واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نبود جذابیت سرمایه گذاری تراز حساب سرمایه کشور را منفی کرد تهران - ایرنا - پیش بینی می شود با توجه به نبود جذابیت برای سرمایه گذاران خارجی در کشور، تراز حساب سرمایه کشور در پایان سال جاری به حدود منفی 9 میلیارد دلار برسد.
به گزارش ایرنا، روند گردش حساب سرمایه کشور نشان می دهد، در حالی که در سال 83 حساب سرمایه کشور معادل هفت میلیارد و 388 میلیون دلار مازاد داشت در سال 87 کسری آن به حدود 11 میلیارد دلار رسید.
آمارها نشان می دهد کسری حساب سرمایه کشور درسال 88 به منفی 14 میلیار دلار رسید و در سال 89 که اوج کسری حساب سرمایه کشور بود این رقم به منفی 25 میلیارد دلار افزایش یافت.
اقلام عمده تشکیل دهنده حساب سرمایه شامل سرمایه گذاری خارجی، سرمایه گذاری در اوراق بهادار، حساب ذخیره، انواع سپرده گذاری و جریانات ارزی خارجی به داخل کشور است که این شاخص طی سالهای گذشته همواره روند کاهشی خود را ادامه داده است.
هرچند کسری حساب سرمایه کشور در سال 89 به اوج خود رسید، اما از سال 90 بتدریج میزان کسری آن کمتر شد به طوری که در پایان سال 90 این رقم به منفی 16 میلیارد دلار رسید.
تشدید تحریم های اقتصادی اعم از بانکی و بیمه ای و نفتی سبب شد میزان انتقال سرمایه در سالهای اخیر به داخل کشور به شدت کاهش پیدا کند.
هرچند افزایش ریسک سرمایه گذاری ها در سالهای اخیر میزان سرمایه گذاری های خارجی را در کشور کاهش داد، اما به نظر می رسد با پیش بینی رونق اقتصاد ایران توسط بانک جهانی بتدریج از روند کسری حساب سرمایه کشور کاسته شود.
بانک جهانی در گزارش اخیر خود پیش بینی کرده که در سال جاری میلادی رشد اقتصادی ایران به حدود یک درصد افزایش یابد، اما محمدباقر نوبخت معاون رییس جمهور دو روز پیش اعلام کرد که تلاش می کنیم رشد اقتصادی کشور در پایان سال 93 به حدود سه درصد افزایش یابد.
بانک جهانی در این گزارش پیش بینی کرد اقتصاد ایران در سال 2014 وضعیت بهتری نسبت به سال قبل داشته باشد و رشد اقتصادی ایران در این سال افزایش و نرخ بیکاری و تورم نیز کاهش یابد.
تراز سرمایه هر کشور نشان دهنده اختلاف ورود و خروج سرمایه در تعامل با کشورهای خارجی است در حالی که در سال های نه چندان دور تراز حساب سرمایه کشور مثبت بود، اکنون این رقم به هشت میلیارد و 500 میلیون دلار رسیده است.
باوجودی که روند خروج سرمایه بر میزان کسری حساب سرمایه کشور تاثیرگذار بوده اما برخی ازکارشناسان اقتصادی پیش بینی می کنند، کسری حساب سرمایه کشور در پایان سال 93 به حدود هشت میلیارد دلار برسد.
آمار سرمایه گذاری های خارجی در برخی از کشورهای منطقه نشان می دهد در حالی که جمهوری اسلامی ایران طی 12ماهه گذشته، حدود پنج میلیارد دلار سرمایه جذب کرده، سرمایه گذاران خارجی در ترکیه بیش از 12 میلیارد دلار سرمایه گذاری کرده اند.
این در حالی است که طی 12 ماه گذشته عربستان سعودی موفق شده کمتر از 12 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی جذب کند و در امارات متحده عربی نیز خارجیان 9 میلیارد و 500 میلیون دلار در بخش های مختلف اقتصادی این کشور سرمایه گذاری کرده اند.
تراز سرمایه هر کشور سندی است که در آن میزان معاملات و مبادلات اشخاص حقیقی و حقوقی مقیم یک کشور با خارج به طور منظم برای مدت یک سال در آن ثبت می شود و دولت ها می توانند با بررسی تراز پرداختها، وضعیت اقتصادی کشور را در رابطه با فعالیت های اقتصادی داخلی و خارجی مورد ارزیابی و تحلیل قرار دهند.
منظور از اشخاص حقیقی و حقوقی مقیم یک کشور، اشخاصی هستند که محل اقامت آنها در داخل کشور است، بنابراین فعالیت دیپلمات های خارجی و کارگران خارجی که به طور موقت دریک کشور فعالیت دارند طبق این تعریف در تراز پرداختها در نظر گرفته نمی شوند.
کشورهای عضو صندوق بین المللی پول با توجه به معیارهائی که این صندوق جهت تنظیم تراز پرداختهای دولت ها تعیین کرده است، نسبت به تهیه تراز پرداخت ها و انتشار آن اقدام می کنند.
تراز پرداخت ها معمولا به سه حساب جاری، سرمایه و تسویه های رسمی تقسیم می شود و هرگونه فعالیتی در تراز پرداختها به صورت مثبت و منفی (بستانکار یا بدهکار) به ثبت می رسد.
صادرات کالا و خدمات که منجر به ورود ارز می شود، اخذ هدایا و ورود سرمایه با علامت مثبت در ستون بستانکاری در تراز پرداختها ثبت می شوند درحالی که واردات کالاها و خدمات که منجر به خروج ارز می شوند، اعطای هدایا به خارج و صدور ارز جهت انجام سرمایه گذاری در خارج با علامت منفی در ستون بدهکار در تراز پرداختها مدنظر قرار می گیرد.
اقتصام(5)1108**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
21/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]