تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 29 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسین (ع):بر خداوند است كه هيچ گرفتارى به زيارت من نيايد مگر آن كه او را شادمان بازگردانم و...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831047454




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بازار، موتور ​محرکه انقلابی که اقتصادی نبود


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
بازار، موتور ​محرکه انقلابی که اقتصادی نبود
بازاریان انقلابی نه‌تنها تامین‌کننده بخشی از هزینه‌های نیروهای مبارز انقلابی و حامی خانواده انقلابیون دربند بودند، بلکه خود با مشارکت در کنش‌های مبارزاتی، عملا از ابزار تعطیلی بازار برای از پای‌درآوردن غول بروکراسی دولت پهلوی و ناکارآمدسازی توان اقتصادی رژیم بهره بردند.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، نقش مهم بازاریان در انقلاب اسلامی نکته جدیدی نیست که نیاز به تکرار داشته باشد. چه مورخانی که از زاویه تحلیل طبقاتی به تاریخ‌نگاری انقلاب پرداخته‌اند، چه آنها که انقلاب اسلامی را انقلابی دینی و نه طبقاتی می‌دانند، همه و همه در این نکته اشتراک نظر دارند که بازاریان یکی از موتورهای محرکه انقلاب اسلامی بوده‌اند.

بازاریان انقلابی نه‌تنها تامین‌کننده بخشی از هزینه‌های نیروهای مبارز انقلابی و حامی خانواده انقلابیون دربند بودند، بلکه خود با مشارکت در کنش‌های مبارزاتی، عملا از ابزار تعطیلی بازار برای از پای‌درآوردن غول بروکراسی دولت پهلوی و ناکارآمدسازی توان اقتصادی رژیم بهره بردند.

بازار تهران نه‌تنها با تعطیلی نمادین، همراهی خود را با انقلاب به نمایش می‌گذاشت، بلکه انتشاراتی‌های قرار گرفته در قلب این بازار با چاپ اعلامیه‌های امام‌خمینی(ره) که با مشارکت وسیع دانشگاهیان انقلابی صورت می‌گرفت، عملا نقش مهمی در آگاهی‌بخشی به جامعه ایفا می‌کرد. بسیاری از چهره‌های برجسته انقلاب عملا از دل بازار سر بیرون آوردند و طی سه دهه گذشته توانستند نقشی پررنگ در سپهر سیاسی کشور ایفا کنند.

مساجد سیدعزیزالله، شیخ‌علی، امین‌الدوله، شاه (امام)، ارک و آذربایجانی‏ها در بازار تهران از جمله مکان‌هایی بودند که میان روحانیون و بازاریان انقلابی پیوند می‌داد. مسجد آذربایجانی‌ها در دوران انقلاب از پایگاه‌های مهم روشنگری مردم به شمار می‌آمد. حضور آذری‌زبانان باعث شده بود این مسجد بخصوص در ایام عزاداری محرم مملو از جمعیتی شود که چون زلزله‌ای ارکان سلطنت رژیم پهلوی را به لرزه می‌انداختند. پس از سخنرانی امام(ره) در عاشورای سال ۱۳۴۲ که به دستگیری ایشان منجر شد، انقلابیون آرام ننشستند و یک هفته پس از این قیام، عده‌ای از مبارزان در مسجد آذربایجانی‌ها اجتماع کرده و در اعتراض به دستگیری رهبر بزرگ‌شان شعار «یا مرگ یا خمینی» سر دادند.

مسجد سیدعزیزالله در نزدیکی بازار چهارسوق هم به دلیل نزدیکی‌اش به کاخ گلستان از دیرباز در مرکز فعالیت‏های سیاسی مربوط به بازار قرار داشت. این فعالیت‏ها از زمان کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ آغاز شده و در سال 42 وقتی علمای وقت همچون آیت‏الله خوانساری، بهبهانی و تنکابنی در اعتراض به برخورد با روحانیون فیضیه در این مسجد تحصن کردند، اوج گرفت. این حرکت باعث شد مساجد دیگر نیز وارد عمل شده و مبارزات مردمی افزایش یابد. از همین رو نیروهای رژیم پهلوی در خرداد ۱۳۴۲ این مسجد را تعطیل کردند.

به این ترتیب، اگرچه برخی مورخان و تحلیلگران با پررنگ کردن نگرش‌های مارکسیستی در تبیین انقلاب اسلامی تلاش دارند اعتراضات بازاریان به رژیم شاه را ناشی از ناخرسندی خرده بورژوازی ایرانی از سیاست‌های اقتصادی رژیم پهلوی بویژه پس از افزایش ناگهانی قیمت نفت در دهه 50 نشان دهند، اما با توجه به نقش مهم مساجد بازار در ساماندهی مبارزان انقلابی و پیوند ناگسستنی بازاریان با بیوت مراجع شیعه می‌توان دریافت دلیل اصلی اعتراضات بازاریان، نه منافع طبقاتی و نیازهای اقتصادی که وابستگی‌های ایدئولوژیک به انقلاب بود و به همین دلیل کنش‌های انقلابی بازار به جای آن‌که نزدیک به موضعگیری گروه‌های مارکسیستی باشد، معطوف به بیانیه‌های امام‌خمینی(ره) و روحانیون سرشناسی بود که با دغدغه دینی و در قالب بسیج توده‌ها در هیات‌های مذهبی پا به عرصه مبارزه با رژیم طاغوت نهاده بودند.







تاریخ انتشار: ۲۱ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۱:۵۳





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن