محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845892631
شلیکهای همایونی به قلب حیات وحش!
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: شلیکهای همایونی به قلب حیات وحش!
پیش از او نیز شاهان و درباریان ایرانی، ستیزه با حیوانات حیات وحش را به عنوان یکی از مفرحترین تفریحهای سالم خود بر میگزیدند و خوشترین اوقات آنها، لحظاتی بود که قوچی، بز کوهی شاخداری، آهویی بیگناه، خرگوشی یا کبکی خرامان در اثر رها شدن تیری از کمانهای آنها در خون خود میغلتید.
کد خبر: ۳۸۳۰۳۱
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۶:۴۷ - 01 March 2014
با هر شلیکی که میکرد قهقهه خندهاش به آسمان میرفت و اطرافیانش با شادمانی به او تبریک میگفتند و فریاد میزدند: «تیر ملوکانه به هدف خورد!! و کبک پدرسوخته فلان فلان شده به خاک و خون غلتید» و ناصرالدینشاه قهرمان نخجیرگاههای ملوکانه شمال و شرق تهران آن روزگار، شادمان از این که حیوانی بیگناه را به قتل رسانده، خود را کنار بساط کباب و دوغ و ریحان و سپس به تنباکوی خوانسار و قلیان میرساند، بساطی که از قبل همراهانش برای او تدارک دیده بودند!
به نوشته ایران، عکسی سیاه و سفید که از او پس از لحظههای ناب شکارش هنگام قلیان کشیدن در نخجیرگاههای اطراف تهران به یادگار مانده، یک تصویر از هزاران تصویر تفریحات و خوشگذرانی زیستمحیطی این شاه قاجار است.
اما تنها ناصرالدینشاه این گونه به جنگ با محیط زیست نمیرفت پیش از او نیز شاهان و درباریان ایرانی، ستیزه با حیوانات حیات وحش را به عنوان یکی از مفرحترین تفریحهای سالم خود بر میگزیدند و خوشترین اوقات آنها، لحظاتی بود که قوچی، بز کوهی شاخداری، آهویی بیگناه، خرگوشی یا کبکی خرامان در اثر رها شدن تیری از کمانهای آنها در خون خود میغلتید.
شاهان، نیازمند گوشت شکار شده نبودند و مطبخ آنها همیشه مملو از گوشت قربانی بود، آنها فقط از کشتن حیوانات لذت میبردند، حیواناتی بیآزار که برای زیستن به جاها و نقاطی دور از دسترس انسانها، پناه برده بودند.
شکار در گذرگاه تاریخ
گفتهاند کره زمین همواره گذرگاه و شکارگاه شاهان بوده است، شاهانی که حق زیست را برای هیچ جانور و جانداری محرز نمیشمردند و معتقد بودند آنها روی زمین موجوداتی اضافه و پرت هستند و برای شکار ما آفریده شدهاند!!
در لابهلای یادداشتها و نوشتههایی که از «اسکندر فیروز» بنیانگذار نهاد شکاربانی و نیز سازمان محیطزیست در کشورمان باقی مانده آمده است که: شکار حیوانات از عهد باستان برای هر پادشاه، افسر نظامی و فرمانده سپاه و ارتش یک اصل واجب بوده است و تیراندازی – بویژه به حیوانات- یکی از اصلیترین آزمونها برای رسیدن به مقامات لشکری و کشوری به شمار میآمده است، ازجمله شاهان هخامنشی که شکار را مناسبترین مکتب برای تعلیم و تربیت میدانستند و آن را آموزگار حقیقی فنون جنگ، سحرخیزی ، بردباری ، تحمل سختیها و آموختن نظم و تربیت بر میشمردند و به کودکان و نوجوانان ایران زمین نیز بیش از هر چیز فنون شکار میآموختهاند.در آن روزگار نیز نخجیرگاههای وسیعی وجود داشت که بسیاری از آنها برای پادشاهان حصارکشی و قرق می شد و در آن گونههای وحشی بسیاری از جمله شیر، ببر، پلنگ، خرگوش، غزال، گورخر یا گوزن در فضایی آزاد و مشجر رها بودند، اما پادشاهان هخامنشی و به تبع آنها، سلسلههای دیگر به شکل اعتقادی بر این باور بودندکه خداوند همه آنها را برای شکار در این عرصههای جنگلی و طبیعی قرار داده است و شکار برای آنها یک ارزش اعتقادی بود و از افتخارات شاه و درباریان به حساب میآمد. چنان که بر کتیبه مقبره کوروش، نوشته شده است: «... من دوستدار دوستانم بودم،من بهترین سوار و زبردست ترین تیرانداز و سرآمد شکاربانان شدم».
قصه بهرام گور!!
بهاره فزونی یکی از پژوهشگران عرصه محیطزیست و شکاربانی در گزارشی که در یکی از نشریات زیستمحیطی منتشر کرده، نوشته است: «علاقه و وابستگی به شکار بعد از 500سال به ساسانیان که خود را وارث هخامنشیان میدانستند منتقل شد و تا آنجا گسترش یافت که فعالیت عمده و تفریح پادشاهان ساسانی را شکل داد و اهمیت شکار برای پادشاهان ساسانی تا حدی بود که لقب «نرسی» که نام هفتمین پادشاه ساسانی است را از واژه «نخشیرگرد» یا نخجیرگان به معنای شکارکننده حیوانات گرفتهاند و بهرام گور نیز به دلیل شکار و مهارتی که در کشتن حیوانات بیگناه در ملأ عام داشت و با یک ضربه شیر و گورخری را به زمین میافکند و هلاک میکرد، به «بهرام گور» شهرت یافت!! شهرتی نانجیبانه!»
فاطمه قاضیها نیز در کتابی با عنوان «گزارش شکارهای ناصرالدین شاه» که از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در سال 1389 به چاپ رسیده با ذکر برخی از وقایع تلخ و شیرین شکارهای ناصرالدینشاه از سال 1279 تا 1281 هجری قمری یادآور شده است: «پیش از شاهان قاجار، ولع خونریزی و بیجان کردن حیوانات در شاهان قبل از قاجار بیشتر بوده است و شواهد فراوان ادبی، تاریخی و حتی هنری (همچون مینیاتورهای شکاربانی) نشانگر آن است که شاهان غزنوی، سلجوقیان، اتابکان، مغولها، تیموریان و نیز خلفای عباسی ولع زیادی نسبت به ریختن خون حیوانات داشتهاند و گاهی لحظات خونریزی و تماشای جان کندن حیوانات را به نابترین لحظات سرشار از خندههای قهقههوار تبدیل میکردند و صدای خنده مستانه آنها تا دورتر از نخجیرگاهها نیز میرفت.»
شکار در عصر صفویه نیز از شکوه خاصی برخوردار بود و شاهان صفوی نیز رئیس شکاربانی ویژهای داشتند که او را «امیرشکار» یا امیرشکارچی باشی لقب میدادند و او نیز از امرای مملکتی به حساب می آمد.
«ویلیارد شاردن» سیاح معروف اروپایی در سفرنامه خود در این باره یادآور شده است که «امیرشکار» چهارمین شغل از مشاغل مهم سلطنتی به حساب میآمده است که هزاران شکاربان و شکارچی و شکاریار (محیطبان) را در سراسر مملکت در اختیار داشت و در ضمن رسیدگی به امور جنگلها و شکارگاههای سلطنتی نیز به عهده آنها بود و این وضع تا زمان حکومت قاجارها ادامه داشت و دوره سلطنت طولانی ناصرالدین شاه، درواقع دوران رواج انواع تفریحات شکاری بود.در این دوره شکار و گرمی بازار قوش دارباشیها، میرشکارباشیها، تفنگ دارباشیها، بازار و عصری گرم داشتند و مناطق و املاک بسیاری به قرقگاههای سلطنتی و خصوصی برای آنها اختصاص داده شده بود.
دستنوشتهها و خاطراتی که از حکام، سلاطین و شاهزادگان قاجار در این زمینه باقی مانده است، نشانگر بسیاری از سهلانگاریهای آنان در قبال ضرورت حفاظت از حیاتوحش در یکی دو قرن گذشته است.
مرگ دوستان شاه در شکارگاه
شواهد و مدارک و خاطرات باقیمانده از ناصرالدینشاه نشان میدهد که او اوقات زیادی را در سفر وشکار میگذرانیده و بسیاری از کارگزاران حکومتی در این سفرها و شکارها جزو هیأت همراه!! او بودهاند و در میان آنان افرادی بودهاند که شاید توان و بنیهای برای شکار نداشتند و مجبور بودند همراه شاه به شکارگاهها بروند، که گاهی به مصدومیت و مرگ آنها منجر میشد، چنان که در تاریخ قجری آمده است که «عینالملک» که از افراد مورد محبت ناصرالدین شاه هم بوده است در شکارگاهی در منطقه کن، در شمال کوهستانی غرب تهران، در یکی از همین سفرهای شکاری در مقابل چشمان ناصرالدینشاه جان داد که موجبات تکدر خاطر شاه را فراهم کرد و از آن پس دیگر شاه برای شکار به منطقه کن نرفت! گرچه هر هفته شاه را به همراه قشونش در شکارگاههای اطراف تهران مثل دوشانتپه، درهلار، شهرستانک (منظریه امروزی) سرخهحصار (تهرانپارس امروزی) و قلعهحسنخان (شهر قدس امروزی) میدیدند، نقاطی که برای او قرق میشد تا او به شکار کفتار، گرگ، شغال، روباه، دله، یوزپلنگ، سیاهگوش، شیر بدون یال خوزستان، پلنگ، خرس، قوش و آهو بپردازد، البته میگویند هنگام بسیاری از شکارهایش، او شلیک میکرد، ولی انگار حیوان شکارشده توسط یکی از همراهان او شکار میشد و به حساب ناز شست ملوکانه گذاشته میشد!!
شکار پس از مشروطه
پس از انقلاب مشروطه و انقراض قاجاریه، مالکان بزرگ و سران ایلها و عشایر، رونق دوبارهای به شکار و شکارگاهها بخشیدند. قبل از شکلگیری قشرهایی از مردم به عنوان «شکارچیان محلی» شکار منحصر به طبقهای خاص بود که شکارگاههای اختصاصی داشتند و تمام لوازم و امکانات شکار نیز در اختیار طبقهای خاص بود. ولی با برکناری این قشر، حتی شکارگاههای اختصاصی هم در معرض تجاوز دیگران بویژه شکارچیان محلی قرار گرفت که از این نظر نیز صدمه جبرانناپذیری به حیات وحش ایران در آن برهه از تاریخ وارد شد، البته همین ناهنجاریهای ضدمحیط زیستی سرانجام منجر به تحرکات بسیاری از دوستان طبیعت و محیط زیست در آن عصر شد که تشکیل «کانون شکار ایران» در سال 1335 نتیجه یکی از همان تحرکات بود که به وضع مقررات شکار در ایران انجامید و بعد از آن نیز در سال 1346 «سازمان شکاربانی و نظارت بر صید» جایگزینشان شد و سپس در 42 سال قبل یعنی در سال 1350 سازمان محیط زیست ایران شکل گرفت.
پدر تالابها
یکی از کسانی که در قوام دادن و نظام بخشیدن و بنیان نهادن به این تشکلها و رسیدن آن به مرحله تشکیل سازمان محیط زیست کشور نقش مهمی داشت، اسکندر فیروز بود که متولد 1305 در شیراز بود. او طبیعتشناس و کارشناس محیط زیست و جنگلها بود که هم بنیانگذار و هم نخستین رئیس سازمان محیط زیست ایران بود که به این دلیل برخی او را پدر شکاربانی یا پدر سازمان محیط زیست ایران و نیز پدر تالابها نامیدهاند.
او فرزند محمدحسین فیروز، نوه عبدالحسین میرزا فرمانفرما (نوه عباس میرزا و پسر عموی ناصرالدین شاه) بود که پس از تشکیل کانون شکار در سال 1346 ریاست آن را به عهده گرفت و با تلاشهای زیادی این کانون را به یک سازمان دولتی تبدیل کرد که در سال 1353 نیز موفق به تدوین قوانین محیط زیست ایران شد و با کوشش و همت او بود که مناطق چهارگانه تحت حفاظت ایران با نامهای پارک ملی، اثر طبیعی، ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده، تعیین شد و هنوز پس از گذشت سالها، در مراسمی که هر سال در سالروز انعقاد کنوانسیون حفاظت از تالابهای مهم بینالمللی و زیستگاه پرندگان آبزی برگزار میشود، از اسکندر فیروز به عنوان پدر تالابها یاد میشود، چرا که تلاشهای او سبب شد در سال 1349 کنوانسیون یاد شده در نشست و گردهمایی دوستداران محیط زیست در رامسر منعقد شود که از آن روزگار تا امروز به عنوان «کنوانسیون رامسر» از آن نام برده میشود.
جونده فیروز
فیروز در سال 1350 رئیس اجلاس سازمان ملل برای آمادهسازی کنوانسیونهای مربوط به کنفرانس جهانی محیط زیست استکهلم شد و در سال 1351 نیز وقتی نخستین کنفرانس جهانی محیط زیست در آنجا برگزار شد، او نایب رئیس این اجلاس بود.
در خلال سالهای 1352 تا 54 نیز به عضویت هیأت مدیره اتحادیه جهانی حفاظت محیط زیست (IUCN) درآمد و از سال 54 تا 56 هم نایب رئیس این اتحادیه و عضو هیأت امنای صندوق جهانی حیات وحش و طبیعت شد و در تیر ماه 1356 علاوه بر آنکه از ریاست سازمان محیط زیست استعفا کرد، ریاست اتحادیه جهانی حفاظت محیط زیست را پذیرفت.میگویند او داماد حسین علاء، نخستوزیر و وزیر دربار سابق ایران بوده است و دوستداران محیط زیست یک جانور جونده دو پا را به نام او نامگذاری کردهاند و به آن گفتهاند: «دو پای فیروز» یا Allactaga firouzi تا بدین سان یاد و خاطره او را در طبیعت برای همیشه زنده نگه دارند.در غیاب او نیز در سالهای نخست انقلاب مرحوم دکتر تقی ابتکار (پدر دکتر معصومه ابتکار) با تلاشها و پایمردیهایش، توانست روح تازهای به سازمان محیط زیست ببخشد و در عمر کوتاه ریاستش به این سازمان بنیانهای اخلاقی زیادی را در حیات طبیعی وحش ایران از خود به جا گذاشت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]
صفحات پیشنهادی
در هنگام حمله قلبی ، انجام این کار حیاتی است
در هنگام حمله قلبی انجام این کار حیاتی است اگر فردی که دچار حمله قلبی شده است حمله قلبی او همراه با درد شدید باشد بلافاصله باید دکتر محمد هادی کدیور در زمینه اقدمات درمانی افراد دچار حملات قلبی تا زمان ارجاع آنان به مراکز درمانی اظهارداشت اگر فردی که دچار حمله قلبی شده ا4/ایران گشت/اصفهان آبانبارها گواهان زنده تاریخ حیات در دیار زندهرود
4 ایران گشت اصفهانآبانبارها گواهان زنده تاریخ حیات در دیار زندهرودآبانبارهایی که به دل تاریخ پیوستند تا گواهان زندهای بر وجود آب در شهر اصفهان باشند از آبانبارهای تخت فولاد گرفته تا نایین و اردستان که همگی منبعی برای ذخیره آب بودند به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان آب انبارحیات در خطر سینمای ایران با بودجه حداقلی
حیات در خطر سینمای ایران با بودجه حداقلی تعطیلی سینماهای میانی پایتخت و برخی سینماهای مستقل شهرستان را نباید اتفاق عجیبی برای سال آینده تلقی کرد و با این بودجه برای سینمای نفتی ایران باید حداقل عوارض را چنین اتفاقاتی دانست و در کنار آن بی کاری گروهی وسیع از سینماگران به واسطه عنخستین نمایشگاه تجهیزات پزشکی قلب و عروقی در بندرعباس گشایش یافت
استانها جنوب هرمزگان نخستین نمایشگاه تجهیزات پزشکی قلب و عروقی در بندرعباس گشایش یافت بندرعباس - خبرگزاری مهر همزمان با برگزاری کنگره اورژانس های قلب نخستین نمایشگاه تجهیزات پزشکی قلبی عروقی نیز در مجتمع آموزشی پژوهشی فارابی بیمارستان شهید محمدی بندرعباس گشایش یافت به گزارششهریان: کنترل سلامت بانوان پیش از مسابقات حیاتی است
چهارشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶ ۰۴ معاون ورزش بانوان وزارت ورزش و جوانان و نایب رئیس اول کمیته ملی المپیک با اشاره به توانمندیهای فدراسیون پزشکی ورزشی کنترل سلامت بانوان ورزشکار را پیش از شرکت آنها در رویدادهای ورزشی ضروری دانست به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا رباب شهریانخستین کنگره بین المللی اورژانس های قلب در بندرعباس برگزار می شود
با حضور اساتید برجسته داخلی و خارجی نخستین کنگره بین المللی اورژانس های قلب در بندرعباس برگزار می شود بندرعباس- ایرنا- با حضور اساتید برجسته داخلی و خارجی نخستین کنگره بین المللی اورژانس های قلب به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در بندرعباس برگزار می شود به گزارش خبرنگار اآلودگی رودخانه ها تهدیدی برای حیات ماهیان استخوانی دریای خزراست
استانها شمال گیلان سعیدی آلودگی رودخانه ها تهدیدی برای حیات ماهیان استخوانی دریای خزراست انزلی – خبرگزاری مهر مدیرکل شیلات گیلان گفت آلودگی رودخانه ها و در نتیجه تخریب مکان های طبیعی زادآوری ماهیان استخوانی تهدیدی برای حیات ماهیان استخوانی دریای خزر و در نتیجه کاهش صید بهاستاندار سلیمانیه عراق: مرز باشماق شریان حیاتی ارتباط تجاری ایران و اقلیم است
استاندار سلیمانیه عراق مرز باشماق شریان حیاتی ارتباط تجاری ایران و اقلیم استاستاندار سلیمانیه کردستان عراق مرز باشماق مریوان را شریان حیاتی ارتباط تجاری بین دو کشور عنوان کرد و گفت مشکلات موجود در این مرز مورد رضایت ایران و عراق نیست به گزارش خبرگزاری فارس از مریوان بهروز محمدترویج فرهنگ شهادت برای آینده انقلاب اسلامی و حیات آن یک ضرورت است
استانها غرب همدان اقلامی مطرح کرد ترویج فرهنگ شهادت برای آینده انقلاب اسلامی و حیات آن یک ضرورت است بهار – خبرگزاری مهر مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان همدان گفت پاسداشت یاد شهدا و ترویج فرهنگ شهادت برای آینده انقلاب اسلامی و حیات آن یک ضرورت است به گزارش خبرنگار مامکانات فوق تخصصی درمان بیماری های قلبی و عروقی در استان هرمزگان فراهم است
استانها جنوب هرمزگان امکانات فوق تخصصی درمان بیماری های قلبی و عروقی در استان هرمزگان فراهم است بندرعباس - خبرگزاری مهر رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان گفت امکانات فوق تخصصی درمان بیماری های قلبی - عروقی در استان هرمزگان فراهم شده است به گزارش خبرنگار مهر محمد شکاری بعدازاوکراین؛ قلب بحران در گوشه شرقی اروپا
اوکراین قلب بحران در گوشه شرقی اروپاآغاز دور جدیدی از ناآرامی در اوکراین باعث شد تا مشخص شود که تلاشها برای آرام کردن شرایط موجود بینتیجه بوده است به گژارش خبرگزاری فارس 3 روز پیش بود که آخرین خبر درباره تحولات اوکراین حاکی از خروج معترضان اوکراینی از ساختمان شهرداری بود اانتقاد تند مصباح یزدی از حسن روحانی: آنهایی که قسیالقلب هستند می گویند شما را چه کار به این کارها؟ شما را چه
انتقاد تند مصباح یزدی از حسن روحانی آنهایی که قسیالقلب هستند می گویند شما را چه کار به این کارها شما را چه به اقتصاد و سیاست بی سوادها مصباح یزدی رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره شب گذشته در حسینیه امام خمینی ره قم در واکنش به سخنان اخیر رییس جمهور که منتقدان توافقزندههایی که حیاتشان انکار میشود
زندههایی که حیاتشان انکار میشود طبق قانون تمام بستگان درجهیک میتوانند فوت بستگان و اعضای خانواده خود را ثبت و اعلام کنند سال گذشته مراجعهکنندهای داشتیم که نسبت به قرارگرفتن نام همسرش در فهرست فوتشدهها و عدمپرداخت یارانه به همسرش معترض بود و بعد از پیگیریهای سازمان مشخبرترین های حیات وحش در نشنال جئوگرافیک
شماره گزارش 1389872903757710078 زمان انتشار 1392 12 1 08 14 عکاس عنوان برترین های حیات وحش در نشنال جئوگرافیک جام جم آنلاین نشریه نشنال جئوگرافیک در انتشار عکس های متنوع به ویژه از حیات وحش ازسلیقه خاصی برخوردار بوده و از نظر کیفیت و سوژه از جمله بهترین نشریات در انتخاب عکسقلب آهنی جای پرستارها را میگیرد+تصاویر
قلب آهنی جای پرستارها را میگیرد تصاویر با همکاری شش موسسه تحقیقاتی اروپا رباتهای آموزش دهنده که قابلیت برقراری ارتباط و به اشتراک گذاشتن دانش خود را با دیگران دارند ساخته شد به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران روبوارت پروژهای اروپایی و یک پلت فرم مشترک است که قادر به اراه های شناسایی عطرهای تقلبی
راه های شناسایی عطرهای تقلبی این روزها در بازار عطر آنقدر کالای تقلبی وجود دارد که گاهی آنقدر که پول میدهی عطر نمیخری البته با این قیمتهای نجومی عطرها حق دارید که انتظار کالای اصل و با کیفیت مطلوب داشته باشید و با وسواس خرید کنید ولی آیا تشخیص عطرهای اصل و تقلبی به همین سادگاداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با قاچاق حیات وحش به شدت برخورد می کند
اداره کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی با قاچاق حیات وحش به شدت برخورد می کند تبریز - ایرنا - مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی از برخورد شدید با قاچاق حیات وحش در این استان خبر داد به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی این اداره کل حمید قاسمی گفت حیات وحش اهمیت ویژه ای در ا-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها