واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
هشتم مارس، روز جهانی زن جهانی شدن زنان تهران-ایرنا-امروز هشتم مارس روز جهانی زن است. این روز از ابتدای سده ی بیستم میلادی در بسیاری از کشورهای جهان گرامی داشته می شود و در بسیاری از آنها با عنوان روز مادر نیز شناخته می شود. سازمان ملل متحد شعار امسال برای این روز را «برابری برای زنان» اعلام کرده است.
روز جهانی زن در ابتدا با عنوان «روز جهانی زنان کارگر» شناخته می شد. در گذشته این روز به عنوان رویدادی سیاسی-اجتماعی در آمریکا، اروپای شرقی و آلمان برگزار می شد و به مرور زمان جایگاهی ثابت در تقویم سایر کشورهای جهان را نیز از آن خود کرد.
نامگذاری روزی به این عنوان در همه ی دنیا در راستای گرامی داشتن مقام زنان بوده است. این روز در بسیاری از کشورهای جهان نظیر روسیه، چین، آذربایجان، ازبکستان، ترکمنستان، افغانستان و ... تعطیل رسمی است. در ارمنستان، بزرگداشت مقام زنان نه یک روز بلکه یک ماه را به خود اختصاص داده است و مردم این کشور، هشتم مارس تا هفتم آوریل را به عنوان «ماه زن» گرامی می دارند.
جرقه ی نامگذاری چنین روزی از اواخر سده ی نوزدهم و در پی بروز جنبش های اعتراضی که همزمان با ورود به قرن بیستم در آمریکا و بخش هایی از اروپا شکل گرفتند، زده شد. زنان در این جنبش ها نقش انکارناپذیری ایفا کردند و دستاوردهای مهمی نظیر افزایش حقوق و حق رای را کسب کردند. روز جهانی زنان در اوایل سده ی بیستم در بسیاری از کشورها و در تاریخ های متفاوتی برگزار می شد تا اینکه در آگوست سال 1910، نشستی بین المللی برای زنان در کپنهاگ دانمارک برگزار شد و اعضای این نشست خواستار نامگذاری روزی جهانی و متحد(هشتم مارس) برای گرامیداشت زنان شدند.
سازمان ملل متحد همواره در این روز بر ابعاد سیاسی اجتماعی آن و مبارزه در راستای ارتقای کیفیت زندگی زنان و رفع تهدیدهایی که این قشر از جامعه در سراسر جهان با آنها روبرو هستند، تاکید کرده است. وبسایت رسمی سازمان ملل متحد در توضیح این روز نوشته است: روز جهانی زنان بهانه یی است برای گرامی داشتن دستاوردهای زنان در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... . در این روز ما افزون بر نگاه به تلاش های زنان در گذشته، چشم به فرصت های پیش رو و قابلیت های آنها در آینده خواهیم داشت.
این سازمان شعار سال 2014 در روز جهانی زنان را «برابری برای زنان، پیشرفت برای همه است»، انتخاب کرده است و همواره بر لزوم گرامیداشت توجه به تساوی انسان ها در این روز تاکید فراوانی داشته است.
رسانه های مختلف جهان نیز با ترتیب دادن برنامه هایی متعدد اقدام به بزرگداشت این روز و میلیون ها زنی که در سراسر جهان زندگی می کنند کرده است. شرکت گوگل در این روز علاوه بر تغییر نمایه ی صفحه اصلی خود که در اصطلاح به آن گوگل دودِل(google doodle) گفته می شود، ویدیویی از صدها زن در سراسر جهان را نمایش داد که به زبان های مختلف، این روز را تبریک می گفتند.
خبرگزاری «رویترز» نیز در گزارشی ویژه این روز از هزاران مادر و دختر درخواست کرده است تا امیدها و آرزوهای خود برای آینده را بیان کنند. گزارش رویترز که دیروز جمعه منتشر شد بیانگر آن است که باوجود تفاوت های اقلیمی و فرهنگی، بزرگ ترین آرزوی مادران همه ی دنیا برخورداری از آینده یی بهتر و شادمانی فرزندانشان است.
بیشتر رسانه های جهان در تولید برنامه های خود در این خصوص، از شعار پایگاه رسمی روز جهانی زنان بهره بردند. این پایگاه شعار این روز در سال جاری میلادی را «تغییرهایی الهام بخش» اعلام کرده است. سازمان های مختلف در سراسر جهان بر اساس واقعه های جاری و رویکردهای سیاسی مختلف، در این روز شعارهای متفاوتی را انتخاب می کنند. برای مثال اتحادیه ی اروپا شعار روز جهانی زنان 2014 را «ممانعت از اِعمال خشونت علیه زنان، چالش همگانی» اعلام کرده است.
آینده یی روشن برای زنان در سراسر زمین، دستاوردی است که برگزار کنندگان چنین روزی امیدوار هستند به آن دست پیدا کنند؛ آینده یی که در آن افزون بر رفع تهدیدهای مختلف برای زنان و برقراری امنیت آنها، به آنها امکان دهد تا در دنیایی بدون تبعیض زندگی کنند و در فضایی سرشار از برابری و تساوی قادر به شکوفایی استعدادهای خود باشند.
آمارها حاکی از آن است که حتی در کشورهای صنعتی و پیشرفته که بسیاری از سمت های حساس در آنها از طرف زنان اداره می شوند، نابرابری علیه زنان وجود دارد و آنها را از استفاده ی صد درصدی از استعدادهای خود و دستیابی به جایگاهی که در حقیقت شایستگی آن را دارند باز می دارد.
*از: عطیه میرقراه چولو (گروه پژوهش های خبری)
پژوهش**ع.م**2054
انتهای پیام /*
17/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]