تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 11 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بهترين سخن، كتاب خدا و بهترين روش، روش پيامبر صلى لله  عليه  و  آله و بدترين ام...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1836202720




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

حاشیه نشینی در شیراز / دور خواهم شد از این خاک غریب


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

حاشیه نشینی در شیراز / دور خواهم شد از این خاک غریب شیراز - ایرنا - بشکه های خالی قیر، در و پنجره های مستعمل چوبی و فلزی، انبوه آهن قراضه، صندوق های شکسته چوبی، لاشه های چند خودرو اسقاطی و چند عدد مرغ و خروس بخشی از سرمایه های زندگی یک حاشیه نشین در کلان شهر شیراز است.


کودکانی که با پای برهنه در میان آهن قراضه ها برای خود دنبال بازیچه می گردند و گاه از جراحت و عفونت دست و پایشان که در میان آهن قراضه ها شکاف برداشته می نالند بخشی از خانواده یک حاشیه نشین است.
چهار پنج راس بز که از صاحبش بسیار لاغرترند و در این اطراف به دنبال کاغذ پاره و کهنه پارچه هایی می گردند و اگر خیلی همت کنند از روی یکی از بشکه های قیری بالا می روند به همراه ده دوازده عدد مرغ و خروس پر ریخته و عریان بخشی از علاقه یک حاشیه نشین به دامداری سنتی است.
زنی که با صورت آفتاب سوخته هر روز صبح بدون آنکه به بچه های قد و نیم قدش که در کنار هم خفته اند نگاهی از سر مهربانی بیاندازد کومه را ترک می کند وشامگاه که کودکان هنوز درخوابند به کومه برمی گردد بانوی زندگی یک حاشیه نشین است.
بلوک های سیمانی که هیچگاه ملاط به خودندیده اند وبا شاقول و استاد و بنا بیگانه اند و خشک روی هم نشسته اند و در گذر زلزله ها معجزه وار هنوز بر سر ساکنان کومه نریخته اند ، نمایی از سکونتگاه یک حاشیه نشین است.
دیش های ماهواره ای که چشم بر آسمان دوخته اند و سیری ناپذیر فرکانس می گیرند و پشت بام نداشته کومه ها را تسخیر کرده اند ، بخشی از فضای ارتباطی یک حاشیه نشین است.
و سرانجام مردی که سبیل پر پشت و انبوه سالهای پیشینش اکنون به زردی گراییده و در خزان دود و افیون فرو رفته است یک حاشیه نشین تمام عیار است که شاهد سکوت دیش ها ، سردی آهن قراضه ها، گریه و ناله کودکان ، تزلزل بلوک ها ، گرسنگی بزها، بی رمقی مرغ و خروس ها و آمد و شد غریبه ها است.
اقتصاد زندگی یک حاشیه نشین از خرید و فروش آهن آلات قراضه، تولید ماست، پنیروکره از شیر بزها، فروش تخم مرغ و دست فروشی و دکه داری تامین نمی شود اقتصاد و معیشت زندگی حاشیه نشین هزار تویی دارد که سر و ته همه راههایش به فلاکت ختم می شود.
برای کودکان حاشیه نشین مهم نیست که مدرسه اول مهر آغاز شود یا ‎ 31شهریور یک روز کم و زیاد برای کودکانی که نه راه مدرسه را بلدند و نه تمایلی دارند که این راه را بروند هیچ تفاوتی ندارد.
بروز ناهنجاری های اجتماعی مانند سرقت، قتل ، خرید و فروش سلاح، تکدی گری، خرید و فروش مواد مخدر و مسایل دیگر ارمغان حاشیه نشینی برای شهرهای بزرگ است.
کلان شهر یک و نیم میلیون نفری شیراز نیز مانند همه کلان شهرهای دیگر از معضل حاشیه نشینی رنج می برد و این معضل که زمانی به صورتی یکی دو محله کوچک در اطراف شهر به چشم می خورد اکنون به علت توسعه شیراز حتی به وسط شهر هم کشیده شده و ساختار شهری را درگیر مسایل و چالش های خاص کرده است.
ساکنان مناطق حاشیه ای در شیراز که برخی از این مناطق اکنون در دل این کلان شهر چهره گشوده گاه در انبارها و کارگاههای دو سه هزار متری و گاه در کومه های بیست، سی متری زندگی می کنند.
در برخی ازاین مناطق که اغلب افغان ها نیز درآن سکنی دارند سه، چهار خانواده در کنار هم کومه هایی ساخته اند و به طور مشترک با یک شیر آب زندگی را می گذرانند و از بس سیم و کابل به تنها ستون برق محل آویخته اند سهم هر کدامشان در روشنایی کومه کورسویی بیش نیست.
در لابلای این کومه ها گنداب و فاضلاب روان است و در پیچ و تابی متعفن با بدرقه سوسک ها ، مگس ها ، موش ها و پشه ها ، گنداب آنقدر به خود می پیچد تا سر انجام راهی بیابد و در گودالی، جویی یا خیابانی سرازیر شود.
ساکنان مناطق حاشیه نشین اصلا نمی دانند شهرداری چیست ، کجاست و کارش کدام است ، نمی دانند پروانه ساختمان یعنی چه ، قبض آب و برق را نمی شناسند و برای اینکه یکی دو متر از دیوار کومه به وسط کوچه بیاید یا نیاید هیچ نگرانی ندارند.
نگرانی حاشیه نشین بیشتر به این است که تند بادی بوزد یا سیلابی راه افتد و کومه را با خود ببرد یا سقف پوشالی و مندرس آن را فرو ریزد یا دیوارهای بلوکی بدون ملاط را در هم شکند.
مسوولان استان فارس بر لزوم ساماندهی به مناطق حاشیه ای ، تفکیک جمعیتی ، خروج اتباع بیگانه ، توسعه فرهنگی دراین مناطق و اتخاذ راهکارهای قانونی برای برخورد با مفاسد دراین مناطق تاکید می کنند.
از جمله پیامدهای حاشیه نشینی جرم خیزی است ، یکی از علل بروز جرم در مناطق حاشیه ای، ترکیب نا همگون جمعیتی با فرهنگ های مختلف دراین مناطق است .
بخش مهمی از جرایم مربوط به مواد مخدر ، اعتیاد، خرید و فروش مواد در مناطق حاشیه ای شیراز شکل می گیرد و موجب فریب جوانان و بروز جرایم دیگری چون سرقت می شود.
از این رو می توان گفت بسیاری از جرایم و تخلفات با حاشیه نشینی مرتبط است و این جرایم و تخلفات از این مناطق ریشه می گیرد و به سطح جامعه گسترش می یابد.
حاشیه های شهرهای بزرگ و کلان شهرها از جمله حاشیه کلان شهر شیراز به مرکزی برای بروز بسیاری از ناهنجاری های اجتماعی و مفاسد تبدیل شده است.
فراوانی ناهنجاری های اجتماعی در مناطق حاشیه نشین موجب می شود که زمینه بروز جرم و جنایت در این مناطق به وجود آید و جرم و جنایت از حاشیه ها به سایر مناطق هم تسری یابد.
بسیاری از خلافکاران برای اینکه شناخته نشوند و محیط برای آنان محدودیتی ایجاد نکند به مناطق حاشیه ای پناه می آورند و با سکونت دراین مناطق به بزهکاری های خود ادامه می دهند.
در حالی که این افراد ممکن است در محل اصلی زندگی خود و شهر اصلی خود شناخته شوند از این رو کمتر می توانند مجال خلافکاری و بزهکاری بیابند.
متاسفانه هنوز برنامه جامعی از سوی برنامه ریزان و مسوولان برای ساماندهی مناطق حاشیه نشین ارائه نشده است و همچنان معضلات امنیتی، انتظامی و بسیاری مسایل و معضلات دیگر در مناطق حاشیه نشین به قوت باقی است.
اغلب کسانی که در مناطق حاشیه نشین سکونت دارند از روستاها به این مناطق مهاجرت کرده اند ،این افراد با رها کردن زندگی روستایی به مشاغل کاذب و خرید و فروش آهن قراضه ، خرید و فروش ضایعات و خرید و فروش مواد مخدر روی می آورند.
تشکیل برخی از باندهای مخوف تهیه و توزیع مواد مخدر از همین مناطق حاشیه نشین ریشه می گیرد، این باندها هم به تهیه و توزیع مواد مخدر می پردازند و هم در مناطق حاشیه نشین مشکلات اخلاقی و ناهنجاری هایی به وجود می آورند و موجب ترویج این ناهنجاری ها در سایر مناطق شهری نیز می شوند.
در مناطق حاشیه نشین تقریبا همه چیز با سایر مناطق فرق می کند این مناطق ضمن آنکه از فقدان بهداشت و آموزش در رنج است، محلی برای به وجود آمدن مشاغل کاذب، ناامنی ، قانون گریزی و ضعف فرهنگی تبدیل می شود و کسانی که بیش از ‎ 50بار به زندان رفته و باز آزاد شده اند دراین مناطق آمد و شد کرده و به ترویج ناهنجاری ها می پردازند.
حاکمیت هر چقدر هم که یک خلافکار را مجازات کند، به زندان افکند یا شلاق بزند وقتی زمینه بروز خلاف و جرم در مناطق حاشیه ای برای او فراهم باشد نمی توان انتظار داشت که این فرد اصلاح شود ، مناطق حاشیه نشین به خوبی این افراد را در خود جذب می کند و مجددا وارد گردونه ناهنجاری و تباهی می کند.
مسوولان و برنامه ریزان باید طوری هماهنگی نمایند که زمینه بروز خلاف و جرم در مناطق حاشیه نشین از بین برود و خلافکاری و ناهنجاری از این مناطق اجازه خروج و ترویج نیابد.
متاسفانه نیروی انتظامی از نظرتجهیزات و از نظر امکانات و نیروی انسانی امکانات کافی برای ساماندهی مناطق حاشیه نشین ندارد و در صورتی که نیروی انتظامی بخواهد در مناطق حاشیه نشین حضور مستمر داشته باشد باید به این نیرو امکانات و تجهیرات بیشترداده شود و به این مساله توجه جدی شود.
جامعه ما با تلاش نیروی های انتظامی و امنیتی اکنون از امنیت مناسبی برخوردار است اما خواست مردم این است که این امنیت به صورت فراگیر درهمه جا و در مناطق حاشیه نشین نیز وجود داشته باشد و انتظار مردم برای افزایش امنیت انتظار به جا و معقولی است.
متاسفانه شهرداری شیراز و مسوولان شهری نیز تا کنون تدبیر قابل ملاحظه ای برای مقابله با حاشیه نشینی اتخاذ نکرده اند و تمام راهکارها و اقدامات انجام شده مُـسکنی بوده است که یکی دو ماه پس از اجرا به فراموشی سپرده شده است.
دکتر ذبیح الله خداییان رییس کل دادگستری استان فارس پیشتر در نشستی با شهرداران استان فارس توجه شهرداران را به مباحث فرهنگی، بهداشتی و زیست محیطی در پیشگیری از وقوع جرم موثر دانست و اظهار کرد: حاشیه نشینی از معضلات شهر شیراز و سایر شهرهای استان است که عدم توجه به آن باعث پرورش مجرمان و معتادان می شود.
وی با بیان اینکه طراحی شهرها در پیشگیری از وقوع جرایم موثر است، خاطرنشان کرد: ساخت آلونک های متعدد و خانه های بدون اصول کارشناسی و مهندسی در حاشیه شهرها باعث اتصال بی ضابطه و بی حساب این اماکن به شهرهای اصلی می شود و در نهایت مردم ساکن در آنها از امکانات بهداشتی، تفریحی، رفاهی و ورزشی بی بهره خواهند بود.
رییس کل دادگستری استان فارس یادآور شد: بی توجهی به این عوامل باعث می شود فرهنگ حاشیه نشینی بر اساس روی آوری به مواد مخدر رشد کند. این در حالی است که گاه برای ساخت و یک دست سازی منطقه مسکونی به دلیل رشد بی ضابطه حاشیه نشینی باید میلیاردها تومان صرف تخریب و بازسازی کرد.
دکتر خداییان گسترش حاشیه نشینی را از معضلات شیراز عنوان کرد و افزود: شورا و شهرداری می توانند با اختیارات و ابزارهایی که در اختیار دارند، مانع از رشد حاشیه نشینی در شهر شوند.
مصطفی امیری فرماندار شیراز اخیرا در بازدیدی که از یکی از مناطق حاشیه نشین شیراز داشت بر لزوم سامانده یاین مناطق تاکید کرد و در نخستین بازدید خود از مناطق حاشیه نشین گفت: فضاهای حاشیه نشینی همراه با ایجاد تفاوت طبقاتی و فرهنگی در شان نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران نیست.
امیری در بازدید از منطقه حاشیه نشین به مشکلات ناشی از این معضل اجتمایی اشاره کرد و بیان داشت: شکاف طبقاتی ناشی از حاشیه نشینی مسایل فراوانی از جمله ایجاد فضاهای نامناسب بهداشتی و امنیتی در منطقه به دنبال خواهد داشت.
وی افزود : هر یک از مسوولان نظام مقدس جمهوری اسلامی باید وظایف انسانی و اسلامی و حکومتی خود را در برابر افرادی که در این مکان های نامناسب زندگی می کنند و نیروهای انسانی که در این شرایط فرهنگی پرورش میابند و وارد جامعه اسلامی ما خواهند شد به درستی و در چارچوب قانون انجام دهند.
فرماندار شیراز به بیان اهداف اینگونه بازدیدها پرداخت و گفت: افزایش احساس امنیت در منطقه مهمترین هدفی است که در برنامه های این چنینی توسط فرمانداری دنبال می شود.
وی اصلاح ساختار فرهنگی و اجتماعی که تلاشی است در جهت توسعه پایدار و برخورد با جرایم آشکار و پنهان صورت گرفته در این مناطق و نشان دادن اقتدار نظام را از دیگر اهداف رفع مشکلات این حاشیه نشینی ها برشمرد.
امیری همچنین از تشکیل کارگروه هایی مختص هر یک از این مناطق خبر داد و تصریح کرد: این کارگروه ها فعالیت های کارشناسی شده خود را با همکاری نهادهای مربوطه همچون نیروی انتظامی ، شهرداری و سازمان بهداشت و توجه به مصوبه های گذشته پیگیری خواهند کرد.
وی از ساکنان این مناطق خواست با معرفی نمایندگان خود به فرمانداری و تبعیت از قانون به فردای فرزندان خود بیندیشند و با همکاری های لازم بستری مناسب جهت رفع این معضل را برای مسوولان این امر فراهم نمایند.
* بیش از 77 خانوار حاشیه نشین در محاصره نخاله های ساختمانی
معاون اجرایی و خدمات شهری شهرداری شیراز نیز در بازدید از منطقه حاشیه نشین در اطراف شهرک ترافیکی گفت: روزانه هفت هزار و 880 تن خاک ونخاله ساختمانی در این مکان دفن می شود.
رمضان امینی خاطر نشان کرد: این قسمت از شهرک میانرود شیراز که تا سال 1376 محل دفن زباله های شهری بوده ، اکنون به دفن خاک ها و نخاله های ساختمانی اختصاص یافته و قرار است پس از تکمیل ظرفیت سایت به فضای سبز تبدیل گردد.
امینی با بیان اینکه بیشترین مشکل در بحث حاشیه نشینی خطرات احتمالی است که متوجه ساکنان این مناطق می شود افزود: با توجه به شیب این تپه ها و همچنین وجود زباله های دفن شده در گذشته، فرایند نشست آنها دائما ادامه دارد و در صورت بروز حوادثی چون رانش زمین و باران های فراوان خطر بسیار جدی این ساکنان را تهدید می کند.
* بعضی از حاشیه نشینان صاحب خودرو و خانه هایی در سطح شهر هستند
معاون اجرایی و خدمات شهری شیراز همچنین با بیان این مطلب که مناطق حاشیه نشین صرفا متعلق به افراد بی سر پناه نیست افزود: در بسیاری موارد دیده شده که ساکنان این منطق به اعمال خلاف قانون می پردازند وبه رغم داشتن منازلی در سطح شهر، زندگی در حاشیه ها را پوششی جهت تسریع اعمال خود قرار داده اند.
امینی درباره کاربری این اراضی نیز گفت: 11 هزار هکتار از اراضی اطراف شهر از جمله منطقه شهرک ترافیکی جهت ایجاد فضای سبز در اختیار شهرداری شیراز قرار گرفته و شهروندان جهت استفاده از این فضاها به احساس امنیت نیاز خواهند داشت از این رو سازمان های مربوطه هیچ عنوان اجازه نخواهند داد که گروهی با تصرف های غیر قانونی سلامت بهداشت و محیط زیست را به خطر انداخته و اراضی ملی را تخریب کنند.
بازدید اخیر فرمانداری شیراز نقطه امیدی برای برچیده شدن کومه هایی است که در این نقطه از شیراز ایجاد شده و امید است این بازدید ها به همین نقطه خلاصه نشود و کومه ها و انبارها و حاشینه نشینی های سایر مناطق شیراز را نیز در بر گیرد و راهکار عملی و اجرایی برای ساماندهی این معضل دیرین در کلان شهر شیراز ارائه گردد.
گزارش از : نیکنام خشنودی
677 / 667 /675
انتهای پیام /*










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن