واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
خانه تکانی، رسم کهن ایلامیان در استقبال از نوروز ایلام- ایرنا- تا چشم کار می کرد، پتو و جاجیم و فرش های هزار رنگ و زیبا بود که به نشانه خانه تکانی بر روی در و دیوار منازل پهن شده بود، این آیین ویژه مردمان زاگرس نشین در استقبال نوروز بود.
به گزارش ایرنا، اما امروز با وجود ساخت برج های چند طبقه و ساختمان های غول پیگر و توسعه فرهنگ آپارتمان نشینی روز به روز از این رسم و رسوم های قدیمی کاسته و کم کم در حال برچیدن است.
حالا بخار شور و اتوشویی و خشک شویی مرسوم شده و دیگر کدبانوی خانه زحمت و مشقتی که زنان قدیمی در نبود فناوری می کشیدند، متحمل نمی شوند.
با این وجود همه سال در اسفند ماه زنان خانه به تکاپو و تلاش برای خانه تکانی و جایگزین کردن وسایل کهنه می پردازند.
یکی از زنان ایلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می گوید: از ابتدای اسفند کار خانه تکانی را شروع می کنم و بطور معمول برای تمیز کردن همه وسایل خانه آن گونه که خودم دوست دارم دو هفته وقت لازم است.
ˈمریم حسین زادهˈ اظهار کرد: آشپزخانه بیشترین حجم کار را به خود اختصاص می دهد و خیلی طول می کشد تا به صورت مرتب و تمیز درآید.
وی ادامه داد: یک هفته آخر اسفند ماه را تنها به اتو کشی پرده ها و ملحفه ها سپری می کنم و خریدهای سفره عید را انجام می دهم.
وی انجام سنت خانه تکانی را علاوه بر استقبال از عید نوروز و گرفتن جشن باستانی آن و آمادگی برای پذیرایی از مهمان است باعث می شود که گرد و غبار یک ساله از خانه نیز خارج شود.
حسین زاده بیان کرد: این سنت از گذشته های دور بوده و همه ساله اکثر خانم های خانه آن را پیش از نوروز انجام می دهند.
یکی دیگر از زنان ایلامی گفت: در گذشته های دور هر زنی که بیشترین پتو، جاجیم های رنگارنگ و فرش ها را بر روی در و دیوار خانه پهن می کرد به عنوان یک زن خانه دار و کدبانو شناخته می شود که توانسته است از دستمزد همسرش و با هنر دستان خودش این میزان جاجیم و قالی را ببافد.
ˈصبریه طاهریˈ اظهار کرد: اکنون بیش از نیم قرن از آن زمان می گذرد و امروزه بیشتر کارها توسط کارگر انجام می شود و زنان به دلیل حجم کاری که در خارج از منزل دارند کمتر به این چیزها توجه می کنند.
وی ادامه داد: زنان کدبانو همیشه دارای منزلی آراسته و مرتب هستند و با تلاش و رفت و روب با سلیقه تمام وسایل خانه را قبل از آغاز فصل بهار تمیز می کنند.
وی انجام سنت خانه تکانی را یکی از آیین های کهن در استان ایلام دانست و یادآور شد: با انجام این سنت کهنگی، کسالت، کثیفی و گرد و غبار از خانه پاک می شود و تمیزی ، شادابی و طراوت جای آن را می گیرد.
یکی دیگر از زنان ایلامی می گوید: بطور معمول زنان علاوه بر انجام فعالیت های اداری و اقتصادی امروزه در خانه داری و تربیت فرزندان نیز تلاش می کنند.
ˈشیرین ریاحیˈ اضافه کرد: باید مرد خانه نیز به کمک خانم خانه در انجام نظافت و خانه تکانی کمک کند زیرا این کار برای زنان سنگین است و آنها به تنهایی از عهده آن بر نمی آیند.
وی از سنت خانه تکانی به عنوان یک آیین کهن و قدیمی در استقبال از عید باستانی نوروز نام برد.
به گزارش ایرنا، امروزه بیشتر زنان فرش ها و موکت های منزل را به قالی شیویی می سپارند که این امر به دلیل وجود توسعه فرهنگ آپارتمان نشینی روز به روز بیشتر توسعه می یابد. ک/4
7177/540
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
09/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]