تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 10 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عقل راهنمايى مى  كند و نجات مى  دهد و نادانى گمراه مى  كند و نابود مى  گرداند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819436862




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خراسان شمالی، سرزمین جاذبه های معرفی نشده


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

خراسان شمالی، سرزمین جاذبه های معرفی نشده بجنورد - ایرنا - استان خراسان شمالی که به ˈباب الرضا (ع)ˈ و ˈگنجینه فرهنگ هاˈ شهرت یافته، با قرار گرفتن در حدفاصل قطب زیارتی مشهد مقدس و خطه سیاحتی شمال کشور، بساط میزبانی خود را برای استقبال از زائران، گردشگران و مسافران نوروزی گسترده است.


به گزارش ایرنا این استان به لحاظ موقعیت علاوه بر همسایگی با استانهای گلستان در غرب، سمنان در غرب و جنوب و خراسان رضوی در شرق و جنوب، از سوی شمال دارای 301 کیلومتر مرز مشترک با کشور ترکمنستان است.
وجود اقوام مختلف، موقعیت خاص جفرافیایی، آب و هوای معتدل و کوهستانی و عبور 240 کیلومتر از جاده اصلی تهران - شمال - مشهد از ویژگی های منحصر به فردی است که می تواند خراسان شمالی را به مقصد و یا استراحتگاه مسافران و زائران در ایام نوروز تبدیل کند.
بر اساس گزارش دستگاه های مرتبط، خراسان شمالی در طول سال حدود 20 میلیون مسافر و زائر عبوری را پذیرایی می کند که تنها در تعطیلات نوروز سال 92، حدود چهار میلیون نفر برای رساندن خود به مرقد مطهر ثامن الجج (ع) و حضور در مناطق گردشگری شمال از مسیرهای ارتباطی این استان گذر کرده اند.
افزون بر این ویژگی ها، استان خراسان شمالی دارای جاذبه های تاریخی، طبیعی و گردشگری بکری است و مسافران و زائران عبوری از این استان بویژه در ایام نوروز می توانند با این جاذبه ها آشنا شده و ساعات خوشی را در کنار خانواده خود سپری کنند.
جاذبه های تاریخی:
کشفیات تاریخی در خراسان شمالی نشان از تاریخ کهن این خطه دارد. محوطه باستانی معروف به ˈپهلوانˈ و تپه ˈحیدرانˈ جاجرم، با قدمتی بیش از 12 هزار ساله، از قدیم ترین آثار این استان به شمار می روند.
قدیمی ترین بنای باستانی پابرجا در این استان نیز که بنای سنگی آتشکده ˈاسپاخوˈ در غرب استان در شهرستان مانه و سملقان است که قدمت آن به عهد ساسانیان مربوط است و در فاصله شش کیلومتری شمال شاهراه اصلی بجنورد - شمال واقع است.
اکنون در استان خراسان شمالی بیش از هزار و 200 اثر تاریخی شناسایی شده وجود دارد که تاکنون 463 اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
از دیگر آثار معروف تاریخی و قابل دسترس مسافران و زائران نوروزی در این استان می توان به شهر کهن ˈبلقیسˈ اسفراین به عنوان دومین بنای خشتی و گلی ایران، پس از ارگ بم اشاره کرد که در مسیر ورودی از سبزوار به اسفراین قرار دارد.
همچنین تالار و عمارت زیبای ˈمفخمˈ در شهر بجنورد، به عنوان ممتازترین اثر معماری دوران قاجار در استان واقع است که گردشگران می توانند با سر زدن به موزه ها و گنجینه های باستان شناسی و مردم شناسی و اسناد و نسخ خطی آن، تاریخچه و شناسنامه این خطه را به تماشا بایستند.
شهر بلقیس که در سه کیلومتری جنوب غربی شهر کنونی اسفراین قرار گرفته از لحاظ قدمت به استناد متون تاریخی، در قبل از اسلام شکوفا بوده و در سال 31 هجری توسط مسلمانان فتح شده که طبق یافته های باستان شناسی قدیمی ترین استقرار در این شهر به اواخر دوره ساسانی مربوط است.
شهر بلقیس که زندگی در آن تا پایان دوره صفویه به طور مداوم جریان داشته، در اواخر دوران طهماسب دوم و ابتدای حکومت نادر یعنی در سال 1131 ه. ق توسط افغان ها به طور کامل ویران و درهم کوبیده شده است.
رونق بازدید مسافران و گردشگران از این بنای تاریخی با سفر رهبر معظم انقلاب در روز 22 مهرماه سال 91 به اسفراین و اشاره به اهمیت و قابلیت این اثر تاریخی در سخنرانی خود در جمع مردم این خطه، بالا گرفت و انعکاس بیانات معظم له در رسانه ها باعث شد افراد بی شماری از اقصی نقاط کشور و نیز گردشگران خارجی روانه اسفراین شوند.
آتشکده اسپاخو:
بنای تاریخی اسپاخو در استان خراسان شمالی و منطقه منحصر به فرد است و با توجه به ارزش تاریخی و معماری آن با شماره 1579 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
در اطراف این بنا و دهکده اسپاخو بر روی تپه های مجاور قبرستانی وجود دارد که از نظر وضع تدفین و مقبره سازی با شیوه تدفین مسلمانان تفاوت کلی دارد که قبرها خانوادگی است و با گچ و ساروج به شکل مکعب مستطیل با سنگهای چهارگوش نامنظم ساخته شده است.
این شواهد نشان می دهد که اقوامی با اعتقادات مذهبی خاص غیر از اسلام در این منطقه وسیع ساکن بوده اند و این بنای به آنها تعلق داشته است.
آتشکده اسپاخو در غرب بجنورد و در فاصله 100 کیلومتری مرکز استان خراسان شمالی در مجاورت روستایی به همین نام قرار دارد که مردم محلی آنرا به با نام کلیسا می شناسند ولی تاکنون شواهدی مبنی بر حضور مسیحیان در این منطقه پیدا نشده است.
از سوی دیگر شکل دایره ای محراب، آتشدان و سوراخ های درون سقف گنبد که روزنه هایی برای خروج دود دارد، نشان می دهد که این جایگاه آتشکده ای است که زرتشتیان باستان آن را بنا کرده اند.
واژه اسپاخو برگرفته از واژه ˈهسپˈ یا ˈاسپˈ است و واژه ای پهلوی است و در گذر زمان دگرگون شده و به صورت ˈاسبˈ درآمده است و آن گونه که برمی آید در این منطقه در گذشته اسب پرورش می دادند.
قلعه جلال الدین - گرمه:
بنای قلعه جلال الدین یکی از مهم ترین و شاخص ترین قلاع دفاعی، نظامی استان خراسان شمالی است که تاریخ ساخت آن به قرون 6 و 7 هجری قمری می رسد.
مصالح به کار رفته در بنای قلعه جلال الدین، سنگ، ساروج و ملات گچ بوده و به علت قرارگیری آن بر روی تپه ای طبیعی و مرتفع بر محیط اطراف مشرف است.
بنای کلی این قلعه از یک پلان شش ضلعی تشکیل شده که در هر ضلع قلعه برج مدوری وجود دارد که ارتفاع آن در برخی نقاط به 15 متر می رسد و در حدفاصل شهرهای گرمه و جاجرم و بر روی تپه نسبتاً مرتفع سنگی قرار دارد.
مجموعه تاریخی عمارت مفخم - بجنورد
علاوه بر قدمت و جاذبه تاریخی بنای قاجاری عمارت، وجود دو موزه باستان شناسی و مردم شناسی و نمایش اسناد و نسخ خطی در این مکان، از جاذبه های این مجموعه تاریخی است.
آیینه خانه مفخم از آثار منحصر به فرد عصر ناصری در خراسان شمالی است که در گذشته در باغ بزرگی قرار داشته و همراه ابنیه دیگر از جمله عمارت مفخم، دروازه ورودی حوض خانه، باغ فواره و کلاه فرنگی، دارالحکومه مفخم را تشکیل می داده است.
عمارت کلاه فرنگی سال ها پیش بر اثر زلزله شدیدی که در بجنورد رخ داده تخریب شده و اکنون از آن مجموعه تنها آیینه خانه و عمارت مفخم بر جای مانده است.
بنای 130 ساله آیینه خانه که اکنون به موزه مردم شناسی بجنورد تبدیل شده در سال 1376 خریداری و پس از مرمت در سال 1379 مورد بهره برداری و به شماره 31167 در فهرست آثار ملی ثبت شده است.
بانی این اثر تاریخی ˈیارمحمدخان سهام الدوله بجنوردیˈ معروف به سردار مفخم و معمار آن ˈممتحن الملک شقاقیˈ بوده است.
بقاع متبرکه تاریخی:
طبق آمار اریه شده توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی، در این خطه 42 بقعه متبرکه، حسینیه و تکایای دارای قدمت تاریخی بالا و ثبت شده در فهرست آثار ملی وجود دارد و علاوه بر آن حدود 25 بقعه متبرکه و مسجد دارای قدمت تاریخی بالا در شهرستان های استان برای ثبت در فهرست آثار ملی شناسایی شده است.
مسافران و زائران عبوری از محورهای ارتباطی استان می توانند از فضای معنوی این اماکن مقدس بهره ببرند.
بقعه سلطان سید عباس بن موسی بن جعفر (ع) در بجنورد، خواجه علی بن مهزیار در جاجرم، امامزاده حمزه رضا (ع) شیروان، امامزاده دلاور آشخانه، امامزاده سلطان جعفر در روستای ˈسیاه دشتˈ فاروج و امامزاده احمدبن موسی در اسفراین از جمله زیارتگاه ها و اماکن مقدس استان به شمار می روند.
جاذبه های گردشگری طبیعی:
جنگلهای انبوه و حفاظت شده ˈقرخودˈ در شهرستان مانه و سملقان، پارک های زیست محیطی ملی ˈسالوکˈ و ˈساریگلˈ در اسفراین، منطقه حفاظت شده ˈگلیل و سرانیˈ شیروان، پارک ملی ˈضامن آهوˈ و پناهگاه حیات وحش ˈمیاندشتˈ در جاجرم از جمله مناطق طبیعی دیدنی استان خراسان شمالی به شمار می آیند.
دره های سرسبز، رودهای پرآب، دریاچه سدهای ˈشیرین درهˈ و ˈبیدوازˈ، آبشارهای فراوان چون ˈایزی، حمید، بیار، اوغاز کهنه و اسطرخیˈ و دره هایی چون ˈبازخانه، درکش، هاور، روئین، گلیان، زوارم، استاد، خسرویه و پارک جنگلی گوئینیک (راز و جرگلان)ˈ و غارهایی چون ˈبیدک، گسک، درق، پوستین دوز و گنج کوهˈ از جمله جاذبه های مناطق کوهستانی استان هستند.
وجود چشمه های آب معدنی در خراسان شمالی به علت املاح و خاصیت درمانی می تواند به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری این استان به حساب آید که از جمله چشمه آب گرم ˈایوب پیغمبرˈ در گیفان، مختومی در شیروان، ˈمهمانکˈ در مانه و سملقان و ˈحاج سستˈ در اسفراین قابل ذکر است.
مجموعه تفریحی بش قارداش - بجنورد:
در شش کیلومتری جنوب شهر بجنورد و در مسیر بجنورد به اسفراین، محوطه ای زیبا با درختان سر به فلک کشیده و استخرهای آب خودنمایی می کند.
این بوستان نمونه گردشگری، با چندین استخر آب و فضای سبز دل انگیز به کوه تکیه دارد که ساکنان بجنورد، مرکز استان خراسان شمالی، عمده اوقات فراغت خود را در آن سپری می کنند.
پارک جنگلی – تاریخی بابا امان - بجنورد:
این پارک در 10 کیلومتری شمال شرقی شهر بجنورد و در کنار جاده بجنورد - شیروان واقع شده است.
این گردشگاه با پارک جنگلی و استخرهای دیدنی آن همواره مسافران بی شماری را برای رفع خستگی به خود جلب کرده است.
آب این گردشگاه از چهار نقطه درون تپه ای می جوشد و به درون استخرهایی می ریزد که با اختلاف سطح ساخته شده اند.
در آغوش تپه ها، درختان انبوه و مناظر تماشایی ˈباباامانˈ تاسیساتی نظیر متل، رستوران، پارک کودک، مسجد و محل استراحت خانواده ها جای گرفته و هوای لطیف و شب های دل انگیز آن هر مسافر عبوری را به خود جلب می کند.
در پارک جنگلی بابا امان بجنورد بنای امامزاده ای به نام شاهزاده ˈاسماعیلˈ نیز قرار دارد.
روستای درکش - مانه و سملقان:
این روستای گردشگری پس از روستای ˈرباط قره بیلˈ در فاصله 30 کیلومتری شهر آشخانه، مرکز شهرستان مانه و سملقان و 70 کیلومتری بجنورد مرکز استان خراسان شمالی قرار دارد.
فاصله روستا از جاده آسیایی (محور آزادشهر - بجنورد) حدود دو کیلومتر است و دارای طبیعتی جنگلی و کوهستانی با چشمه سارهای متعدد است که وجود تنها جنگل بلوط منطقه شرق کشور و باغ های میوه، رویش انواع گیاهان دارویی، حیات وحش منحصر به فرد، آثار و تپه های تاریخی متعدد و محیط زیبا و فرح بخش از جاذبه های آن است.
هر ساله شمار زیادی از دوستداران طبیعت از شهرها و روستاهای اطراف به این روستا سفر می کنند.
روستای درکش دره ای است و رودخانه درکش از میان آن می گذرد و در جنوب روستا، کوه آلاداغ با ارتفاع 2455 متر و دره ˈکندابˈ قرار دارد.
آب گرم ایوب پیغمبر - بجنورد:
این آب گرم در دهستان ˈگیفانˈ از توابع بخش ˈحصار گرمخانˈ بجنورد به ارتفاع 1300 متر در فاصله 80 کیلومتری شمال شرقی مرکز این شهرستان واقع شده است.
آب های معدنی به علت داشتن املاح و خاصیت های درمانی، یکی از جاذبه های گردشگری استان به شمار می آید و این مکان نیز از دیرباز محلی برای استراحت و شنا و شفای بیماران بوده است.
روئین، روستای پلکانی یا ماسوله خراسان شمالی - اسفراین:
این روستا در فاصله 45 کیلومتری جنوب بجنورد و 24 کیلومتری شمال شهر اسفراین قرار دارد و دره ای است که رودخانه روئین از میان آن می گذرد و از عمده محصولات باغی روئین که از مرغوبیت ویژه ای برخوردار است می توان به گیلاس، گردو، سیب، انگور، گلابی، هلو و زردآلو اشاره کرد.
نوع معماری و ساخت بناهای روستای رویین به گونه ای است که به شکل پلکانی دیده می شود و علاوه بر این دارای جاذبه های طبیعی، اکوتوریستی و تاریخی است.
قدمت روستای رویین به بیش از ده قرن پیش بر می گردد.
اکنون روسنای رویین به عنوان دهکده صنایع دستی کشور معروف است و حدود 400 نفر در این استان به طور مستقیم به تهیه نخ، رنگ آمیزی و بافت چادر شب و فروش آن اشتغال دارند و رشته چادرشب بافی یا نساجی سنتی رویین مهر اصالت یونسکو را دارد.
روستای گلیان - شیروان:
روستای گلیان در 23 کیلومتری جنوب شهر شیروان قرار دارد که با داشتن آب و هوای نیمه خشک و سرد کوهستانی، منجر به غنای زیست محیطی و وفور حیات وحش در منطقه و برخورداری روستا از طبیعتی زیبا و دل انگیز شده است.
از جاذبه های روستای گلیان می توان به چشمه های فراوان اشاره کرد که مهمترین آن ها چشمه های شیرخان، ˈبرزنگ، پیرک، قلعه نو، چشمه موسی و چشمه پاسگاهˈ است که در این میان چشمه شیرخان و پیرک به علت داشتن آب گوارا و شیرین و آبدهی بالا، مورد توجه است.
غار ˈکافر قلعهˈ از دیدنی های این روستا است و ار نامش پیداست مسکونی بوده و در زمان های گذشته از آن به عنوان پناهگاه استفاده می شده و در پنج کیلومتری جنوب غربی روستای گلیان در قسمت راست دره وسیعی واقع است.
از اماکن مذهبی این روستا می توان به امامزاده گلیان، مسجد قدیمی حاج عبدالله با قدمت 200 ساله، مقبره ˈباباتوکلˈ از مشایخ و عرفای نامی قرن چهارم هجری یاد کرد.
روستای زو ارم - شیروان:
روستای ˈزو ارمˈ در ‎ 28کیلومتری جنوب غربی شیروان از دیگر روستاهای گردشگری خراسان شمالی است که دارای طبیعتی سرسبز و باغ های انبوه میوه است که از جمله می توان به صیفی جات این روستا و نیز گونه های گیلاس، انگور و زردآلو، بادام و گردو اشاره کرد.
از جاذبه های این روستا حاشیه مصفای رودخانه زوارم، مسجد قدیمی، ˈقزلر قلعهˈ، منطقه ˈاوج دوشیˈ با سه چشمه همجوار یخدان، آبشار ˈجترالنگˈ، دوچشمه، قاینار چشمه و قرمز چشمه را می توان نام برد.
این منطقه گردشگری انواع گیاهان طبی و خوراکی مانند کاسنی، زیره و کاکوتی، ساریگل، زردآلو کوهی و سیب کوهی دارد که گردشگران می توانند از این موهبت خدایی نیز بهره مند شوند.
ییلاق زو ارم دارای طبیعتی سبز و باغهای میوه فراوان است و به علت برخورداری از چشمه ها، آبشارها و حوضچه های سنگی هوای لطیف و دل انگیز و چشم اندازهای بکر، هر ساله پذیرای میهمانان و گردشگران است.
روستای گردشگری خسرویه - فاروج:
این روستا در دامنه رشته کوه های زیبای ˈشاه جهانˈ در فاصله 25 کیلومتری جنوب غربی فاروج در دل دره ای سرسبز جای گرفته که زادگاه عالم ربانی ˈآقانجفی قوچانیˈ نویسنده کتاب معروف ˈسیاحت غربˈ است.
این روستا علاوه بر بافت معماری سنتی، از جاذبه های طبیعی چون چشمه سارها، استخرهای پرورش ماهی قزل آلا و تنوع محصولات باغی شامل سیب، گلابی، گیلاس و گردو برخوردار است.
از دیگر آثار تاریخی این روستا می توان به امامزاده ˈبابا و بی بیˈ، قلعه سنگی و سنگ قبرهای گورستان قدیمی با خط ثلث جلی با قدمت بیش از 700 سال و دو صندوق منبت کاری شده امامزاده اشاره کرد که حکایت از قدمت روستا تا دوران قبل از صفویه دارد.
مسافران و زائران عبوری از خراسان شمالی در مدت اقامت درشهرهای مختلف این استان می توانند با صنایع دستی تولیدی اقوام مختلف شامل ترک، ترکمن، تات، فارس و کرد آشنا شده و آنرا به عنوان سوغات همراه خود ببرند.
ˈقالیچه و پشتی ترکمنی، گلیم و جاجیم، چادرشب، ابریشم بافی، کلاه کرکی، چاروق، نمدمالی، جوراب بافی و پوستین دوزیˈ و نیز آبنبات بجنوردی (شکرپنیر) از جمله مهم ترین صنایع دستی و سوغات استان خراسان شمالی محسوب می شود. ک/4
623/626
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]




03/12/1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 115]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن