واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
وزارت ازدواج و طلاق تهران - ایرنا - چندی پیش عضو هیأت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس از تدوین پیش نویس طرح تشکیل وزارت ازدواج و طلاق خبر داد و گفت: «با توجه به این که ادغام وزارت ورزش و جوانان به بی توجهی به حوزه جوانان منجر شد، تشکیل وزارتخانه مذکور کمک شایانی به رفع معضلات جامعه جوان خواهد کرد.»
با خواندن عبارت وزارت ازدواج و طلاق ناخودآگاه به یاد وزارتخانه های عجیب سری داستان های تخیلی هری پاتر نوشته «جی کی رولینگ» افتادم. مثلاً وزارتخانه اشیای گم شده، یا وزارت سحر و جادو! تصور کنید قرار است در ردیف بودجه برای وزارتخانه ازدواج و طلاق سهمی در نظر بگیرند و وزارتخانه مذکور برای تسهیل امر میمون ازدواج مصرف کند. مثلاً اعلام کند امسال هزینه خرید یخچال دخترخانم های دم بخت را وزارتخانه متقبل می شود! یا هر پسری که قصد دارد به خواستگاری برود می تواند گل و شیرینی خواستگاری را که این روزها قیمت قابل توجهی نیز دارد از مکان های مشخص شده توسط وزارتخانه مجاناً تهیه بفرماید!
می تواند برای تشویق جوانان به ازدواجِ به موقع اعلام کند هر زوجی که مطابق سن اعلامی وزارتخانه ازدواج کند، وزارتخانه برای داماد شغلی دست و پا می کند. آموزش یک گروه با فن بیان بالا که در جلسات خواستگاری کار چانه زنی مهریه را پوشش دهند و پیش بینی مکانی برای قرنطینه جوانان پس از طلاق هم از دیگر دستاوردهای این وزارتخانه باشد. پیشنهاد می شود در این وزارتخانه سازمانی به نام سازمان مادرشوهر و مادرزن نیز تشکیل شود. زیرا این دو گروه نقش قابل توجهی در مقوله ازدواج، تداوم ازدواج و طلاق را ایفا می کنند! سردر وزارتخانه هم این شعار را بنویسند که «شما ازدواج کنید بقیه اش خدا کریم است.»
گاهی اوقات از این همه فعالیت و ذهن خلاق برخی نمایندگان انگشت حیرت به دهان می مانیم. اما گذشته از جنبه طنزآمیز این طرح که 15 نماینده آن را امضا کردند، بد نیست یادآوری شود مشکلات اقتصادی و بیکاری اصلی ترین و مهم ترین دلیل بی رغبتی جوانان به ازدواج است که عجالتاً برای این امر هم پیش تر چند وزارتخانه از جمله «اقتصاد و دارایی»، «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» و «صنعت، معدن و تجارت» تشکیل شده است.
حل مشکلات و دغدغه های امروز جوانان بسیار ریشه دارتر از وزارتخانه ای تحت عنوان ورزش و جوانان است که شرح وظایف خود راحل مسائل جوانان، اعتلا و رشد نسل جوان و استفاده بهینه از استعداد و توانایی های نسل جوان تعریف می کند. مواردی که بیشتر شبیه شعار است تا شرح وظایف.
این وزارتخانه تاکنون اقدام موثری در بهبود وضعیت جوانان انجام نداده است. با ادغام دو سازمان تربیت بدنی و ملی جوانان و تشکیل وزارت ورزش و جوانان هم تغییری حاصل نشد و تنها بودجه تصویبی این دو وزارتخانه صرف ورزش و عمدتاً فوتبال می شود که آن هم دو تیم دولتی و هزینه بر استقلال و پیروزی را بیشتر مورد توجه قرار می دهد. حالا ضرورت تاسیس وزارتخانه ای تخصصی تر با عنوان ازدواج و طلاق ریشه کدام معضل و مسأله را حل خواهد کرد؟ شرایط تحصیل را سامان می دهد و جوانان را وادار می کند پس از سپری کردن دو، چهار یا شش سال از عمرشان در دانشگاه به جز مدرک، دانش و هنری هم توشه گیرند و در نهایت از تخصص دانشگاهی شان برای کسب درآمد استفاده کنند؟ قرار است این وزارتخانه فرصت شغلی فراهم کند؟ می خواهد امنیت شغلی ایجاد کند و امید به زندگی را افزایش دهد؟ قصد دارد فاصله پایه حقوق دریافتی را با میزان تورم متناسب و همتراز کند؟ در نظر دارد شیوه درست و چهارچوب بندی شده روابط را تعریف کند؟ یا قصد دارد به جوانان بیاموزد چگونه صبر و تحمل خود را در مقابل انبوه مشکلات پیش رو بالا ببرند؟
کشورهای دیگر تلاش می کنند دولت ها را کوچک و کوچک تر کنند و اقتصاد را به بخش خصوصی واگذار کنند و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تلاشند تا امور فرهنگی و رفتاری و مسائل خصوصی جامعه را نیز تحت اداره و پوشش دولت قرار دهند. اما نه جوان ها آن طور می اندیشند که قانونگذاران فکر می کنند و نه جامعه به سمت ایده آل ایشان در حرکت است.
بر اساس آمارهای موجود، درصد طلاق در زندگی های زیر یک سال از سال 83 تاکنون با رشد 90 درصدی همراه بوده است. همچنین در سال گذشته، 20 درصد طلاق ها به ازدواج های با طول مدت زیر یک سال اختصاص داشت و نسبت به سال 90 با رشد 7 درصدی مواجه بوده است. طی 9ماهه گذشته هم در هر ماه به طور متوسط 12 هزار و 28 واقعه طلاق یا به عبارتی در هر شبانه روز 392 مورد طلاق به ثبت رسید.
حال باید دید که حامیان و طراحان تشکیل وزارتخانه ای با این عنوان چه تمهیداتی را برای مهار آمار افسارگسیخته طلاق در کشور مد نظر قرار داده اند و اولویت های اصلی آنان برای فعالیت این وزارتخانه چیست. ضمن این که باید دید آیا فعالیت احتمالی چنین وزارتخانه ای قرار است با تفویض اختیارات مربوطه از وزارتخانه ها و نهادهای دیگر انجام شود یا این نهاد به موازات فعالیت هایی که سازمان ها و معاونت ها و وزارتخانه های دیگر مانند وزارت ورزش و جوانان، معاونت امور بانوان و خانواده، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر دستگاه های مربوطه انجام می دهند قرار است موازی کاری را در دستور کار خود قرار دهد. این ها پرسش هایی هستند که طراحان این ایده باید به آن پاسخ دهند. عنوان وزارتخانه و نه نهاد و سازمان و کمیته نیز در نوع خود جالب توجه است.
تردیدی نیست که آمارهای طلاق با تاسیس وزارتخانه ازدواج و طلاق که احتمالاً به جز صرف بودجه برای تبلیغ و ساخت سریال تلویزیونی و نمایش بیلبورد در سطح شهرها و نوشتن شعار، کار دیگری نمی تواند انجام دهد شکل نزولی پیدا نخواهد کرد.
البته از این دست ایده های بکر هر چند مدت یک بار از ذهن برخی از مجلسیان محترم تراوش می کند. به هرحال هرچه نباشد سوژه خوبی است. از آن دست سوژه هایی که پیش از این زیاد بود، اما این روزها در دولت یازدهم کم به دست می آید.
** آرزو غلامی گنجه
منبع: ابتکار
اول ** 1610
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
03/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]