واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
دیابت بیماری ناشناخته دیروز و آشنای امروز تهران-ایرنا-حوزه پزشکی کشور در سال های پس از انقلاب اسلامی رشد قابل توجهی در زمینه های مختلف همچون پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری های داشته است در این میان یکی از پیشرفت های چشمگیر و موفق آمیز افزایش آگاهی عمومی در مورد بیماری دیابت و درمان آن به شمار می آید.
تا 25 سال پیش کمتر کسی دیابت را می شناخت و مردم گاهی از آن به عنوان ˈمرض قندˈ نام می بردند و تصور می کردند تنها راه مبتلا نشدن به آن مصرف میزان کمتری از قند است.
این درحالی است که امروزه این بیماری که شیوع نسبتا زیادی در بین جامعه ایرانی دارد، به عنوان یک بیماری شناخته شده مطرح است و بیماران دیابتی و مردم عادی با راه های پیشگیری و مقابله با آن آشنا هستند.
نتایج پژوهشی با عنوان بررسی میزان برخورد مطبوعات با پدیده دیابت که در سال های 1372- 1368، صورت گرفت، نشان داد که در کل مطبوعات کشور تنها 6 مورد خبر و مقاله در آن زمان در مورد دیابت چاپ می شود.
در آن سال ها اطلاعات مردم در مورد دیابت بسیار کم بود و عدم اطلاع کافی از دیابت سبب شده بود اغلب دیابتی ها زمانی به پزشک مراجعه می کردند که دچار عوارض زودرس و دیررس دیابت شده بودند.
البته این بهترین شرایط در آن زمان بود چراکه بسیاری از افراد حتی از بیماری خود اطلاعی نداشتند به گونه ای که آمارهای آن سال ها نشان می داد از هر 5 نفر تنها 1 نفر از دیابت خود اطلاع داشتند.
دکتر اسدالله رجب رییس انجمن دیابت ایران در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا در این مورد توضیح داد: در آن سال ها انسولین در کشور تولید نمی شد و به دلیل کمبود سرنگ گاهی بیماران با سرنگ یک بار مصرف به مدت 2 ماه تزریق انجام می دادند.
وی افزود: کمبود سرنگ تا حدی بود که در سال 1368 تصمیم گرفته شد از کشور چین، سرنگ های شیشه ای که حتما باید جوشانده می شدند، وارد شود.
رجب با بیان اینکه مشکلات مرتبط با این بیماری در سال های اول پس از انقلاب بیشتر به دلیل عدم توجه کافی به این بیماری در پیش از انقلاب و درگیری کشور در جنگ تحمیلی بود، افزود: در آن سال ها آگاهی از دیابت به حدی کم بود که ˈآموزش دیابتˈ نه تنها مفهومی دور از ذهن می نمود بلکه گاهی برخی آن را به تمسخر می گرفتند.
وی ادامه داد: تعداد کتب منتشر شده درمورد دیابت تنها موارد محدودی را دربرمی گرفت که بسیار تخصصی بود و عموم مردم نمی توانستند از آن استفاده کنند این در حالی است که امروزه پژوهش ها و کتب این حوزه گستره علوم متعددی را دربرگرفته است که ازجمله آن می توان به موضوعاتی همچون روانشناسی، جامعه شناسی، روانشناسی اجتماعی، تغذیه، بهداشت، تربیت بدنی و علوم تربیتی اشاره کرد.
در آن سال ها با تاسیس انجمن دیابت ایران آموزش دیابت در ابتدا با ارایه آموزش هایی به والدین کودکان مبتلا به دیابت آغاز شد و با تلاش مسوولان و متخصصان این حوزه این اقدام تداوم یافت به گونه ای که امروز شاهد برنامه های درازمدتی همچون ˈبرنامه کشوری دیابتˈ هستیم.
اکنون افزایش آگاهی های مردم و مسوولان و متخصصان حوزه پزشکی به حدی افزایش یافته است که امروزه شاهد آن هستیم که همه ازجمله کارشناسان، سیاستگزاران، مجریان امور بهداشتی، مردم، مطبوعات و رسانه ها از دیابت و عوارض آن صحبت می کنند و میزان تالیفات در این زمینه به صورت کتاب، مقاله، خبر، گزارش در نشریات و رسانه های دیداری و شنیداری و مکتوب به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.
به گفته رجب، پیشرفت ها در زمینه درمان بیماری دیابت در کشور ما به گونه ای است که اکنون در مورد تولید سرنگ و داروهای کاهنده قندخون، کمبودی در کشور نداریم؛ نوار قند ادرار در کشور تولید و توزیع می شود و دستگاه های تست قندخون راکه ضروری ترین وسیله برای کنترل روزانه قندخون است، به راحتی در دسترس بیماران قرار دارد.
با این حال هنوز کمبودهای فراوانی درمورد این بیماری در کشور وجود دارد به گونه ای که به گفته رییس انجمن دیابت ایران طبق آمارها، پیش بینی می شود که حدود 7 میلیون ایرانی به دیابت مبتلا باشند این درحالی است که نیمی از آنها از بیماری خود خبر ندارند.
رجب با بیان اینکه روند ابتلا به دیابت در تمام دنیا با یک رشد قابل توجهی روبه رو است، اظهار داشت: درحال حاضر حدود 382 میلیون نفر در جهان به دیابت مبتلا هستند و پیش بینی می شود که تا سال 2030 میلادی این میزان به 592 نفر برسد.
به طور کلی باید گفت که اکنون حوزه پزشکی ما در زمینه تشخیص و درمان بیماری دیابت و پیشگیری از عوارض شدید آن در بیماران و همچنین تولید و تهیه تجهیزات لازم برای تشخیص و درمان این بیماری به پیشرفت های زیادی دست یافته است اما در زمینه پیشگیری از روند رو به رشد آن هنوز خلاهای زیادی وجود دارد و باید اقدامات بیشتری در این زمینه صورت گیرد.
علمی(5)1834**1581
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
14/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]