تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1836267374
زیبایی های کویر در شهرستان های یزد (2)
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
زیبایی های کویر در شهرستان های یزد (2) یزد - ایرنا - کویر گوهر گرانبهایی در دل ایران است که تنها با گشت و گذاری در آن می توان به ارزش آن پی برد و در این میان شهرستان های یزد بخشی از این زیبایی را در دل خود نهفته دارد .
همانگونه که در بخش اول این گزارش آمد کویر را نباید فقط در یزد دید بلکه باید در شهرستان های یزد نیز به سراغ آنان رفت و به نوعی یزد و شهرستان های آن گنجینه ای است از تاریخ پر فراز و نشیب ایران .
در این بخش آثار تاریخی سه شهرستان اردکان ، بافق و بهاباد را با هم مرور می کنیم .
البته در این گزارش ها صرفا به آثار تاریخی می پردازیم هر چند که برخی از شهرستان ها ، آثار طبیعی بسیار کهن و زیبایی نیز در دل خود جای داده است .
**** اردکان:
شهرستان اردکان یکی از شهرستان های استان یزد در مرکز ایران است. شهر اردکان مرکز این شهرستان است. جمعیت این شهرستان در سال 1385، برابر با 73٫292 نفر بوده است. شهرستان اردکان 32درصد پهنه استان یزد (بیش از 24 هزار کیلومتر مربع) را در خود جای داده و وسیع ترین شهرستان در استان یزد است.
** گنجینه اردکان
این موزه شامل 5 بخش به نامهای : 1- مردم شناسی 2- باستان شناسی 3- گیاه شناسی 4- جانور شناسی 5- فرهنگی است که از سال 1370 در اردکان دایر شده و یکی از موزه های جالب و دیدنی کشور است .
** خانه های تاریخی
- خانه آیت الله خاتمی (موزه رجال و مفاخر )
موزه مفاخر اردکان یا خانه مرحوم آیت الله سید روح الله خاتمی نماینده ولی فقیه و امام جمعه فقید یزد و پدر سید محمد خاتمی در محله چرخاب شهرستان اردکان در استان یزد قرار دارد و با شماره 9116 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تاریخ بنای این خانه ساده و قدیمی به دورۀ قاجار برمی گردد. از درهای اتاق سه دری باغچه کوچک و حوض باصفا را می بینی داخل حیاط برو خانه سه جبهه ای است در سمت راستت سه اتاق کوچک وجود دارد.
اتاقهایی که درهای چوبی دولنگه، آنها با شیشه های رنگی و سردر هلالی دیدت را می رباید. در روبروی اتاق سه دری زمستانی اتاق سه دری تابستانی وجود دارد که از پس صفه ورودی آن فضای شبهای تابستان و شب نشینی ها و قصه های پدر و مثنوی و حافظ خوانی را بیادت می آورد. آن سوی صفه دهلیزی است که به مطبخ می رسد کمی در فضای مطبخ که باشی بوی (تنورک) نان محلی شهر و غذایی که در دیگ سنگی بار گذاشته شده و بوی دود و گرمای آتش را برای راحتی فرزندان و همسرش تحمل می کند .
بازاریست کوچک ولی باصفا و زیبا، بازاری به نام زرین، بازاری که به کمک نمایندگی میراث فرهنگی و سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری اردکان مرمت شده، کوچک است ولی در گذشته بزرگترین چهارسوق جنوب کشور را داشته است .
از میان بازار که می گذری به مسجد جامع شهر با قدمت 800 ساله می رسی آنجا که زیلوهای 800 ساله اش از مردمان گذشته حرف می زنند از آمدن ها و رفتن ها از شبهای رمضان و مراسم های محرم حرف می زنند.
- خانه افضلی
خانه افضلی مربوط به اواخر دوره قاجار – دوره پهلوی اول است و در اردکان، بلوار آیت الله خامنه ای، کوچه امجد، پ۷۷ واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۶۱۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
** منار جنبان خرانق
منار جنبان خرانق در بخش خرانق شهرستان اردکان واقع شده است، منارجنبانی که در دوران سلجوقی ساخته شده و بسی کهنسال تر از منار جنبان اصفهان است.
این مناره دارای سه طبقه است و در ضلع شمالی مسجد جامع خرانق بر پا شده است و قدمت آن از خود مسجد بیشتر است. این منارجنبان در قسمت بالایی اش ساختاری چوبی داشته است که بر اثر زلزله و وزش باد کج شده است و اهالی از بیم افتادن آن را بریده و پایین آورده اند. جنبیدن این مناره که به وضوح قابل مشاهده است، مایه شگفتی است. مناره یک راه پله حلزونی دارد که شامل دو ردیف پله برای رفت و برگشت است و نظیر آن در یکی از مناره های مسجد جامع یزد به کار گرفته شده است. عرض پلکان های داخل آن در قسمت پایین 60 تا 70 سانتی متر است و در قسمت بالا به 40 تا 50 سانتی متر می رسد .
این اثر که به ثبت ملی نیز رسیده است از مرتفع ترین بناهای منطقه است و در گذشته از آن به عنوان برج دیده بانی و فانوس خانه استفاده می کردند؛ مناره ای به ارتفاع 15 متر از بام مسجد که از نقاط مختلف منطقه می توان آن را تماشا کرد .
آنچه این اثر را متفاوت کرده حرکت کردن منارجنبان است که به راحتی با دست می توان آن را تکان داد.
** مسجد جامع اردکان
این مسجد کنار بازار در محله قدیمی شهر واقع و از قرن دهم هجری بر جای مانده است. این مسجد یک در چوبی کوچک دارد و یکی از زیلوهای قدیمی آن تاریخ 1038 هجری قمری را نشان می دهد .
** مسجد زیر ده
این مسجد کوچک ظاهراً در اوایل قرن دهم هجری در محله زیر ده بنا شده است. این مسجد قدیمی ترین مسجد اردکان است.
از این مسجد سنگ وقف نامه ای به تاریخ 1218 هجری قمری و چند قندیل متعلق به سالهای 1037 و 1057 هجری قمری به یادگار مانده است .
** مسجد زردگ
اولین مسجدی که در منطقه اردکان بنا گردیده و بطور کلی از خشت و گل می باشد و به همین سبب آن را گنج گلین نامیده اند .
این مسجد در سالهای اخیر توسط میراث فرهنگی و با همکاری شهرداری و مرکز تربیت معلم شهید بهشتی اردکان مرمت و بازسازی شده است .
** مسجد کچیب
این مسجد از بناهای قرن هفتم بوده که بنا به نوشته جامع مفیدی در سال 711 دو قطعه زیلو بر آن وقف گردیده بوده و تا سال 1085 آنها سالم بوده است.
این مسجد به مرور زمان در زیر خاک فرو رفته و امروز قسمت اعظم آن سالم و زیر خاک است که مقدمات خاکبرداری و اِِحیاء آن فراهم شده است .
** چک چکو (پیر سبز)
محلی است در کوه های میان، اردکان و انجیره که از یزد 48 کیلومتر فاصله دارد. زرتشتیان به آنجا اعتقاد دارند و مقدس می شمارند و در آن تعدادی بنای مناسب و راحت برای ایامی که به زیارت می روند، ساخته اند. زرتشتیان هرساله از 24 تا 28 خردادماه برای زیارت و نزورات به آنجا می روند
**پیر هریشت
هریشت در 15 کیلومتری اردکان و بر دامنه کوههای کم ارتفاع و پست، خشک و بدون پوشش گیاهی (به علت کمی نزولات جوی در این منطقه) واقع شده است. بنا به توصیف فرهنگ بهدینان، زرتشتیان معتقدند که محل غایب شدن یکی از کنیزهای بانو یزدگرد ساسانی بوده است. هر ساله روز 18 نوروز زرتشتیان در این محل بیتوته کرده به زیارت و جشن و پایکوبی می پردازند. در این محل چند دستگاه ساختمان مسکونی و سه آب انبار ساخته شده است. بنای زیارتگاه منحصر به یک اتاق و پستو است.
در قسمت پستو سنگ کوهی مشهود است که محل غیبت شمرده می شود و در این مکان همواره آتش روشن است .
** پارس بانو- بونو پرس
این زیارتگاه در دهکده زرجوع در دره ای به فاصله 24 کیلومتر از جنوب شمس آباد عقدا و بر دامن کوههای میل نیزار و لای چقک واقع شده است.
این زیارتگاه همه ساله از اول تا پنجم تیر ماه محل تجمع و زیارت زرتشتیان است .
این زیارتگاه به بونو پارس، بانو پارسا و پیر بانو معروف است. به نظر خانم مری بوس این زیارتگاه و چند زیارتگاه دیگر همه از معابد ناهید می باشد. سنگ نصب شده در سمت چپ ورودی زیارتگاه قدمت بنای آنرا به عصر صفوی می رساند .
** نارسون
در جاده قدیم یزد به مشهد، در یکی از دره های جنوب شرقی کوههای میان یزد و خرانق زیارتگاهی دیده می شود که نامش را پیر نارسون یا نارسونه نامیده اند. این محل مورد احترام پیروان مذهب زرتشتی بوده و از این رو هر ساله تعداد زیادی از آنها به این محل آمده و به اعمال مذهبی خود می پردازند.
این مکان بر کنار حوضی ساخته شده و در مجاورت آن یک تالار و صفه بزرگ برای استفاده بازدیدکنندگان دیده می شود .
درختان پر طراوت و پر شاخ و برگ در این محدوده دیده می شود. ساخت بنای آن را مربوط به عصر مظفر الدین شاه قاجار می دانند .
** دخمه های شریف آباد
دخمه محلی است که زرتشتیان از دیر باز تا حدود 40 سال پیش، اموات خود را طبق اصول، فرهنگ و آداب و سنن مذهبی خود و طی انجام مراسم ویژه در آن می نهادند تا طعمه کرکس های کوه های اطراف شوند. وسط فضای میان تهی دخمه چاهی وجود دارد که به ˈاستودانˈ معروف است و استخوان های به جای مانده از اجساد را داخل آن می ریختند .
پس از مدتی و طی مراسمی خاص، محوطه داخل دخمه جارو و ضد عفونی می شد و بار دیگر دخمه مذکور مورد استفاده قرار می گرفت. در حقیقت محوطه داخلی دخمه ها مانند گورستانی بود که چندین بار از آن استفاده می شد .
دخمه شریف آباد در شهرستان اردکان در استان یزد نیز یکی از این دخمه ها بوده که مورد استفاده قرار می گرفته است.
** حمام سعیدا
حمام موجود در سال 1034 هجری قمری توسط حاج محمد سعیدا بنا نهاده شده است. بر سر در ورودی حمام یک کاشی 35*60 با رنگ لاجوردی نصب گردیده است که در متن آن دو طاووس و چهار سرو و دو بلبل دیده می شود .
** مشهد خرانق
بنای مشهد که نزدیک گورستان روستای خرانق واقع شده است. سنگ نبشته ای بر دیوار این بنا تاریخ 595 هجری را نشان می دهد و حکایت از عبور حضرت امام رضا (ع) از این روستا دارد.
**مزار بابا خادم
مزار بابا خادم با بنایی ساده و گنبد وار در میان کشتزارهای خرانق قرار دارد
** کاروانسرای شاهزاده
توضیحات کاروانسرای شاهزاده به فرمان محمد ولی میرزا فرزند فتحعلی شاه قاجار بر جای یک کاروان قدیمی در روستا خرانق ساخته شده است .
** مسجد جامع خرانق
مسجد جامع روستا دارای سنگ قبری به تاریخ 499 هجری قمری است
** کاروانسرای حاج ابوالقاسم دشتی
کاروانسرای حاج ابوالقاسم دشتی با بنای آجری و خوش طرح به سبک کاروانسراهای شاه عباسی در وسط عقدا قرار گرفته است. نام سازنده این بنا یعنی حاج ابوالقاسم دشتی از بازرگانان مشهور دوره صفوی در کتابچه موقوفات یزد آمده است و بر یک لوح سنگی به خط نستعلیق در ورودی کاروانسرا نام وی حک شده است. بر سنگ ساختمان این بنا تاریخ 1269 دیده می شود .
** رباط خرگوشی
رباط خرگوشی از بنا های دوره شاه عباس صفوی است و نزدیک باتلاق گاوخونی بر سر راه قدیمی (مالرو) واقع شده است. این رباط در بیابان خرگوشی به فاصله 60 کیلومتر تا عقدا و 120 کیلومتر تا ندوشن قرار دارد. این رباط بسیار عالی و بزرگ از سنگ و آجر به ابعاد 80*80 متر ساخته شده است و قسمتهای زیادی از آن خراب شده است .
**** بافق
شهرستان بافق از شرق با شهرستان طبس و از جنوب با استان کرمان هم جوار است. بزرگترین شوره زار استان یزد که بر اثر شورابهای رودخانه شور ایجاد شده است، کویر درانجیر نام دارد که در شمال غربی بافق قرار دارد. رشته کوههای موازی با جهت شمال غربی - جنوب شرقی کشیده که مرتفع ترین آن ها کوه بن لخت با ارتفاع 3002 متر در جنوب بهاباد هستند در شرق شهرستان بافق قرار دارند لذا مناطق شرق بافق آب و هوای ملایم تر و کوهستانی دارد و مناطق غربی که قسمتی در کویر انجیر است آب و هوای بیابانی و گرم و خشک دارد .
مهمترین رودخانه بافق رودخانه شور است که از ماهان کرمان شروع شده و در کویر در انجیر به گل می نشیند.
شهر بافق در بخش مرکزی شهرستان بافق در 55 و 24 طول شرقی و 31 و 35 عرض شمالی قرار دارد. هوای بافق گرم است و آب آن که از قناتهای قدیمی و چشمه ها تهیه می شود، قدری شورمزه است .
مهمترین بناهای تاریخی بافق عبارتند از آرامگاه امام زاده عبدا... ، مسجد جامع ، پیرمراد ، قاضی میرجعفر و قلعه باقرآباد .
این منطقه یکی از قطب های معدنی کشور محسوب می شود. مهمترین معادن سنگ آهن چغارت، فسفات آسفوردی، سرب و روی کوشک، سه چاهون و… بوده که بخشی از جمعیت را به کار گرفته اند و سنگ آهن بافق مهم ترین تأمین کننده مواد اولیه مورد نیاز صنعت فولاد و آهن کشور است .
مهمترین محصولات کشاورزی بافق گندم، جو و روناس می باشد. بافق تنها شهرستان استان یزد است که دارای نخلستان های پهناور است .
**ا مامزاده ظهیر الدین عبدا... بن موسی بن جعفر(ع)
ساختمان امامزاده عبدا... بافق را متعلق به قرن سوم هجری می دانند و از زیبایی و شکوه گنبد آن ستایش می کنند .
این زیارتگاه بقعه ای بسیار زیبا و باشکوه و گنبدی عظیم دارد که کاشی کاری و نیز تزئینات داخلی آن قابل توجه است. تزئینات داخلی آن از کارهای ملاحسن نقاش باشی بافقی است. بعضی از صاحب نظران شباهتی که بین این بقعه با آثار قبل از اسلام وجود دارد آن را با سبک میترائیسم مشابه می دانند .
تعدادی از آنها احتمال اینکه این ساختمان از روی نقشه و طرح های معابد قبل از اسلام ساخته شده باشد را داده اند. گرد بودن گنبد امامزاده عبدا...بافق از نظر معماری گنبد و رواق مقبره ی امامزاده عبدا... در دنیا کم نظیر است .
این مکان مقدس به خاطر سبک معماری زیبا و گنبد منحصر به فرد خود و قرار گرفتن در میدان اصلی شهر و ابتدای بلوار وحشی بافقی که در مسیر مسافران است، در طول سال به ویژه ایام نوروز زائرین ،مسافران و گردشگران زیادی را جذب می کند و درسالهای گذشته بشترین بازدید کننده را به خود اختصاص داده است.
** مسجد جامع بافق
مسجد جامع بنای قدیمی و تاریخی شهرستان متعلق به قرن دهم در مجموعه ای بین امامزاده عبدا... و محله قلعه واقع شده است که بانی و موسس آن استاد ملا محمد باقر است .
این بنا در دو قسمت تابستانه و زمستانه طراحی شده که قسمت تابستانی آن دارای شبستانی با بادگیرهای بزرگ به سبک مسجد جامع کبیر یزد با پایه های محکم است و قبل از ورود به صحن اصلی مسجد، حیاطی مشجر قرار دارد که معروف به مدرسه علمیه است و دارای درختانی از خرما در وسط و حجره ها و کلاس ها و کتابخانه در اطراف آن است .
در ابتدای درب ورودی،هشتی بزرگی است که در کنار آن سقا خانه ای قرار داشته که رهگذران و نمازگزارن از آن استفاده می کردند.
** باغ تیتو
این باغ با سبک معماری بسیار زیبا و از مصالح خشت و گل بنا شده که نمای ساختمان باغ با آجرهای زیبا تزئین شده و ایوان آن دارای ستون های استوانه ای شکل است که زیبایی آن را دو چندان کرده است.
از خصوصیات این بنا وجود بادگیر، اتاق های گچ کاری شده و حوض آب زیبایی در جلو نمای ورودی باغ است.
** تپه قاضی میر جعفر
محوطه یا تپه مشهور به قاضی میر جعفر به فاصله تقریبی2 کیلومتری شرق شهر بافق در کنار ده صدر آباد و با مساحتی حدود سه هکتار قرار دارد .
بروی سطح این تپه آثار و بقایای دیوارهای خشتی و چینه ای مدفون شده در ماسه بادی و سفال های شکسته لعاب دار و بدون لعاب اکثرا مربوط به دوره های اسلامی از سلجوقی تا معاصر فراوان دیده می شود .
** براریگ بافق
این جاذبه طبیعی که شامل تپه های شن روان با وسعت زیاد بوده از گذشتگان نقل شده ریگ های روان تا محل پمپ بنزین(مدخل ورودی شهر) که امروزه منطقه ای مسکونی شده ادامه داشته ولی همین ریگ های روان امروزه تپه های دیدنی را در جاده قطرم و دهستان مبارکه و حسن آباد به وجود آورده که بسیار دیدنی بوده و جلوه خاصی به کویر می بخشد .
** قلعه باقرآباد
لعه باقر آباد به دستور عبدالرحیم خان فرزند محمد تقی خان بافقی با حفر قنات در سال 1320 ه.ق توسط عسکر و در سه مرحله ساخته شد، که ابتدا برج شمالی که محل زندگی عسکر بوده و قسمت برج جنوبی که ده سال بعد ساخته شده است.
در سال 1298 هجری شمسی به علت هرج و مرج در کشور مردم روستا دور قلعه را حصار کشیدند .
این قلعه با مصالح خشت و گل بنا شده و برج شمالی قلعه با ارتفاع 8 متر دارای 2 طبقه،3 سنگ انداز و 140 تیر انداز است .
برج دوم قلعه که در قسمت جنوبی قلعه قرار دارد با ارتفاع11 متر و 2 طبقه دارای 16 سوراخ تیرانداز و 4 سنگ انداز بوده که به صورت 8 ضلعی بنا شده است.
قلعه دارای 45 اتاق با اندازه های متفاوتی بوده که 3 راهرو در درون قلعه وجود دارد که راهروی اول به برج شمالی متصل می شود و 2 راهروی دیگر به صورت دو راه در دو طرف راهروی وسط قرار دارد.
** ارگ عبدالرضاخان بافقی
قلعه ایست عظیم با سه برج به ارتفاع 12متر که از مصالح خشت و گل ساخته شده است و قدمت آن به 2 قرن و نیم می رسد.
این برج دارای سه طبقه و 36پله و سطح مقطع طبقه اول به شکل دایره و طبقه دوم به شکل شش ضلعی است.
ارگ عبدالرضا خان شامل دو دروازه در سمت شرق و غرب آن بوده و به نام عبدالرضاخان فرزند محمد تقی خان بافقی حاکم ارگ است .
** کاروانسرای میدان خان
این کاروانسرا به مساحت520 متر مربع در بافت قدیم شهر در میدان خان قرار گرفته است و دارای11 اتاق در اطراف صحن به مساحت140 متر مربع است .
از زیبای های این بنا می توان به راهروهایی در دو طرف این کاروانسرا اشاره کرد که به عنوان خنک جا و محل ورود افراد به کاروانسرا مورد استفاده قرار می گرفته است.
** منطقه حفاظت شده کوه بافق
این منطقه با وسعت صدوچهل هزار هکتار منطقه ای کوهستانی و دارای صخره های صعب العبور و بلند،تپه ماهورهای متعدد و پراکنده است .
کوه بافق پناهگاه مناسبی برای گونه های سازگار با مناطق دشتی، بیابانی، تپه ماهوری و کوهستانی است .
یوزپلنگ آسیایی از شاخص ترین موجود منطقه بوده و از دیگر پستاندارن منطقه می توان کل و بز، قوچ و میش، پلنگ، گربه وحشی، گرگ، شغال، کفتار، روباه و جوجه تیغی را نام برد .
از پرندگان موجود در کوه بافق می توان به کبک، تیهو، زاغ بور، کوکو، انواع عقاب ها و قرقی اشاره کرد.همچنین خزندگانی از قبیل مار جعفری، کور مار، شتر مار، افعی، بزمچه و لاک پشت در این منطقه زیست می کنند .
** نخلستان های شهر بافق :
از جاذبه های زیبا و دیدنی این شهرستان است که مناطق بسیار زیادی را در بر می گیرد این شهرستان با داشتن 300 هزار اصله نخل و در زمینی به وسعت 1800 تا 2000 هکتار یکی از مناطق خرماخیز محسوب می شود. اکثر درختان خرما بصورت توده ای و خودرو رشد نموده اند .
نخلستان های بافق ، حومه بافق، روستای باقرآباد و دهستان مبارکه را بیشتر در برمی گیرد .
** منطقه ییلاقی و چنار کهنسال همسک :
روستای همسک در 72 کیلومتری شهرستان بافق و دارای آب و هوای معتدل در منطقه کوهستانی بافق قرار دادر و در این روستا برج نگهبانی دوره های گذشته خودنمایی می کند و درخت تنومند و چنار این روستا که قدمت هزار سال دارد صفایی وصف ناپذیر را به همراه داشته و درختان تنومند گردو این روستا را به جنگلی انبوه مبدل ساخته است .
آب این روستا از طریق قنات تأمین و در این روستا رودخانه نسبتاً طویلی قرار دارد که از میان روستا عبور می کند .
آسیاب قدیمی این روستا براثر بی توجهی در حال ویران شدن است .
** چنار تاریخی باجگان بافق :
در ارتفاع 2400 متر از سطح دریا و در 100 کیلومتری جنوب شرق بافق در منطقه باجگان قرار گرفته قدمتی حدود 1000 سال دارد و ارتفاع آن 34 متر است .
این درخت تک پایه بوده و از نظر ظاهری تقریباً سالم است دارای 3 شاخه قطور است که محیط هرکدام بالغ بر 5/2 متر است .
ارتفاع تشکیل تاج این درخت 3 متر و محیط بقیه آن 6/7 متر و قطر حدودی تاج آن 29 متر است .
** منطقه ارس باجگان :
در فاصله 100 کیلومتری شهرستان بافق قراردارد و وسعت جنگلهای ارس باجگان در حدود 3500 هکتار بوده که تراکم هر هکتار حدود 90-60 اصله است .
منطقه جنگل های ارس باجگان منطقه حفاظت شده ذخایر جنگلی اعلام شده و در استان بی نظیر است و از سوی اداره منابع طبیعی شهرستان مراقبت و حفاظت کامل می شود .
** روستای قطرم ، پیر قطرم :
این روستا در فاصله 50 کیلومتری جنوبشرق بافق واقع شده است. ویژگی بارز و مشخص این روستا خصوصیت آب و هوایی است.
این روستای خوش آب و هوا در دره ای میان کوههای بلند و سر به فلک کشیده واقع شده دارای آب و هوای چهار فصل است به طوری که در این روستا درخت خرما که مخصوص مناطق گرمسیری است در آن روئیده و همچنین دارای درختان بادام و زردآلو و گردو است که این درختان خاص مناطق سردسیری است . این روستا در تمام فصول سال دارای سکنه بوده و در آن به کشاورزی و دامداری مشغول هستند.
در نزدیکی این روستا آرامگاه پیر قطرم قراردارد که از عرفا و مشایخ این روستا بوده و آرامگاه او محلی برای زیارت و تفریح اهالی بافق و توابع است .
**** بهاباد
از گذشته پیش از اسلام بهاباد و حتی اوایل دوره اسلامی منابعی سراغ نداریم گر چه قبرهای شمالی و جنوبی فراوان در بهاباد حکایت از قدمت دیرینه شهر دارد .
نخستین بار نام بهاباد را مقدسی در قرن چهارم (بهاوذ ) ضبط کرده است . در537 ه . ق در زمان سلطنت محمد بن ارسلان شاه سلجوقی( 551-537) نام بهاباد مکرردر کتابهای تاریخی دیده می شود .
به نوشته محمدبن ابراهیم باستانی پاریزی در تاریخ کرمان در میان بافق و بهاباد سپاهیان سلجوق شاه بر سواران یزدی در جنگی پیروز شدند .
شهر بهاباد دارای سابقه طولانی است ولی به علت موقعیت جغرافیایی بارها در جنگها و یا توسط عوامل طبیعی به کلی نابود شده است. تا قبل از حمله مغول بر ایران بهاباد شهری آباد بوده و فرقه اسماعیلیه در اطراف این بخش قلعه های مستحکمی در ارتباط با قلعه طبس احداث نموده بودند. هلاکوخان برای سرکوب این فرقه به منطقه حمله برده و علاوه بر انهدام قلعه ها شهر را هم با خاک یکسان کرد. آثار خرابه های آن هنوز در چند کیلومتری شهر بهاباد فعلی به نام شهرک قرار دارد .
از جمله آثار و ابنیه تاریخی شهر بهاباد می توان مسجد جامع، مزار شیخ ضیاء الدین ، مزار ملاعبدالله، برج حاج آباد، قلعه جنت آباد، حمام قلعه ، حمام باغستان و برخی آثار دیگر را نام برد .
** مسجد جامع :
این بنا ظاهرا از آثار دوره صفوی است که بر طبق کتیبه موجود، در سال 1192 ه-. ق- سلطنت کریم خان زند- توسط حاج مهدی نامی تعمیر و تجدید شده است . سنگ دیگری نیز متضمن وضع موقوفات مسجد- مورخ1236 ه-. ق- وجود دارد .
این بنا به علت قرار گرفتن در زمین شیب دار، در دو سطح و با شیوه ای خاص بنا شده است .
** مقبره ملا عبدالله :
مزار عالم و فیلسوف جلیل القدر ملا عبدالله بهابادی(صاحب حاشیه) که به مساحت 148 متر مربع با مصالح خشت و گل و با نما چینی آجر در دوران قاجاریه بنا گردیده است.
** حدیله :
بنایی زیبا که مقبره خان ها و کلانترهای بهاباد و بعضی از بزرگان بهاباد نظیر جناب فخرالواعظین می باشد.
این بنا در محل قبرستان قدیم بهاباد واقع در خیابان شهید صدوقی واقع است.
** بقعه شیخ ضیا الدین
بقعه ای با مساحت 105 متر مربع دارای یک ایوان در وسط و دو صفه در دو طرف و سقف گنبدی شکل به ارتفاع 5 متر که واقع در خیابان شهید صدوقی بهاباد و در محل قبرستان قدیم بهاباد می باشد.قدمت این زیارتگاه مربوط دوران قاجاریه می باشد.(وفات مرحوم شیخ ضیاءالدین:1276 ه.ق)
** برج قلعه
این برج تنها برج باقی مانده از 5 برج اطراف شهر قدیم بهاباد می باشد.برج با ارتفاع 9 متر و در دو طبقه با خشت و گل ساخته شده است.
*** خانه های تاریخی و قدیمی بهاباد :
- منزل حاج علی اصغر جلیلی
یکی از زیباترین خانه های قدیمی بهاباد منزل حاج علی اصغر جلیلی واقع در قلعه محمدآباد بوده که یکی از معدود خانه های سنتی باقی مانده در این شهر است .
حیاط مستطیل شکل خانه در سه جهت جنوب شرق و غرب با فضاهای متعددی احاطه شده است در این میان جبهه جنوبی مهمترین بخش این خانه را تشکیل می دهد .
این جبهه شامل تالاری در میانه و دو اتاق سه دری در طرفین آن است. در وسط تالار جوی آبی می گذردوتالار در انتهای خود بادگیری دارد که جهت هوا بوسیله بادگیر هوای بیرون را به داخل انتقال وبعد از عبور از روی آب هوای مطبوعی را ایجاد می کند.در جبهه شرقی وغربی بنا اتاق های متعددی وجود دارد که شامل اتاقهای سه دری وپنج دری است .
ورودی این خانه در قسمت شمالی می باشد که متاسفانه تخریب گشته است.
- منزل آل طاها در روستای جلیل آباد
این بنا که به خانه آل طاها معروف است به علت قرار گرفتن در مناطق کوهستانی بهابادو استفاده از مصالح بومی و وجود سنگ زیاد وهمچنین جهت نگهداری ساختمان در سرمای زمستان وگرمای تابستان به صورت تمام سنگی ساخته شده است .متاسفانه به علت نداشتن متولی در طول سالیان زیادقسمتی از این بنا به صورت کامل تخریب وهمچنین قسمتی از سقف صفه آن ریخته شده است متاسفانه بعدا مرمت شده ولی نتوانسته به شکل نمای اولیه برگردد .
قدمت بنا طبق تحقیقات محلی به 200تا 250سال می رسد.
- خانه صالحی
خانه صالحی یکی از معدود خانه های بجامانده به سبک سنتی بوده که قدمت بنا با توجه به سبک معماری این بنا متعلق به دوره پهلوی و نام آن متاثر از نام مالک است .
ورودی بنا در جهت شمال و پس از آن هشتی قرار دارد. از هشتی دو راهرو منشعب میشود که یکی به باغچه ساختمان در ضلع شرقی و دیگری در ضلع شرقی حیاط منتهی میشود. فضای ساختمان در چهار جهت حیاط به چشم میخورد. ضلع جنوبی بنا که برای استفاده در فصل تابستان احداث گردیده، دارای یک ایوان در مرکز و دو راهرو در طرفین است .
راهرو غربی به پلکان پشت بام و راهرو شرقی به فضای حوضخانه منتهی میشود. این بخش دارای یک کلاه فرنگی و بادگیر است .
این خانه که یکی از زیباترین خانه های موجود در بهاباد است دارای عناصری چون بادگیر ، کلاه فرنگی ، ایوان بزرگ و اتاق های سه دری و پنج دری است .
سه ضلع دیگر بنا نیز دارای فضاهای مسکونی و انباری هستند که دسترسی به آنها ازطریق درهای موجود درنمای حیاط و راهروهای طرفین آنها امکان پذیر است .
خانه صالحی بهاباد به شماره ثبتی26670 در تاریخ 22 تیرماه 88در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.ک/4
1968
انتهای پیام /*
16/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]
صفحات پیشنهادی
نوروز، فرصتی برای تماشای زیباییهای کویر یزد/ تصاویر
نوروز فرصتی برای تماشای زیباییهای کویر یزد تصاویر 1392 12 11توسط رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دهگلان برنامههای هفته منابع طبیعی در دهگلان تشریح شد
توسط رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دهگلانبرنامههای هفته منابع طبیعی در دهگلان تشریح شدرئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان دهگلان برنامههای هفته منابع طبیعی در این شهرستان را تشریح کرد محمدرئوف نصری در گفتوگو با خبرنگار فارس در دهگلان با بیان اینکه برنامهطرح آبخیزداری حوزه میاندار شهرستان گیلانغرب تکمیل شد
طرح آبخیزداری حوزه میاندار شهرستان گیلانغرب تکمیل شد گیلانغرب - قصرشیرین - ایرنا - سرپرست فرمانداری گیلانغرب از تکمیل طرح آبخیزداری حوزه میاندار این شهرستان خبر داد و گفت تکمیل این پروژه از محل اعتبارات سفر مقام معظم رهبری و با دو میلیارد ریال انجام شده که در هفته منابع طبیعی موخلخال به عنوان شهرستان پایلوت اجرای طرح آبخیزداری کشور انتخاب شد
خلخال به عنوان شهرستان پایلوت اجرای طرح آبخیزداری کشور انتخاب شد خلخال اردبیل - ایرنا - رییس منابع طبیعی و آبخیزداری خلخال از انتخاب این شهرستان به عنوان پایلوت اجرای طرح آبخیزداری کشور خبر داد عباس جعفرزاده روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود مطالعات طرح های آبخیزدرئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سقز عنوان کرد توزیع بیش از 50 هزار اصله نهال در شهرستان سقز
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سقز عنوان کردتوزیع بیش از 50 هزار اصله نهال در شهرستان سقزرئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سقز از توزیع بیش از 50 هزار اصله نهال در این شهرستان همزمان با هفته منابع طبیعی خبر داد کریم شریفی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در4/ایران گشت/ یزد بلندترین بادگیر جهان در زیباترین باغ تاریخی کویر
4 ایران گشت یزدبلندترین بادگیر جهان در زیباترین باغ تاریخی کویرباغ دولت آباد یزد را به جرأت میتوان یکی از زیباترین باغهای ایرانی نامید که تلفیق معماری و باغبانی در آن جلوهگری میکند و بلندترین بادگیر جهان نیز از عمارت این باغ زیبا سر به آسمان کشیده است به گزارش خبرگزاری فارسزندگی سنتی نیاکان از جذابیتهای گردشگری یزد/ زیبایی اصالت یزدیها برای گردشگران
يزد زندگی سنتی نیاکان از جذابیتهای گردشگری یزد زیبایی اصالت یزدیها برای گردشگران مدير عامل صندوق احياء و بهره برداري از بناها و اماکن تاريخي فرهنگي كشور دریزدبا اشاره به محتوي سفرنامههاي گردشگران در گذشته اظهار كرد بيشتر محتوي اين سفرنامهها در رابطه با مناسبات اقتصادي و نحرئیس منابع طبیعی و آبخیزداری لنده خبر داد غرس بیش از 88 نهال درخت به یاد 88 شهید شهرستان لنده
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری لنده خبر دادغرس بیش از 88 نهال درخت به یاد 88 شهید شهرستان لندهرئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان لنده با اشاره به برنامههای هفته منابع طبیعی گفت به مناسبت هفته منابع طبیعی و به یاد 88 شهید گلگون کفن انقلاب اسلامی شهرستان لنده 88 اصلح نهال در پارگزارش تصویری - چو ایران نباشد تن من مباد - نماهایی از کویر یزد
چو ایران نباشد تن من مباد - نماهایی از کویر یزد عکس امیر مرتضوی - ایسنا یکشنبه ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۳۷استقلال ایزدخواست قهرمان مسابقات فوتسال شهرستان آباده شد
استقلال ایزدخواست قهرمان مسابقات فوتسال شهرستان آباده شد شیراز - ایرنا- تیم استقلال ایزدخواست قهرمان مسابقات فوتسال جام وحدت شهرستان آباده شد سرپرست ورزش و جوانان شهر ستان آباده سه شنبه به ایرنا گفت پس ازبرگزاری 20 مسابقه مقدماتی چهارتیم استقلال ایزدخواست و موبایل وحید بیدک ارئیس منابع طبیعی و آبخیزداری رزن خبر داد کاشت 10 هزار اصله نهال در شهرستان رزن
رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری رزن خبر دادکاشت 10 هزار اصله نهال در شهرستان رزنرئیس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان رزن گفت به مناسبت روز درختکاری فردا 10 هزار اصله نهال در شهرستان رزن کاشته میشود خیرالله رستگاری امروز در گفتوگو به خبرنگار فارس در رزن با اشاره به کاشت 10 هزار انمایی از کویر زیبای یزد
نمایی از کویر زیبای یزد کد خبر ۳۸۳۴۶۷ تاریخ انتشار ۱۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳ ۰۱ - 02 March 2014 ارتباط با صفحه عکسphoto tabnak irقطرم ماسوله استان یزد مسافران نوروزی شهرستان بافق را فرا می خواند
قطرم ماسوله استان یزد مسافران نوروزی شهرستان بافق را فرا می خواند یزد – ایرنا - روستای قطرم با جاذبه های طبیعی بکر و در شکل ماسوله ای خود مسافران و گردشگران نوروزی استان یزد را به آغوش خود فرا می خواند به گزارش ایرنا روستای قطرم در فاصله 50 کیلومتری جنوب شرقی شهر بافق در دره ایتبلور شكوه هنر معماري در بناهاي تاريخي يزد/ نمايش همت مردمان كوير در خشت و كاشي
استانها شرق یزد گزارش مهر از بناهاي تاريخي يزد تبلور شكوه هنر معماري در بناهاي تاريخي يزد نمايش همت مردمان كوير در خشت و كاشي يزد - خبرگزاري مهر مجموعه آثار باستاني پراكنده موجود در استان يزد بيانگر آن است كه اين استان از سرزمينهاي كهن و تاريخي ايران زمين است سرزميني كهآغاز فعاليت شيفت هاي نوروزي راهداري در محورهاي شهرستان قروه
۸ اسفند ۱۳۹۲ ۰ ۲۲ق ظ آغاز فعاليت شيفت هاي نوروزي راهداري در محورهاي شهرستان قروه رييس اداره راه وشهرسازي قروه گفت فعاليت شيفت هاي نوروزي براي بهبود شرايط تردد و رضايت مندي هر چه بيشترمسافران و گردشگراني كه به قروه سفرمي كنند آغازشده است به گزارش خبرگزاري موج مصطفي رضايي اظهتاثیر ابرو در زیبایی صورت!
تاثیر ابرو در زیبایی صورت ابروها یکی از عناصر اصلی صورت هستند که گاه نادیده گرفته می شوند ابرو ساختار صورت را شکل می دهد و به آن تعادل می بخشد ابرو می تواند صورت را لاغر یا چاق تر نشان دهد و یا حتی فردی را پیر یا جوان تر جلوه دهد به گزارش نامه نیوز به نقل از خبرامروز از آنجترویج زیبایی و ارزش های انسانی مهمترین کارکرد شعر است
ترویج زیبایی و ارزش های انسانی مهمترین کارکرد شعر است یاسوج - ایرنا - استاد دانشگاه شاعر منتقد و طنزپرداز کشور گفت ترویج زیبایی و ارزش های انسانی و تاثیر گذاری بر فرهنگ عمومی کشور از مهمترین کارکرد های شعر است دکتر اسماعیل امینی روز پنجشنبه شب در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ا-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها