماد ملی را از کارکرد خود دور ساخته و شمایلی متفاوت از شان و منزلتی این پدیده کهنه ناپذیر فرهنگی ایران ارائه می دهند.
نتیجه این رفتار، حاجی فیروز پیشقراول بهار و بخشنده شادی را به شخصیتی خیابانی که برای سیاه کردن مردم، صورت سیاه کرده و جامه قرمز پوشیده، تبدیل کرده است.
گرچه برخی نیز به خاطر پاسداشت فرهنگ و برای بقا و حفظ سنت های ملی، جامه حاجی فیروزی برتن می کنند و سر بر سر چهارراه و کوچه ها و برزن می سپارند، اما باید حساب این افراد اندک را از دسته ای که متاع و گوهر گرانقدر فرهنگ را به بهانه سودجویی و سوداگری به رایگان، ارزانی نیات سودانگارانه می سازند، جدا کرد.
در چنین بزنگاه هایی که فرهنگ و سنن پر پشتوانه ایران چون کالای دستفروشی، حراج سودجویان و «دزدان فرهنگی» می شود، نقش متولیان فرهنگی و اصحاب خرد بیش از پیش آشکار می شود.
بر صاحبان خرد و اصحاب فرهنگ است که در چنین ایامی با حضور متراکم در تریبون های مختلف، سیمای مشعشع فرهنگ و تمدن ایرانی و اسطوره های گرانسنگ و کم نظیر آن را برای مردم تبیین سازند.
همچنین بر نیروی خدوم انتظامی مفروض است همچون پاسداری از مرزهای امنیتی، با برخورد و شیوه های قانونی، دست افرادی که قصد دست اندازی به مرزهای فرهنگی و تخریب داشته های تمدنی کشور را دارند، کوتاه کرده و روسیاهی ماندگار را برای حاجی فیروزانی که دیگر پیشقراولان بهاری نیستند، رقم بزند.
از: امید غیاثوند
اجتمام ** 1071
انتهای پیام /*










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن