واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بازارهای روز شهرداری، رقیب کسبه محلی یا سوپاپ اطمینان بازار اصفهان- ایرنا- گسترش بازارهای روز کوثر شهرداری اصفهان ضمن اینکه محلی برای کاهش فشار ناشی از افزایش قیمت ها بر مصرف کننده شد نگرانیهایی را زمینه کسب و کار واحدهای صنفی محلی بوجود اورده است.
به گزارش ایرنا، اقلام خوراکی از گوشت و میوه تا لبنیات و خواربار و همچنین لوازم بهداشتی کالاهایی است که در این بازارها در شهر اصفهان به فروش می رسد.
مطالعه تطبیقی قیمت کالا ها در بازارهای روز کوثر شهرداری اصفهان با واحدهای خرده فروشی سطح شهر بیانگر اختلاف قابل توجه در قیمت برخی از اقلام کالا هاست.
برخی از این اقلام که از نظر برند و کیفیت هیچ تفاوتی با کالاهای عرضه شده در فروشگاه های کوچک محلی ندارد گاه تا چهل درصد ارزانتر عرضه می شود.
این اختلاف در حالی است که بسیاری از کسبه می گویند که آنها این کالاها را با قیمتی بالاتر از قیمت عرضه آن در بازارهای روز، از شرکت های توزیع کننده می خرند.
بعید است که در بازارهای شهرداری هم کالایی با زیان و بدون استفاده به فروش برسد و اینجاست که دوباره نقش دلالها در چرخه تولید تا مصرف مورد توجه قرار می گیرد.
صاحب فروشگاهی کوچک در شهر اصفهان که از این تفاوت قیمت ها یا به قول خودش دو نرخی شدن کالآها در بازار ناراضی است، گفت: قیمت برخی کالاهای عرضه شده در این فروشگاهها از قیمتی که شرکت های توزیع کالا برای ما فاکتور می کنند نیز پایین تر است.
ˈعلی محمدیˈ افزود: این تفاوت قیمت باعث شده که فروشگاههای کوچک برخی اقلام مورد نیاز را از فروشگاههای کوثر بخرند تا مشتری های خود را حفظ کنند.
مدیر عامل سازمان میادین و ساماندهی مشاغل شهری شهرداری اصفهان که مسوول بازارهای روز کوثر نیز است، بالابودن حاشیه سود واسطه ها و خرید های جزیی فروشگاههای کوچک را دلیل این تفاوت قیمت بیان کرد.
سید ˈرضا حکیم فعالˈ گفت: خرید کالا برای فروشگاههای کوثر به صورت عمده و از کارخانه ها صورت می گیرد و به همین دلیل مشمول تخفیف فروش می شود.
وی با اشاره به اینکه فروشندگان این بازار همچون دیگر اصناف برای اجناس خود سود منطقی در نظر می گیرند، گفت: در این عرصه رقابت منفی با هیچ صنفی نداریم.
در این حل در بین مسوولان شهری نیز نگرانی هایی در باره تاثیر فعالیت بازارهای روز بر کسب و کار محلی وجود دارد.
عضو شورای اسلامی شهر اصفهان چندی پیش با انتقاد از توسعه بازارهای روز کوثر گفت: باید آثار اقتصادی بازارهای روز کوثر بر اصناف مجاور این بازارها بررسی شود.
غلامحسین صادقیان افزود: رشد بازارهای روز کوثر نباید به مشکل بیکاری در شهر دامن بزند.
اما رییس اتاق اصناف استان اصفهان بازارهای روز کوثر را به سوپاپ اطمینان بازار تشبیه کرد و تعداد معقول آن را برای سلامت بازار مفید خواند.
ˈعباسعلی بصیرتˈ با بیان اینکه اصناف نیز به سمت ایجاد بازارهایی از این دست حرکت کرده اند، گفت: اما باید در نظر داشت که توسعه بیش از حد این نوع بازارها و فروشگاهها و قرار گرفتن در برابر هزاران واحد صنفی کوچک حرکت درستی نیست.
رییس اتاق اصناف استان اصفهان از مدیریت شهری شهر اصفهان خواست تا در بازارهای روز کوثر از اصناف نیز کمک بگیرد.
اما پایین بودن قیمت در فروشگاههای کوثر از منظرکارشناس اقتصادی نیز تابع دو علت است، یکی اطمینان از بالا بودن عرضه به دلیل وجود حدود 15 بازار روز کوثر در شهر و دیگر خرید مستقیم از تولید کننده و حذف واسطه ها.
سید ˈاحمد علی عاملیˈ کارشناس اقتصاد افزود: این نوع عرضه برای تولید کننده نیز مقرون به صرفه است زیرا خط تولید را فعال نگه می دارد و اطمینان از فروش کالا نیز وجود دارد.
عاملی حذف هزینه های مربوط به انبار کردن محصولات را از جمله سودهایی عنوان کرد که به جیب تولید کننده می رود.
وی تصریح کرد: داشتن این مزیت ها برای تولید کننده باعث می شود که کالا را ارزانتر در اختیار بازارهای روز کوثر قرار دهد.
وی افزود: در حالت عادی، کالا پس از تولید در اختیار زنجیره ای از واسطه ها شامل عمده فروشان، بنکداران و خره فروشان قرار می گیرد که هر کدام با در نظر گرفتن سودی کالا را به دیگری می فروشد.
وی با بیان اینکه بازارهای روز کوثر این زنجیره را دور می زند، گفت: در نتیجه مجموع سودی که به جیب واسطه ها می رفت حذف و کالا ارزانتر در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد.
عاملی با مقایسه این الگو در ایران با کشورهای دیگر اظهار کرد: در کشورهای دیگر نیز زنجیره واسطه ها وجود دارد و دولتها به خرده فروشان اجازه خرید مستقیم کالا از تولید کننده را نمی دهند.
عاملی تصریح کرد: تفاوت کار در این است که در بسیاری کشورها تمام واسطه ها آشکار هستند و درآمد و هزینه هایشان با دقت ثبت می شود.
وی با تشریح نقایص این سیستم در ایران گفت: واسطه ها در ایران امکان مخفی شدن دارند و در نتیجه به هنگام کسب درآمد آشکار و به هنگام پرداخت مالیات مخفی می شوند.
وی با بیان اینکه بیشتر بار مالیات در ایران بر دوش حقوق بگیران و تولید کنندگان است، افزود: سیستم مالیاتی ما معیوب است و بیش از میزان مالیات دریافتی، فرار مالیاتی اتفاق می افتد.
وی گسترش بازارهای روز کوثر در شرایط کنونی را اقدامی در راستای افزایش رفاه اجتماعی عنوان کرد و افزود: در ایران باید به سمت کارهایی نظیر بازارهای روز کوثر و حذف واسطه ها رفت.
در این حال باید دید شهرداری اصفهان سیاست توسعه بازارهای روز را برای افزایش رضایت مردم ادامه می دهد یا برای حفظ اشتغال واحدهای صنفی رشد این بازارها را متوقف می کند.
گ/7135/ 607
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]