واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: حمایتش کنید اما به اندازه
همه ی ما می خواهیم از کودکان مان حمایت کنیم و در کنار شان باشیم تا آینده ای روشن برای خود رقم بزنند اما اگر راه و روش این کار را ندانیم ، ممکن است با رفتار خود باعث شویم به عزت نفس شان لطمه بخورد و یا در آینده نتوانند روی پای خود بایستند . یکی از مهم ترین مسائلی که در تضمین آینده ی عزیزان مان نقش دارد ، تقویت خوش بینی در آنان است.موارد زیر را بکار گیرید تا فرزندانی خوش بین داشته باشید. کمک کنید تا موفقیت را تجربه کنند :وقتی کودکان، موفقیت را حتی در مقابل مشکلات بزرگ تجربه کنند بیشتر احساس اعتماد به نفس و خوشبینی میکنند. اجازه دهید بچهها کارهای خود را انجام دهند (نقش حامی داشته باشید به جای اینکه کاری را برای شان انجام دهید) و موفقیت آنها را ستایش کنید. برای مثال اگر چه وقت شما را میگیرد اما اجازه دهید بچههای کوچکتر بعضی از مسوولیتهای خانه را بر عهده بگیرند مثل: مرتب کردن جورابها یا جمع کردن اسباببازیها و... و از تلاش آنها قدردانی کنید.کودکان تان را به خاطر کمالات و موفقیتهای شان ستایش کنید تا باعث شود احساس عزت نفس و خوشبینی کنند.به موفقیت آنها اعتبار دهید :وقتی بچهها با موفقیتی رو به رو میشوند کمک کنید تا ببینند چگونه در آن سهیم بودند و برای آنچه تلاشی کردند. کار آنها را نقطه قوت شان بنامید. برای مثال : " تو در امتحان خوب عمل کردی ، تو باهوش هستی " یا " تو خیلی تلاش کردی که خودت را آماده کنی " اما نباید چیزی را که واقعی نیست بگویید.(بچهها تمجید و تعریف دروغ و ساختگی را میفهمند) اما به خاطر کمالات و موفقیتهای شان آنها را ستایش کنید تا باعث شود احساس عزت به نفس و خوشبینی کنند.
در جست و جوی موفقیتهای آینده باشید:روی ویژگیهایی که در کودک شماست و باعث موفقیتش میشود ، توجه و تمرکز کنید و موفقیتهایی را که از این ویژگی ها ناشی می شود بررسی کنید. مثلا در مثال نمره امتحانش که شما اشاره به هوش او کردید که باعث موفقیتش در آزمون شده، این ویژگی به او برای موفقیت در امور دیگر کمک می کند و اهداف او را مشخص می کند که در آینده می خواهد چه کار کند. بدون دلیل تحسین نکنید:محققان معتقدند که به بچه کمک کنید موفقیت را تجربه کند و با موانع و مشکلات واقعی مبارزه کند به جای اینکه به او بگویید که همه کارهای او عالی و موفقیتآمیز است. با این کار باعث گوشه گیری و خود مرکزی او می شوید و نسبت به افسردگی آسیب پذیرتر می شود. پس موفقیت او را تایید کنید اما وقتی تلاش او موفقیت آمیز نیست از تلاشش قدر دانی کنید. تایید کنید اما سوال بپرسید :وقتی بچه با مشکلی یا موقعیت نامناسبی رو به رو می شود با او همدردی کنید و سوالاتی از او بپرسید که باعث شود خوشبینانه به قضیه نگاه کند. برای مثال اگر بچهای نمی خواهد با او بازی کند درباره جریحهدار شدن احساساتش صحبت کنید و اجازه دهید احساس خود را بیان کند و از او بپرسید آیا دوستان دیگرش می خواهند با او بازی کنند ؟ این باعث می شود احساسات خود را ابراز کند به جای اینکه آن را انکار کند.
در برخورد با مشکلات ، موفقیت را به خاطرش بیاورید: وقتی اوضاع برای او مناسب نیست احساساتش را درک کنید و کمک کنید به موفقیتهایی که داشته توجه کند و از او بخواهید به کارهای موفقآمیزی که در آینده انجام خواهد داد فکر کند.مثلا : " میفهمم از اینکه نمره ات بد شد ناراحت شدی اما اگر تو وقت کافی داشتی نمره ات بهتر می شد مطمئنم دفعه بعد امتحانت خوب خواهد شد " او را تشویق کنید برای موفقیت تلاش کند. به دنبال فرصتی برای بهتر کردن اوضاع باشید :یکی از اصول افکار خوشبینانه این است که والدین به جای اینکه فرزند خود را سرزنش کنند بهتر است کارهای او را ارزیابی و علت ناکامی را بررسی کرده و به فرزندشان کمک کنند تا در آینده بهتر کار خود را انجام دهد و از موفقیتها استفاده کند. به جنبه مثبت قضیه نگاه کنید:به فرزند خود کمک کنید تا خوب و بد یک موضوع را ببیند و جنبه مثبت شرایط بدی را که پیش آمده، نگاه کند. برای مثال: اگر به خاطر باران بچه نمیتواند بیرون بازی کند فرصتی ایجاد کنید تا با دید مثبتی به بازری در خانه نگاه کند و شرایطی پیش آورید که در خانه به او خوش بگذرد یا اگر پای او شکسته و نمیتواند بازی کند از دوستانش بخواهید به دیدارش بیایند. از القاب منفی استفاده نکنید: کمک کنید رفتارهای نامعقول کودک تان اصلاح شود اما کلمات منفی و نادرست را به فرزندان تان لقب ندهید . بچهها مطابق انتظارات شما رفتار می کنند، پس اگر شما گفتید این بچه غرغرو ماست و یا خیلی خجالتیه ممکن است این کلمات بهظاهر زودگذر ، هویت دائمی آنها شود و این به خودپنداره ی کودک لطمه بزند و این رفتار که ناخوشایند شماست، ادامه یابد.
شما الگوی کودکان تان هستید :چه بخواهید یا نخواهید بچهها به شما به عنوان یک الگو نگاه میکنند. نکته مثبت این رفتار این است که این طوری میتوانید با رفتار خود آنچه را که می خواهید به آنها آموزش دهید.افکار خوشبینانه درباره خود داشته باشید .وقتی موفقیتی به دست میآورید آن را دست کم نگیرید و به کارتان ارزش و بها دهید. وقتی اشتباهی رخ میدهد یا شکست میخورید اوضاع را با بدبینی بدتر نکنید. منبع : مجله موفقیت تنظیم برای تبیان :داوودی :کودکانی با عینک خوش بینی عزت زیاد!! بگذارید تا بروید اگر فرزندی موفق می خواهید...
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 350]