واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: روزگاري مردم از شنبه تا جمعه و از 8 صبح تا 9 شب کار ميکردند اما مرز بين خانه و کار به خوبي شفاف بود اما جهان تغيير کرده است و متاسفانه اين مرزها به دلايل زير محو شده است
خيليها ميگويند سهم ما از اين جهان ديوانه, کار است و کار است و کار؛ کار تا جان در بدن داريم و ديگر هيچ. کار براي سير کردن شکم اهل و عيال و عقب نماندن از مسابقه ناجوانمردانه رسيدن به زندگي بهتر يا بي رودربايستي پول بيشتر و بيشتر. آن چه که در اين ميان ديده نميشود و حتي خودمان نميبينيم زندگي شخصي ماست؛ حضور و وجودي است که از خودمان, از آنها که دوستشان داريم و دوست مان دارند دريغ ميکنيم و دريغ ميکنيم و دريغ.
نميدانم اگر شرايط اقتصادي ما بهتر بود باز هم اين چنين خود آزاري و دگر آزاري ميکرديم اما دوربرمان زيادند آدمهايي که پولشان از پارو بالا ميرود اما باز شب و روز کار ميکنند و کار ميکنند و کار. چه کسي بايد ما را بيدار کند؟ چه کسي بايد بين زندگي شخصي و کارمان توزاني ايجاد کند تا ما هم زندگي کنيم؛ براي خودمان و در کنار آنها که دوست شان داريم و دوست مان دارند و براي برخي از ما جوان ترها شايد همين عشق به آنهاست که ما را برده کار کرده است و آنها را اسير تنهايي.
تحقق توازن کار-زندگي در دنياي ديوانه امروز کار آساني نيست. خيليها بخش زيادي از وقت خود را حتي در خانه به کار اختصاص ميدهند و زندگي شخصي ارزنده خود را فراموش ميکنند. از سوي ديگر وقتي در زندگي شخصي خود با چالشي رو به رو ميشوند ( مانند نگهداري مادر پيرشان يا مشکلي که با همسرشان پيدا ميکنند), تمرکزشان روي کار مختل ميشود. فرقي نميکند که مشکل کاري شما بزرگ يا کوچک باشد, مهم اين است که در صورت وجود چنين مشکلي توازن کار و زندگي شخصي شما به هم ميخورد که حاصل آن چيزي نخواهد بود جز استرس با همه عواقب اش.
ناراحت نباشيد, شما ميتوانيد توازن کار-زندگي شخصي خود را کنترل کنيد و به خودتان فرصتي دهيد که به مهم ترين مسايلتان بپردازيد.اولين قدم در اين راه, شناخت تغييراتي است که در دنياي کار رخ داده است. سپس ميتوانيد رابطه خود را با کار ارزيابي کنيد و با استفاده از چند راهبرد اختصاصي به سوي توازن سالم تري حرکت کنيد.
روزگاري مردم از شنبه تا جمعه و از 8 صبح تا 9 شب کار ميکردند اما مرز بين خانه و کار به خوبي شفاف بود اما جهان تغيير کرده است و متاسفانه اين مرزها به دلايل زير محو شده است:
· اقتصاد جهاني: به موازات ورود نيروهاي ماهر به بازار کار جهان و واگذاري کار سازمانها به بخش خصوصي و حرکت به سوي تعديل نيروي کار در بسياري از سازمانها , مردم تحت فشار کار و توليد طولاني تري قرار ميگيرند تا از شغل شان حفاظت کنند.
· تجارت بين المللي: براي برخي از افراد در سراسر جهان کار به صورت 24 ساعته ادامه دارد و تعطيل نميشود. اگر در سازماني بين المللي شاغل هستيد بايد به صورت شبانه روزي براي رفع مشکلات يا مشاوره آماده باشيد.
· فناوري پيشرفته ارتباطي: امروزه بسياري از افراد در هر کجا که باشند, در خانه, در ماشين و حتي در تعطيلات ميتوانند کار کنند و بسياري از مديران نيز چنين انتظاري دارند.
· ساعتهاي طولاني تر: مديران اغلب از کارمندان خود ميخواهند که بيشتر از ساعت کار عادي خود کار کنند. اغلب اضافه کار اجباري است. اگر مايليد که ارتقاي شغلي پيدا کنيد بايد بيش از 40 ساعت در هفته کار کنيد تا به اين آرزويتان برسيد.
· تغيير نقشهاي خانوادگي: امروزه کارمندان شاغل به طور مشخص از زندگي دو گانه اي برخوردارند و چنين حالتي تعهد آنها نسبت به خانواده, دوستان و جامعه را با مشکلاتي روبرو ميسازد. اگر به دنبال ارتقاي موقعيت شغلي يا تهيه پول بيشتر براي خريد خانه يا پرداخت هزينه تحصيل فرزندتان باشيد, افزايش ساعت کار ميتواند وسوسه برانگيز باشد. ممکن است براي برخي از افراد افزايش ساعت کار براي انجام کار سنگيني که به عهده دارند ضروري باشد .اما اگر بيشترين زمان خود را به کارتان اختصاص دهيد زندگي خانوادگي شما بهاي آن را ميپردازد.
آثار اضافه کار بر زندگي خانوادگي شما به شرح زير است:
· خستگي: وقتي که خسته ايد توان تفکر و هماهنگي چشمي- دستي شما کاهش مييابد و اين به معناي کاهش بهره وري و افزايش اشتباه شماست. چنين اشتباهاتي موجب آسيب شما يا دوباره کاري ميشود و از اعتبار حرفه اي شما ميکاهد.
· خانواده: ممکن است حوادث مهم زندگي خود را از ياد ببريد, حوادثي مانند سالگرد ازدواج تان, تاريخ تولد فرزندتان و يا دوستان دوران دبيرستان تان. فراموشي چنين حوادثي ميتواند روابط شما را با آنها که دوست شان داريد بر هم زند.
· دوستان: دوستان مورد اعتماد بخش کليدي از سيستم حمايتي شما را تشکيل ميدهند اما اگر بيشتر وقت خويش را در دفتر کارتان بگذرانيد و نه با آنها, حفظ و تقويت چنين روابطي مشکل ميشود.
· انتظارات: اگر شما به صورت روتين اضافه کار ميکنيد, مسئوليتهاي بيشتري به عهده شما گذاشته ميشود. چنين چرخه بي انتها و فزاينده اي از کار و مسئوليت, چالشها و نگرانيهاي بيشتر و بيشتري را در پي خواهد داشت. گاهي اوقات کار در ساعت اضافي مهم است. اگر در سازماني کار ميکنيد که اضافه کار اجباري است نميتوانيد از آن اجتناب کنيد اما بايد ياد بگيريد که اين حالت را مديريت کنيد. البته اگر بسيار خسته ايد يا سلامت تان به خطر افتاده است و يا با بحرانهاي خانوادگي رو به رو شده ايد بايد به اضافه کار قاطعانه نه بگوييد. بسياري از مردم در مديريت ماهرانه انتظارات شغلي و زندگي خويش با چالشهاي فزاينده اي رو به رو هستند. انتظارات متعدد شغلي و خانوادگي از وقت شما, انتخاب راهي مناسب براي توسعه توازن کار- زندگي را مشکل ميسازد. هدف نهايي چنين برنامه اي, اختصاص وقت شما به اموري است که براي شما از اولويت بيشتري برخوردار است.
در ادامه براي ايجاد چنين توازني موارد زير پيشنهاد ميشود:
· برنامه هفتگي داشته باشيد: پيشرفت تمام فعاليتهايتان در طول هفته را يادداشت کنيد اعم از فعاليتهاي کاري و شخصي. در مورد فعاليتهاي ضروري تر و فعاليتهايي که با رضايت بيشتري همراه است تصميم بگيريد. فعاليتهايي را که دوست نداريد قطع کنيد و يا به ديگري بسپاريد. اگر از اعتبار کافي براي تصميم گيري در اين خصوص برخوردار نيستيد, با مدير تان مشورت کنيد.
· از گزينههاي در اختيارتان به بهترين نحو استفاده کنيد: در اياميکه برنامه هفتگي شما فشرده است به دنبال پيشنهادهاي کارفرمايتان براي تقسيم کار با ديگران يا کار در خانه با استفاده از اينترنت باشيد. انعطاف پذيري از استرس شما ميکاهد و بخشي از وقت شما را آزاد ميکند.
· ياد بگيريد که نه بگوييد: خواه همکارتان از شما بخواهد که برنامه فوق العاده اي را رهبري کنيد يا معلم کودک تان از شما بخواهد که به انجمن اوليا و مربيان بپيونديد, در کمال احترام نه بگوييد . وقتي انجام اموري که از سر احساس گناه و يا اجبار به آنها ميپردازيد, ترک کنيد, فرصتهاي جديدي براي پرداختن به امور اصلي و لذت بخش زندگي براي شما خلق ميشود.
· از کار در کار اجتناب ورزيد: در فضاي فناوري ارتباطات و تجارت امروزين که تماميافراد را در دنياي مجازي, در هر کجا که باشند به هم متصل ميسازد, حد و مرزي بين خانه و کار باقي نميماند مگر آنکه شما چنين حدودي را ترسيم کنيد. براي تفکيک فضاي کار از فضاي زندگي شخصي خويش آگاهانه تصميم بگيريد. وقتي در خانواده هستيد موبايلتان را خاموش کنيد و لب تاب تان را کنار بگذاريد.
· مديريت زمان داشته باشيد: وظايف خانگي خود را به نحو موثري سازماندهي کنيد. روزي يکي دو تکه لباس شستن بهتر از جمع کردن لباسها براي تعطيلي آخر هفته است. در واقع تقسيم امور خانه به فعاليتهاي کوچک تر نقطه شروع خوبي براي مديريت زمان است. تهيه جدول هفتگي مهم ترين وظايف خانگي است و نيز جدول فعاليتهاي روزانه موجب ميشود که گرفتار اضطراب انجام امور در آخرين دقايق ممکن نشويد. پيشنهاد مديرتان براي شرکت در دوره آموزشي مديريت زمان را رد نکنيد.
· ارتباط شفافي برقرار کنيد: اشتباهات ناشي از محدوديت وقت خود را با برقراري ارتباط مناسب و شنيدن صحيح برطرف کنيد. اگر لازم است يادداشت برداريد.
· احساس گناه نکنيد: به ياد داشته باشيد که داشتن کار و خانواده هم براي زنان و هم براي مردان خوب است.
· خودتان را تقويت کنيد: هر روز براي فعاليتهاي مورد علاقه خود مانند پياده روي, ورزش و شنيدن موسيقي, فرصت مناسبي را در نظر بگيريد.
· در هفته يک شب را به تفريح و گردش اختصاص دهيد: ببينيد با همسر, اعضاي خانواده و يا دوستان تان به کجا ميتوانيد برويد و يا چه تفريحي ميتوانيد داشته باشيد. اختصاص زماني به اين امور در هفته, شما را دوباره جوان ميکند.
· از روزهاي تعطيل تان دفاع کنيد: سعي کنيد کارهاي سخت خود را در روزهاي کاري تان انجام دهيد تا روزهاي تعطيل شما, زماني واقعي براي استراحت تان باشد.
· به اندازه کافي بخوابيد: وقتي که خواب شما دچار اشکال باشد, هيچ چيز مخرب تر و پر استرس تر از کار نيست.
· سيستم حمايتي خود را تقويت کنيد: وقتي در کارهاي سخت يا در تراکم کاري با يک دوست يا يک همکار مشورت ميکنيد, جايزه خوبي به خودتان ميدهيد, اطمينان حاصل کنيد که در موقع گرفتاري يا مسافرت شغلي, شخص مورد اعتمادي داريد که ميتوانيد به او تکيه کنيد.
· در پي کمکهاي تخصصي باشيد: هر کسي نياز به حمايت تخصصي لحظه به لحظه يک پزشک, روان شناس و يا يک مشاور شغلي دارد تا در مواقعي که چرخ کارش نميچرخد يا در اداره زندگي خانوادگي اش دچار بحران شده به او رجوع کند. خدمات مشاورشغلي بايد رايگان و رازدارانه باشد. به گونه اي که کسي جز شما در جريان موضوع مورد بحث قرار نگيرد. در مواردي که دچار مسايل خانوادگي, مالي, حقوقي شديد, مشاور شغلي ميتواند شما را به مراکز معتبر ارجاع دهد.
ايجاد توازن در کار و زندگي, فرايندي تدريجي و مداوم است. زماني که بايد به کار اختصاص دهيد, همانند خانواده, علايق و چرخه کار اداري شما در تغيير است. براي اطمينان از اينکه مسير درستي را در پيش گرفته ايد, هر چند ماه يک بار وضعيت خويش را ارزيابي کنيد.
ايجاد توازن به معناي اجراي همه امور نيست. بايد به محدوديتها و اولويتهاي خود توجه کنيد. در مورد اموري که ميتوانيد يا نميتوانيد انجام دهيد قاطع باشيد تا بتوانيد چرخه زندگي خود را متوازن کنيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 186]