تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 29 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هيچ آيينى، با نادانى رُشد نمى كند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854636039




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زیبایی های کویر در شهرستانهای یزد (3)


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

زیبایی های کویر در شهرستانهای یزد (3) یزد - ایرنا - یزد به تنهایی دومین شهر تاریخی جهان ˈبرترینˈ جاذبه های گردشگری، تاریخی و میراث فرهنگی بعد از ونیز ایتاست حال اگر بر این همه زیبایی ، آثار تاریخی و گردشگری شهرستانهای آن را اضافه کنیم قطعا در دنیا بی نظیر خواهد بود .


بنابر این تلاش داریم در چند گزارش گوشه هایی از این همه زیبایی دردانه کویر یعنی استان یزد را به رخ دنیا بکشیم .
در دو گزارش قبلی به معرفی آثار پنج شهرستان استان یزد ( ابرکوه و اشکذر ، اردکان و بافق و بهاباد ) پرداختیم و در این گزارش دو شهرستان زیبا و خوش آب و هوای استان یعنی تفت و خاتم را که علاوه بر آثار زیبای طبیعی ، نگینی سبز در دل کویر محسوب می شوند معرفی خواهیم کرد تا ثابت کنیم استان یزد می تواند به تنهایی جاذبه ای منحصر به فرد برای بازدید گردشگران و دوستداران میراث فرهنگی و تاریخ ایران و جهان و البته دوستداران طبیعت و طبیعت گردی باشد .

**** تفت :
تفت منطقه ای باستانی با پیشینه ای بلندمدت بوده که از هر لحاظ با یزد پیوند تاریخی داشته و نامش همیشه با آن، همراه بوده است.
شهرستان تفت که در شانزدهم بهمن 1349به عنوان مرکز شهرستان اعلام شده با بیش از 5945 کیلومتر مربع وسعت در کنار ارتفاعات شیرکوه بین ارتفاع 1200 تا 4075 متر از سطح دریا واقع شده است.
این شهرستان از شمال به شهرستان یزد،غرب به شهرستانهای یزد و ابرکوه،جنوب به شهرستان های ابرکوه، خاتم و مهریز و از شرق به شهرستان های یزد و مهریز محدود می شود و در فاصله 18کیلومتری مرکز استان قرار گرفته است .
این شهرستان دارای 1446 پارچه آبادی که 1114 آبادی خالی از سکنه و 332 آبادی دارای سکنه می باشد(یک سوم روستاهای استان در این شهرستان واقع شده اند) قرارگیری در دامنه های شیرکوه و شیب تند دامنه ها باعث شده نزولات جوی این شهرستان بصورت آبهای سطح الارضی و تحت الارضی به سرعت از منطقه خارج شود و عمده ترین منابع تامین آب قنوات،چشمه ها و چاههای کم عمق باشد.
رشته کوه شیرکوه این شهرستان را به دو بخش پشتکوه و پیشکوه تقسیم کرده که گردنه های علی آباد ،بیداخوید و سخوید تنها راههای ارتباطی بین بخشهای شهرستان است .
از عمده ترین تنگناهای اکولوژیکی منطقه : خشکسالی ،سرمازدگی، فرسایش خاک، کوچکی مقیاس و پراکنده بودن واحدهای سکونتی، معیشتی بودن خانوارهای روستایی، خروج سریع منابع آبی از منطقه و ... بوده و از مهمترین مشکلات و تنگناهای اجتماعی این شهرستان مهاجرت جمعیت از مناطق روستایی است که علیرغم این پدیده در حال حاضر هم افزون بر 65درصد جمعیت این شهرستان در 332 سکونتگاه روستایی سکونت دارند .
شهرستان تفت در بلندترین نقطه استان واقع شده و از آن می توان به عنوان بام استان یاد کرد به طوری که بیشترین نزولات جوی استان در محدوده این شهرستان صورت می گیرد .
از جمله آثار تاریخی تفت می توان به مجموعه امام (شاه ولی) تفت ، خانقاء بیداخوید ، کوه اِرْنان ، آسیاب آبی ، مسجد شاه ولی ، قدمگاه اسلامیه (فراشاه) ، حسینه شاه ولی ، قلعه اسلامیه ، بازار تفت ،آسیاب آبی اسلامیه ، قدمگاه مرتضی علی (ع)، غار اسلامیه ، مسجد شوده ،باغ علی نقی خان تفت ، باغ گلشن تفت ، چشمه تامهر ، قلعه شوّاز ، بقعه شیخ علی بلیمان- بیداخوید ، چنار قدیمی (اسلامیه) ، خانه های قدیمی ، مسجد جامع بیداخوید ، کاروانسرای دهشیر ، بقعه شیخ جنید توران پشت ، آب انبار کوهستانی (جادهٔ ده بالا) ، آب انبار برالسویّه ، مسجد جامع اسلامیه و مسجد جامع طزرجان اشاره کرد .
این شهرستان به عنوان منطقه ای خوش آب و هوا برای گردشگران طبیعت نامی آشناست به گونه ای که روستاهای ده بالا و منشاد همیشه و بویژه در ایام تعطیل و نوروز مملو از گردشگران داخل استان ، کشور و خارج از کشور است .
تنها پیست اسکی برفی کویر استان یزد نیز به نام پیست سخوید در دامنه شیرکوه این شهرستان قرار دارد .
** مجموعه امام (شاه ولی) تفت
مجموعه امام تفت در میدان مرکزی شهرستان تفت قرار دارد. این مجموعه شامل مسجد، بقعه، حسینیه، آب انبار، بازار و مدرسه است که با فاصله بسیار نزدیکی از هم قرار گرفته اند.
مسجد: مسجد امام (شاه ولی) به دستور ˈخانش بیگمˈ خواهر ˈشاه تهماسبˈ در قرن نهم هـ. ق ساخته شد.
ساختمان مسجد از خشت و آجر و دارای تابستانخانه ای با ایوان، گنبد و گرمخانه ای در ضلع غربی آن است. بالای گنبد ماذنه ای وجود دارد و راه پله دسترسی به آن، از روی گنبد و در ضلع شمالی آن ساخته شده است. فرش بام گنبد از آجر خفته راسته است.
پوشش گرمخانه طاق و تویزه آجری و به صورت کاربندی است. در چوبی ظریف و کنده کاری شده، کتیبه کاشی معرق به خط نسخ در اطراف در، یک قطعه چوب منبت و آلت سازی شده به شکل مثلث که بالای سردر نصب شده، شبکه گچبری ظریف، نور گیر بالای محراب و سنگ مرمر منصوب در محراب، از ظرایف هنری این بنا است.
در کوی گرمسیر در گذشته آب انبار مسجد دژگز وجود داشته است که متاسفانه در حال حاضر فقط ویرانه های آن بر جای مانده است .
** خانقاء بیداخوید :
این خانقاء در روستای بیداخوید در پیرامون شهر تفت قرار دارد مجموعه های ارزشمند شامل مسجد جامع،حمام، آرامگاه، چله خانه، حسینیه، خانه برای تنگدستان است که شیخ علی بلیمیان بیداخویدی (درگذشت 781 ه-ق) در آنجا به خاک سپرده شده است .
در مسجد و آرامگاه آثار هنری باارزشی از جمله آیه های قرآنی ،کتیبه محراب مسجد به خط زیبای ثلث از کاشی معرق ،محراب نفیس و چند سنگ گور مرمرین خوش تراش وجود دارد .
گچ بری های چله خانه آن از گونه های بی نظیر در منطقه به شمار می رود .
** آتشکده:
در دو کوی زرتشتی نشین باغ خندان و سرده دو آتشکده وجود دارد که از اماکن مذهبی زرتشتیان به شمار می رود .
** آسیاب و دژ پهلوان:
در دره گاهان در جنوب غربی شهر تفت دو اثر باستانی وجود دارد بربالای کوهی در این دره یک بنای آجری به نام آسیلب پهلوان قرار دارد در همین دره و برفراز کوه لاکونو آثار دژی به نام دژ پهلوان وجود دارد که اطراف آن پرتگاه بوده و راه آن سخت و سنگلاخی است و از جایگاه نظامی ویژه ای برخوردار بوده است .
** قلعه شواز در شهرستان تفت
مهم ترین قلع کوهستانی در استان یزد که بر فراز صخره ای سنگی به ارتفاع یکصدمتر بنا شده قلع رفیع و با عظمت شواز است. مساحت آن پنج هزار متر است .

*** باغ ها :
**عمارت و باغ صدری تفت
باغ صدری تفت یکی از باغ های زیبا در محله ی باغ گلاب دان این شهرستان است که در دوران زندیه و به دستور «صدر العلما» ساخته شده و در قسمت بالای تالار باغ، با تاق نمای محرابی تزئین شده است .
در بدنه داخلی بادگیر دو طبقه ی این باغ، سروی ست که به شیوه زیبایی گچ بری شده و در دو سویش نقشی از اهورا مزدا دیده می شود .
در قسمت پشت تالار فضایی هست که با فضای زیر بادگیر ارتباط دارد و هوای مطبوعی را به وجود می آورد و اتاق های سه دری آن، حوض سنگی و آسیاب آبی که در انتهای باغ قرار دارند بر زیبایی این باغ تاریخی افزوده اند .
باغ دارای یک بادگیر بلند 23 متری و یک تالار و 75 فواره زیبا نیز هست .
یکی دیدنی های شهر تفت در استان یزد به شمار می رود که با وجود بناهای جالب و دیدنی به همراه باغی سرسبز و زیبا بالقوه یکی از نقاط گردشگری شهرستان تفت به شمار می رود .
ظاهرا قدمت این باغ و بنا به دوران زندیه باز می گردد که بازسازی و نوسازی شده است .
عمارت باغ صدری این شهرستان یکی از بناهای زیبا و دیدنی بافق است که از دوره ی قاجار باقی مانده است. این باغ در میان انبوهی از نخلستان هاست و ساختمان دو طبقه ای در وسط آن قرار دارد که محل اقامت و استراحت خان بوده است .
در هنگام ورود به هشتی به جوی آبی می رسیم که از این مکان تحت عنوان خنک جا استفاده می شده است .
** باغ علی نقی خان در شهرستان تفت
این باغ که در محل «سرآب دورقم» تفت واقع است دارای عمارتی است که دروسط باغ خودنمایی می کند و شامل اتاق های تو در تو حوض و حّمام می شود. قدمت این بنا به زمان فتحعلی شاه قاجار مربوط می شود .
** باغ حافظی
این باغ یکی از باغ های تاریخی و زیبای استان است که در روستای سرسبز طزرجان از توابع شهرستان تفت واقع شده و یک رشته قنات در این باغ شالوده آبادی آن را فراهم کرده است.
این مجموعه قابلیت آن را دارد که به یک مکان فرهنگی و تفریحی تبدیل شود. باغ های عبدالرحیم خان و رو آب یزد، باغ سلطانی و باغ امیدوار ابرکوه، باغ علی نقی خان تفت و باغ پیر طبس نیز از دیگر باغ های تاریخی استان یزد محسوب می شوند که هر ساله گردشگران و مسافران زیادی از آن دیدن می کنند .
نکته قابل اهمیت این که باغ های تاریخی در کنار کارکردشان، حامل فرهنگ معماری ایرانی بوده و از این نظر ویژگی خاصی در مقایسه با دیگر آثار تاریخی دارد و به همین دلیل اگر معرفی این باغ ها مبتنی بر علم و تحقیقات علمی نباشد، شناساندن چهره باغ ایرانی با موفقیت انجام نخواهد شد و غفلت در این امر، اشتباهاتی فاحش را در مرمت آنها به دنبال خواهد داشت .
**آسیاب آبی گرمسیر
تنها آسیای باقی مانده از ۱۷ آسیاب دایر بر روی قنوات ۶ گانه اهرستان است و در فاصله ۲۰ کیلومتری جنوب غرب یزد در شهر تفت قرار دارد و آسیابان ۷۵ ساله این آسیاب و پدرانش هم که به این حرفه مشغول بوده اند قدمت آسیاب را بالغ بر ۲۰۰ سال ذکر کرده اند .
آسیاب حال و هوای خاص خود را دارد و در یک نگاه آدمی را مجذوب خود می سازد . سادگی آسیاب ، صداقت آسیابان ، قناعت و عزت نفس مراجعان و بالاخره شکسته شدن سکوت فضای داخل آسیاب با غرش آب که از تنوره به چرخ پره های آسیاب بر می خورد از جاذبه های آسیاب است .
** قلعه گرمسیر
از این قلعه خشتی منحصرا دو بدنه دیوار قسمتی از برج باقی است.
این قلعه بر سر کوهی در کنار مسجد کبیرالتوبه و مشرف به محله گرمسیر بنا نهاده شده و از بناهای دوره قاجاریه است .
می گویند از این قلعه راه زیر زمینی تا مجموعه شاه ولی بوده اما تخریب شده است .
**قلعه پهلوان بادی
قلعه پهلوان بادی در کنار آسیاب بادی و متروکه با آجرهای نازک و 1500مترمربع مساحت قرار گرفته است و مردم منطقه در محاوره های عمومی از این قلعه به نام پلوون یاد می کنند .
این قلعه در مسیر آبشار دره گاهان که تنها آبشار استان یزد محسوب می شود، در مسیر دره ای به نام لاکانو و برفراز کوهی به همین نام قرار دارد .
طول مسیر دره تا قلعه سه کیلومتر است و طی کردن آن به علت سنگلاخ بودن، خرابی جاده و باریک بودن آن بسیار مشکل بوده و به راه بز رو معروف بوده است .
**غار فراشاه
این غار نیز جزء غارهای مورد احترام زرتشتیان است که در آن آتش مقدس را محافظت می کردند و به نام «معبد موبدان فیروز» مشهور بود .
**کوه تاریخی ارنان
کوه تاریخی ارنان شهرستان تفت یزد که به عنوان نخستین کوه استان در سال ‪ ۷۸ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید، از جمله جاذبه های تاریخی و طبیعی به شمار می رود .
کوه ارنان در فاصله 100 کیلومتری مرکز یزد قرار دارد و ارتفاع آن از دامنه ‪ ۸۴۰ متر و محیط آن ‪ ۲۵کیلومتر است. سنگ های این کوه از جنس آهکی و گچی و از رسوبات دوران سوم زمین شناسی است.
پوشش گیاهی آن بسیار متنوع ، متراکم و فشرده بوده و منبع تغذیه مناسبی برای حیوانات علف خوار و گوشتخوار است. در بررسی بعمل آمده از این کوه، ‪۲۷ قطعه سنگ به ابعاد مختلف که بر روی آنها نگاره هایی حک شده کشف شده است .
این نقوش شامل انواع مختلف بز کوهی،آهو،پرندگان، انسانهای سوار بر اسب ، الاغ و استر و تیر و کمان به دست و همچنین انسان برهنه نیزه به دست و گرز به دست است.
در انبوه این نگاره ها که در سال 1367 کشف شده دو مورد نگارش با خطوط اسلامی وجود دارد که در یکی عبارت «بسم الله الرحمن الرحیم» و در دیگری دو نام «محمد» و «محمود» نقش بسته است.
دورترین تاریخی که می توان برای این نگاره ها تصور کرد عصر آهن یعنی ‪ 1500سال قبل از میلاد است.
اثر تاریخی سنگ نبشته ها و نقوش روی سنگ روستای «دره گازه» تفت نیز که در سال 79 ‪ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید از دیگر آثار چشم نواز این منطقه است .
در این منطقه، نقوش حیوانی و آیات قرآنی بر روی تعدادی از صخره های رسوبی حجاری شده است.
**روستای فراشاه (کوه عقاب)
این روستا در هشت کیلومتری تفت و کنار راه تفت- دهشیر قرار دارد . از آثار تاریخی این آبادی غاری در دامنه کوه و یک چنار کهنسال است که حکایت از قدمت منطقه دارد. مهمترین مراکز مذهبی روستا نیز شامل 4 مسجد و دو حسینیه است که در این بین زیارتگاه قدمگاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. سنگ خوش نقشی در محراب زیارتگاه وجود دارد که که تاریخ 512 ه.ق را نشان می دهد.
این بنا به امر «گرشاسب بن علی » از امرای دیلمی در همین تاریخ ساخته شده و در آن تاریخ به نام مسجد مشهد علی این موسی الرضا شهرت داشته است.
افزون بر این کتیبه ، یادگارهایی با مرکب سیاه بر دیوارهای این بنا نوشته شده که تاریخ آنها مربوط به سده های 6و7 هجری قمری است. روستای فراشاه در یک ناحیه دره ای قرار گرفته است. کوه انجیرایی در شمال و شیرکوه در جنوب آن قرار دارد و آب و هوای معتدل خشک دارد .
روستای فراشاه از سطح دریا 1760 متر ارتفاع دارد و آب و هوای آن، در فصول بهار و پاییز معتدل و مطبوع، در تابستان نسبتاً گرم و در زمستان سرد است. رودخانه فیض آباد از کنار آبادی می گذرد.

*** بقاع متبرک :
** گنبد شیخ جنید
این بنا در روستای توران پشت شهرستان تفت و در 72کیلومتری مرکز استان واقع شده و به به توران دخت ساسانی نسبت داده شده است.
گنبدی که دیده می شود دارای برجی هشت ضلعی و سنگی است .که از سنگهای ساده نماسازی شده و از لحاظ شیوه و سبک معماری عهد سلجوقی نمونه قابل ملاحظه به شمار می رود. در بالای محراب آن کتیبه ای آجری به خط کوفی موجود بوده که در سال ۱۳۱۵ به موزه ایران باستان منتقل گردیده است. بر اساس مضمون این کتیبه این محل، آرامگاه ابن ابی طاهر بوده و به دستور فرزندش در سال ۵۴۳ ه. ق. ساخته شده است.
این مقبره برجی هشت ضلعی که بین اهالی به مقبره شیخ جنید معروف است در روستای توران پشت در قبرستان بزرگی، که در بالای تپه ای قرار گرفته، بنا شده است .
مؤلف «جامع مفید» در همین زمینه ذیل عبارت «سلطنت توران دخت» گوید که او عاملی بر یزد فرستاد و دیهی در قهستان بنام «توران گرد» بنیاد نهاد که اکنون به «توران پشت» مشهور است .
در همان قبرستان علاوه از این گنبد سه گنبد دیگر بنام های سید گل سرخ ، پیرمراد و چهل دختران بنا گردیده است گنبدهای چهل دختران و سید گل سرخ بنایی هشت ضلعی و گنبد پیرمراد شش ضلعی است. هر سه گنبد از سنگ ساخته شده است.
از مقایسه آنها با گنبدهای شیخ جنید و سایر آثار مشابه دوره سلجوقی احتمال می رود که این در قرن ششم ویا اوایل قرن هفتم هجری ساخته شده باشد. تنها گنبدی که تاریخ ساختمان آن برای ما روشن است مقبره شیخ جنید است که در سال (۵۴۳ ه.ش) بنا شده است .
در گذشته در بالای محراب این گنبد کتیبه آجری به خط کوفی موجود بوده که آن را در سال ۱۳۱۵ شمسی برای حفاظت بهتر به موزة ایران باستان انتقال داده اند .
** بقعه شاه خلیل
قدمت این بقعه به زمان صفویان (۹۰۷-۱۱۳۵ ه ق ) برمی گردد .
بنای بقعه یا خانقاه شیخ خلیل اللّه ثانی که نوادهٔ شاه نعمت اللّه ولی است جزئی از مجموعهٔ وسیعی بود که به عنوان خانقاه توسط شاه نعمت اللّه ولی ایجاد شده است .
در حال حاضر بنای بقعه مربع شکل است و گنبدی آجری بر فراز آن و اتاقی در سمت راست آن مشهور به مقبرهٔ سید محمد از مجموعهٔ قدیم برجای مانده است. در زیر گنبد صورت ۹ قبر دیده می شود که بر همهٔ آنها سنگ مرمرهای خوش تراش و ظریفی نصب شده است. بر این سنگ قبرها کتیبه های مختلف و نقش های گل و بوته حجاری کرده اند .
در کنار این آثار میراث فرهنگی در شهرستان ییلاقی تفت ، آثار طبیعی فراوانی همچون عقاب کوه ، غار نباتی ندوشن ، روستاهای زیبا و خوش آب و هوای ده بالا ، منشاد و منطقه سنیچ وجود دارد که زیبایی های آن را دوچندان کرده است .

**** خاتم
این شهرستان در جنوبی ترین نقطه استان یزد ،در فاصله 240کیلومتری با مرکز استان و با ارتفاع ۱۶۰۰ متر از سطح دریا قرار گرفته است. شهرستان خاتم از دو شهر هرات و مروست و چهار دهستان به نام های فتح آباد، چاهک، هرابرجان و ایثار و ۸۵ پارچه آبادی دارای سکنه تشکیل شده است .
در سال ۱۳۶۸دهستان هرات و مروست به مرکزیت شهر هرات انتخاب و در تاریخ ۲۶/۱۲/۸۱ با تصویب هیئت وزیران به شهرستان خاتم ارتقا یافت.
به لحاظ تاریخی شهرهای هرات و مروست از آبادی های بسیار قدیمی فلات ایران هستند که سابقه سکونت در آنها به قبل از ورود آریایی ها به ایران بر می گردد و پس از تسخیر این منطقه بود که اسامی آریایی هرات و مروست بر آنها نهاده شد .
بخش عمده این شهرستان، زیر پوشش جنگلی قرار دارد و جنگل های پسته وحشی «باغشادی» و جنگل های بادام کوهی «چنار ناز» از جمله پوشش گیاهی این منطقه به شمار می روند.
این شهرستان مهمترین قطب کشاروزی استان یزد محسوب می شود.
این شهرستان با جاذبه های منحصر به فرد و بی نظیر خود همچون زیستگاه های نادر پرندگان و جانوران در حال انقراض، آثار طبیعی نظیر کوه های سر به فلک کشیده، غارها، جنگل ها، درختان کهنسال و البته آثار و ابنیه تاریخی همچون نگینی بر انگشتری گردشگری استان یزد می درخشد .
وجود منابع آبی فراوان از جمله سفره های وسیع آب های زیرزمینی، هم جواری با شهرستان سرسبز بوانات و قرار گرفتن در مسیر رودخانه بوانات، چشم انداز نویدبخشی را برای کشاورزی این منطقه ترسیم کرده است. چاه آرتزین شهرستان خاتم نمونه ای از فراوانی آب در این منطقه است. پرنده زیبا و نادر «هوبره» در شهرستان خاتم بسیار یافت می شود .
وجود بهترین و بزرگترین منطقه طبیعی زیست هوبره یا بوقلمون وحشی (قره تپه هرات به عنوان شاخص ترین و مهم ترین زیستگاه این پرنده نادر )، وجود چنارهای کرخنگان میراث 1500 ساله خاتم ،جنگل باغ شادی و سرچشمه نهر مسیح هرات ، وجود غارهای ˈخانه خدا ˈ ، ˈبابازاهد ˈ، ˈچهل درˈ، ˈسیدنظریˈ، ˈچاه سنجدˈ، ˈپوزه سیاهˈ، ˈکوه زرد، ˈاسماعیلی بوروییهˈ و ˈکفتاریˈ بر زیبایی های طبیعی این شهرستان افزوده است .
از آثار تاریخی و دیدنی این شهرستان می توان نیز به قلعه های محمد کریم خان هرات، ملکی هرات، محمد باقری هرات، هاشم آبادهرات، میان ده چاهک، مروست، مبارکه ؛ بقعه های متبرکه: بقعه سید نورالدین فتح آباد، بقعه شیخ عبدالله مروست، بقعه شیخ بها الدین مبارکه، بقعه شیخ کله پریده چاهک، بقعه گنبدی مروست، بقعه شریف السادات، بقعه دواذده امام، بقعه چلچراغ ؛ خانه ها و ابنیه های تاریخی: خانه دکتر صالحی، خانه رسولی ها، خانه وقفی، خانه صداقت و مساجد تاریخی همچون : رحمت آباد ، شاه حسین، حاجی قاسم، مسجدجامع احمد، جلال، کربلایی و هاشم آباد اشاره کرد .
بافت تاریخی مروست نیز به عنوان جاذبه ای تاریخی متشکل از ساختاری ارزشمند و تاریخی است که در مرکز شهر کنونی مروست قرار گرفته و هسته اصلی آن با محوریت قلعه تاریخی و مراکز خدماتی مجاور آن نظیر کاروانسرا، مراکز آموزشی، مساجد، حسینیه ها و ... است .
داخل بافت تاریخی مروست ابنیه های ارزشمندی نظیر مسجد جامع، مسجد دهقانیان، گنبدی، قلعه مروست و ... وجود دارد .

*** قلعه ها :
** قلعه مروست
قلعه ای که بر روی ظاهراً تپه ای به ارتفاع بیش از چهار متر ساخته شده است و به نظر می رسد که قبلاً دو طبقه بوده که طبقه زیرین آن تخریب شده باشد.
قدمت آن به بیش از ۸۰۰ سال قبل می رسد و در وسط شهر مروست قرار گرفته و در قدیم اطراف آن خندق نیز بوده است و در تاریخ ۸/۱۰/۱۳۷۸ به شماره ۲۵۴۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
این قلعه در محدوده مرکزی بافت تاریخی شهر مروست واقع شده و قدمت تاریخی آن به دوره اسلامی و حتی قبل از اسلام می رسد. این بنا دارای حصارهای بلند و کنگره دار به شکل چهار ضلعی است که در سه گوشه دیوار آن برج های بلندی ساخته شده و از نظر سوق الجیشی بر روی تپه ای مصنوعی در مرکز دشت مروست واقع شده و بر تمام دشت اشراف دارد و تا اوایل قرن حاضر این بنا دارای خندقی به دور خود بوده است.
** قلعه ملکی
این قلعه در حدود ۲۰۰ سال پیش ساخته شده و خیلی ها معتقدند توسط فرج ا… خان شهر بابکی که عمده مالک هرات و شهر بابک بوده ساخته شده است.
زیر بنای این قلعه حدود 15هزار مترمربع بوده و ساختمان های داخل آن سالم و قابل استفاده است .
این قلعه در فاصله ۲۰۰ متری فرمانداری شهرستان خاتم قرار گرفته است.
** قلعه محمد باقری
این بنا که در شهر هرات واقع شده، از دوره زندیه به جای مانده و بنایی است با پلان چهار ضلعی و قدمت 300 ساله که منصوب به « حاج محمد باقر » است و ساختمان های داخلی آن در اثر عوامل طبیعی و انسانی تخریب گردیده ؛اما سردر ورودی و برج های اطراف بنا که مرمت هم شده اند و هویت بخش نمای جدید شهر هرات است، در سال 82 نیز به ثبت رسیده است.
** برج آسیاب میر
این آسیاب متعلق به شخصی به نام میر محمدرضا بوده که به وسیله آب چشمه رئیسی چرخانده می شده است وبا وجود اینکه چند آسیاب دیگر هم در هرات وجود داشته است .
این آسیاب بزرگترین وعمومی ترین آسیاب بوده است و هنوز بقایای برج آن وجود دارد که در حال تخریب است .
*** مساجد و تکایا:
** مسجد شاه حسین
این بنا در محدوده مرکزی بافت مروست واقع شده که به نام وقف کننده آن شاه حسین فرزند مرحوم احمد نامگذاری شده و از بناهای دوره قاجاریه است.
این مسجد بنای کوچک و درون محله ایست که در کنار ساباط اختصاصی قرار گرفته و شبستان آن برای اهالی پیرامون کفایت می کند.
سنگ کتیبه مسجد شاه حسین با قدمت دوره صفوی که سرقت شده بود ،با کمک اهالی محلی به این مکان بازگردانده شد. کار مرمت مسجد از سال 1385 شروع شد و نما سازی و عملیات اضطراری آن در سال 1387 خاتمه یافت. این مسجد در سال 1380 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
** مسجد دهقانیان
این مسجدتاریخی در محله دهقانیان، پیرامون بافت ارزشمند شهر تاریخی مروست قرار گرفته است. شبستان این مسجد وسعتی معادل 250 متر مربع دارد که متشکل از فضاهای سرپوشیده با سقف ضربی، گلدسته ای خشتی و … است.
مسجد حاضر مربوط به دوران قاجار است و با مرمت صورت گرفته بر آن با حجمی معادل 70 درصد کل بنا، یکی از جاذبه های شهر مروست به شمار می رود . مرمت مسجد با اعتباری معادل 15 میلیون تومان انجام شده و هم اکنون آماده بهره برداری است.
از دیگر مساجد و تکایای این منطقه می توان به مسجد حاجی قاسم ( دوره قاجاریه )، مسجد جامع احمد ( دوره قاجاری )، مسجد جلال ( دوره صفوی )، مسجد کربلایی محمد هاشم ( دوره قاجاریه )، مسجد رحمت آباد ( دوره پهلوی )، مسجد جامع هرابرجان ( دوره قاجاریه )، حسینیه میان ده ترکان (دوره قاجاریه )و حسینیه هرابرجان ( دوره قاجاریه) اشاره کرد .

*** بقاع متبرکه :
** بقعه شیخ عبدالله
این بقعه در قسمت ورودی هرات به مروست واقع شده و مجموعه بنایی است خانقاه مانند، با گنبد، چهار صفه و مقرنس بالای محراب آن به اسلوب کادر عصر صفوی نقاشی شده است.
این اثر با تراشیدن گچ بر روی کاه گل خلق شده و از نمونه آثار هنری شناخته شده و بی نظیر ایرانیان در اعصار گذشته است.
قلم سیاه می نوسد«... آنچه در میان این آثار یگانه است و تاکنون جایی ندیده ام نقش مینیاتوری است که در بقعه شیخ عبدالله باقی است . هنر نقاش در این است که نقش مینیاتوری را با ایجاد برش بر سطحی گچ مالی شده بیرون آورده و از ترکیب رنگ گچ و رنگ کاه گل ظریف و نرم ( که در یزد به آن سیم گل می گویند) طرحی و تصویری زیبا ترسیم کرده است .
** بقعه شیخ بهاء الدین
این بقعه زیارتگاه مورد احترام مردم در روستای مبارکه مروست است که معتقدند مدفن شیخ بهاءالدین است و بر سنگ قبری که در آن دیده می شود نام « نجم الدین شیخ محمود بن شمس الدین شیخ محمد بهاءالدین» آمده است. بنای بقعه از نوع بناهای دوره صفوی است که در سال 1379 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
** امامزاده پیرغیب
این امامزاده در فاصله 20 کیلومتری شهر هرات در منطقه بوروییه واقع شده و محل زیارت مردم شهرستان است.
** قدمگاه علی(ع)
این بنا در فاصله 5 کیلومتری شمال شرقی هرات واقع گردیده و زیارتگاه عاشقان خاندان علوی است.
** بنای گنبدی
بنای منحصر به فردی مربوط به دوره ایلخانی، که از نظر معماری همزاد ابنیه ای چون سید رکن الدین و سید شمس الدین یزد است .
این بنای تاریخی دارای گچ بری هایی زیبایی است که بر اثر فرسایش عوامل طبیعی آسیب هایی شدید دیده، لذا خود بنا از سال 1385 مرمت قرار شده و به نحوی مناسب ساماندهی شده است .
اکنون بنای گنبدی مروست که در گذشته احتمالا بقعه ای تاریخی بوده و در کنار مدرسه علمیه ای قرار داشته ، اثری تاثیرگذار و عظیم در ضلع جنوب غربی قلعه مروست در داخل بافت این شهر قرار دارد.
** بقعه شریف السادات
این بنا در روستای ترکان ( مروست ) واقع شده و مربوط به اوایل دوره قاجار است. امامزاده شریف السادات از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است. ک/4
از : محمودرضا رحمانی
1968
انتهای پیام /*










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 158]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن