واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
چهره ماندگار کشور، ایرانیان را به استفاده بهینه از آب دعوت کرد رشت - ایرنا - چهره ماندگار کشور در کنگره علوم زمین در گیلان، مردم را به استفاده بهینه از آب به منظور پیشگیری از بحران خشکسالی فرا خواند.
به گزارش ایرنا، ˈعلی درویش زادهˈ عصر دوشنبه در این کنگره اظهار کرد: ایران در نوار بیابانی و در چند قدمی بحران آب قرار دارد که محیط زیست و زندگی انسان ها را تهدید می کند.
وی افزود: یک میلیارد نفر از جمعیت جهان با بحران کمبود آب آشامیدنی و غذا روبرو هستند و 40 درصد زمین های زراعی نابود شده و پوشش جنگلی به شدت کاهش یافته است.
درویش زاده متوسط نزولات سالانه در جهان را 750 میلی متر مکعب و در ایران 250 میلی متر مکعب معادل مقدار بارش در مناطق بیابانی عنوان کرد .
وی خاطرنشان کرد: به گفته اقلیم شناسان 50 تا 100 سال آینده روند گرم شدن تا چهار درجه سانتیگراد ادامه می یابد.
وی با تاکید بر این که در کشور بیابانی و نیمه بیابانی زندگی می کنیم متذکر شد: با گرم شدن چهار درجه ای دمای کره زمین، کشور ما گرم تر و بی آب تر هم خواهد شد.
این محقق برجسته هشدار داد: با توجه به شرایط گرم شدن کره زمین، خشکسالی، قحطی و مهاجرت از جمله خطراتی است که متوجه بسیاری از کشورها از جمله ایران است.
*هشدار بحران خشکسالی جدی گرفته نشده
درویش زاده خاطرنشان کرد: خشکسالی از 40 سال قبل به ما رخ نشان داده و با وجود هشدار محققان و کارشناسان به آن توجه نشده است.
وی تصریح کرد: هامون در سیستان و بلوچستان در فاصله 10 سال خشک شده، دریاچه نمک به کویر تبدیل شده ، رود کارون که از آن در کتاب های جغرافیا به عنوان پر آب ترین رود ایران یاد می شده، چنان کم آب شده که به دستور رییس جمهوری تنها باید برای آب شرب اهالی مورد مصرف قرار گیرد.
وی توفان گرد و غبار در اهواز را از تبعات کم آب شدن کارون و خشک شدن رودخانه ها خواند و افزود: توفان های گرد و غبار در اهواز و تهران و تمام منطقه تا عراق در اثر خشک شدن آب رودخانه ها است .
به گفته وی آب های پشت سد کرخه و دز پایین آمده، دریاچه ها و تالاب ها نیز کم آب شده اند و با خشک شدن منابع آبی، دانه های سبک رس به هوا می روند و هوای شهرها را آلوده می کنند .
درویش زاده خاطرنشان کرد: زاینده رود به فاصله پنج سال خشک شده ، در کویر لوت ضخامت ماسه به 50 متر رسیده و زمین های کشاورزی و خانه ها را پوشانده، در منطقه حوض سلطان قم نیز وضع به همین منوال است و جازموریان خشک شده و نمک تمام سطح زمین را گرفته و فقط در فصل پاییز کمی آب در کف آن مشاهده می شود.
وی افزود: دریاچه مهارلو خشک شده ،دریاچه ارومیه طی 22 سال از دریاچه ای با عمق شش متر تبدیل به نمکزار شده و مختصری آب دارد و در طبس، ماسه های بیابان در حال نزدیک شدن به شهر هستند.
*افت آب های زیرزمینی
این محقق برجسته، افت آب های زیرزمینی را از دیگر مشکلات کشور در بخش آب عنوان کرد .
وی تصریح کرد: قنات هایی که از هزاران سال قبل با معماری شگفتی آور و بی نظیر آب را به مجرای افقی می آوردند، خشک شده اند .
درویش زاده با اشاره به این که 42 تالاب بین المللی در کشور ثبت شده تصریح کرد: هفت تالاب به طور کلی خشک شده و بقیه نیز در حال خشک شدن هستند .
وی، در نظر نگرفتن حق آبه تالاب ها و حفر چاه های متعدد را علت خشک شدن تالاب ها عنوان کرد .
*خشکسالی گیلان را نیز تهدید می کند
وی با یاداوری خشک شدن زاینده رود در ظرف پنج سال و خطاب به استاندار گیلان گفت: خشکسالی گیلان را هم تهدید می کند .
درویش زاده متذکر شد: سفید رود از یک رود خروشان تبدیل به یک رود کم آب و بی رمق شده است.
وی با اشاره به این که به گفته مسئولان، آب آشامیدنی شش هزار و 500 روستا با تانکر آب تامین می شود، متذکر شد: باید بین ذخایر آب، رشد کشاورزی، صنعت و جمعیت تعادلی وجود داشته باشد.
*کمبود نزولات در کشور
وی تصریح کرد: با توجه به گرمای هوا، حتی بخار هوای 90 درصد نیز به باران تبدیل نمی شود .
وی با اشاره به این که بیلان آب در کشور ما منفی است، افزود : باران نمی بارد و از آب زیرزمینی استفاده می کنیم .
وی یاداور شد: قبلا در مرکز ایران نیز اقیانوس وجود داشت ولی می بینیم که تبخیر شده و به صورت کویر در آمده است.
به گفته وی هامون شش هزار متر مربع آب و سه تا شش متر عمق داشت و یک هزار و 200 خانوار اطراف آن زندگی می کردند و معیشتشان از راه ماهی گیری، شکار و بافت صنایع دستی از نی ها می گذشت .
وی یاداور شد: پنج سال است که هامون خشک شده و مشاغل و معیشت مردم از بین رفته و مردم کوچ کرده اند.
این محقق خاطرنشان کرد: کوچ مردم از روستاها و حاشیه نشینی مهاجران در شهرهای بزرگ ناهنجاری های متعددی چون طلاق ، سرقت، قاچاق و غیره را به همراه دارد.
*از آب درست استفاده کنیم
وی با بیان این که آب یک نعمت الهی است، گفت: با تخلیه انواع زباله ها، سموم و کودهای شیمیایی و آلاینده های نفتی، این مایه حیات را آلوده می کنیم .
درویش زاده متذکر شد: مصرف سموم شیمیایی و استفاده بیش از حد مجاز کودهای ازت و فسفر، با سیب زمینی، پیاز و دیگر محصولاتی که می خوریم ، این عناصر وارد بدن ما شده و ما را به بیماری های مختلف از جمله سرطان مبتلا می سازد.
*امریکا و چین، بزرگترین آلوده کنندگان هوا
وی با اشاره به این که 30میلیون تن گاز دی اکسید وارد اتمسفر می شود ، گفت: امریکا و چین بیشترین تولید کننده های آن هستند.
به گفته وی برنامه کاهش تولید گازهای گلخانه ای به جایی نرسید چراکه از ارزان ترین سوخت یعنی سوخت های فسیلی استفاده می کنند.
درویش زاده تصریح کرد: در پی سیل اخیر در انگلیس و چین و سرمای بی سابقه در امریکا، این دو دولت و دولت های جهان بر آن شدند این مساله را جدی بگیرند.
*استخراج فلزات سنگین را محدود کنید
این محقق یاداور شد : عناصر سنگین فلزی مثل سرب ، آرسنیک و جیوه حدود یک قرن است که از زمین استخراج می شود.
به گفته وی سالانه 50 هزار تن جیوه از زمین استخراج و وارد آب می شود که بسیار خطرناک است و در غدد انباشته شده و فرد را دچار بیماری های خطرناک می کند.
درویش زاده خاطرنشان کرد : در اسکلت انسان هایی که اخیرا در گذشته اند، یک هزار و 400 مرتبه میزان سرب افزایش یافته است.
چهره برجسته علمی کشور متذکر شد: این هشداری است برای این که استخراج فلزات سنگین را محدود کنیم .
درویش زاده در خاتمه راه های پیشگیری از بحران خشکسالی را مدیریت کلان و قاطع، صرفه جویی در مصرف آب، تصفیه و استفاده از پساب و شیرین کردن آب عنوان کرد.
سی و دومین گردهمایی علوم زمین و اولین کنگره زمین شناسی زیست محیطی ، پزشکی و کشاورزی روز دوشنبه با حضور کارشناسان بلند پایه داخلی و خارجی و مسئولان در استان گیلان آغاز به کار کرد و تا 30 بهمن ادامه دارد. ک/3
620/695/508
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
28/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]