واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دبیر شورای تحول علوم انسانی: نمی خواهیم مقلد باشیم تهران - ایرنا - دبیر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی ابراز عقیده کرد که منظور از ایجاد تحول در علوم انسانی نفی علوم موجود نیست بلکه ما می خواهیم در این زمینه فقط مقلد دیگران نباشیم.
به گزارش ایرنا، ˈحمید طالب زادهˈ در سخنانی که چهارشنبه شب از سوی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی انتشار یافت، افزود: ˈآن چه که از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره مسأله علوم انسانی برداشت می شود، این است که ایشان علوم انسانی موجود را نفی نمی کنند بلکه اصل و جان کلام ایشان این است که ما مقلد نباشیم.ˈ
وی تصریح کرد: علوم موجود در طول صدها سال شکل گرفته و تجربه شده و بحث ها و نظریه های مختلفی در زمینه آن پدید آمده است. حتی سازوکارهای اجرایی و دولتی نیز بر اساس آن ایجاد شده است. پس، واضح است که نمی توان همه این دستاوردهای بشری را کنار گذاشت.
دبیر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی به عنوان نمونه به موضوع علم اقتصاد اشاره کرد و گفت:ˈ ما باید ببینیم که مشکلات و معایب نظریه های موجود علم اقتصاد در کجا است؟. چه مواردی از آن با مبانی ملی و اسلامی ما تناقض دارد که باید آنها را اصلاح و برطرف کنیم و چگونه می توان اقتصاد جامعه خود را به گونه ای شکل دهیم که آخر آن تبلیغ ربا نشود.ˈ
به عقیده طالب زاده، اگر ایران علوم انسانی موجود در حوزه های مختلف نظیر اقتصاد، جامعه شناسی، روانشناسی، سیاست و حقوق را کنار بگذارد و بخواهد علمی جدید تولید کند، در تعامل با جهان دچار مشکل خواهد شد.
وی با بیان اینکه ˈباید نوآوری کنیم و در علوم انسانی به مقام استادی برسیمˈ، خاطرنشان کرد: این دقیقاً همان کاری است که اندیشمندان و دانشمندان اسلامی در دوره ˈعصر طلاییˈ انجام دادند. مثلاً ابن سینا طب جالینوسی یونان را فرا گرفت اما وقتی کتاب قانون را نوشت، از طب جالینوس و سایر اطبا چنان فراتر رفت که تا قرن 17 میلادی، قانون او کتاب درسی دانشگاه های اروپایی بود.
دبیر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی یادآور شد: ˈاگر ما در عرصه علوم انسانی بتوانیم علم و نظریه ای تولید کنیم که وقتی یک دانشمند غیر ایرانی هم آن را دید بگوید چه نظریه بدیع، جامع و کاملی است، آنگاه می توانیم بگوییم به نقطه ی مطلوب خودمان رسیده ایم.ˈ
وی افزود: نظریه باید توانایی عرضه در سطح بین المللی را داشته باشد و این موضوع مستلزم آن است که ما دانشمندانی در رشته های مختلف علوم انسانی داشته باشیم که اولاً بر علم روز و نظریه ها و رهیافتهای آن احاطه کامل داشته و ثانیاً، از انس و آشنایی عمیقی با معارف اسلامی برخوردار باشند.
به عقیده طالب زاده، چنین روندی منجر به تولید نظریه های بومی و اسلامی خواهد شد اما این روند دشوار است و تحقق آن ممکن است چند دهه بطول انجامد.
وی با اشاره به الزامات تحول در علوم انسانی گفت: مهمترین نکته در این زمینه آن است که دست اندرکاران اجرای آموزش و پژوهش و تعلیم و تربیت در دانشگاهها باور کنند که ما نیازمند این تحول هستیم و برای تحقق آن، همگی هم صدا و هم نوا شوند.
این مقام شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: در این راستا، باید در جامعه دانشگاهی و وزارت علوم، وفاق و هم صدایی شکل بگیرد که این موضوع اکنون تا حد زیادی انجام شده و ادبیات تحول، حالت مشترک پیدا کرده است.
طالب زاده، دومین الزام را دستیابی به یک دیدگاه و رویکرد مشترک در زمینه تعریف ˈتحول در علوم انسانیˈ دانست و تصریح کرد: ما در رویکرد علوم انسانی باید به این سمت برویم که دیدگاه مشترکی در زمینه بومی کردن این علوم و ارتباط آن با نیازهای مردم مسلمان و انقلابی ایران بوجود آید.
وی در عین حال، از آنچه که آن را فقدان آمادگی فضای اجرایی کشور برای ایجاد تحول در علوم انسانی خواند، انتقاد کرد و اظهارداشت: فضای اجرایی کشور آمادگی چندانی برای این تحول ندارد چراکه برای کارهای روزمره بوجود آمده است. بنابراین، نه بودجه ای برای این تحول اختصاص می یابد و نه کسانی که بودجه می نویسند اهمیت چندانی برای آن قائل هستند.
دبیر شورای تحول و ارتقای علوم انسانی افزود: ˈ ما در چند سال اخیر نتوانسته ایم هیچ بودجه مستقلی را برای این کار دریافت کنیم و اگر مساعدتهای دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی نبود، در این زمینه هیچ قدمی نمی توانستیم برداریم.ˈ
طالب زاده یکی دیگر از مشکلات تحول در علوم انسانی در کشور را ˈالقای یک نوع حس تحقیر به دانشجویانˈ بیان کرد و گفت: اکنون ˈیک جور حس تحقیر به این دانشجویان القا می شود که شما مشکل دارید و ما هم می خواهیم شما را درست کنیم. این یک مانع بزرگ ذهنی است که باید هم در دانشجو برطرف شود و هم در استادی که قرار است دانشجویان را در آن مسیر رهنمون کند.ˈ
فراهنگ(1)**1540** شبس 1551
انتهای پیام /*
14/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]