واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: شنبه ۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۸
سوم اسفندماه، سالروز تولد صادق تبریزی، نقاش، خوشنویس و از پیشگامان سبک نقاشیخط در ایران است. به گزارش خبرنگار بخش تجسمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، صادق تبریزی در سال 1317 در تهران در محله سیدنصرالدین، از محلههای تهران قدیم، متولد شد. پدر او نقاش ریزهکار بود و با نقاشان قهوهخانهای آن زمان همچون عباس بلوکیفر، حسین قوللر و محمد مدبر دوستی داشت و دلش میخواست تنها پسرش نیز این هنر را بیاموزد. بنابراین تبریزی در شش سالگی نقاشی را از بلوکیفر، از نقاشان قهوهخانهای معروف آن زمان، آموخت. خود او گفته است اگر پدرش این راه را پیش پای او نمیگذاشت، شاید هرگز به سمت هنر و نقاشی نمیرفت. این دوره از زندگی تبریزی باعث شد او نمایشگاهی را در سال 51 با عنوان «هزاره خولی» در گالری سیحون برگزار کند. در نقاشیهای این نمایشگاه که تاثیر گرفته از نقاشی قهوهخانهای اما به سبک دیگری بودند، عباس بلوکیفر در رنگآمیزی تابلوها با تبریزی همکاری داشت.
اثر صادق تبریزی
تبریزی در دوران دبستان نیز نقاشی را ادامه داد و چهره اشخاص را نقاشی میکرد. سپس برای ادامه تحصیل وارد دبیرستان سینا شد. دبیر زبان خارجی این دبیرستان با دیدن کارهای تبریزی او را برای رفتن به هنرستان زیبا و آموزش حرفهای هنر تشویق کرد که این پیشنهاد برای او سرنوشتساز شد. او با ورود به هنرستان، رشته نگارگری را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد. تبریزی زمانی وارد هنرستان شد که استادان بزرگی چون حسین بهزاد، محمدعلی زاویه، نصرت الله یوسفی و محمود تجویدی به هنرجویان آموزش میدادند. او در تمام مدتی که در آنجا بود سعی کرد از حضور این افراد استفاده کند و شبها تا دیروقت کار میکرد. سرانجام موفق شد در سال 1338 دیپلم نگارگری خود را دریافت کند. او پس از گرفتن دیپلم، در کارگاه سرامیک اداره هنرهای زیبا مشغول به کار شد. به گفته خود تبریزی سفالگری بیانی تازه را در اختیار او گذاشت. او در این زمان از مینیاتور که هنری موزهای و مقدس به نظر میرسید فاصله گرفت و ظرفیت زیباشناختی حروف را کشف کرد. تبریزی پس از آشنایی با خط نسخ، متوجه شد که با ترکیب ابداعی حروف میتوان کتیبههایی برای کاشیهای مساجد ساخت که موتیف خط محور اصلی ساختار آنها باشد.
طرح جلد دایی جان ناپلئون
اولین نمایشگاه طراحی و سرامیک او در سال 1340 به صورت اشتراکی با آثار مسعود عربشاهی در کلوب فرانسه برپا شد. تبریزی با ورود به دانشکده هنرهای زیبا در رشته معماری داخلی مشغول به تحصیل شد و مدرک کارشناسیارشد خود را اخذ کرد؛ رشتهای که خود او معتقد بود در آینده دنبال آن را نخواهد گرفت. او در ابتدا به سبک آبستره اکسپرسیونیم کار میکرد، اما رفته رفته مینیاتورها روی نقاشی او تاثیر گذاشتند. حالت فیگوراتیو نقاشیها بیشتر شد. نخستین آثار این دوره از نقاشیهای تبریزی در سال 1346 در گالری بورگز و سپس در خانه ایران پاریس به نمایش گذاشته شد. پیاده کردن مینیاتورهای آنالیز شده روی پوست از دیگر فعالیتهای هنری صادق تبریزی بود. او اولین آثارش در این زمینه را در شب افتتاح تالار ایران به نمایش گذاشت. تعلیماتی که تبریزی در مینیاتور دیده بود باعث شد این هنر را در نقاشیهایش پررنگتر کند. مدرنیزه کردن مینیاتورها و نمایش اکسپرسیون آنها از کارهای این دوره بود. شاید یکی از خاطرهانگیزترین آثار تبریزی را بتوان طرح جلد کتاب «دایی جان ناپلئون» دانست؛ کتابی که در بین ایرانیها از محبوبیت بالایی برخوردار است. ایرج پزشکزاد، نویسنده کتاب معروف «دایی جان ناپلئون» برای طرح جلد این کتاب، شبانه چند برگی از آن را در اختیار تبریزی گذاشت. تبریزی که صبح آن شب مسافر بود، طرح را در مدت چند ساعت آماده کرد. بعدها که سریالی از این کتاب ساخته شد، از طرح تبریزی برای انتخاب یکی از بازیگران استفاده شد. صادق تبریزی از یک دورهای به بعد بیشتر فعالیت خود را معطوف هنر نقاشیخط کرد. نقاشیخط شیوهای در نقاشی مدرن و خوشنویسی معاصر ایران است که برخی از هنرمندان دهه 30 و 40 آن را ابداع کردند. این هنر ترکیبی از نقاشی و خطاطی است. صادق تبریزی به همراه فرامرز پیلارام، رضا مافی، حسین زندهرودی، نصرالله افجهای و محمد احصایی از پیشگامان این هنر در ایران بودند.
اثر صادق تبریزی
سال 1360 بود که به انگلستان مهاجرت کرد و 15 سال در آنجا ساکن بود. در این دوره بود که نمایشگاههای آثار او در چین با استقبال مخاطبان این کشور قرار گرفت. تشکیل نخستین نمایشگاه کلوپ فرانسه، شرکت در نمایشگاه جهانی سرامیک و اخذ گواهینامه چک و اسلواکی در سال 1341، مشارکت در تأسیس تالار ایران (قندریز)، تشکیل نمایشگاه انفرادی در پاریس و استکهلم و شرکت در آرت اکسپو ملیوان، سنگاپور، سیدنی، بولونیا، سوئیس و ... از فعالیتهای این هنرمند به شمار میروند. از آثار این هنرمند نمایشگاههای بسیاری در داخل و خارج از کشور از جمله دوبی، فرانسه، سنگاپور، استرالیا، امریکا، چین، ایتالیا، انگلیس، کانادا، سوئیس، سوئد و چکسلواکی برگزار شده است. انتهای پیام
کد خبرنگار:
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]