واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
پژوهشگر تاریخ معاصر: باید به اسناد تاریخی آمریکایی ها و اروپایی ها شک کرد تهران- ایرنا- یک پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: از آنجا که اروپایی ها و آمریکایی ها دارای کارنامه سیاهی در ایران هستند باید به اسناد تاریخی آنها شک کرد.
ˈقاسم تبریزیˈ روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار اجتماعی ایرنا با اشاره به برگزاری نهمین نشست تخصصی تاریخ شفاهی با عنوان «تاریخ شفاهی ایثار و شهادت» در روز جاری، افزود: پس از پیروزی انقلاب توجه خواص و عوام جامعه به تاریخ گسترش یافت، بخصوص این که در گذشته تاریخ ایران را مراکز شرق شناسی اروپا بویژه انگلیس می نوشت.
تبریزی با بیان این که در آن دوران سبک تاریخ نگاری شاهنشاهی و از نوع چپ بود، اظهار داشت: متاسفانه تاریخ نگاری اسلامی بر مبنای فرهنگ و سنت ما و بسیار ضعیف بود اما با فروپاشی رژیم پهلوی، علاوه بر انتشار اسناد بخصوص اسناد اطلاعاتی و امنیتی که نقش عمده ای در تاریخ نگاری دارند و از اعتبار بالایی برخوردار هستند، خاطرات و مصاحبه های سیاسیون و انقلابیون مورد توجه قرار گرفت که به دلایلی پاسخگوی نیازها نبود.
** برخی دلایل علت ایجاد مراکز مستند سازی تاریخ
تبریزی با اشاره به این که رجال سیاسی و شخصیت های تاثیرگذار در آن دوران اهل قلم نبودند و یا فرصت نوشتن خاطرات خود را نداشتند، ادامه داد: یک سری لایه های پنهان و ناگفته ای وجود داشت که بر اساس تشخیص متخصصان تاریخ برای مستند سازی اسناد و یا تاریخ نگاری نیاز به تحلیل احساس می شد.
پژوهشگر تاریخ معاصر تصریح کرد: به همین دلیل مراکز تاریخ نگاری بنیاد تاریخ انقلاب اسلامی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، مجله شاهد (مرکز اسناد بنیاد شهید) به صورت مستقل فعالیت خود را در این زمینه آغاز کردند.
به گفته تبریزی، با پیشرفت فعالیت این مراکز، مراکز تاریخ شفاهی غرب نیز با اهداف استعماری و نیات پلید شروع به فعالیت کردند، بخصوص آمریکایی ها از طریق دانشگاه هاروارد اقدام به نوشتن خاطرات شفاهی رجال سیاسی عصر پهلوی کرد.
تبریزی خاطرنشان کرد: این اقدام با هدف تبرئه خیانت و جنایت های آمریکا و رژیم پهلوی در قالب مصاحبه رجال این رژیم شکل گرفت.
وی ادامه داد: با بیداری شخصیت های اسلامی و فعالیت مراکز اسنادی یک کار وسیع، منظم و منسجم شروع شد و روند بسیار خوبی را طی کرد اما هر اقدامی با آسیب هایی همراه بوده که توجه به آن ضروری است.
** نگاه هر شخص به رویداد اصل مهم در تاریخ شفاهی
تبریزی با بیان این که در تاریخ شفاهی این اصل است که هر کس از منظر خود به یک رویداد، شخصیت و یا واقعه نگاه کند، گفت: حب و بغض افراد بخصوص عملکرد جناح های سیاسی در شکل گیری تاریخ شفاهی تاثیرگذار است.
وی اضافه کرد: این عوامل در نگارش تاریخ شفاهی نوعی آفت هستند هرچند بعدها این نوع تفکرات و ادعاها توسط متخصصان و تاریخ نگاران نقد و شخصیت و جایگاه مصاحبه شونده زیر سوال خواهد رفت از این رو مصاحبه کننده باید بسیار هوشیار باشد.
این پژوهشگر تاریخ معاصر تصریح کرد: برخی افراد با ادبیات امروز حوادث و وقایع دهه 40 و 50 را تحلیل می کنند که این کار نیز خلاف است از این رو نقش مصاحبه گر که تخصص تاریخی نیز دارد بسیار موثر است.
وی با اشاره به این که ما هنوز تاریخ نگاری انقلاب اسلامی را شروع نکرده ایم، افزود: اکنون در حال جمع آوری منابع و ماخذ تاریخ نگاری هستیم و مراکز اسناد ما نظیر وزارت امور خارجه و مرکز اسناد انقلاب اسلامی بسیار خوب و موفق عمل کردند.
** کمک گرفتن از اسناد انگلیس و اروپا برای تاریخ نگاری اشتباه است
تبریزی با یادآوری این که در گذشته مراکز شرق شناسی با اهداف استعماری اقدام به نوشتن تاریخ می کردند، اضافه کرد: این مراکز امروز هم نغمه های شوم سر می دهند که بدون استفاده از اسناد انگلیس و اروپا نمی توان تاریخ نوشت که این نوعی انحراف است.
وی افزود: کشورهای اروپایی و آمریکایی استعمارگر بودند و در جنایت، تعدی و خیانت پیشتاز بوده اند اما هرگز به انتشار اسنادی که علیه آنهاست اقدام نمی کنند و به افشاگری تشکیلاتی نظیر فراماسونری، بهاییت ، صهیونیسم مبادرت نمی ورزند.
تبریزی به دخالت صریح کشورهای اروپایی و آمریکا در ایران نظیر قرارداد 1919، قرارداد 1933 و تصویب کاپیتولاسیون اشاره کرد و یادآور شد: نه تنها نباید توقع داشته باشیم، آنها اسناد خود را در اختیار ما قرار دهند بلکه باید مواظب شیطنت های آنها نیز باشیم.
به گفته این پژوهشگر تاریخ معاصر، در برخی موارد اسناد جعلی آنها نشان می دهد که میرزا کوچک خان جنگلی وابسته به انگلیس بوده این در حالیست که او با انگلیس جنگید و یا مواردی علیه آیت الله کاشانی و سیدجمال الدین اسدآبادی در آن اسناد به چشم می خورد.
** باید به اسناد آمریکایی ها و اروپایی ها شک کرد
تبریزی با تاکید بر وجود تردید در بیشتر اسناد اروپایی ها و آمریکایی ها افزود: این کشورها دشمن ایران و دارای کارنامه سیاه هستند از این رو باید با تردید به اسناد تاریخی آنها نگاه کرد.
به گفته وی، افرادی که منادی آن هستند که بدون اسناد آمریکا و اروپا نمی توان تاریخ نوشت، یا ساده اندیش و سطحی نگر هستند یعنی بینش سیاسی ندارند و استعمار و تاریخ را نمی شناسند و یا افرادی هستند که نوعی ماموریت بر عهده آنها گذاشته شده است.
اجتمام(4)1880**1478
انتهای پیام /*
17/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]