تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 13 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):نادانى ريشه همه بديهاست.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1803975953




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بحران آب و افت آبهای زیر زمینی/ خراسان رضوی سرآمد در سطح کشور


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

بحران آب و افت آبهای زیر زمینی/ خراسان رضوی سرآمد در سطح کشور مشهد- ایرنا- بدنبال کاهش بارندگی ها و زمزمه های تداوم خشکسالی در خراسان رضوی و کشورمان، بار دیگر مسئله بحران آب و افت آب های زیرزمینی در خطه ای که به سرزمین خورشید شهرت یافته، در صدر یکی از دغدغه های مهم مسوولان قرار گرفته است.


به گفته مسوولان شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، افت سفره های آب زیر زمینی هم اکنون بزرگترین چالش حوزه آب این استان به شمار می رود و این خطه مقام اول دشت ها و آب های زیرزمینی بحرانی کشور را داراست.
به اعتقاد آنان، در حال حاضر از 37 دشت استان خراسان رضوی، 33 دشت شرایط بحرانی را طی می کند و افت سطح آب های زیر زمینی در این استان از مرز هشدار گذشته و به حدود یک متر رسیده است .
از سوی دیگر همچنان که در کمتر از یک دهه میزان روان آب های کشور نصف شده است، این میزان در خراسان رضوی از کاهش 64درصدی برخوردار می باشد.
امروز بحران آب به نگرانی هر ایرانی در مسائل روزمره منتهی شده است.
وزیر نیرو در خصوص شرایط وضعیت بحرانی آب در کشور به تازگی اعلام کرده است: در حال حاضر 298 دشت مطالعاتی کشور دچار بیلان منفی به لحاظ افت آب های زیر زمینی است.
به گفته حمیدرضا چیت چیان، سدهایی که در مجموع برای 130 میلیون متر مکعب ذخیره آب در کشور ساخته شده اند، هم اکنون بیشتر از 30 میلیون متر مکعب آب ندارند.
این در حالی است که به گفته کارشناسان بیش از 90 درصد آب تولیدی در کشور در بخش کشاورزی آن هم با راندمان پایین مصرف می شود.

*کمتر از یک چهارم ظرفیت سدهای خراسان رضوی آب دارد

مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری تاسیسات آب شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: مخازن ذخیره آب سدهای این استان وضعیت بحرانی را طی می کند، به طوریکه هم اکنون کمتر از 25 درصد حجم سدهای خراسان رضوی آب دارد.
علی محمد خانی افزود: در حالی که ذخایر آبی سدهای خراسان رضوی در مدت مشابه سال گذشته 52 درصد بوده است.
وی از کاهش 50 درصدی ذخیره آب سدهای این استان در سال آبی جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته خبر داد.
وی بیان کرد: بارندگی های مشهد و دیگر شهرستان های خراسان رضوی تاکنون تاثیر چندانی بر آب ذخیره شده در مخازن سدها نداشته و جاری شدن روان آب ها از این طریق اتفاق نیفتاده است.
وی خاطر نشان کرد: 24 سد استان خراسان رضوی که در شهرستان های تربت حیدریه، قوچان، مشهد،خواف، درگز، سبزوار، تایباد، تربت جام، چناران، کلات و فریمان واقع شده اند، افزون بر یک میلیارد و 520 میلیون متر مکعب ظرفیت دارند.
مدیر دفتر بهره برداری و نگهداری تاسیسات آب شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود: فرهنگ سازی در زمینه مصرف بهینه و صرفه جویی آب در بخش خانگی از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد، اما اکنون گره اصلی حل این مسئله در جای دیگری نهفته است.
محمدخانی خاطر نشان کرد: در حال حاضر کمتر از 10 درصد آب مصرفی در خراسان رضوی و کشورمان صرف شرب می شود و بیش از 90 درصد آب استحصالی در بخش کشاورزی مصرف می گردد.

* وضعیت 33 دشت خراسان رضوی بحرانی است

مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با بیان اینکه اکنون تنها چند دشت این استان وضعیت بحرانی را ندارند، افزود: هم اکنون از 37 دشت خراسان رضوی ، 33 دشت شرایط بحرانی را طی می کند.
احمد قندهاری افزود: وضعیت دشت مشهد اکنون فوق بحرانی است و این دشت اکنون از وضعیت هشدار عبور کرده است.
وی خاطر نشان کرد:مشکل آب در کلانشهر مشهد و دیگر شهرستان های خراسان رضوی با یک و یا دو سال بارندگی مناسب قابل حل نیست.
او بیان کرد: حتی اگر در یک سال بارندگی مطلوب داشته باشیم حدود شش ماه تا یک سال زمان می برد تا این بارش ها در تغذیه سفره های زیرزمینی تاثیری هر چند اندک داشته باشند.
وی ادامه داد: از سویی دیگر بیش از 70 درصد بارندگی ها با توجه به اقلیم گرم و خشک استان تبخیر می شود، بنابراین بارش های اندک در حد چند میلی متر تبخیر شده و بی تاثیر است.
مدیر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی افزود: سال گذشته 57 درصد بارندگی ها در تولید روان آب و تغذیه سفره های آب دشت مشهد موثر بوده، در حالی که این میزان امسال به 25 درصد کاهش یافته است.
قندهاری گفت: در سطح استان نیز شرایط همین گونه می باشد، به طوری که میزان بارش های موثر امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 57 درصد کاهش داشته است.
وی کاهش مصارف خانگی، کاهش مصرف آب در بخش فضای سبز، جداسازی آب شرب از غیر شرب و کاهش پرت آب در داخل زمین را از جمله راهکارهای مدیریت مصرف آب ذکر کرد.

* میزان روان آب ها در خراسان رضوی 64 درصد کاهش یافت

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: افت سفره های آب زیرزمینی هم اکنون بزرگترین چالش حوزه آب در این استان به شمار می رود.
محمد حسین جعفری افزود: هم اکنون افت آب های زیرزمینی در دشت های خراسان رضوی به طور متوسط از یک متر در سال فراتر رفته و عدم صرفه جویی در مصرف، بحران آب در منطقه را پدید خواهد آورد.
وی با اشاره به کاهش روان آب ها در این استان به دلیل کاهش بارندگی ها، گفت: میزان روان آب ها در استان خراسان رضوی نسبت به دوره آماری 40 سال گذشته 64درصد کاهش داشته است.
وی افزود: محافظت از منابع آب زیرزمینی و سطحی یکی از وظایف شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی به نیابت از وزارت نیرو است.
جعفری اظهار داشت: افزایش راندمان آبیاری و اصلاح الگوی کشت، مهمترین چاره اندیشی در این زمینه است و این در حالی است که اکنون میزان بهره برداری آب کشاورزی در استان خراسان رضوی حدود 90 درصد می باشد.
وی با بیان اینکه منابع آب این استان جوابگوی نیاز بخش های مختلف شرب و کشاورزی نیست، افزود: هم اکنون انتقال آب از حوزه های مجاور داخل و خارج کشور در دستور کار شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی قرار دارد و این اقدام نیازمند حمایت های مالی دولت است.

*بهای آب اکنون در بخش کشاورزی و صنعت تقریبا رایگان است

معاون برنامه ریزی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: رایگان و ارزان بودن بهای آب از بزرگترین و مهمترین عوامل اسراف بیمارگونه آب در کشور به شمار می رود.
محمد علایی افزود: قیمت گذاری واقعی هر ماده حیاتی نقش مهمی در مدیریت مصرف آن دارد و هم اکنون بهای آب در بخش کشاورزی خیلی اندک و تقریبا رایگان می باشد.
به گفته وی، بهای آب در بخش صنعت نیز تقریبا رایگان است و در حوزه شرب هم بسیار بسیار کمتر از ارزش نهایی آب تولیدی می باشد.
وی فقدان تشکل های مردمی را بزرگترین مشکل حوضه آب در 40 سال گذشته عنوان کرد و گفت: هم اکنون برای مدیریت قنات قصبه گناباد تصمیمات خوبی گرفته می شود ،زیرا دولت در این تصمیمات دخیل نیست.
علایی خاطر نشان کرد:تقویت تشکل های مردمی، تاثیر کارآمد این تشکل ها در فرآیند تصمیم گیری و تصمیم سازی، عملیاتی کردن تصمیمات کارشناسی و واقعی شدن قیمت آب از راهکارهای بحران در این زمینه است.
معاون برنامه ریزی و بهبود مدیریت شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در ادامه با اشاره به وضعیت دشت مشهد، گفت: هم اکنون حوضه آبریز کشف رود مشهد با حداقل 88 میلیون متر مکعب کسری مخزن مواجه است و این میزان کسری مخزن در این حوضه باید چاره اندیشی جدی صورت گیرد.
وی ادامه داد: توسعه کمی در منطقه کشف رود باید متوقف شود، زیرا امکان برداشت آب مازاد نداریم و باید مهندسی معکوس را به کار بریم.
به گفته وی، وقتی بیماری تمام بدنش خونریزی دارد، باید از هدر رفت یک قطره خون جلوگیری شود و اکنون کشف رود نیز چنین وضعیتی پیدا کرده است و هیچ برداشت آب مازاد نباید صورت گیرد.
وی با اشاره به اتفاقاتی که برای حوضه کشف رود مشهد در پنج دهه گذشته رخ داده است، افزود: در این مدت جمعیت این منطقه رشد شدیدی داشته و بالاترین نرخ را به خود اختصاص داده است.
به گفته وی، ما اکنون نه تنها در راستای کارشناسی حرکت نمی نماییم بلکه دقیقا عکس آن را عمل می کنیم .
وی بیان کرد: به طور مثال قانون صدور پروانه برای چاههای غیر مجاز و توسعه کشاورزی برای شرق کشور، هیچ توجیه کارشناسی نداشته و همه این اقدامات خلاف قانون است و از سوی دیگر در چنین وضعیتی احداث پنج سد در دشت بحرانی مشهد نیز هیچ توجیه فنی ندارد.

*حفاری چاههای آب در کشور 16 برابر شده است

قائم مقام وزیر نیرو نیز معتقد است: حفاری چاههای آب در کشور از 39 سال گذشته تاکنون 16 برابر شده است و در این مدت تعداد چاههای حفر شده در سطح کشور از 47 هزار به 763 هزار حلقه چاه رسیده است.
ستار محمودی افزود: هم کنون 92 درصد آب استحصالی در کشور در بخش کشاورزی و با راندمان پایین مصرف می شود.
وی بیان کرد: در حال حاضر متوسط جهانی راندمان آبیاری در کشورهای پیشرفته 70 درصد است، درحالی که این رقم در کشورمان بین 33 تا 36 درصد می باشد.

* توزیع ناعادلانه آب تولیدی بزرگترین چالش است

یکی از کارشناسان شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی که نخواست نامش ذکر شود در این باره معتقد است: هم اکنون توزیع ناعادلانه آب در بخش های کشاورزی، شرب و صنعت مهم ترین چالش بحران آب در کشورمان به شمار می رود.
وی گفت: دغدغه های مربوط به مدیریت آب با توجه به کاهش بارندگی ها و نزولات جوی قابل کنترل است، چراکه وقتی ما آب زیادی را در بخش کشاورزی با راندمان پایین استفاده می کنیم ، چرا همان آب را برای شرب استفاده نکنیم.
وی خاطر نشان کرد: استراتژی های مربوط به استحصال و مصرف آب در کشورمان باید تغییر یابد به طوریکه ابتدا باید نیازهای حیاتی انسان ها تامین شود و کشاورزی در اولویت بعدی قرار می گیرد.
7487/659





13/12/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن