واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اقتصادمقاومتي صنعت نفت را متحول خواهد كرد
افزايش توليد نفت و گاز به عنوان يكي از راهبردهاي اصلي اقتصاد مقاومتي در شرايطي از سوي رهبر انقلاب به قواي سه گانه ابلاغ شده است
افزايش توليد نفت و گاز به عنوان يكي از راهبردهاي اصلي اقتصاد مقاومتي در شرايطي از سوي رهبر انقلاب به قواي سه گانه ابلاغ شده است كه به گفته كارشناسان و مديران نفتي براي تحقق اين موضوع، افزايش تزريق گاز و روشهاي ازدياد برداشت بايد در رأس فعاليتهاي وزارت نفت در اين حوزه قرار بگيرد.
مخازن نفتي ايران به دليل قرار گرفتن در نيمه دوم عمر خود و افت فشار با كاهش توليد مواجه شدهاند كه براي ثابت نگه داشتن حجم توليد در مرحله نخست و افزايش توليد در مرحله بعد سالانه حدود 5 ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز است. اين در حالي است كه ايران به دليل برخورداري از حجم كم نظير ذخاير گاز ميتواند به راحتي به اين مهم نائل آيد درست برخلاف كشورهاي عراق، عربستان، كويت، ونزوئلا و. . . كه از كمبود ذخاير گازي رنج ميبرند.
حميد بورد مديرعامل شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب در گفتوگو با «جوان» با بيان اينكه بيش از 80 درصد توليد نفت كشور در حوزه عملياتي اين شركت قرار دارد، گفت: براي افزايش توليد در مخازن نفتي جنوب راهكارهاي مختلفي وجود دارد كه هر يك از اين راهكارها با توجه به ويژگيهاي مخزن متفاوت است اما نقش تزريق گاز و استفاده ار پمپهاي درون چاهي در اين ميان غيرقابل انكاراست.
وي در باره اهميت نقش تزريق گاز در افزايش توليد نفت تصريح كرد: به عنوان نمونه در ميدان مارون ميتوان با يك دوره 10 ساله تزريق، بيش از يك ميليارد بشكه به نفت قابل استحصال كشور افزود كه با قيمتهاي كنوني جهاني نفت، بيش از 100 ميليارد دلار صرفه اقتصادي برايمان به همراه دارد؛ اين تنها يكي از ميادين مستعد براي تزريق گاز است لذا كارگروهي فني براي بررسي ميزان تزريق و فوايد آن، در حال تهيه گزارشي فني درباره چشم انداز تزريق گاز در ايران هستند كه تا ماههاي آينده گزارش اصلي اين كارگروه به مراجع رسمي ارائه خواهد شد.
عضو هيئت مديره شركت ملي نفت افزود: در مخزن اهواز و مسجد سليمان به دنبال استفاده از پمپهاي درون چاهي بوده و در آغاجاري و مارون با توجه به مشخصات مخزن تزريق گاز را دنبال ميكنيم. در آغاجاري رديف ششم تزريق آماده شده است كه تا 50 ميليون متر مكعب گاز تزريق شده است. تعميرات و بازسازي كارخانه تزريق گاز را نيز با استفاده از توان داخل و شركتهاي ايراني به پايان رسانديم تا پروژهاي تمام ايراني به بهره برداري كامل برسد. وي درباره آخرين وضعيت پروژه تزريق گاز آغاجاري ادامه داد: تزريق حجم 50 ميليون متر مكعبي گاز ترش به مخزن آغاجاري، امسال براي نخستين بار در تاريخ صنعت نفت ايران محقق شد كه اثرات آن نيز خيلي زود خودش را نشان داد به طوري كه فشار مخزن افزايش يافته است.
بورد ادامه داد: اميدواريم با به شبكه آمدن گاز فازهاي 12، 15 و16 پارس جنوبي، برنامه مدون خود را براي تزريق به ميادين اجرايي كنيم كه علاوه بر نگهداشت توليد فعلي، در بلندمدت موجب افزايش توليد خواهد شد. ضمن آنكه با به مدار آمدن فازهاي پارس جنوبي طي دو سال آينده خللي به تزريق گاز و قطعي گاز وارد نخواهد شد چراكه برخلاف ذهنيتهاي عمومي، افزايش توليد با تزريق گاز، كوتاهمدت نيست و نيازمند حجم قابل قبولي گاز و عامل«پيوستگي» است. با روند چند سال گذشته كه روزي گاز تزريق ميشد و روزي ديگر تزريق نميشد نميتوان به توليد پايدار نفت اميد بست.
وي در پاسخ به اين پرسش كه مخازن نفتي جنوب در سال با چه كاهش طبيعي توليد مواجه هستند، گفت: با توجه به قديمي بودن مخازن نفتي مناطق نفتخيز در صورت عدم تحقق برنامههاي نگهداشت توليد مانند تزريق گاز، حدود 300 هزار بشكه كاهش توليد خواهيم داشت كه سعي كردهايم در مرحله نخست حجم فعلي توليد را ثابت نگه داريم.
بورد درباره ظرفيت توليد نفت در مناطق نفتخيز جنوب گفت: ظرفيت اسمي مناطق نفتخيز جنوب3 ميليون بشكه در روز است كه تقريبا به رقم عملياتي نزديك است اما هيچ يك از اين اعداد مطلق نيست و به تناسب پارامترهاي مختلف ممكن است افزايش يا كاهش يابد.
عضو هيئت مديره شركت ملي نفت با بيان اينكه براي تحقق برنامههاي اين شركت روزانه بايد بين 130 تا 150 ميليون متر مكعب گاز به مخازن نفتي تزريق شود، اضافه كرد: متأسفانه گازي كه طي سالهاي گذشته به مخازن نفتي تخصيص داده شده است همخواني با برنامهها و نيازهاي ما ندارد در صورتي كه تامين گاز جهت تزريق بايد پيوسته و پايدار باشد.
وي در ادامه با اشاره به احداث واحدهاي نمكزدايي در مناطق نفتخيز جنوب گفت: با به مدار آمدن اين واحدها، بخشي از نفتي كه از كيفيت لازم برخوردار نبوده و گاهي در آمار توليدي شركت ثبت نميشد با عمليات نمكزدايي به نفت استاندارد تبديل شده و ميتواند به ميزان توليد كشور بيافزايد. وي ادامه داد:. اين واحدها براي افزايش كيفي نفت توليدي به كار برده ميشوند ضمن آنكه ما برخلاف بسياري از كشورها كه نفت را از نمك جدا ميكنند نمك را از نفت جدا ميكنيم لذا برخلاف آنچه گفته ميشود نميتوان بخشي از نفت جنوب را نمكي دانست كه اين يك ويژگي مثبت نفت جنوب است.
وي در پايان با بيان اينكه مناطق نفتخيز جنوب در تمامي عرصهها در راستاي تامين منافع انقلاب و نظام اسلامي گام برداشته است، افزود: به طور قطع با اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي در عرصه نفت و انرژي، رنسانسي بزرگ در صنعت نفت رخ خواهد داد كه مجموعه صنعت نفت به ويژه مناطق نفتخيز جنوب، برنامههاي خود را در جهت اهداف اقتصاد مقاومتي به دور از شعار زدگي در پيش خواهد گرفت.
نویسنده : وحيد حاجيپور
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: 18 اسفند 1392 - 22:50
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]