واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
اجتماعی > گردشگری و میراث فرهنگی
احتمال خروج خانه شیخ بهایی از فهرست میراث ملی
مالک خانه شیخ بهایی گفت که از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان اصفهان ده میلیون تومان بودجه برای مرمت این خانه پیشنهاد شده بود منتهی از آنها که طرحهای مرمتی سازمان میراث فرهنگی تنها مالکان را دچار ضرر مالی می کند این بودجه را نپذیرفته و قصد دارد تا این خانه را از فهرست میراث ملی خارج کند.
به گزارش خبرنگار مهر، خانه تاریخی شیخ بهایی در سال 1375 در زمان ریاست مرحوم سراجالدین کازرونی به نام خانه جلالی (شیخ بهایی) در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
مالک این خانه از زمان خرید خانه یعنی شهریور ماه 73 با مشکل پوسیدگی لوله های آب و فاضلاب در این خانه مواجه بود و بارها برای رفع این مشکل به سازمانهای مختلف از جمله میراث فرهنگی و اداره آب و فاضلاب مراجعه کرد اما نتیجه ای نگرفت. اکنون نیز چند سالی است که وی نزدیک به ماههای سرد سال که می شود اعلام می کند درصورتی که سازمان میراث فرهنگی وضعیت مرمت این خانه را روشن نکند، به مراجع قضایی شکایت کرده و آن را از فهرست میراث ملی خارج می کند. به گفته جلالی، در سال 73 به منظور اقامت این خانه را خریداری و پس از مطمئن شدن از اصالت آن که مکان زندگی شیخ بهایی بوده با صرف حدود سه سال وقت و بودجهای هنگفت و بدون درخواست کمک مالی از سازمان میراث فرهنگی مرمت کامل کردیم، تا این اثر برای ایران و شهر اصفهان به یادگار باقی بماند.
وی گفت: بارها با مراجعه حضوری و نام و تلفنهای متعدد، مشکل را با مسئولان شرکت آبفا و اداره میراث فرهنگی اصفهان و حتی سازمان میراث فرهنگی کشور در میان گذاشتیم، مدتی پیش نیز از سوی شرکت آبفا نامهای به اداره میراث فرهنگی اصفهان نوشته شد که کارشناسان ما تأیید کردهاند اطراف این منزل هیچ لولهای خراب نیست. ما سئوال میکنیم چرا میراث فرهنگی کارشناسی را نمیفرستد که علت رطوبت را تشخیص دهد؟ مالک خانه شیخ بهایی گفت: قبلا تعداد از مالکان خانه های تاریخی در کاشان طرح مرمت مشارکتی 50 درصدی را اجرا کردند به این معنا که 50 درصد سازمان میراث فرهنگی و 50 درصد مالک خانه برای مرمت مشارکت کند. مالکان این خانه ها پول لازم را پرداخت کردند ولی سازمان میراث فرهنگی به قولش وفا نکرد. همین موضوع شد که وقتی اداره میراث فرهنگی پیشنهاد مرمت مشارکتی را به من داد قبول نکردم. وی ادامه داد: دوباره چند روز پیش یکی از کارشناسان مرمت اداره میراث فرهنگی استان با نامه ای به امضای محمد علی نجفی رئیس قبلی سازمان میراث فرهنگی آمد و گفت که ده میلیون تومان بودجه برای مرمت بنا در اختیار شما قرار می دهیم شما هم ده میلیون تومان بگذارید روی آن تا عملیات مرمت انجام شود. جلالی گفت: به او جواب دادم چطور می شود که شما بعد از مدتها هنوز هیچ براورد قیمتی نکرده اید و به این نتیجه رسیدید که مرمت این بنا تنها ده میلیون تومان لازم دارد. در ضمن با سابقه ای که در انجام طرح مشارکتی 50 درصدی دارید چطور می شود به این سازمان اعتماد کرد تا به وعده هایش عمل کند. او نتوانست که به سوالاتم پاسخ دهد و من هم پیشنهاد او را رد کردم. جلالی از به نتیجه نرسیدن اقداماتش درباره مرمت این بنا خبر داد و گفت: دیگر از این خانه و پیگیری ها برای رفع مشکلاتش خسته شده ام و می خواهم آن را از ثبت ملی خارج کنم تا آن را به غرفه داران بازار درحال احداث در این محله برای انبار کردن وسایلشان اجاره بدهم و از پولش فکری برای مرمت آن کنم. موضوع خروج بناهای تاریخی از فهرست میراث ملی مسئولان میراث فرهنگی در دولت نهم و دهم را با انتقادات زیادی در میان فعالان میراث فرهنگی رو به رو کرد چنانچه آنها را با عملکردی می شناسند که باعث شده طاقت مالکان بناهای تاریخی طاق شود و بناهای در اختیارشان را از این فهرست خارج کنند. رئیس سازمان میراث فرهنگی فعلی نیز در یکی از سخنرانی هایش اعلام کرده باید فکری اساسی به حال مالکان بناهای تاریخی کرد چرا که در ایران اگر یک نفر بنای تاریخی داشته باشد رسما بدبخت شده است. انتظار می رود که این صحبت سلطانی فر و آگاهی از مشکلات آنها باعث شود تا مشکل مالک خانه شیخ بهایی حل شود.
۱۳۹۲/۱۲/۲۵ - ۰۹:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]