واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
همایش منطقه ای فرهنگ و ادبیات عامه کردی در سنندج گشایش یافت سنندج - ایرنا- نخستین همایش منطقه ای فرهنگ و ادبیات عامه کردی با نگاهی به آثار استاد مرحوم ˈمحی الدین حق شناسˈ یکشنبه در تالار فروردین مجتمع فرهنگی هنری فجر سنندج گشایش یافت.
یک نویسنده و ادیب کردستانی، در این همایش گفت: روابط بین تنوع فرهنگی و تنوع زیستی برقرار شده و همانطور که روی حفظ تنوع زیستی حساسیت در جامعه ایجاد شده باید تنوع فرهنگی نیز با همین حساسیت حفظ شود.
ˈاسعد اردلانˈ به برخی موضع گیری ها در ارتباط با اینکه زبان عامل همبستگی نیست، افزود: زبان شاخص همبستگی است و باید در راستای حفظ و پاسداری آن باید تلاش شود.
وی جایگاه زبان را در دنیای امروز در جهت ایجاد ارتباط بسیار موثر دانست و گفت: زبان اکنون تنها وسیله ارتباطی صرف نیست و به وسیله ارتباطی عاطفی بین مردم مناطق مختلف تبدیل شده است.
وی از زبان به عنوان نخستین سند بلوغ یک ملت نام برد و افزود:ملتی که بخواهد استعداد خود را نشان دهد از طریق زبان نشان می دهند.
وی اظهارکرد: هر کس در حد و اندازه خود باید در راستای پاسداشت زبان مادری تلاش کنند.
این ادیب و نویسنده کردستانی در ادامه گفت: بسیاری از دخایر فرهنگی و هویتی در زبان های مادری وجود داشته که باید برای نسل های آینده این ذخایر هویت بخش بیان شود.
اردلان افزود:زبان محلی از فرآیندهای جهانی شدن زبان ها محفوظ نبوده و باید خود را به زبان های مختلف مسلط کنیم تا از این مبانی هویت بخش محافظت کنیم.
وی از تهدیدات زبان های محلی را تحت تاثیر قرار گرفتن این زبان ها توسط زبان جهانی دانست و اظهارکرد: زبان های مادری باید پرورش داده شود و به آن توجه جدی شود تا از هرگونه تهدیدی مصون بمانند.
دبیر اجرایی این همایش نیز با اشاره به اینکه بیش از 50 مقاله از استان های آذربایجان غربی، ایلام، کرمانشاه، اصفهان، تهران، کرج، کردستان و اربیل عراق به دبیرخانه همایش رسیده، گفت: از این تعداد مقاله رسیده
هفت مقاله به زبان فارسی و بقیه به زبان کردی است.
ˈحمیدرضا گوهریˈ با اشاره به اینکه 12 مقاله در این همایش یک روزه ارایه می شود، افزود:50 مقاله به صورت کتابی با همکاری مرکز پژوهش دانشگاه ازاد اسلامی واحد سنندج چاپ می شود.
گوهری، محورهای برگزاری این همایش را ادبیات شفاهی کردی و میزان تاثیر آن در ادبیات مکتوب، نقد و بررسی گویه های سنه یی و ظرفیت ها و تاثیرات آن بر ادبیات کردی، آداب و رسوم رایج در گذشته و دلایل ضعف و افول آنها در زمان حال ذکر کرد.
به گفته وی اختلاف های گویه سنه یی با گویش اردلانی، بررسی آثار استاد مرحوم محی الدین حق شناس، و تاثیر صدا و لحن وی در مخاطب، فلکلور سنه و بازتاب آن در منظومه شاره که م سنه، جلوه و بازتاب طبیعت (به ویژه ابیدر) در سروده های استاد حق شناس، بازتاب معماری کهن شهر سنندج در آثار استاد حق شناس از دیگر محورهای این همایش است.
وی داوران این جشنواره را نوید نقشبندی، سلما ساعدی، عدنان برزنجی، خالد امانی، جمال احمدی آیین، عطاءا... حواری نسب، سید محمد خالد حسامی و جمال محمدی ذکر کرد.
گوهری برپایی نمایشگاه خوشنویسی و نقاشی را از جمله برنامه های جنبی این همایش ذکر کرد و گفت: در این نمایشگاه 40 تابلوی خوشنویسی مرتبط با موضوع همایش و 15 قطعه عکس سنندج قدیم در معرض دید عموم به نمایش گذاشته می شود.
وی اظهار کرد: در آیین پایانی این همایش که عصر امروز یکشنبه برگزار می شود از 10 مقاله برتر به تشخیص هیات داوران تجلیل می شود.
ک/3
7346/533/640
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
11/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]