واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
عملیات والفجر8 تعظیم اروند به اراده رزمندگان اسلام آبادان- ایرنا- شاید هیچ تحلیل گر نظامی تا آن زمان فکر عبور بسیجیان جان بر کف خمینی(ره) را از اروندرود باور نداشت ولی آنچه در عملیات والفجر 8 رخ داد جهانیان را به فکر فرو برد که چگونه اروند خروشان سر تعظیم در برابر اراده و عزم بسیجیان فرود آورد.
به گزارش خبرنگار ایرنا، قطع ارتباط دریایی عراق با خلیج فارس، تهدید بندر ام القصر و شهر بصره عراق و از بین رفتن قدرت موشکی صدام که در طول جنگ تحمیلی مبادرت به حمله به مناطق مسکونی می کرد و مردم بی دفاع شهرهای مختلف ایران را با انواع موشک های خود هدف قرار می داد از دلایل اجرای عملیات غرور آفرین والفجر 8 در 20 بهمن ماه 1364 بود.
اجرای این عملیات در سال 1364 پس از بررسی های لازم و استفاده از تجربیات چند ساله جنگ تحمیلی و بکارگیری تدابیر مهم نظامی و اطلاعاتی در سه بخش مهم آموزش، شناسایی و تدارک در شبه جزیره فاو مورد تایید فرماندهان جنگ ایران قرار گرفت.
پس از آن آموزش نیروهای ایرانی در یگان های مختلف بویژه غواصان برای عبور از اروندرود و یورش به مواضع دشمن آغاز شد و گردان های عمل کننده، آموزش های تخصصی ویژه ای در این عملیات دیدند و به موازات آن شناسایی و تخلیه مردم مناطق مسکونی با کمک مرحوم آیت الله جمی امام جمعه وقت آبادان انجام شد.
از سوی دیگر بررسی عوامل محیطی از جمله جزر و مد آب با حساسیت از سوی فرماندهان دنبال می شد.
همه فرماندهان وقت جنگ سعی داشتند تا عراق متوجه حرکات در منطقه نشود زیرا این منطقه اهمیت ویژه و استراتژیکی برای رژیم بعث عراق داشت.
پیش آغاز عملیات، یگان های مهندسی و تدارکاتی با رعایت اصل غافلگیری مشغول آماده سازی منطقه و تامین تجهیزات و امکانات لازم برای نیروهای عمل کننده در این محور بودند.
بعد از تامین تدارکات و پشتیبانی های لازم در ساعت 22 و10 دقیقه بیستم بهمن ماه 1364 عملیات والفجر8 با رمزعملیاتی یا فاطمه الزهرا (س) آغاز شد و نیروهایی که ماه ها منتظر چنین شبی بودند، با شنیدن رمز عملیات هجوم گسترده خود را به نیروهای دشمن آغاز کردند.
با صدور فرمان شروع عملیات، لشکرها و تیپ های نیروی زمینی سپاه پاسداران با پشتیبانی توپخانه نیروی زمینی، هوانیروز، نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش خط دفاعی دشمن را در ساعت های ابتدای عملیات شکستند و پرچم سبز رضوی را بر گنبد مسجد شهر فاو به اهتزار درآوردند.
پس از تصرف شهر فاو عراق، پیشروی رزمندگان زنگ خطر سقوط بصره را به صدا درآورد و عراق مجبور شد تا به هر قیمتی از پیشروی قوای ایران بکاهد.
در روزهای بعد درگیری های سختی بین طرفین روی داد ولی این جنگ و گریزها در کنار خور عبدالله و منطقه ای به نام کارخانه نمک به اوج خود رسید و عراق دیگر نتوانست به خطوط دفاعی سابق خود در منطقه برگردد و به شکست خود در شهر فاو اعتراف کرد.
در عملیات والفجر8 نزدیک به 800 کیلومتر مربع از خاک عراق آزاد گردید و تلفات و خسارات سنگینی بر دشمن وارد آمد.
عراق در این عملیات نزدیک به 57 هزار تن کشته، زخمی و اسیر داد و در مجموع 10 تیپ پیاده، کماندویی و نیروی مخصوص و دو تیپ زرهی، چهار گردان ضد هوایی، 10 گردان جیش الشعبی و پنج گردان توپخانه دشمن 100 درصد منهدم گردید.
در جریان عملیات والفجر 8 تعداد 71 فروند از هواپیماهای دشمن، 11 فروند چرخبال و 54 دستگاه تانک و نفربر، 500 دستگاه خودرو نظامی، 20 عراده توپ صحرایی، 55 عراده توپ ضدهوایی، پنج فروند ناوچه جنگی، پنج دستگاه مهندسی و ده ها فروند قایق منهدم شد.
در جریان این عملیات غرور آفرین 140 دستگاه تانک و نفربر، 250 دستگاه خودرو، 20 عراده توپ صحرایی، 120 عراده توپ ضد هوایی و سه دستگاه رادار موشک و دستگاه مهندسی از میان تجهیزات ارتش عراق به غنیمت رزمندگان ایران درآمد.
در فرآیند 74 روز نبرد گسترده که صحنه واقعی رویارویی نیروهای نظامی و ماشین های جنگی حزب بعث عراق با توان رزمندگان قوی ایرانی بود، ایران بر سواحل شمالی خور عبدالله و شبه جزیره فاو مسلط و راه ورود عراق به خلیج فارس مسدود شد.
طراحی این عملیات ابتدا در سال 1361 از سوی سردار شهید ˈحسن باقری ˈ پس از شناسایی منطقه اروند و فاو آغاز و در سال 64 تکمیل و اجرا گردید.ک/4
7102/7279
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
21/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]